Първият учебен ден – дезинфектанти вместо цветя

Василия в първия си учебенден в Първи клас

 

от Цеца Христова, Фейсбук

Вместо традиционната сутрешна снимка в първия учебен ден на (вече) седмокласничката ми Василия, предпочитам да пусна снимка от деня, в който за първи път прекрачи прага на училището. Винаги, когато видя тази снимка, една буца засяда в гърлото ми. Може би заради издайническия херпес, който се появи предишната вечер в резултат от вълнението й; може би заради погледа, в който се чете и очакване, и страх от това, което предстои, миг преди да пусне ръката на мама и да се влее в тълпата от деца – също толкова развълнувани и малко уплашени; може би заради букета с формата на училищен звънец, който с толкова любов и желание направихме за първата й учителка…

Утре букет няма да има, защото, както знаете, от години в училищата се води кампания срещу цветята. Вместо цветя се събират пари. Сега към този призив се добави и още един: „Не купувайте цветя, а дезинфектанти!“. Освен това цветята можели да бъдат разпространители на коронавирус.

Не коментирам благотворителните каузи и нямам нищо против тях – те могат, и трябва да бъдат подкрепяни целогодишно, всеки според възможностите си. Но утре няма да дам пари за благотворителност, нито съм купила книга за училищната библиотека (каквато е инициативата на всемогъщия Инспекторат). Това е моят и на детето ми тих протест срещу консуматорския морал и ценности, които се опитват да ни наложат. Василия никога няма да бъде част от това и се радвам, че го осъзнава.

Предлагам следващата акция да бъде срещу подаряването на цветя на артисти и певци. Вместо букет след концерт или спектакъл, още на входовете да има кутии и да си пускаме в тях „паричките“, които сме предвидили за цветя. За сватбите се подразбира – там младоженците се ориентираха от години и още в поканите приканват гостите си вместо цветя да даряват пари за благотворителност, за бездомни животни или за книги.

Слава Богу, че поне мъртвите все още изпращаме с цветя, вместо с ваучери за Рая.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни