Това е социален разврат – държавата развращава социално и имигрантите, и циганите

Васил-Василев

Васил Василев – председател на Фондация „Братя Василеви“ в интервю за предаването „Добър ден, София“ на Радио „Фокус“.

Продължаваме да търсим всички гледни точки след сблъсъците в столичния квартал „Орландовци“. Адекватна ли беше намесата на органите на реда при сблъсъците в „Орландовци“?

Това е нормална реакция на всяка една власт, когато възникнат подобни стълкновения между групи от населението. Но това, което се случи в „Орландовци“, и в Гърмен, и навсякъде в страната, просто показва, демонстрира ясно катастрофалната имиграционна политика на българските власти от 25 години насам. За обучението, социализирането, интеграцията на малцинства, етнос и бежанци се отделят много пари, а не вършат никаква работа. Вероятно до стотинка се крадат. Същото нещастие като при циганите е и с имигрантите. Пак много пари, безумни усилия, програми, приказки, напрежения, скандали и накрая – нищо. Напънала се планината и родила мишка – има една приказка. Вие знаете ли, че аз от колко време се опитвам да взема бежанци на работа. Горе долу ги познавам, разбирам се с тях, съжалявам ги, мисля, че ще са полезни, но нищо не става – никой не иска да работи. От тях никой не иска да работи, не при мен, въобще. И съвсем логично – защо да работят за 500-600 лева, като само като стоят ще вземат по 1000 лева помощи. Кой ще дойде да работи при тази алтернатива. Това се нарича социален разврат. Нашата държава развращава социално и имигрантите, и циганите, принуждава ги да живеят на гърба на тези, които работят, и така политици и депутати създават и засилват противоречията в обществото като противопоставят българи на цигани, българи на имигранти и т.н. Това е картината, от която следствие това, което стана в „Орландовци“, пък и действията на властите, за които питате.

Само за ескалация на напрежението ли става въпрос с връзка с изборите или натрупване на напрежение в продължение на 25 години, според вас?

Безспорно, че има натрупване на напрежението и за мен има определено целенасочени опити това напрежение да се използва сега, преди изборите с оглед на целите на определени партии. Но пак искам да кажа, тук не са виновни циганите, виновни са властите, които са ги докарали до това състояние. Виновни са негодните чиновници и крадливите политици. Циганите гледат да оживеят. И те са хора като всички нас. Сред тях се развъждат лумпени, отрепки, проститутки, скотове – да, защото нека да е съвсем ясно – не обществото, а властите – правителство, президенти, депутати са били негодни да намерят решения на проблемите им. Не циганите са престъпници, политиката към циганите е престъпна. И тя е целенасочено такава, за да се върна на въпроса ви. Към тези групи, към мизерията, престъпността – това е унищожаване на устоите на общественото равновесие, което е в интерес на етнически партии, мафиотски вериги и разбойници от всякакъв род. Естествено е, че това се засилва преди избори.

Има ли универсално решение или във всеки район трябва да се подхожда в зависимост от спецификата?

Аз ще ви отговоря с нещо, което четох тази сутрин, и ми направи много силно впечатление. Един съвсем пресен пример – 1 млн. лева щели да отидат за популяризирането на дейности, забележете – по проекти в областта на социалната политика и интеграцията на циганите. Не ми стана много ясно какъв е ефекта и за какво става това. Парите излизат от социалното министерство. Представете си на 1000 неграмотни цигани им се каже: Който се научи да чете и пише и издържи накрая изпита, ще получи по 1000 лева – 1000 х 1000 – 1 милион. Общественият ефект ще е много по-силен, отколкото ако Социалното министерство подкупва медии за своя комфорт. Така че това е въпросът – тези пари – има ги в изобилие, те могат да се вземат от Европейския съюз, могат да се вземат от различни други източници и фондации за приобщаването на тези хора към обществото, затова те да се научат да се трудят. Както циганите, така и имигрантите – говоря за тези две групи. Да се научат да работят и да разберат, че ако не работят те не могат да живеят нормално. Или ще живеят в гетото скотски живот, или ще бъдат равноправни, интегрирани, социализирани хора, които ще живеят от труда си така, както всички останали искат и го правят.

Справя ли се МВР с циганската престъпност и с възникналото напрежение, където има ромски гета в страната?

Разбира се, че не се справя. То хвърля усилия, опитва се да потуши конфликтите, но ако гръмнат на 3-4 места едновременно, ако целенасочено ги подпали преди изборите или с някакви други цели, какво ще прави? Та МВР не може да охранява, не е в състояние да охранява южната ни граница, държавата не е в състояние да охранява своите граници, как МВР ще бъде в състояние при това състояние на нещата да се справи? Не е въпросът само до МВР, въпросът е до целенасочени действия на цялото общество, и преди всичко на властите за пресичане от корен на причините, които са довели до тези явления, до тези социални взривове, до тези междуетнически конфликти и т.н. Това трябва да се направи, а не да се извиват ръцете с полицията или с жандармерията, и да кажем: Те се провалиха или те не успяха нищо да направят. Нищо няма да могат да направят, защото те не са в състояние да покрият всички проблеми, които са възникнали в резултат, пак казвам, на това престъпно бездействие от страна на властите през последните 25 години.

Димитър ДРАГАНОВ

Източник: Информационна агенция Фокус

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни