Румен Радев: Сделката с ЧЕЗ е схема за скрито придобиване на дружеството.

„По закон ЧЕЗ е част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че това е една банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават.“ Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос дали сделката по придобиването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ крие рискове за националната сигурност.

„Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, напротив – генерира още повече въпроси. Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството„, категоричен беше Румен Радев.

Тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция и защо досега имената на банките – най-прозрачните публични финансови институции, се крият?„, коментира президентът и отправи въпроса дали фирмата има политическа гаранция.

Румен Радев беше категоричен, че правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток, а това са всички български граждани. „Всички чакаме отговори“, добави президентът.

Попитан какви са правомощията му, които може да упражни, за да има повече яснота по тези въпроси, Румен Радев заяви, че се среща с отговорните институции, имащи отношение по въпроса, въпреки че по закон те имат отношение постфактум. Днес президентът ще разговаря и с председателя на Комисията за финансов надзор, а както уведоми, вече е имал среща и с представители на Държавната агенция за национална сигурност.

„В момента събирам информация и ще преценя“, отговори държавният глава на въпрос смята ли да свика Консултативния съвет за национална сигурност, след като темата я засяга пряко. Румен Радев добави, че всички тези операции пряко или косвено засягат националната сигурност. Говорим за електропреносна система и действия по нея, посочи държавният глава.

На въпрос има ли механизъм държавата да спре сделката, щом тя буди толкова въпроси, президентът коментира, че за съжаление държавата се е отказала съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато е решила да се освободи от участието си в електроразпределителните дружества.

Попитан кой може да се намеси при такава сделка, президентът Радев отговори, че въпросът трябва да се отнесе към правителството и добави, че всички тези агенции и служби са към него. „Очаквам оттам отговори на въпроси и адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране, той ще даде отговор на въпроси – дали са само банки или има и други финансови институции“, коментира държавният глава.

ДАНС работи по въпроса, но им е необходимо време. Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месеци се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици“, коментира държавният глава. Според Румен Радев, проверката постфактум вече няма голямо отражение върху сключването на сделката, която на практика е сключена. „Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност, визирам и Министерството на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени, дали е въпрос на липса на компетенция, на липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини“, запита Румен Радев.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите ТУК по БАНКОВ ПЪТ или чрез PayPal.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

 1. Без име :-) каза:

  Може би най-преуспялата „русофилка“ в Америка, Аин Ранд, ги е разкала тия процеси преди повече от половин век. Нищо ново под слънцето :-(.

  https://www.youtube.com/watch?v=cwoP92_I0kQ

  П.П.
  По някаква странна причина в България все още „вярват“, че когато „управлението“ на един актив премине в държавния чиновник или подставено негово лице, докато е бил на власт ;-), то нещата ще се оправят. Самата ЧЕЗ не е по-различна история :-))).
  Министърката,бившата, разбира от енергетика, колкото магарето от военна музика ;-))). Съмнявам се че прави разлика между синхронен и асинхронен генератор, да речем, да не говорим ;-).

 2. Без име :-) каза:

  Ето малко повече детайли за да видите интереса на ЧЕЗ и „пазарното“ поведение на купувача, който разполага с едва под 5% от капитала за покупка на дружеството.

  “ Основното, което се пропуска е, че цената е силно завишена, след като Креди Сюис е определя на 225 млн. евро за 100% според „Разузнаване“. А Гинка Върбакова дава над 300 млн евро за 2/3. Да приемем версията на Симеонов. Тогава ЧЕЗ е търсело дребна и манипулируема фирма и подставено лице, на която да продаде за двойно по-висока цена от реалната. “

  Въпроса кой ще плати разликата отгоре мисля е ненужно да се задава, но според „патриота“ Симеонов сделката е нагласена но законна :-))).

  Но да видим „бизнесмените“ зад които застава ЧЕЗ що за птички са ;-):

  „Пазарджишките бизнесмени Гинка и Славчо Върбакови, които спечелиха търга за българския бизнес на ЧЕЗ до неотдавна не са можели да си обслужват банкови кредити. Срещу тях има три изпълнителни дела. Техни имоти са били възбранени и продадени заради необслужвани дългове. Семейството има и дългове към НАП, които все още се водят висящи.“

  https://bivol.bg/ginka-cez-2.html

  Дори не си заслужава да говорим за експертиза по управление на такъв бизнес. Например ЧЕЗ има в активите си атомни централи, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове и т.н. Т.е. е наясно че разпределение от такъв калибър директно влияе на поведението на производителите и опорни централи на енергийната система като цяло а не само на разпределението на тока на едно село :-(.

  Така, че чешкото правителство следва да обясн и на българите, като основен акционер какви са му мотивите да крепи такива бизнесмени. Нали сме „европейци“, така да се каже :-)))?

 3. Без име :-) каза:

  Ето ви тук генерацията за да видите сами колко малка е тя от главната „експертиза“ на фирмата купувач :-))). И да видите сами кои са главните източници на електроенергия за системата :-).

  Под 2% :-))) ЗА ЦЕЛИЯ фотоволтаичен парк на България в момента.

  http://www.eso.bg/?did=124#%D0%9E%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%20%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни