Ние създаваме бъдещето

Прочетете статията в нейния оригинал в новия сайт „Визия за България“ – нашата онлайн платформа, съдържаща Проект на Визия за бъдещето на България за обществен и експертен дебат.

***

Днес светът е в турбулентно състояние и се променя с всяка изминала секунда, а това ускорява и историческото време. Нужна е мъдрост, за да разбереш промяната; характер, за да я приемеш; воля, за да се приспособиш. Новите реалности и очертаващите се тенденции за следващите години създават нуждата от преосмисляне на бъдещето на България и мястото й в света. Отваря се исторически процеп от неочаквани възможности. В същото време всяка от големите сили е ангажирана със самата себе си и с вътрешните си проблеми, а това дава шанс на по-малките държави, каквато е нашата, да работят с повече самочувствие в посока на своето развитие.

За да се случи това обаче, е нужно да спрем да търсим вината за днешните си несгоди в другите – в Москва, Вашингтон, Берлин, Лондон, Париж или Пекин. Филите и фобите са симптом на нашия комплекс за малоценност и бягането ни от отговорност. Те са израз и на кризисното състояние на колективния ни дух. Единственото, до което ни водят непрестанните противоречия, е нарастване на напрежението в обществото и неговото допълнително атомизиране с ненужни или изкуствено създадени вътрешни конфликти.

А това е бягство от свободата. Именно в свободата е и отговорността, от която ние сякаш копнеем да се откажем, за да я връчим на някой друг. Големият британски писател Джордж Бърнард Шоу каза: „Свободата е отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея.“ В това се крие дълбоката причина за установената инерция „началниците да се разберат“ – делегирането на собствения суверенитет на външни сили и очакването промяната да дойде от тях. Истината обаче е, че никой, освен нас самите, не може и не е длъжен да се нагърби с проблемите на собствената ни държава. На това ни учи и нашата история, чиито поуки добре помним. Никой няма да ни помисли доброто, ако не го помислим самите ние. Великите философи Барух Спиноза и Георг Хегел разглеждат свободата като осъзната необходимост. Ако ги перифразираме в днешните български реалности, то свободата за нас е възвръщане на вярата в собствения ни потенциал и възможности за развитие.

Преди да се разделяме отново и отново, нека се опитаме да видим кое ни свързва. Обединението ще се случи не на базата на външните ни предпочитания, а на основата на гражданското ни самосъзнание. На мисълта, че тук, в тази страна, живеят хора, които са свързани от обща история, култура, език, ценностна система и споделят обща съдба като народ. Само ако погледнем към себе си и към това какво можем да направим ние, за да подобрим живота си, ще бъдем ковачи на собствената си съдба. Нужен е вътрешен, а не външен импулс. Подобни действия биха ни превърнали в субект на собственото ни развитие, а не в обект на чужди геополитически интереси. Време е да влезем в ролята на летописци на съвременната си история.

България е страна на кръстопът и като такава тя трябва да поддържа добри отношения с всички световни центрове на сила, но следвайки националните си интереси и без да сервилничи. И в живота, и в политиката никой не гледа сериозно на лакеите. В Европа държавите от Вишеградската група са пример за провеждане на националноотговорни политики, следващи интересите на страните им. Те са членки на Европейския съюз, но заедно с това развиват активни отношения с други страни и се осмеляват да поискат нов и справедлив проект за Обединена Европа. Формират противотежест в Съюза и се противопоставят на тези решения на Брюксел, които не съвпадат с националните им интереси и приоритети, като в същото време отстояват своята идентичност и корени.

В този момент, повече от всякога, България трябва да погледне по-мащабно на света и на самата себе си. Да приеме историята такава, каквато е, и да се опита да предизвика своето по-добро бъдеще. Да заговори на реален език, а не на политкоректен новговор с балкански диалект. Трябва да назовем истинските си проблеми, колкото и тежки да са те, и да започнем да търсим пътищата за тяхното решение.

Стъпка в тази посока е изграждането на онлайн платформата „Визия за България“. Тук свободните хора могат да изразят своето експертно мнение в различни области. Можем да се обединим в прозрачна дискусия и консенсус за изграждане на обща визия и стратегии за развитие на нашето отечество. Да влезем в актуален диалог с времето. Да уплътним добрите си идеи с реални действия. Колкото повече говорим и споделяме един с друг, толкова повече връзките в общността ще заздравяват и укрепват. Българското общество доказва все по-често, че пази в себе си съзидателни сили и може да прояви активност по важните теми на деня в отстояването на ценностите, които винаги са ни сплотявали като общност. Все още имаме духовни водачи и институции, които са способни да взимат адекватни решения и да се нагърбват с исторически отговорности.

Трябва да положим усилия, за да променим средата, в която живеем. Да потърсим отново изгубения смисъл. Както е казал великият мъдрец на древния Изток – Лао Дзъ: „И най-дългият път започва с малката крачка”. Тази малка крачка всъщност е с фундаментално смислово значение. Ние, младите, можем да донесем духа на промяната, и в същото време да сме стъпили върху стабилни национални и морални устои. Да се основаваме на хуманното, градивното, жизнеутвърждаващото отношение към живота. Не само вътрешният мир, но и глобалният мир се крепят на високото ниво на обществено съзнание и етика, достигнати от човешката цивилизация. И като всяко достижение, то трябва да се охранява с постоянство, с усилията и на малките, и на големите участници в световните процеси.

Съдбата ни е в наши ръце. Нужно е да покажем на самите себе си, че имаме воля да бъдем свободни и да променим курса към историческия хоризонт. Да преминем от тъмнината към светлината – с малко младежки ентусиазъм, с вяра в промяната и в собствените ни сили нещата наистина могат да тръгнат в добрата посока. И за да се случи това, трябва веднага, без отлагане, да спрем с нихилизма и апокалиптичните сценарии. Това вече не работи. Ние, младите и образованите българи, вече не го вярваме. Вярваме в обратното – точно ние създаваме бъдещето и то ще се случи, ако го предизвикаме.

Ние създаваме бъдещето.

Още от автора: Александър Узунов

Александър Узунов

Александър Узунов е бакалавър по Политология и магистър по Дипломация и национална сигурност към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Понастоящем продължава обучението си в докторска програма по Политология към ВТУ. Зам.-председател на Дипломатически клуб „Имхотеп“, координатор към Института за Публична политика и експерт към Националната агенция за оценяване и акредитация. Автор е на анализи в областта на глобалната и регионална политика. Интересите му са в сферата на геополитиката, международните отношения и сигурността.

  1. Лъчеслав каза:

    Всеки за себе си създава собственото си бъдеще, а заедно – колективното бъдеще на ниво социум/държава. И от това следва , че всеки носи ЛИЧНА отговорност за делата си. Просто и ясно. Но личните интереси не съвпадат с обществените. Егото е силно. За да се получи качествено общество трябва елементите/личностите да са свързани с общ интерес/кауза/цел. Къде е тази обща кауза/цел за българите , какво ги свързва ???

  2. audio in каза:

    Първо една забележка: обединението не се „случва“, а се ОСЪЩЕСТВЯВА. Вие, младите, а и не чак толкоз младите, които сте решили да „случвате“ обединението на българското общество, е добре първо да свикнете да използвате българският език, а не поамериканченият му вариант.
    Откато обявихте проекта си „Визия (?) за България“ не намирам конкретни предложения и цели. Дотук – само красиви общи приказки.
    Много ми се иска да разбера кои точно са ценностите, които винаги са сплотявали българите като общност. Можехте да изброите поне тях.
    Аз имам някои конкретни въпроси, свързани с обединението на българите около съвсем елементарни ценности, свързани с ежедневието. Например: как ще обедините българите около идеята да събират екскрементите на домашните си любимци след разходка? Или как ще ги убедите да не натирват „любимците“ си есенно време от вилите, защото не им се занимава през зимата с тях? Дали плащането на по-висока такса „смет“ за притежаването на лаещ домашен любимец би могло да обедини българите?
    Ако някой има желание, нека отговори на тези предложения за обединение. Нали най-дългият път започвал с малката крачка…
    А красивите общи приказки ги оставете за експертните си среди.

  3. Без име :-) каза:

    Думата „визия“ си има много точен, че дори повече, заместител.

    И думичката е ЯСНО-Видство :-))).

    И проблема е, че назовавайки я така това те поставя в неизгодната ситуация на върховна отговорност. Нещо като Колобъра на българите ;-).

    И проблема е прост за проверка, т.е. доколко визионерите са такива ;-).

    Ами или правете като Ванга или правете краткосрочни прогнози и проверявайте тяхната достоверност. Именно така и ученика на Макиндер, Джордж Фридман определя разликата между журналистика и разузнаване :-). Няма да цитирам Сун Дзъ по въпроса :-))).

    За качествата на Ванга, ами ето ви го в натурал и то от една от великите сили, другата го признава но тихомълком ;-):

    https://www.youtube.com/watch?v=bqabvDbDtKg&t=2400

    Т.е. за сега сайта за визията е просто поредния журналистически сайт ;-). За другото се искат доказателства. Все пак им пожелавам успех. Другото си зависи от ясновидските им сподсобности. Окей, модерно казано, визионерските ;-).

  4. Без име :-) каза:

    Както се казва доверявай но проверявай :-).

    https://www.youtube.com/watch?v=LKwF6W6KNIA&t=240

  5. Лакотавакан каза:

    Хубаво написано … за по-изучените хора, нали? Високопарни думи, малко неразбираеми, но пък респектират с … тайнство? Надявам се всички днешни студенти да разберат написаното, но… а бе селяните избихме ли ги вече? А по-обикновените хора? Те нямат ли право на „визия“? Вярно е, че войни се печелят от генерали, ама ако няма кой да ревне „На нож“ и да скокне… генералите ще трябва да сдадат шпагите си!
    Моето предложение – да започнем да събираме „армиите си“ под някакъв зов. Примерно „ Обединени сме силни“, „Били сме тук силни и пак можем да бъдем“, „ Ако искаме бъдеще, трябва да имаме сега“ и т.н.
    Направете конкурс или допитване или както искате го наречете. Нека читателите да гласуват. Направете този конкурс достъпен за всички. И ако успеете да постигнете резултат поне от 25% участници от целокупния Български народ, то вие сте успели да направите гигантска крачка напред…

  6. Tsenko каза:

    Da.Eto moiata vizia za Bulgaria.Purvo –tezi,koito upravliavaha BG prez poslednite 30 godini,da se izviniat na otselelia Bg narod za krajbite,izmamite,za dadenite nevinni jertvi ot Bg narod, za izbiagalite v chujbina da tursiat svoeto spasenie,zaradi loshoto kachestvo na jivot v ograbenata ot tiah BG,da vurnat okradenoto,suzdavano ot tselia Bg narod za 45 godini -pari,imoti,pensionni fondove,fabriki,zavodi,elektrotsentrali,vodnotsentrali,iazoviri,letishta I t.n. obratno na BG,no s lihvite,za da budat prosteni ot Bg narod I da zapochnat nachisto,kato vsichki otseleli ot tiah.Vtoro- da se vuzstanovi bezplatnoto zdraveopazvane,garantsia za kachestven jivot. Bezplatnoto kachestveno Bg Sredno Obrazovanie s izuchavane na poetapno zasilvashtata se rolia na matematika,fizika, himia,biologia,geografia,istoria na BG I na Sveta,Bg ezik , Bg I svetovna Literatura,PC ezitsi, rabota s tiah I Internet.Po jelanie- chujdi ezitsi .V uchilishtata da se prodavat zakuski I topul obiad za uchenitsi,uchiteli I obslujvash personal,da ima Zanimalni I vuzpitateli-uchiteli, sled chasovete za nujdaeshtite se I tezi uchenitsi ot selata ,nastaneni v Obshtejitiata kum uchilishtata.Rabotnite zaplati da budat s chasova Stavka na tri kategorii- za raboteshti s Osnovno Obrazovanie 10 lv/chas,za tezi sus Sredno Obrazovanie 20lv/chas,za tezi s Poluvishe Obrazovanie /Bachelor Degree,25lv/chas,za tezi s Vishe Obrazovanie-Master Degree 30 lv/chas,a tezi s dopulnitelni sled diplomni spetsializatsii,kvalifikatsii I t.n. 35lv/chas.Taka shte ima stimul za visoka kvalifikatsia.Rabotnoto vreme da bude Full time/FT-pulno rabotno vreme = 40 chasa na 5 dnevna sedmitsa.Moje da bude I Part Time/PT-nepulno rabotno vreme,do 30 chasa na 5 dnevna sedmitsa. Sled Osnovno Obrazovanie da ima I profesionalni uchilishta=2 – 4 godishni,kakto I sled Sredno Obsjhto Obrazovanie do 10-ti klas, da ima Profesionalni 2 god. tehnikumi za razlichni tehnicheski spetsialnosti.Pensionerite,tezi na koito Upravliavashtite za 30 godini Im okradoha nenakazuemo I bez da gi vrushtat, parite ot pensionnite fondove,a I za v budeshte pensiite da budat ednakvi za vsichki pensioneri.Vsichki znaem kak niakoi poluchavaha,a I sega gi ima v izobilie tezi,koito za otritsatelna rabota poluchavat ogromni zaplati,a posle I ogromni pensii.Stiga veche.Po gornite kriterii shte se poluchavat zaplatite,za Obrazovatelen tsenz I svurshena rabota,a ne kakto do sega.Politsitsite sa kriminalnite prestupnitsi na BG v produljenie na 30 godini.Te sami se izbirat,kak ?-te si znaiat kak.Te sami si opredeliat ogromnite zaplati,a rabotata Im e otritsatelna, v sushtoto vreme te opredeliat kak da umirat pensionerite,ot glad,jajda,bolesti,ubiistva,samoubiistva,che ne bili nujni na durjavata,triabvalo da se misli samo za mladite,kazva debelata gospoga ,Liliana …. deto be diasnata ruka na Boiko… I praveshe ikonomisanite nekachestveni magistrali.Puk samo te da biaha.Vsichko za 30 godini,vmesto da eliminira minusite -eliminiraha plusovete.Tova sa hora s kupeno Obrazovanie,bez vuzpitanie, moral I otgovornost,zatova I unishtojiha BG.Vuzstanoviavaneto triabva da e bez tezi hora.Te triabva da si vurnat okradenoto I izneseno v chujbina i pulna natsionalizatsia na imotite I parite Im v BG I…. da porabotiat bezplatno 30 godini na durjavata,za da razberat greshkite si,che Durjava I narod ne triabva da se kradat I unishtojavat za lichna oblaga.Takava iskam da e moiata Bulgaria sega I za v budeshte-da polzna nai-dobria opit na drugite durjavi za visoko kachestven jivot na mladi I stari.Bez nikakva nespravedlivost,koiato da rajda prestupnost,kakto do sega.

    • Нойман каза:

      Ценко, първо – нищо вече не обединява българите . второ – българите не могат да построят отново държавата си , защото нищо не ги свързва – национален идеал нямат, идеология нямат, индустрия нямат, трето – държава лесно се руши , но трудно се гради, четвърто – държавата не е фирма да я фалираш и пак да я откриеш с ново име , пето – независимостта на бившата държава България вече е илюзия и шесто – разпилян народ вече не можеш да го събереш да строи държава. Скитниците имат ли държава ???

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни