Подслушването на съюзниците – обзор

31e3899d66a551ed65957431005e30a9

САЩ са подслушвали бившите френски президенти Жак Ширак и Никола Саркози, както и настоящия държавен глава на Франция Франсоа Оланд, се посочва в документи, изтекли от „Уикилийкс“. Документите съдържат пет доклада от американската Агенция по национална сигурност, основаващи се на прихванати комуникации. Последният документ е от 22 май 2012 година – броени дни след като Франсоа Оланд встъпи в длъжност.
Франция разкритикува „недопустимия между съюзници“ шпионаж. „Недопустимо е това да се случва между съюзници“, заяви говорителят на френското правителство преди извънредна среща.
Френските власти искат да получат гаранции от президента на САЩ Барак Обама, че американските спецслужби са прекратили подслушването на ръководството на Франция. Това заяви бившият премиер на Франция и настоящ сенатор Жан-Пиер Рафарен след съвещание на парламентарното ръководство с френския президент Франсоа Оланд.

ТАСС: Джулиан Асандж призова Франция да започне съдебно дело срещу САЩ
Австралийският журналист и основател на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж призова Франция да започне съдебно дело срещу САЩ, предаде ТАСС.
„Франция трябва да създаде парламентарна следствена комисия, а също така да започнат съдебно преследване по отношение на САЩ. Чрез своите разузнавателни операции американските спецслужби се стремят да сринат конкуретноспособността на френските компании“, заяви Асандж.

РИА Новости: Барак Обама заяви, че САЩ не подслушват президента на Франция
Американският президент Барак Обама заяви в телефонен разговор с френския си колега Франсоа Оланд, че САЩ не подслушват президента на Франция, предаде РИА Новости.
„Президентът Обама тази сутрин е разговарял с президента на Франция Оланд. Той е потвърдил нашата непоколебима привързаност към двустранните отношения, в това число в сферата на разузнаването и сигурността. Обама е подчертал, че САЩ спазват своите обещания, дадени в края на 2013 година, че не шпионират и няма да шпионират преговорите на президента на Франция. САЩ са привързани към продуктивните отношения с Франция в сферата на разузнаването. Това ще ни позволи да постигнем напредък в отстраняването на общите заплахи“, се посочва в съобщение на Белия дом.

AFP: Обама обеща край на „неприемливите практики“ след скандала с подслушването
Президентът на Съединените американски щати Барак Обама е разговарял с френския си колега Франсоа Оланд, след като стана ясно, че АНС е подслушвала френските лидери, и е дал обещание тази практика да бъде преустановена, предаде AFP.
„Президентът Обама недвусмислено повтори неговата твърда ангажираност да спре практиките, които са се случили и които са неприемливи между съюзници“, се казва в изявление на президентството на Франция.

ТАСС: Американският посланик в Париж е поканен да се изкаже пред Националното събрание по повод скандала с подслушването
Посланикът на Съединените американски щати в Париж Джейн Хартли е получила покана да се изкаже пред Националното събрание на Франция по повод скандала с послушването, съобщава ТАСС.
Председателят на парламентарния комитет за външни работи Елизабет Гигу заяви, че френските депутати биха искали да чуят разяснения от ръководителя на американската дипломатическа мисия във връзка със сведенията за подслушването на последните трима френски президенти от АНС.
„Следващата сряда ще се състои специално съвещание на комитета за външни работи, на която ще поканя американския посланик в Париж“, съобщи пред журналисти Гигу след дебати в парламента. „Би било много хубаво, ако в уважителна обстановка тя може да чуе това, което депутатите биха искали да й кажат“, допълни френският политик.

Напрежение между Франция и САЩ заради нови подозрения за шпионаж (ОБЗОР)

САЩ са подслушвали бившите френски президенти Жак Ширак и Никола Саркози, както и настоящия президент Франсоа Оланд, се посочва в документи, изтекли от „Уикилийкс“. По данни на френските медии документите съдържат пет доклада от американската Агенция по национална сигурност, основаващи се на прихванати комуникации.

Комуникациите на френския президент Франсоа Оланд не са били обект на разузнавателна дейност, заяви в реакция на информацията говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ, Нед Прайс. „Не сме имали за цел и нямаме за цел комуникациите на президента Оланд. САЩ и Франция работят в тясно сътрудничество по всички важни международни въпроси. Както съм казвал и преди, ние не провеждаме никакви разузнавателни действия зад граница, освен ако за това няма специфична и свързана с националната сигурност на САЩ причина. Това се отнася както за обикновените хора, така и за световните лидери“, заяви Прайс.

В сряда Франция разкритикува „недопустимия между съюзници“ шпионаж. „Недопустимо е това да се случва между съюзници“, заяви говорителят на френското правителство преди извънредна среща, която държавният глава свика в Париж.

Американският посланик в Париж бе привикан във френското външно министерство, за да обясни информацията, че САЩ са подслушвали тримата френски президенти в периода 2006-2012 г., заяви дипломатически източник.

В същото време Париж обяви, че изпраща в САЩ високопоставен служител от френското разузнаване, за да обсъдят изтеклата в „Уикилийкс“ информация, че Вашингтон е подслушвал трима френски президенти. Говорител на френското правителство заяви, че „координаторът на френското разузнаване (Дидие льо Бре) ще замине за САЩ, за да обсъди споразумението между Франция и САЩ“, с което двете страни се ангажират да не се шпионират една друга. Споразумението бе сключено след по-ранни разкрития през 2013.

Френските власти искат да получат гаранции от президента на САЩ Барак Обама, че американските спецслужби са прекратили подслушването на ръководството на Франция. Това заяви бившият премиер на Франция и настоящ сенатор Жан-Пиер Рафарен след съвещание на парламентарното ръководство с френския президент Франсоа Оланд. „Искаме да получим гаранции и чакаме заявление от президента на САЩ, в което ясно да заяви, че френските власти не обект на подслушване“, каза Рафарен. Той напомни, че такъв ангажимент са поели американските власти в хода на визитата на Оланд в САЩ през 2014 г. „В момента е важно да се разбере дали тази практика продължава“, каза френският политик и определи тези действия като абсолютно недопустими за съюзник.

Лека структура, поставена на покрива на американското посолство в Париж, вероятно укрива център за подслушване на телекомуникациите и може да е послужил за шпионаж на телефонните разговори на последните трима президенти на Франция. „Обществено известно е, че система за подслушване е поставена на покрива на посолството на САЩ“ в Париж, заявил е в сряда анонимен източник.

Разузнаването „смята, че системата работи от около 4 години. Тъй като тази система не нарушава пространството ни и се намира на американска територия, Франция не може да направи много“, обяснил е още източникът.
Според него „това е актуална практика на англосаксонските разузнавателни служби, а изборът за разполагане на посолството в близост до президентството и няколко министерства не е случайност“.

AFP: Американското посолство в Париж вероятно е снабдено със съоръжение за подслушване
Лека структура, поставена на покрива на американското посолство в Париж, вероятно укрива център за подслушване на телекомуникациите и може да е послужил за шпионаж на телефонните разговори на последните трима президенти на Франция, предаде AFP.
„Обществено известно е, че система за подслушване е поставена на покрива на посолството на САЩ“ в Париж, заявил е в сряда анонимен източник.
Разузнаването „смята, че системата работи от около 4 години. Тъй като тази система не нарушава пространството ни и се намира на американска територия, Франция не може да направи много“, обяснил е още източникът.
Според него „това е актуална практика на англосаксонските разузнавателни служби, а изборът за разполагане на посолството в близост до президентството и няколко министерства не е случайност“.

Никола Саркози е възмутен от информацията, че е бил подслушван от САЩ
Бившият президент на Франция Никола Саркози, за когото стана известно от изтекла в „Уикилийкс“ информация, че е бил подслушван от американските спецслужби, смята подобни методи за „неприемливи, особено между съюзници“, заявиха пред журналисти представители на обкръжението на бившия държавен глава, който оглавява партия „Републиканците“, предаде ТАСС. В най-голямата френска опозиционна партия са възмутени от безцеремонността на американския си съюзник. Евродепутатът от „Републиканците“ Рено Мюзелие предложи в знак на протест Париж да експулсира посланика на САЩ.
Разобличенията свидетелстват, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала телефонните разговори на трима френски президенти – Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд и техните най-близки помощници в периода 2006 – май 2012.
Според вестник La Liberation, подслушването може да е било извършвано от американското посолство на столичния площад Конкорд. Вестникът посочва, че последният етаж на дипломатическата мисия в действително служи за център за прихващане на телекомуникации. Изграден през 2004-2005 г., този етаж на посолството е замаскиран със специална бутафорна фасада, пропускаща електромагнитни вълни, посочва вестникът.

Париж иска да получи гаранции от САЩ, че подслушването е прекратено
Френските власти искат да получат гаранции от президента на САЩ Барак Обама, че американските спецслужби са прекратили подслушването на ръководството на Франция. Това заяви бившият премиер на Франция и настоящ сенатор Жан-Пиер Рафарен след съвещание на парламентарното ръководство с френския президент Франсоа Оланд, предаде РИА Новости. „Искаме да получим гаранции и чакаме заявление от президента на САЩ, в което ясно да заяви, че френските власти не обект на подслушване“, каза Рафарен. Той напомни, че такъв ангажимент са поели американските власти в хода на визитата на Оланд в САЩ през 2014 г. „В момента е важно да се разбере дали тази практика продължава“, каза френският политик и определи тези действия като абсолютно недопустими за съюзник.

AFP: Франсоа Оланд ще проведе телефонен разговор с Барак Обама във връзка с информацията за подслушването
Френският президент Франсоа Оланд ще проведе телефонен разговор с американския си колега Барак Обама относно разкритията за шпионаж на най-малко трима френски президенти от страна на американската Агенция за национална сигурност, предаде AFP.
Според френски сенатор разговорът ще се състои в следващите няколко часа. Повод за обаждането е информацията, че АНС е подслушвала президентите Никола Саркози, Франсоа Оланд и Жак Ширак от 2006 до 2012 година.

Le Point: Франция е знаела за подслушването на АНС
След като във вторник вечерта бяха публикувани нови документи, доказващи, че френските президенти са били подслушвани от американската Агенция за национална сигурност, държавният глава Франсоа Оланд свика извънредна среща за сряда сутринта. След заседанието той припомни, че тези „недопустими факти“ „вече са ставали повод за разговори между САЩ и Франция“ – признание, което показва, че ситуацията е била известна на Париж. Все пак документите дават конкретни доказателства и хвърлят светлина върху огромния мащаб на подслушването, коментира френският вестник Le Point.

Париж изпраща в САЩ високопоставен служител от френското разузнаване, за да обсъди подслушването
Париж изпраща в САЩ високопоставен служител от френското разузнаване, за да обсъди изтеклата в „Уикилийкс“ информация, че Вашингтон е подслушвал трима френски президенти, предаде AFP. Говорител на френското правителство заяви, че „координаторът на френското разузнаване (Дидие льо Бре) ще замине за САЩ, за да обсъди споразумението между Франция и САЩ“, с което двете страни се ангажират да не се шпионират една друга. Споразумението бе сключено след по-ранни разкрития през 2013.

РИА Новости: Франсоа Оланд е определил усилията на Ангела Меркел за разрешаване на гръцката криза като „чисто шоу“
Президентът на Франция Франсоа Оланд е определил усилията на германския канцлер Ангела Меркел във връзка с кризата в Гърция като „чисто шоу“, предаде РИА Новости, като цитира публикация в германския вестник Bild.
В статията си вестникът се позовава на разпространените от „Уикилийкс“ материали за разговорите на Оланд, които са били подслушвани от американската Агенция за национална сигурност.
Според документите Оланд е оценявал скептично усилията на Меркел за разрешаването на гръцката криза и дори през 2012 година е организирал тайна среща с вицеканцлера на Германия Зигмар Габриел. Меркел не е била осведомена за този разговор, за да се избегнат „дипломатически проблеми“.
В разкритите документи се казва, че по време на срещата си с Меркел в деня на встъпването си в длъжност – 15 май 2012 година, на Оланд му се е сторило, че канцлерът се готви да „изостави“ Гърция. В тази връзка френският президент е бил „много притеснен“ и се е опасявал, че гърците ще гласуват на изборите за „екстремистката партия“. Оланд е описал срещата си с Меркел като „чисто шоу“ без никакъв смисъл.

Американският посланик в Париж е бил привикан в МВнР на Франция, за да обясни информацията, че САЩ са подслушвали френски президенти
Американският посланик в Париж е бил привикан във френското външно министерство, за да обясни информацията, излязла в „Уикилийкс“, че САЩ са подслушвали трима френски президент между периодите 2006 и 2012 г., предаде Reuters, като се позова на дипломатически източник.
По-рано Париж разкритикува „недопустимия между съюзници“ шпионаж. Според информацията, САЩ са подслушвали президента Франсоа Оланд и неговите предшественици Никола Саркози и Жак Ширак. Франция „няма да толерира никакви действия, които заплашват нейната сигурност“, заяви в тази връзка президентът на страната Франсоа Оланд.

Франсоа Оланд: Франция няма да толерира заплахи за сигурността си
Франция „няма да толерира никакви действия, които заплашват нейната сигурност“. Това заяви президентът на страната Франсоа Оланд след като от документи, разпространени в интернет, стана ясно, че САЩ са шпионирали него и двамата му предшественици, предаде AFP.
„Американските власти поеха ангажименти“, заяви държавният глава в декларация, разпространена в медиите, като се позова на обещанията направени от Съединените щати през 2013 година да не шпионират френските лидери. „Те трябва да бъдат припомнени и стриктно изпълнени“, каза още Оланд.

AFP: Франция разкритикува „недопустимия“ шпионаж на съюзници
Франция днес разкритикува „недопустимия между съюзници“ шпионаж, след като медии публикуваха информация, че САЩ са подслушвали президента Франсоа Оланд и неговите предшественици Никола Саркози и Жак Ширак, предаде AFP.
„Недопустимо е това да се случва между съюзници“, заяви говорителят на френското правителство преди извънредна среща, която държавният глава свика в Париж.
Оланд ще обсъди ситуацията с няколко министри и с високопоставени служители на армията и разузнаването.

Sputnik: Комуникациите на Франсоа Оланд не са обект на разузнавателна дейност, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ
Комуникациите на френския президент Франсоа Оланд не са били обект на разузнавателна дейност, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ, Нед Прайс, предаде Sputnik.
По-рано от „Уикилийкс“ изтече информация, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е подслушвала трима френски президенти – Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд.
„Ние не сме имали за цел и нямаме за цел комуникациите на президента Оланд. САЩ и Франция работят в тясно сътрудничество по всички важни международни въпроси.
Както съм казвал и преди, ние не провеждаме никакви разузнавателни действия зад граница, освен ако за това няма специфична и свързана с националната сигурност на САЩ причина. Това се отнася както за обикновените хора, така и за световните лидери“, заяви Прайс.

AFP: Франсоа Оланд ще проведе в сряда извънредно съвещание на Съвета за сигурност на Франция, във връзка с подслушването
Президентът на Франция Франсоа Оланд ще проведе в сряда извънредно съвещание на Съвета за сигурност на страната, във връзка с изтеклата от „Уикилийкс“ информация, че АНС на САЩ е подслушвала трима френски президенти, предаде AFP.
По данни на източник от обкръжението на Оланд, съвещанието ще започне в 09.00 часа местно време (10.00 българско).

ТАСС: Сергей Лавров заяви, че не е изненадан от появилата се информация, че САЩ са подслушвали трима президенти на Франция
Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че не е изненадан от появилата се информация, че САЩ са подслушвали трима президенти на Франция, предаде ТАСС.
„Не съм запознат с информацията, но не се учудвам от нея. В крайна сметка ще кажа, че сега, по време на преговорите ( срещата на „нормандската четворка“) микрофоните ни периодично ту се включваха , ту се изключваха“, заяви Лавров.

AFP: САЩ са подслушвали президентите на Франция Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд
САЩ са подслушвали бившите френски президенти Жак Ширак и Никола Саркози, както и настоящия президент Франсоа Оланд, се посочва в документи, изтекли от „Уикилийкс“, съобщава AFP.
По данни на френските медии, документите съдържат пет доклада от американската Агенция по национална сигурност, основаващи се на прихванати комуникации.
Последният документ е от 22 май 2012 година, броени дни преди Франсоа Оланд да встъпи в длъжност и разкрива, че френският лидер е „одобрил тайна среща в Париж с цел обсъждане на кризата в еврозоната и евентуалните последици от излизане на Гърция от нея“.
Друг документ от 2008 година е озаглавен „Саркози вижда себе си като единственият , който може да се справи световната финансова криза“.
Франсоа Оланд е взел решение за свикването на среща на съвета за сигурност на Франция в сряда, посветена на проблема.

 

Източник: Информационна агенция Фокус

 

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни