Стани богат, но не с апартамент

БНТ, „Стани богат“ – участието на Николай Михайлов, 21 и 25 март 2019

 

Преди малко гледах невероятното участие на студента Ники Михайлов в „Стани богат“. За пореден път се сблъсквам с трудната за приемане истина – реалният елит на нацията е някъде в зоната на здрача, в сенките на Мордор. А горе, в кулата Барад-дур, е утайката – най-примитивните, най-неграмотните, най-необразованите, най-грозните, мутиралите и отпадналите от човешкото естество – самозабравили се кифли, парвенюта, лелки и чичковци – тези, чийто хоризонт се простира само до заветния апартамент. Подобно на поданиците им, които са ги поставили и ги крепят на върха, за да получат и те своите апартаменти. Простичко казано – каквито са поданиците, такива са и господарите им. С еднакъв манталитет, еднакво функциониращи в своята примитивност. Едни нагли типове обезкостиха цялата държава за някакви си 30 години, но всички скочиха възмутено заради най-кокошкарската част – апартамените. А те ограбиха от нас и децата ни милиарди! Милиарди!

Но така е в шизофренно раздвоените държави (по Хънтигтън) – престъпленията се изживяват невротично и неадекватно като жълта сензация. Днес цялата държава се тресе в очакване какво ще стане с Цветан Цветанов, сякаш отстраняването на един везир ще реши крещящите от десетилетия проблеми на нашето комплексирано и затъпяло общество, неспособно да потърси правата си и да измете цялата бандитска шайка, обсебила и задушила държавата на всички нива.

Но във вечерта на Благовец трябва да се каже и Добра дума.

Винаги, рано или късно, Задругата се събира, а Кулата с Всевиждащото око се сгромолясва, защото е неспособна да издържи собствената си несъстоятелност. Бъдещето, което все някога ще се излюпи, принадлежи на същества като Ники. И тях ги има – образовани, свестни, светли и чисти млади българи. Мечтаещи да станат богати – но не с апартаменти! Богати с копнеж за смислен и достоен живот, с познания и вяра в самите себе си, с воля за доброто общо бъдеще.

Тази убеденост ни провокира да създадем точно преди година, на Благовещение, платформата Визия за България – с вяра в младите хора, които развиват успешно рефлекс срещу пошлостта и посредствеността, обсебили страната ни. Няма значение, че БСП взеха името ни без да ни питат. Ние вярваме, че всяка добра идея един ден добива плътност и очертания – щом времето за това се изпълни в критична маса от хора, готови да променят мрачното бъдеще, което ни подготвят днес овластените политически самозванци.

Може би тук е уместно да споделя и друго. Нерядко, и до днес получаваме запитвания кога ще възобновим активната дейност на Мемория.

Отговорът е прост. Това няма как да стане без вашата подкрепа. Не е възможно смислотворящият елемент в едно общество да функционира безкрайно и единствено от позицията на саможертва, когато отсреща почти липсва реален отговор на усилията. Правихме го няколко години, имаме желание да го правим и в бъдеще, но за това са нужни общи усилия под формата на подкрепа.

А дотогава – ще даваме от себе си колкото, когато и както можем. Всички имаме нужда от свободното слово във времето на медийния слугинаж и на безобразната медийна манипулация, осакатяваща човешките възприятия и съзнание.

С надежда за Благата вест, която сами да си сътворим!

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

  1. Желю Железов каза:

    Към Sonia Simeonova
    Аз приветствах създаването на Стратегическия съвет и му посветих постинг в моя блог. Бих се радвал, ако г-жа Симеонова го прочете и коментира моите препоръки.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни