В Конгреса на САЩ забраняват думите „той“ и „тя“, „майка“ и „баща“

Нанси Пелоси / Photo: AP

 

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси се надява да направи новия Конгрес на САЩ „най-приобщаващия в историята“, пише The Washington Post, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той, тя, баща и майка – тези думи в 117-ия конгрес няма да се използват, ако бъде одобрен новият правилник на Камарата на представителите.

Комитетът по стандартите на Конгреса призовава за създаването на нов Специален комитет по икономическо неравенство и насърчаване на справедливостта. Специалната комисия „ще разгледа неравенствата въз основа на раса, цвят на кожата, етническа принадлежност, религия, пол, сексуална ориентация, полова идентичност, увреждания, възраст и национален произход“, се казва в доклада в петък.

Също така се съобщава, че комисията „ще зачита всички видове пол и ще замени всички местоимения и думи, обозначаващи семейни връзки, с неутрални по пол в правилата на Камарата на представителите“.

Резолюцията на Камарата на представителите посочва кои конкретни термини и местоимения повече не трябва да се използват. Морският термин „моряци“ (seamen) ще бъде заменен с неутралния по пол seafateres, който не включва думата „мъже“ (men). Подобна е ситуацията и с думата „председател“ (chairman), в новата директива ще бъде заменена с „chairperson“.

„Параграф 8 (в) (3) от правило XXIII трябва да премахне баща, майка, син, дъщеря, брат, сестра, чичо, леля, братовчед, братовчедка, племенник, племенница, съпруг, съпруга, тъст, тъща , свекърва, зет, снаха, втори баща, мащеха, доведен син, доведена дъщеря, полубрат, полусестра, внук и внучка „и ги замени с“ родител, дете, sibling вместо брат и сестра, съпруг, родители на съпруга, дете на съпруга и т.н“, се казва в резолюцията.

Промените в езика също промениха фразата „той/тя подава заявление за оставка“ и беше заменена с „оттегля се“. Изразът „той/тя се въздържа“ ще бъде заменен с „този член, делегат, постоянен представител се въздържа“

Председателят на камарата Нанси Пелоси и председателят на комисията по норми Джеймс Макгавърн заявиха, че този ход ще направи Камарата „най-приобщаващата в историята“.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Хрис каза:

    Да ви имам сатанинската „демокрация“ уроди такива.

  2. Мишо Константинов каза:

    Когато боговете искат да унищожат някого му вземат акъла – гръцка поговорка. Е, на тия същества Бог им взе акъла.

  3. Иванов каза:

    Историята на двата библейски града Содом и Гомор е на път да се повтори сега в света в далеч по-големи мащаби. Както го обяви в Поглед проф. Нако Стефанов следващите десет години могат да бъдат невъобразимо тежки. А ние българите правим всичко възможно да убедим другите колко сме тъпи, това се вижда лесно от нивото на предизборните брътвежи, от лицата, които се натискат за депутатска заплата и за субсидии. Е не сме единствени, като гледам каква простотия се плиска по нашите форуми, че и в такива страни като Полша, Украина, прибалтийските и колко още. Всички сме слепи за безобразията на Янките, дивим се пред атлантическите им „ценности“ и хич не ни интересува в каква военна пажина са овладели света, как са го обвързали с финансовата си система с банките със стотиците си военни бази, крадат и убиват навсякъде, а ние си приказваме че ни били стратегически съюзници.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни