Киев е в очакване на тотална война с Москва

l-125583

от Андрей Полунин

В Украйна изчисляват шансовете за победа при открити сблъсъци с руската армия

Украйна има шанс да спечели всеобща война с Русия. Това заяви бившият секретар на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна /СНБО/, директор на Националния институт за стратегически изследвания към президента на Украйна, академик Владимир Горбулин. По негово мнение, пълен сценарий за война с Русия е възможен, ако Москва реши със сила да наложи сухопътен коридор в Крим или да получи безпрепятствен достъп до военния си контингент в Приднестровието.

В този случай, казва Горбулин, Киев трябва да приложи следния план:

– Извършване на икономически, политически, културни и идеологически пропаганда и мобилизация;

– Военно положение;

– Максимално да се разчита на собствени сили, за да се преодолее неизбежната международна изолация и спада на приходите от външни ресурси;

– Целта да е безкомпромисно унищожаване на врага;

– Да се удари по цели, които са от решаващо значение за инфраструктурата на врага;

– Да се осъществяват активни партизански и саботажни дейности;

– Да се откаже или да се сведе до минимум дипломатическото и външноикономическо сътрудничество с Русия и нейните сателити.

Според бившия шеф на СНБО Украйна има шанс да спечели такава война. Русия, смята Горбулин, е държава с ограничени технологични и финансови ресурси, нисък „резерв на сила“ на политическата система и на населението, на което е присъща негативната демографски динамика и невъзможността да се противопостави на агресивни малцинства.

В допълнение анализаторът вярва, че деморализираща роля ще изиграят бойните действия на територията на Русия, които „неизбежно ще възникнат в условията на тотална война.“

„В случай на поражение на Русия в такава война ще бъде окончателно решен въпросът с принадлежността на Донбас и Крим, а Украйна завинаги ще се отърве от сегашната „пета колона“ от отявлени поддръжници на „Руския свят“, ще получи свой собствен „героичен епос“ като основание за патриотичното възпитание на бъдещите поколения. Повечето от проблемите на украинско-руските отношения ще бъдат решени окончателно, а историческите пътища на двата народа ще се разделят завинаги „- пише Горбулин в материал, публикуван на украинския портал „Зеркало недели“.

Според Владимир Горбулин тоталната война „не е задължително да доведе до масови жертви“, ако „агресорът бъде удържан чрез страх от значителни загуби и заплахата от прехвърляне на военните действия на нейна територия.“

В статията си бившият секретар на СНБО обмисля още четири сценария за развитие на украинско-руските отношения. Те са далеч по-малко радикални от войната с РФ, но във всички тях Горбулин намира недостатъци. Изводът е ясен: да, всеобщата война с Русия ще унищожи украинската инфраструктура и ще доведе до жертви, но е необходимо да бъде започната.

– Кой и защо тласка Украйна към военен конфликт с Русия? – отговаря заместник-директорът на Центъра по украинистика и белорусистика в Московския държавен университет Богдан Безпалко:

– В „сценария“ на Горбулин с пълна сила се проявява един исторически феномен, за който много хора в Русия забравят. Феноменът се крие във факта, че украинското националистическо съзнание съвсем не е продукт на украинските интелектуалци от XIX век, както е прието да се смята, а е продукт на съветското минало. През 1920-1930 с политическата воля на съветската власт бяха създадени и украинският език, и украинската интелигенция. И днес тази интелигенция е проводник на идеите и митове на украинското националистическо съзнание.

Тези митове са и в писанията на Горбулин. Например, той пише, че украинците дълго време са били изложени на руската пропаганда, за да бъдат заразени с омраза към всичко украинско и в този дух е възпитавано и младото поколение – „загубеното“ поколение, което сега мрази Украйна „.

Забележете, че това е доста странно послание. Все пак, през последните 25 години Украйна е била независима държава, която провежда своя собствена хуманитарна, научна и социална политика, понякога с открита антируска насоченост.

Като цяло, „сценариите“ ясно показват, че украинският национализъм на 80-90 процента се състои от една русофобия. Трябва да се подчертае, че в украинският национализъм никога не е имало нищо съзидателно и в него винаги присъстват митовете, че Украйна и украинците са жертви на „проклетите московци“, които ги подтискат в продължение на векове.

– Защо Горбулин се стреми именно към тотална война с Русия?

– Желанието му не ме учудва особено. Ние вече чухме от редиците на украинските националисти призиви Украйна да се превърне в острието на световна война, насочена срещу Русия. В своята русофобия, в омразата си към Русия и въобще към русизма /който има място и в Украйна/, националистите са готови да пожертват Украйна като държава – икономиката си, живота на своите граждани.

– Прогнозирайки победа във войната, Горбулин разчита на малкия „резерв на сила“ на руския политическия режим и на нестабилността на руското население. Оправдано ли е такова изчисление?

– Ще започна с факта, че в Русия има несравнимо повече ресурси, отколкото в Украйна, това се отнася за всички сфери. Ето защо, всички разчети за победа във война с Русия са просто една мечти на украинския политик, който, бидейки не толкова глупав, е бил достатъчно високопоставен служител от съветската епоха, а сега се е заиграл с национализма.

В този смисъл, Горбулин ми напомня на друг украински интелектуалец и националист – писателката Оксана Забужко. Въпреки факта, че е завършила още по съветско време аспирантура в Киевския университет, сега тя искрено вярва, че Киев винаги е бил чист украиноговорящ град, и че големият брой на рускоговорящите в него е резултат от принудителна, жестока русификация на местното население.

Със същата степен на наивност Горбулин вярва, че Руската федерация е държава в насипно състояние, която при най-малкия тласък от страна на Украйна ще рухне изведнъж.

Всъщност, всичко, което може да се научи от „сценариите“ е, че украинските националисти разчитат на всякакъв вид конфронтация между Украйна и Русия, но особено силно приветстват сценария, който предполага максимален мащаб на сблъсъка и най-голям брой жертви от страна на Украйна.

– Защо?

– Точно такъв сценарий е изгоден на украинския националистически елит. Колкото повече украинци загинат, толкова повече са причините ненавистта и кръвта да обединят останалите срещу Русия.

Планът за действие на Киев в случай на тотална война с Русия е послание към Запада – уверен е директорът на Центъра за стратегически пазари Иван Коновалов. Украинските политици не могат открито да заявят на своите западни партньори: След като не ни помагате да се борим срещу митичната руската агресия, ние ще запалим световен пожар на ваша страна. A чрез публикуването на експертна работа такъв сигнал може да бъде изпратен на Запада:

– Западът ще го чуе ли?

– Вашингтон едва ли ще забележи намеците на Киев. На САЩ не им пука какво се случва в европейските граници. Но Европа едва ли ще остави сигнала без внимание. Европейците са чувствителни към заплахите от този вид …

– Как „сценарият“ на Горбулин кореспондира с реалността?

– Реалност в него на практика няма. Например, Горбулин казва, че руското общество не се отличава със стабилност. Как така го реши?! През 1941 г. Хитлер също смяташе че Съветският съюз е колос на глинени крака. И че лесно ще се срине. Но се срина, както си спомняме, нацистка Германия.

Аз, например, не виждам нито една ситуация, в която украинските сили за сигурност биха могли да победят в сблъсък с Русия. Армията на Руската федерация е далеч по-напред от армията, която имаше страната ни през 90-те. Правителството ни работи последователно за укрепване на отбраната на страната. И, разбира се, в случай на пряк сблъсък украинската армия няма шанс да оцелее.

Или друг момент: Горбулин е сигурен, че украински подривни групи могат ефективно да работят на територията на Русия. А откъде е толкова уверен, че инфраструктурата на украинска територия е добре защитена? По мое мнение, защитата им е лоша. И при необходимост местният проруски ъндърграунд е в състояние да свали всичките им ключови инфраструктурни обекти.

За мен тези сценарии не са нищо повече от повече от страшни приказки, а целта им е една и съща – допълнителна помощ от Запада за Украйна.

Превод от руски за Memoria de futuro: Цеца Христова

Източник: Свободная пресса

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни