Европа ще бъде подпалена. Срамувам се от българския политически елит

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Интервю на Общество.нет с Калина Андролова, главен редактор на списание A-specto, политически анализатор в предаването „Деконструкция” на БНР. 

Г-жо Андролова, какво се случва в Европа днес? Бежанската криза сякаш доведе до ступор на ЕС.

Европа се предава без никаква съпротива. Тя все още може да вземе разумно решение – да приключи сирийската война, да екстрадира бежанците, да стегне редиците си, да осъзнае причините за пълната драма, да поеме по нов път, който ще я съхрани. Но нищо от това няма да се случи. Европа е сляпа и с намордник. Тя беше дълго време заблуждавана, хвърляна в нелепи решения (като подкрепа на всевъзможни войни и всевъзможни санкции), и подвеждана в това кой всъщност е врагът й. Невероятно е, но дори и в този момент, в който Европа потъва до глътката, отново наглеците се изправят и абсолютно психиатрично заявяват, че Русия е врагът. Ето това зомбиране на съзнанието доведе Европа до този край. В Европа никой никога повече няма да живее спокойно. Европа става жертва на нарочната (и объркана) стратегия на своите американски „приятели”. Европа чак сега схвана, че САЩ не са й никакви приятели, а съдбоносни конкуренти и че е смъртоносно ударена от бруталния им интерес. Въпреки всичко нито един политик от водещите държави като Германия, Франция, Великобритания, Италия и пр. не събира смелост да каже, че това болно „партньорство под диктат” САЩ–Европа, в което Европа загива, трябва да приключи. Давате ли си сметка за какъв мащаб на подчиняване на политическата прослойка става дума?!

Има ли условия за преформатиране на Съюза? Как го виждате.

Има условия. Смятам, че бежанците ще променят старите планове за ЕС. Много държави ще се ориентират към самостоятелно спасение. ЕС се къса, ще има завръщане към национално отговорни политики. Брюксел се провали, и то шеметно. Много вероятно е Великобритания да напусне ЕС. И този знак за липса на бъдеще, ще хвърли Европа в междуособици, етноконфликти, мигрантска престъпност и хаос. Много лесно е Европа да бъде подпалена. И тя ще бъде подпалена. Европа ще бъде използвана (както се използват много други конфликти в разни точки на света) за решаване на проблемите на САЩ.

Българският политически елит се оказа единственият от Източна Европа, който зае друга позиция за бежанците и буквално ги покани. Защо се стигна дотук?

Да си посредствен безделник е по-лесно, отколкото да си умен и съзидателен. Българският политически елит е един учтив мистър Бийн, който иска да бъде уважаван от господарите си, затова винаги им се покланя, опирайки носа в пантофите си, но въпреки това те все го подритват и му се присмиват. Българският политически елит е агентура (на тъмно), водена за носа и ползвана за чужди интереси. Затова се стигна до тук. Просто мистър Бийн никога няма да бъде Шарл дьо Гол, нито Виктор Орбан и т.н. Българският политически елит кани проблемите, не ги решава. Да си го кажем направо, това е неинтелигентен елит, който няма способност нито за съпротива, нито за съждение по даден въпрос. Това е елит, който не може да защити нацията. И много скоро всички ние ще изпитаме резултатите от това. Например, представете си в хаоса, в който се намира ЕС, колко лесно е да се откъсне парче от територията на страната ни. Най-вече районите, където поради слабоумна липса на държавна политика за заселаване на българи, такива са останали около 15-20%. Нима мислите, че някой ще реагира на подобна агресия? Уверявам ви, никой няма да реагира. Освен това има и мирни начини за откъсване – чрез местен референдум. Ще влязат танковете просто да запазят резултата. През това време българският политически елит ще продължи да играе карти, да поръчва проститутки, да си назначава любовниците в министерствата, да говори безсмислици и т.н. Ние сме народ в тъмна нощ, без оръжие и без водачи.

Как гледате на днешния български политически елит и капацитета му за разрешение на кризата? Какво трябва да направи държавата в днешната ситуация?

Срамувам се от българския политически елит. Много дребни и евтини са политиците ни! Вижте Виктор Орбан как се съпротивлява, как се бори, как защитава националния интерес на Унгария. Поемайки всички удари – обиди, протести, обвинения, че е диктатор, черен пиар и пр. Истински мъж! Истински държавник! Когато има война (а ние сме във война, макар и повечето хора да не забелязват това), има нужда от държавници. Иначе държавата изчезва. България изчезва от много време. Нашите политици нямат никакви идеи, мисли, дори суета да направят нещо за защита на нацията, те просто крадат. Нищо повече. Елементарни са. Държавничеството е друг вид грамотност, не е просто да си ходил в университет. Трябва да си смел и с голям хоризонт. Тесните умове с дребен шрифт на личния интерес не могат да поведат една нация напред. Не можеш да симулираш държавничество, както не можеш да симулираш талант. Плевнелиев така и не разбра това. Винаги като го видя колко е разпалено глупав ми идва да вдигна лозунг: „След комунистите най-много мразя антикомунистите!” В днешната ситуация държавата не може да направи нищо извън напътствията от „Козяк” 16, защото няма държава. Не става дума за клише. Просто няма държава. Министрите ни са маскарад, който е много болезнено да наблюдаваш.

В страната се изграждат тежки престъпни структури (трафикантски мрежи), които намериха неочаквани съюзници в лицето на неолибералните фондации за някои аспекти на бежанския въпрос. Не ви ли се струва странно това?

Напълно закономерно е предвид геополитическата доктрина на САЩ. Шествията в подкрепа на бежанците, плюшените мечета и тортите, с които приветливо се посрещат в Германия мигрантите, всичката тази фалшива „дружелюбност” се организира от неправителствени организации с американско финансиране в Европа. Създава се обаче маскарадната илюзия, че едва ли не целия германски народ приветства нашествениците. Сълзливата медийна кампания, която се разрази изкуствено по световните информационни канали за любов и нежност към нещастните и бедните също беше внимателно подготвена. Защо? За да упоят за пореден път европейците и да бъдат въвлечени в решения, които са изцяло в ущърб на Европа. Всеки умен човек може да си зададе въпроса чии интереси обслужва войната в Сирия и чудовището „Ислямска държава”? И да си отговори: на САЩ. Значи един път запалваме война, убиваме хора, а втори път „плачем” за тяхното нещастие! Не ви ли изглежда подобно поведение перфидно и безсрамно?! На мен дори ми изглежда шизоидно. Знаете ли, САЩ отдавна не са онзи пазител на демокрацията и моралните ценности, за какъвто целият свят ги смяташе в началото на 90-те години. САЩ се самозабравиха. Действаха арогантно и грубо през последния четвърт век, нарушавайки международните отношения и норми по начин, присъщ на същинските империи. САЩ бяха просто една много силна държава, но с рухването на комунизма се превърнаха в безцеремонна империя. Проблемът е, че доста дълго време никой не забелязваше, че САЩ от надежда и блян за съвършената демокрация се превърнаха в сериозна заплаха за сигурността и спокойствието на света. Това е безспорен факт.

Има ли според вас цензура на политическата коректност, която доминира европейските, а донякъде и българските медии?

Не само има цензура. Става дума за информационен тоталитаризъм! Много е тежко положението. Особено в Европа. С концентрацията на капитала се свиха всички възможности за свобода на медиите. Това, което се представя за независими и силни медии в Европа, са просто медии, обслужващи хегемониалния интерес. Практически това са всички големи медии. Звучи абсурдно, но е вярно. Бих казала, че е страшно. Просто източниците на пари са свързани изключително с метрополията. Контролът и съобразяването идва по две линии – собственост и местни политически елити, които от своя страна са напълно зависими (отново от господарите в метрополията). Омагьосан кръг. Има и един още по-ужасяващ проблем. Голяма част от самите журналисти не се измъчват от цензурата, те са свикнали с нея, те мислят в матрицата, те са част от матрицата, те са, бих казала, създадени от матрицата. Антиутопия! Тези, които трябва да събуждат, всъщност приспиват населението, отвеждайки го тихо към упадък…

17 септември 2015

Източник: Obshtestvo.net

 1. Евгени каза:

  Драстично точно!

 2. ванта каза:

  Който има очи да прочете, който има уши- да слуша. Който може да действа.

  • ЕНЕВА каза:

   То моженето без желание не става , всички можем ама не искаме защото сама птичка пролет не прави и най- най- лошото ПРЕДАТЕЛИ!!!!!!! НЯМА ПОДКРЕПА И ЕДИНСТВО 99% СА ПРЕДАТЕЛИ Е КОЙ ЛУД ЩЕ ЗАСТАНЕ ОТПРЕД И ВСИЧКИ ЩЕ ПОДВИЯТ ОПАШКИ И ЩЕ ИЗБЯГАТ ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ПРОСТ ИЛИ ДА НЯМАШ НИЩО ЗА ГУБЕНЕ ОСВЕН ЖИВОТА СИ и за това всеки се „спасява“ или по точно оцелява поединично ,но това не е вярно и истинско и живеем живот в проекция а не в действителност…..

 3. Андрей Мицулов каза:

  Докато именно тези партийни другари съвместно водят България към погибел, до тогава Държавата ни ще е безлична и нищожна. Трябва да се родят нови, културни и интелигентни водачи, с нови идеи и с нови следовници, които да поведат народа да измете по парламентарен или непарламентарен път нечестивците – управници.

  • Марияна каза:

   Какво значи да се родят -все чакаме някой да дойде да ни оправи-ами ние сме родени и все още сме тук в Б-я,просто трябва да се изправим и да оправим нещата.

 4. Стефан каза:

  …повече от точна диагноза…;-(

 5. Stefan Iliev каза:

  Пак политиците били виновни! Нямало мъже сред тях. Далеч съм да ги оправдавам, но какво могат да направят като поверените им индивиди се държат като овце? От овце общество става ли? Има ли интелигенция в България? Твърдо – НЕ! Няма организирана структура на интелигентни хора, която да прави анализи и да дава насоки на развитие. Няма и не може да има, защото, тези, които биха били в тази структура, лъскат обувките на НПОшки и западни посланници. Какъв смисъл има да просвещават стадото, след като те имат едни и същи мечти като стадото – ядене, пиене, секс, пари и власт. Както казват „рибата се вмирисва от главата”. Стадото си мечтае да има „европейска заплата” и „да се махне от тази скапана държава”. Стадото не иска да гради, а да иде някъде да консумира на готово. Плюха комунизма в България, но май ще се окаже, че той се е грижил и за българската култура, общество и държава много по-добре от днешните назначени от чуждите посолства палячовци. Факт! Няма защо да ревете. Нали това искахте – всичкото ви да е западно: държавата се напълни само със западно садържание – миризлив въздух, България вече не може да се самоизхранва без внос – да ама всичко е западно (или турско), по-охаканите ходят на екскурзии в Европа и си постват снимки пред Айфеловата кула. За да се изпълнят мечтите на стадото няма нужда от общество и държава, също и от други българи. Те в това ни е проблемът – може да лижем чужди обувки, но не можем да работим заедно!

 6. Валентин Литвинцев каза:

  Засега само Русия е против всички тия събития и индиректно против американците. Ако умниците Анти-русофили мислят че все още е добре да са надупени на запад до САЩ значи наистина сме много зле! Това беше ясно че ще стане още след като американците си бутнаха двата небостъргача 9-11.

 7. маргарита димитрова каза:

  Прекланям се пред умният и точен коментар за жестоката деиствителност.жалко за всички нас.докога ще спим,докога ще сме слепи и глухи за истината.дано болничния на България да е изтекъл за да работим здраво за нас българите.да ампотираме гнилото и да вярваме ,че имаме бъдище .

 8. Боянка Мечкарева каза:

  Както винаги-точна.Великолепна!!!

 9. Julia каза:

  Palni , ama Palni gluposti…kade v Bg. Ima Elit, kakavto I da e toi, ne moje da se nareche Elit.

 10. Виолета каза:

  Много силна и интелигентна статия, браво!
  Но следното ми звучи наистина глупаво: „..САЩ от надежда и блян за съвършената демокрация се превърнаха в сериозна заплаха за сигурността и спокойствието на света. “ Кога пък САЩ са били надежда и блян за съвършената демокрация? За някои наивници – може би. Но далеч не всички са толкова глупави, че дори в миналото да са възприемали САЩ по този начин. САЩ са били агресор ВИНАГИ. Кой хвърли атомните бомби в Япония? Кой нападна Виетнам, Либия, Сомалия, Ирак, Югославия? Учудвам се, че още има наивници, които мислят, че САЩ в миналото са били образец на демокрация.
  Дотук се пише слято. Наречие.

 11. asd каза:

  Европа страда от САЩ. Когато човек гледа филм, страда за главния герой. Милионите не му стигат, трудно си командва хората, не му стига маната… Нормално е, нали затова са направени – да се почувства човек пред телевизора като важен, значим, богат след като е минал денят му. Лошото е, че повечето ни сънародници не могат да излязат от това състояние и почват да страдат насериозно за главния герой.
  Да, ама главният герой не си ти, драги читателю. Ти не си Европа. Ти си в кенефа на Европа. На Европа не й пука за теб. Не й пука за измиращите от глад и болести старци, за престъпността, бюрокрацията, отровите, защото те са при теб, не при нея ги няма.
  И Европата я няма, драги читателю. Има държави с имперски традиции, за които твоята държава, народ и култура не струват пукната стотинка и които, за разлика от теб, никога няма да се нарекат европейци, а французи, англичани, германци и прочие. Ти продължавай да сънуваш – рай, комунизъм, европейски ценности. До следващото събуждане и отново сън дълбок и сладък.

 12. Тодор каза:

  Г-жо Андролова, не разбирам защо определяте върхушката ни като „елит“, обиждайки (допускам несъзнателно) изначалния смисъл на това понятие. Този „елит“ създаде“ нова „професия“ – „продай България и ближния си, за да ти е на теб добре, а след нас потоп….“. Аз вярвам, че България ще оцелее в настоящия ад благодарение на живите и осъзнати хора, търсещи изначалните корени на христианството и духовността, които винаги са виреели по нашите земи, макар и гонени и смазвани. Елитът на България са душите, приемащи Христианството в неговия изначален смисъл. А тия „горе“ са просто безродни проститутки, пардон предатели, казано в смисъла на националното ни самосъзнание.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни