Защо умните хора често се чувстват самотни, нещастни и изгубени?

На пръв поглед изглежда, че умните хора нямат проблеми и са наистина щастливи. Оказва се обаче, че щастието е рядкост сред тях.

Изданието Bright Side прави проучване защо интелигентните хора често се чувстват самотни, нещастни и изгубени. И обобщава нещата така:

Те са склонни да анализират прекалено много нещата

Хората с висок коефициент на интелигентност имат склонност непрекъснато да анализират събитията от живота си. С течение на времето това ги изчерпва, защото техните констатации често са изпълнени със страх и разочарование, а в главите им възникват истински дилеми.

Твърде взискателни са към себе си и другите

Интелигентните хора ясно знаят какво искат. Често разглеждат света по идеалистичен начин и е трудно да се откажат от очакванията си. Това им пречи да получат удовлетворение от живота и да се чувстват щастливи, а реалността на света около тях често носи просто разочарование.

Липсва им топла и приятелска връзка

Всеки иска да има тясна връзка с някого. Но за интелигентните хора е много трудно да разговарят открито с някой, защото често са неразбрани. Те искат да говорят за важни и смислени събития и рядко са разбирани от другите.

Според учените социализацията за хора с висок коефициент на интелигентност е преживяване, което често е по-болезнено от самотата.

Те страдат от психологически проблеми

Много научни трудове потвърждават, че интелектуалците често страдат от психични разстройства. Учените не можаха да намерят пряка зависимост, но е факт, че ги има. Навикът да правят постоянен анализ се отразява върху живота им и води до депресия.

Стремят се да отговорят на очакванията на другите

Академичните успехи на такива хора водят до още по-големи бъдещи очаквания от другите. Такова натоварване често се оказва непоносима тежест, особено за талантливи деца, които са лишени от детството рано.

Те рядко взимат рационални решения.

Както показва проучването, в ежедневието си интелектуалците правят толкова грешки, колкото всички останали. „Хората с по-високи средни коефициенти на интелигентност правят ирационални действия и са по-склонни към илюзии и разчитат на интуицията си“, твърдят авторите на изследването.

Те изпитват повече стрес

Канадски учени стигнаха до заключението, че хората с висок коефициент на интелигентност възприемат простите ежедневни проблеми много по-различно. Те имат навика да мислят многократно за това, което се случва, включително негативните неща, което води до хроничен стрес.

Те са по-склонни да имат здравословни проблеми

Колкото по-интелигентни са хората, толкова по-късно лягат – това е заключението, до което стигат учените. Подобен режим е известно, че води до сърдечни заболявания. Освен това се оказа, че хората със силно развита интелигентност са склонни към алкохолизъм и пушене поради повишена тревожност.

Те се чувстват по-комфортно сами

Интелигентните хора изпитват дискомфорт по време на чести контакти с приятели. Те са прекалено съсредоточени в постигането на своите цели и поради това лесно могат да се откажат от възможността да прекарват времето си във всяка компания.

Те не винаги са успешни

Проучванията показват, че 85% от финансовото благосъстояние зависи от такива неща, като индивидуалност и способност за общуване и преговори. Носителят на Нобелова награда и психолог Даниел Канеман установи, че хората са по-склонни да правят бизнес с някого, когото харесват и на когото вярват, дори ако предлагат по-скъп продукт.

Според учените емоционалният, моралният и физическият интелект играят много по-голяма роля за постигането на финансов успех.

Разпознахте ли се? ;)

Източник: profit.bg

Приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

  1. Желю Железов каза:

    Предлагам на Борис Балкх да пейства текста на САМ, заедно с илюстрацията и тук, защото, по различни причини, някои читатели няма да влязат в посочения саит и ще загубят много!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни