Гечев: Световната банка уволни българското правителство

52514_uhBEdfF3NgNPIJEYXK4NZRIcz0jXh4

Световната банка уволни българското правителство пред чуждестранните инвеститори. Това заяви депутатът от „БСП – Лява България“ Румен Гечев в парламента. Той взе думата, за да коментира вчерашната оценка на Световната банка за българското правителство. Гечев призова правителството да каже открито дали приема тези оценки и кога ще започнат истинските реформи, които всички очакват, а ако не може да се справи, да си подава оставката.

Румен Гечев цитира информацията и съветите на постоянния представител на Световната банка Тони Томпсън по време на вчерашната кръгла маса за правна рамка за растеж и развитие в България.

„Посланията на Световната банка в България са повече от категорични, с препоръката да се избягва работата със сегашното българско правителство се публикува остра оценка за високо ниво на корупция, ниска ефективност и преследване на тесни политически и лични цели за сметка на ефективното функциониране на пазарната икономика у нас“, заяви Румен Гечев, цитиран от БГНЕС. Депутатът от левицата изтъкна, че освен, че експертите предупреждават бизнеса да стои далече от правителството, те по същество поставят слаба оценка на т.нар. реформи, които очевидно съществуват само в медийните изяви на управляващите.

„Сегашното правителство не само, че не помага на бизнеса и на ускоряване на мижавия растеж от 0,9 процента спрямо 2014 г., но пречи и за неговото развитие. Тревожна е и оценката на Световната банка за конкурентоспособността на пазара у нас, че конкурентни са единствено фирмите, опериращи под политически чадър на властта. Идват въпроси кои фирми трупат печалби в полза на политическия елит“, добави Румен Гечев.

Той изтъкна, че е скандално, че Световната банка препоръчва на чуждестранните инвеститори да не влизат в съвместни бизнес начинания със свързани с властта фирми, защото рискуват бизнеса им да бъде откраднат, а възможността да получат защита от съдебната ни система е под въпрос.

„Тези думи на Световната банка намират отражение във влошаването на ключови макроикономически показатели, от които зависи растежа у нас. През първото тримесечие на 2015 г. има спад в обема на преките чужди инвестиции у нас, свиват се и вътрешните инвестиции. Бизнесът възнамерява да намали вложенията с над 35 процента през 2015 г.“, каза още Румен Гечев.

Според него оценките на Световната банка доказват чисто пропагандния характер на изявленията на правителството за някакви чуждестранни инвеститори и подобрение в средства за правене на бизнес у нас. Този звучен шамар, с който в прав текст се разкрива високо ниво на корупция и неефективност на държавните институции потвърждава оценката ни, допълни Гечев.

Източник: Гласове

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни