Русия е готова да обмисли финансова помощ за Гърция

1431010373

„Русия е готова да обмисли предоставянето на финансова помощ за Гърция“, заяви руският вицепремиер Аркадий Дворкович. По-късно днес ще се състои и среща между руския президент Владимир Путин и премиерът на Гърция Алексис Ципрас.

По думите на руският вицепремиер, „Москва подкрепя всяко решение за удържане на гръцката дългова криза, което бъде предложено на Атина и европейските партньори”.

Русия е готова да разгледа въпроса за оказване на финансова помощ на Гърция, заяви по-рано днес Дворкович, който допълни, че първостепенни за страната му са „инвестиционните проекти и търговията с Гърция”. „Ако се налага финансово подпомагане, то ние ще разгледаме този въпрос”, заяви вицепремиерът в интервю за Russia Today.

„Приоритет за нас е да има стабилна Европа и стабилна Гърция. Ще подкрепим всяко възможно решение за гръцката финансова криза”, добави той.

По думите на Дворкович много от страните в Европа искат санкциите срещу Русия да бъдат свалени възможно по-скоро и Гърция е една от тях. „Тези държави мислят за бизнеса, за собствената си икономика, а не за политиката. Ние вярваме, че това е градивен подход. Определено сега водим повече консултации с такива страни, отколкото с водещите страни в Европа, които не желаят да продължат икономическия диалог”, завършва виепремиерът.

По-късно днес ще се състои и среща между руския президент Владимир Путин и премиерът на Гърция Алексис Ципрас.

Тази сутрин пък вече бе обявено от енергийните министри на двете страни, че Русия и Гърция са подписали меморандум за участие на южната ни съседка в Турски поток. Строежът трябва да започне през 2016 година, а цената му ще бъде €2 млрд.

 

Източник: в-к Преса

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни