Отказвам да бъда управляван от безпардонна простащина и очевидна престъпност

Снимка: Надежда Чипева, Капитал

 

от доц. д-р Мартин Белов, зам.-декан на Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски“

Аз, Мартин Белов,
независим и свободен гражданин на Република България и горд като гражданин на Европейския съюз, разбиран като организация за насърчаване на свободата, демокрацията, правовата държава, социалния просперитет и включване и солидарността между народите на Европа, а не просто като структура за раздаване на еврофондове, заявявам категорично нежеланието си да бъда управляван от настоящото правителство на моята страна.

Считам, че това правителство отдавна и безвъзвратно е загубило своята легитимност поради обоснованите съмнения в корупция, непотизъм, клиентелизъм, шуробаджанащина, опасна и повсеместна некомпетентност и сериозно и систематично, дори брутално нарушаване на правата на човека.

Отказвам да бъда управляван повече от войнстваща арогантност, безпардонна простащина и очевидна престъпност. Отказвам да гледам разрушаването на последните устои на демокрацията и пазарната икономика в България. Отказвам да приема, че е възможно в ЕС да има територия, завладяна от мафията и превърната в машина за източване на европейски фондове под флага на алчността, користта и войнстващата глупост.

Отказвам да приема за нормално хора със скандално образование и ниска квалификация да заемат висши и средни управленски и административни длъжности. Отказвам да гледам абдикацията на държавата от истинското образование и наука, което не е просто продукт, бизнес, инструмент за прикриване на безработица или средство за раздаване на дипломи на „нашите“. Считам, че десетилетният умишлен и целенасочен процес на антиселекция, поставящ навсякъде, но особено на стратегически места, некадърни, необразовани и арогантни послушковци, трябва да спре.

Ето защо категорично заявявам, че

възнамерявам да упражня конституционното си право на събрание на открито и така мирно и без насилие,

в рамките на конституцията, закона, международното право и правото на ЕС да участвам в антиправителствения протест на 10 септември, като по този начин подкрепя десетките хиляди свободни и разочаровани хора, съсипани и ужасени от гнета на мафията в България.

Считам, че правото на мирно гражданско неподчинение е в основата на западната либерално демократична конституционна цивилизация, към която принадлежа и която искрено и по убеждение преподавам на моите студенти както в България, така и в редица европейски университети. Това право има своите корени в идеите на най-светлите умове на човечеството, сред които особено място заемат Джон Лок и Махатма Ганди. Правото на съпротива срещу узурпация на държавната власт е прокламирано и в най-добрите образци на западния конституционализъм, например в Основния закон на Федерална република Германия.

Участвам в каквато и да е форма на протест за първи път в живота си. Надявам се и за последен.

Правя го, за да мога да погледна в очите студентите,

на които по убеждение внушавам, че демокрацията и правовата държава си заслужават, права на човека – естествени и неотменими, а не дарувани от полуграмотни писарушки, съществуват, а гражданският активизъм е в основата на колективната човешка свобода. Правя го и защото го дължа на моите деца, семейство и родители. В крайна сметка го дължа и на себе си, за да продължа да се считам за свободен, честен и достоен човек. Правя го и защото обичам безкрайно професията си и вярвам, че конституционализмът и конституционното право могат и трябва да са инструмент на доброто и справедливото.

Бъдещето е неясно, вероятно лошо. Олигарси и политици вероятно се надяват да използват този протест. Някои от тях може и е вероятно да успеят. Предстоят години на нерадост и разочарование – икономическо, политическо, социално, цивилизационно. Въпреки това настоящото положение е нетърпимо, противоконституционно и незаконно. Държава, която е завладяна от мафията, е недопустима в ЕС. Ето защо ще участвам в протеста не в подкрепа на политици, олигарси и личности, които искат да го използват, не в полза на резервен отбор от калинки и тролове.

Моят протест ще бъде против корумпираното, нечовешко и жестоко управление на България в момента,

което оскверни и продължава да осквернява конституцията на страната и систематично гази правото на ЕС и международните задължения на България пред широко затворените очи на някои бюрократи.

Има мигове в човешката история, които не трябва да се пропускат. Пропуснеш ли ги, следващата поправка идва след десетилетия, може би и дори столетия. А може и такава да няма. Влезеш ли в спиралата, излизане няма.

Българската история, за съжаление, изобилства от примери за това. Вярвам, че сега преживяваме един от тези решаващи, ключови моменти. Мирният, но неотклонен протест срещу злото днес вече не е политически акт. То е морално задължение на всеки свободен български гражданин, който желае достойно и реално европейско бъдеще за България. Протестът трябва да е мирен, без насилие, без кръв и без злоба! България няма нужда от гражданска война, която завинаги да счупи и без това крехките основи на фасадната ни демокрация.

Нека свободният дух и чистите помисли ни пазят! Не на насилието и злото във всичките му форми!

*Позицията на доц. Мартин Белов е публикувана във Фейсбук.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

 1. Eistee каза:

  Не че не е вярно, просто е прекалено емоционално и ме кара да си задавам въпроси. Един от тях е, ако протестът успее и Радев нареди служебно правителство, което извърти изборите така, че пак БСП и ДПС да управляват страната, същият този бестящ юрист ще се надигне ли срещу неминуемите безобразия, които комунистите и дпс-арите ще започнат да вършат от първата секунда (забележете, нито БСП, нито ДПС някога са управлявали държава, която е толкова добре финансово и отдавна им текат лигите за пълната хазна, пълните каси, големите данъчни сборове и европейските фондове) или като мишле, каквото е бил до настоящото изригване ще склони главица и ще отмине да си преподава в „редицата европейски университети“ (която си е бая късичка), а нас ще ни остави на съдбата ни. Много приятно е да видиш човек с позиция, но още по-приятно е да видиш последователен човек, с будно съзнание, който неизменно е на правилната страна, а не извършва еднократни актове в нечия изгода, само заради обещано министерско кресло…

  • #Оставка каза:

   Никой не знае колко са пълни касите? Щом по Вашите думи никога не са управлявали толкова пълни каси, сами може да съдите кой е по-добрият управител – този, който не разполага с нищо и все пак държавата работи или този, който разполага с много, а народът е на улицата на протест. Ще ме разберете погрешно – не съм от БСП, както и мисля, че БСП няма да са повече на власт.

   • Радка Петрова каза:

    касите им са пълни с милиардите на глобалния елит, който бедният народ ще трябва да връща и децата и внуците му. А как си разпределят милиардите, има ли прозрачност.
    Мани мани …

   • Жоро каза:

    Знае се! Личи по дълга .

   • Овчар, даже професор! каза:

    Какви пълни каси сънуваме? Илюзорното „имане“ е рожба на заливащата ни мизерия, недофинансиране на цели отрасли, неизпълнение на програми, дребни залъгалки, илюзорни митологеми, брутално ниски заплати и пенсии… и в крайна сметка – пословична бедност!

 2. Славка Радева каза:

  Лесно е да се коментира нечия позиция. Хайде да се опитаме да заявим своята!
  Аз така приемам това послание и изцяло го подкрепям.

 3. Радка Петрова каза:

  Сега май не е време за това. Елитът ще ни друсне още по-верни свои слуги нечовеци и тогава май живите ще завиждат на умрелите. Малко черногледо е, извинете. Но наличието на платени провокатори на протестите говори точно за това. Или пък ще ни изпратят въоръжени сили за кърваво потушаване на „бунтовете“ черноглед хумор, ха, ха, ха. Накъде сега. По време на Втората Световна Война Чърчил и Сталин заповядват всички , целия народ да излезе по едно и също време и да се моли за победа. Правят го, хората и нито една бомба не пада над Лондон и руснаците започват победоносен ход над германците, та чак до Берлин. А НИЕ КАКВО ЧАКАМЕ. ДА ДОЙДЕ НЯКОЙ ДА НИ „ОПРАВИ“. И това ако не е свръхтъпо, здраве му кажи…Нека като тези две велики нации ВСИЧКИ да заявим нашата свободна воля за оправяне на нещата. Иначе…вече не ми се мисли какво може да стане

 4. Лакотавакан каза:

  Браво на Валя Станева. Това, за съжаление, е истината. Останалите си пишете…няма лошо. Какво пък, куче, което лае, не хапе. Хора, Българи, огледайте се – вижте светЪТ какъв е около вас. Не българският, не европейският, а …всичко. Погледнете човекът до вас…искрен ли е или погледа му е мътен? Бихте ли ми се доверили?
  Е, сега говорете…помислете…с колко думи можеш да си купиш…мм…домат, са речем, че хляба е скъп, с КОЛКО ДУМИ? Май няма такова количество, а? Искат се ПАРИ, нали?
  Вече може да търсите истината…получихте бонус!

 5. Лакотавакан каза:

  Браво на Валя Станева. Това, за съжаление, е истината. Останалите си пишете…няма лошо. Какво пък, куче, което лае, не хапе. Хора, Българи, огледайте се – вижте светЪТ какъв е около вас. Не българският, не европейският, а …всичко. Погледнете човекът до вас…искрен ли е или погледа му е мътен? Бихте ли му се доверили?
  Е, сега говорете…помислете…с колко думи можеш да си купиш…мм…домат, са речем, че хляба е скъп, с КОЛКО ДУМИ? Май няма такова количество, а? Искат се ПАРИ, нали?
  Вече може да търсите истината…получихте бонус!

 6. Лакотавакан каза:

  Хайде да посетим … е, не първи клас ( някой може да се обиди) но нека е четвърти клас. Капитализъм…какво е най- типично за него? Точно така, Иванчо, конкуренцията. А какво е конкуренцията, Марийка? Браво, моето момиче, именно – конкуренцията е ВОЙНА!!! С оръжие или без оръжие… тя е война!!! Млади хора, така ли искате да живеете, във война…всеки ден?! Изборът е ваш!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни