Путин: НАТО се приближава до нашата граница

2015-06-08_004945
 

Не трябва да се страхувате от Русия, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за италианския в. „Кориере дела сера“. Интервюто е публикувано в електронното издание на италианския вестник и е цитирано от Ройтерс, РАИ Уно и ТАСС, на които се позова БТА. 

Идеята, че един един ден Русия би могла да атакува НАТО е една лишена от смисъл идея, идея, която няма никакво основание, заяви Путин. Може би някой е заинтересован да подхранва тези страхове. Може би САЩ искат да избегнат сближаването между Европа и Русия.

Искам да ви кажа, че не трябва да се страхувате от Русия, подчерта руският държавен глава.

Той припомни, че военните разходи на САЩ са по-големи от военните разходи на всички страни по света взети заедно. Разходите на САЩ за отбраната са 10 пъти по-големи от тези на Руската Федерация. Русия на практика няма вече военни бази в чужбина. Нашата политика няма глобален, нападателен или агресивен характер, каза Путин.

Той припомни, че Русия е закрила базите си зад граница, в това число в Куба и Виетнам и на други места и е оставила само бази в Таджикистан и Киргизстан, важни в антитерористичен план, както и в Армения, където руско военно подразделение изпълнява определена стабилизираща роля в региона и не е насочено против никого.

НАТО обаче се приближава до нашата граница, посочи Путин и изтъкна като пример, че близо до бреговете на Норвегия има американски подводници, разположени за постоянно там.

Само за 17 минути една ракета, изстреляна от тези подводници, може да достигне Москва, каза Путин.

Да не би да искате да кажете, че ние сме тези, които се държат агресивно? Ние не се придвижваме никъде. Инфраструктурата на НАТО се доближава до нашите граници, каза руският президент.

Той припомни, че още преди кризата в Украйна през 2014 г., напрежение между Москва и Вашингтон беше забелязано през далечната 2001 г., когато Джордж Буш-младши взе решение за подновяване на проекта за противоракетен щит в Европа. Путин припомни, че Барак Обама е променил проекта, но все пак го е потвърдил значително.

Като пример за друг знак за напрежение между Вашингтон и Москва преди украинската криза Путин посочи решението на САЩ по времето на Буш-младши да се изтегли едностранно от споразумението за противоракетна отбрана, което е крайъгълен камък, на който се основава голяма част от международната система за сигурност.

Москва се ограничава да отговаря на заплахите, посочи Путин. Ние правим това по един ограничен начин, но все пак по такъв начин, че да гарантираме сигурността на Русия, каза Путин. Да не би някой да си мислеше, че Русия ще се разоръжи едностранно?, попита той.

Когато предлагах на САЩ да създадат заедно с Русия и Европа съвместна система за ПРО, това предложение беше отклонено, каза Путин. Разбира се тогава си казахме:

Това е скъпоструваща система, все още не е известна нейната ефективност. Но естествено, за да гарантираме стратегическото равновесие, ще развием нашия стратегически настъпателен потенциал и ще обмислим разработването на системи за преодоляване на противоракетната отбрана„.

САЩ и Русия все пак са и партньори

Русия и САЩ си остават съюзници по въпросите за неразпространението на оръжия за масово унищожение и в борбата с тероризма, каза руският президент. Путин потвърди, че визитата на американския държавен секретар Джон Кери в Сочи и разговорите помежду им, са сигнал, че САЩ и Русия продължават сътрудничеството по иранската ядрена програма.

Ние сътрудничим със САЩ не само относно иранската ядрена програма, но и в други много важни сектори. Ние продължаваме диалога със САЩ относно контрола върху въоръженията.

Ние не сме само партньори, но бих казал, че със САЩ сме съюзници по въпросите за неразпространението на оръжията за масово унищожение и несъмнено в борбата срещу тероризма, заяви руският държавен глава.

САЩ: Да продължим с ученията в Европа

САЩ трябва да увеличат броя на военните учения и тренировъчните програми в Европа и да засилят споделянето на разузнавателна информация в НАТО, за да контрират по-добре руската агерсия в региона, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър след съвещание вчера в Германия с висши американски военни и дипломати, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Картър призна, че сегашните международни икономически санкции срещу Русия не са спрели военната подкрепа на Москва за сепаратистките бунтовници в Украйна. Той каза също, че САЩ и други страни се тревожат, че президентът Владимир Путин ще използва същата тактика и другаде в региона и че той позиционира Русия като противник на САЩ./ Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни