Сблъсъците на унгарската граница. Мигрантите хвърлят децата си над оградата

655-402-ungariia-bezhanci-migranti

Двадесет унгарски полицаи и две деца са ранени на унгарската граница със Сърбия след избухнали сблъсъци след опит на група мигранти да проникнат през граничната ограда от бодлива тел, съобщи съветникът по сигурността на унгарския премиер Дьорд Баконди, цитиран от Ройтерс.

„До момента 20 полицаи са ранени, а медицинските служби са откарали в болница две деца, които са ранени, след като са били хвърлени над оградата.

Ще укрепим оградата и ще защитаваме сигурността на Унгария с всички законови средства“, заяви Баконди.

Унгарската полиция задържа 29 мигранти при сблъсъци по границата, един от тях е „терорист“, съобщи съветник на премиера Орбан.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на правителството Золтан Ковач заяви, че полицията няма да допусне мигранти да проникнат на унгарска територия. Той добави, че днес Унгария не е получила никакво съдействие от сръбските власти за справяне с незаконната миграция.

Журналисти на Франс прес са видели десетки мигранти да проникват на унгарска територия от Сърбия след продължили повече от час сблъсъци с унгарските сили за борба с безредици.

Мигрантите успели да махнат оградата при двата пътя към Унгария и напреднали, готови да се сбият с унгарските сили, които отстъпили с около 50 м и отвърнали със сълзотворен газ и водно оръдие.

Източник: ЕПА/БГНЕС

В момента стотици полицаи от силите за борба с безредици, подкрепени от специални части за борба с тероризма с бронирани машини и водно оръдие, са разположени срещу тълпа от мигранти при ГКПП Рьоске.

Говорител на унгарското правителство бе заявил, че мигрантите са въоръжени с метални тръби и тояги.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Репортери на Ройтерс не са видели въоръжени мигранти, но телевизионни кадри показаха как някои хора хвърлят предмети по полицията над оградата.

На мястото има около 500 мигранти, от които около 300 участваха в сблъсъците с викове: „Свобода, свобода“ на английски. Някои жени бяха застанали в предните им редици, издигнали над главите си бебета и малки деца в очевиден призив за милост.

Над мястото прелитат два унгарски хеликоптера – един полицейски и един военен.

Това е първият подобен случай, откакто Унгария затвори границата със Сърбия за бежанци в нощта на понеделник срещу вторник с аргумента, че трябва да защити външната граница на ЕС.

Сълзотворният газ и водното оръдие предизвикаха паника сред мигрантите от сръбската страна на оградата, сред които имаше много жени и деца, което принуди тълпата да се отдръпне от оградата, предаде Асошиейтед прес.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Много хора са с възпалени от заради сълзотворния газ и получиха медицинска помощ от изпратени от Сърбия линейки. Един млад мъж е с окървавен крак.

„Избягахме от войни и насилие и не очаквахме такава бруталност и нечовешко отношение в Европа“, каза Амир Хасан от Ирак, който беше вир-вода от водното оръдие и се опитваше да отмие сълзите си, предизвикани от сълзотворния газ.

 

Източник: Vesti.bg

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни