САЩ – операции под фалшив флаг. Подмяната „Косово“

klinton-kosovo

Паметникът на Бил Клинтън в столицата на Косово – Прищина

 

ivan-zaprianov-authorИван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва Националния Военен Университет „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 е в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Преминал е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

„САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“
ЕПИЗОД 2 – ВОЙНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК
Част V
II:
САЩ – операции под фалшив флаг. Подмяната „Косово“

Всички части на монографията „САЩ ВОЮВАТ С ЧУЖДИ РЪЦЕ“ можете да видите ТУК.

 

False Flag (фалшив/чудж флаг) са тайни операции, предназначени да заблудят общественото мнение, че са проведени от правителство или организация, различни от реалните извършители на действията.

В контекста на геополитиката операциите под чужд флаг са един от най-ефикасните инструменти, имащи за цел и водещи до: 1) дискредитация на дадено правителство или организация – first-order effect, 2) възникване на условия за дестабилизиране на вътрешнополитическата обстановка в дадената държава-обект на операцията – second-order effect 3) създаване на претекст (повод) за инвазия или интервенция – third-order effect, 4) смяна на режима – fourth-order effect.

False flag операциите са или предшествани или предшестващи по отношение на информационните операции, включващи дезинформация и внушаване на конкретен наратив за манипулиране на общественото мнение и настроения. По този начин бива създавана в целевата аудитория перцепция за автентичност и достоверност на дадено събитие.

За постигане на геополитическите си интереси върхушката в САЩ обикновено прибягва до война (директна или индиректна), като за набиране на необходимата обществена подкрепа за военна офанзива се предприема кампания по демонизация на даден режим и представянето му пред обществеността като заплаха за 1) националната сигурност на САЩ и техните съюзници, 2) демократичните ценности, 3) международния ред и стабилност.

2017-06-01_051050

Така елитът организира операции под чужд флаг и интензивно промиване на мозъци посредством производство и разпространение на дезинформация с цел промяна на обществените нагласи. Този процес в САЩ е константа поне от края на 19 век, когато на 15 февруари 1898  става експлозията на кораба USS Maine, вследствие на която корабът потъва в пристанището Хавна, Куба. Загиват 260 от близо 400-те американски членове на екипажа на борда. Инцидентът на кораба е използван като претекст за началото на Испано-американската война (25 април – 12 август 1989). Тази практика продължава и до днес, като американското (западното) общество е перманентен обект и жертва на дезинформационното облъчване от страна на елитите и контролираните от тях корпоративни медии.

РЕТРОСПЕКТИВЕН АНАЛИЗ

I. ОПЕРАЦИЯ „СЪЮЗНА СИЛА“ (Operation Allied Force), 24 март – 10 юни 1999

„В разгара на бомбардировките Кирстен Уорк (Kirsteen Wark) от BBC интервюира генерал Уесли Кларк, командир на НАТО. Сръбският град Ниш току-що беше поръсен с американските касетъчни бомби, убиващи жени, стари хора и деца на открит пазар и в болница. Уорк не зададе нито един въпрос за това, нито за други цивилни смъртни случаи“ написа Джон Пилджър (John Pilger), живеещ в Обединеното кралство австралийски журналист, режисьор и сценарист на множество документални филми, два пъти журналист на годината във Великобритания и носител на Пулицър.

През 1999 с цел отстраняването на отказващия да предаде суверенитета на страната си Слободан Милошевич, така нареченият „отбранителен военен съюз“ НАТО напада Югославия „в явно нарушение на Устава на ООН, Хелзинкия заключителен акт на ОССЕ. Бомбардираха, наред с други неща, телевизионен център, което е военно престъпление по силата на всички тълкования на Женевските конвенции, жилищни квартали, посолството на Китай бе атакувано, бомбардираха мостове и пътнически влакове в продължение на почти три месеца. В резултат на това, когато свършиха боеприпасите и целите, които поне относително биха могли да се отнесат към цели с двойно назначение, дойдоха в Съвета за сигурност на ООН“ – заяви външният министър на Русия Сергей Лавров на 12 април 2017, по време на първата съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Рекс Тилерсон.

2017-06-01_003927

Белград по време на бомбардировките през април 1999

 

Агресията на НАТО срещу суверенна Югославия продължава 78 дни, използвани са 1031 самолета, които изпълняват общо 38 хиляди излитания, включително 10 424 мисии за нанасяне на въздушни удари, 50% от които са извършени от ВМС и ВВС на САЩ. Изразходвани са 23 600 бомби и ракети, (79 хиляди тона взривно вещество), 80% от които се падат на САЩ. По данни на МО на Югославия са изстреляни над 1000 крилати ракети. Бомбардировките на НАТО причиняват смъртта на поне 2 500 мирни жители (според други източници, загиналите цивилни са около 5 000), в това число 89 деца. Бомбардировките не са прекратени даже и в деня на Великден (тогава 11 април). Активно се използват контейнери (общо 156 броя) с касетъчни бомби, забранени от международното право, както и такива с обеднен уран, вследствие на което раковите и респираторните заболявания на територията на бомбардираните участъци се увеличават драстично.

** FILE ** Former Yugoslav President Slobodan Milosevic enters a court room of the war crimes tribunal in The Hague, Netherlands, in this Aug. 31, 2004 file picutre. Milosevic was found dead in his cell in The Hague on Saturday March 11, 2006, the U.N. tribunal confirmed. (AP Photo/Fred Ernst, Pool)През май 2001 Хагският трибунал за военнопрестъпленията в бивша Югославия приема съдебно разпореждане за арестуване на Слободан Милошевич за нарушаване на Женевските конвенции. Трибуналът е превърнат в инструмент на Запада, а процесът, състоял се през 2002, е политизирана постановка с предизвестен край. На 11 март 2006 Милошевич умира внезапно в затвора на Трибунала.

Целелите на бомбардировките са:

1) унищожаването на проруския режим в Югославия,
2) разпадането на страната,
3) включване на бившите съюзни републики в западната сфера на влияние и контрол,
4) окончателното изтласкване на Русия, респективно, трайното установяване на САЩ и НАТО на Балканския полуостров,
5) превръщането на полуострова във военна база и плацдарм в случай на война срещу Русия.

Преди началото на войната Западът предприема безпрецедентна по своите мащаби информационна и психологическа операция с цел убеждаване на своите граждани в необходимостта от силово отстраняване на Милошевич, обвиняван в извършване на престъпления, които британският премиер Тони Блеър цинично сравнява с Холокоста, наричайки Милошевеч „нов Хитлер“. А посланикът на САЩ по въпросите на военните престъпления Дейвид Счефър (David Scheffer) обявява, че „225 хиляди етнически албански мъже на възраст между 14 и 59“ са убити от сръбските власти.

Западните медии облъчват международната общественост с дезинформация, фалшифицирани видео- и фотоматериали, като така постигат необходимата подкрепа за военната операция. Въпрекиче че ООН не дава мандат на НАТО, западната общественост е настроена антисръбски, което дава фасадното „морално“ право на Северноатлантическия договор да нападне Югославия. Агресията на НАТО е пропагандирана като „хуманитарна война“ (humanitarian war), „велик морален кръстоносен поход“.

Исторически, най-големите щети на православието са нанесени не от мюсюлманите, а от така наречените „кръстоносни походи“, зад чиято фасада се крият истинските цели – контрол на територии и заграбване на богатства. След края на Студената война, НАТО бе изчерпан от съдържание, което за САЩ означаваше да изтеглят войските си от Европа. Вместо това, Вашингтон реши да реанимира Алианса, като от отбранителна организация го трансформира в сила за налагане на геополитическата воля на САЩ. Някога такава бе функцията на кръстоносните походи, които Западна Европа организираше и провеждаше.

ted-galen-carpenterВойната срещу Югославия „допълнително трансформира НАТО от отбранителен военен алианс в механизъм за агресивни кръстоносни походи по изграждане на нации (nation-building crusades)“, твърди Тед Гален Карпентър (Ted Galen Carpenter), старши изследовател в областта на отбраната и външнополитическите науки в мозъчния тръст Cato Institute и редактор в Тhe National Interest, автор на 10 книги и 650 публикации.

В рамките на няколко месеца преди войната, само The New York Times публикува около 80 статии, в които се твърди за наличието на масови убийства на етнически албанци в Косово, извършени от сръбските сили за сигурност. В статиите липсват каквито и да са документални доказателства, но интензивно се цитират „очевидци“ – същият шаблон наблюдаваме и по отношение на химическата атака в Хан-Шейхун, а преди това и за боевете в Алепо. Още една аналогия: в Югославия Западът е в съюз с АОК, а в Сирия Западът отново е в ситуационен съюз с терористи. Врагът е все същият – Русия и нейните съюзници.

Контролираните от върхушката медии завъртат в пространството още една абсолютна лъжа, според която сърбите са превърнали стадиона в Прищина в концлагер с хиляди албанци, а министърът на отбраната на Германия Рудолф Шарпинг разказва как сърбите използвали фашистките методи и разстрелвали учители пред очите на децата. Реалността се оказва съвсем друга – стадионът е пуст, а понякога се използва за летище. По-късно, когато НАТО напада Сърбия, самолетите на Алианса нанасят въздушен удар и по стадиона, „забравяйки“ за хилядите виртуални албанци, затворени в „концлагера“.

Всъщност пропагандата срещу етническите сърби започва веднага след разпадането на СССР. През 1992 американският журналист Питър Брок (Peter Brock) преглежда 1500 статии, публикувани от западните медии, и прави извод, че публикациите против сърбите и тези в тяхна полза са в съотношение 40:1.

kosovo-pristina-racak_Обвиненията в срещу сръбските власти и конкретно срещу Милошевич за провеждане на етнически прочиствания срещу албанците на територията на Косово, са претекст за военна инвазия от страна на НАТО. Такъв е случаят от 15 януари 1999, когато сръбските власти са обвинени за избиване 45 албанци в село Рачак, южна Сърбия. Още преди да бъдат представени каквито и да са доказателства, вината и отговорността са стоварени върху официален Белград. Случаят от 15 януари е използван от НАТО като casus belli срещу Югославия.

Поводът за войната обаче е фалшив: след подробно изучаване на труповете, финландски учени заключават, че 39 от 45 са членове на терористичната организация АОК, преоблечени в цивилни дрехи.

Армията за освобождение на Косово (АОК) е прокси инструментът на САЩ, Великобритания и Германия във войната им срещу етническите сърби. Освен от Саудитска Арабия, Катар и Турция, членовете на терористичната организация са финансирани от САЩ, които също така осигуряват обучение и въоръжение за терористите.

По пръстите на труповете са намерени следи от барут. Намерени са дупки от куршуми по телата, но не и по дрехите. Според белоруските учени, които първи се включват в разследването, труповете са били докарани от друго място. Изводите на финландските учени съвпадат с тези на сръбските и белоруските им колеги.

На приведените доказателства от сръбските, белоруските и финландските учени не е дадена гласност. Западната преса старателно прикрива всичко, което поставя под съмнение основателността на обвиненията. Вместо това, пропагандната машина активно води информационна операция за дискредитиране на сръбските власти с цел промяна на обществените настроения и нагласи в полза на военна операция срещу суверенната държава. Европейският съюз прави свое политизирано и лишено от обективност разследване, в което привлича финландския съдебен лекар Хелена Ранта (Helena Ranta). Съвсем очаквано, в публикувания доклад се отричат заключенията на сръбските, белоруските и финландските учени.

Впоследствие се оказва, че д-р Ранта е поставена под политически натиск да не разкрива противоречивите моменти в разследването, в хода на което възникналит на телата е въпроси са далеч повече от намерените отговори.

Точно година след началото на бомбардировките на НАТО срещу Югославия в Берлин се публикуват даните от разследването на финландските патолози, които извършват повторна експертиза на телата. Версията за убийството на 45 албанци, както и години по-рано, е отхвърлена категорично: „в 39 случая от 40 е невъзможно да се говори за разстрел срещу невъоръжени хора“. Докладът окончателно опровергава твърденията на ЕС, че албанците са били застреляни от упор, както и че преди да бъдат застреляни са били подлагани на мъчения. Основният извод на учените е, че не е извършван разстрел в Рачак.

s1beuffoieab_rtrmadp_3_kosovo-politics

Мемориалът на убитите албанци в Рачак

 

Изнесените от финландските патоанатоми данни са изучени и от директора на Института за съдебна медицина в Хамбург доктор Клаус Пюшел (Klaus Püschel), който потвърждава напълно заключенията на учените: не съществуват доказателства, че убитите са били мирни жители, още повече да са били убити от сръбски военни.

Така нареченият разстрел в Рачак е класически false flag: планирано действие от страна на албанските екстремисти, преместили в селото трупове на убити терористи в боевете със сръбската полиция.

2017-06-01_003718 „С прекратяването на бомбардировките на НАТО международните тимове се спуснаха над Косово, за да ексхумират холокост. ФБР не успя да намери нито един масов гроб и се прибра вкъщи. Испанският съдебен екип направи същото, а лидерът ядосано осъди семантичния пирует на военните пропагандни машини. Година по-късно трибуналът на Дел Понте обяви окончателния брой на мъртвите в Косово: 2 788. Това включваше бойци от двете страни – и сърби, и роми, убити от АОК. В Косово нямаше геноцид. Холокостът беше лъжа. Нападението в НАТО почиваше на измама“, пише в своя блог Джон Пилджър.

През 2005 е излъчен документалният филмРачак – лажи и истине“ / Rachak – Lies and the truth, в който се проследяват тогавашните събития, включително изфабрикуването на фалшивия повод за войната срещу Сърбия.

До октомври 1999 са проведени разкопки на 150 от общо 400 „масови гробове“, указани от албанци. Експертите на ФБР през юни и август 1999 намират 200 тела в общо 30 гроба, но убитите са били в периода март-април, т.е., когато НАТО вече бомбардира Югославия и често прави „грешки“ в процеса на дискриминация на целите и целеуказване.

Разполагайки с най-модерните летателни средства, снабдени с високоточни „умни“ боеприпаси и пилотирани от най-добрите пилоти, както американското военно и политическо ръководство системно твърди, на 14 април 1999 Ф-16 на САЩ по погрешка бомбардира косовски бежанци, движещи се по пътя Джяковица (Дяково) Дечани. Загиват 73, а 36 са ранени.

Генералният секретар на НАТО Хавиер Солана и президентът на САЩ Бил Клинтън обвиняват за атаката сръбските ВВС, но когато са представени неопровержими доказателства, САЩ и НАТО признават за „грешката“ и изразяват „дълбоко съжаление“.

В хода на процеса срещу Милошевич е призван на разпит в качеството си на свидетел и пенсионираният британски генерал Карел Древиенкиевич (Karel Drewienkiewicz), който по време на събитията в Рачак е наблюдател от състава на ОССЕ. „Не видях никакви доказателства, че е съществувал план за експулсиране на цивилното население към 20 март“, казва в съда генералът.

Древиенкевич заявява, че по време на мисията си е попадал на трупове на албанци, застреляни от сръбските военни, но в същото време генералът твърди, че в района на Рачак се е състоял ожесточен бой между сили на АОК и сръбските сили за сигурност и че са изминали „не по-малко от 15 часа“ преди международните наблюдатели да пристигнат на мястото и да видят „телата на разстреляните“.

Противно на международното право, САЩ, Великобритания, Германия и Франция използват резултатите от войната като възможност да създадат квазидържавното образувание Косово, начело на което Западът поставя терористи и реални убийци – Хашим Тачи (бивш министър-председател, а от 2016 – президент), Рамуш Харадинай (бивш министър-председател), Фатмир Лимай  (бивш министър на транспорта в Косово), Исак Муслиу, Агим Муртези, Агим Чеку и десетки други престъпници, извършили зверства против човечеството, за които давност няма, поне според международното право, и което очевидно не важи за страни като САЩ, Великобритания, Германия и Франция.

640-420-kosovskiiat-parlament-izbra-hashim-tachi-za-prezident

Хашим Тачи – бивш министър-председател и настоящ президент на Косово

 

На 17 февруари 2008 албанските власти в Прищина обявяват независимост, призната от САЩ и техните съюзници, в това число повечето от членовете на ЕС. България също признава независимостта на Косово на 20 март 2008 (с министър-председател Сергей Станишев и външен министър Ивайло Калфин) – предвид етническата и религиозната композиция на българската нация, историческия контекст, географското положение и съседните страни, това е изключително нездравословна за националната сигурност стъпка.

Самоопределението на Косово е прието за легитимно: на 22 юли 2010 Международният съд в Хага, който представлява основната съдебна власт на ООН, заключава, че „в практиката на Съвета за сигурност няма обща забрана по отношение на декларациите за независимост… Общото международно право не съдържа приложима забрана на декларации за независимост… Декларацията за независимост от 17 февруари 2008 не нарушава общото международно право“.

ДВОЙНИЯТ СТАНДАРТ НА ЗАПАД & ВАСАЛИ

След референдума в Крим, в обръщението си към Русия, по отношение на Косово, президентът Владимир Путин привежда цитат от заявлението на САЩ пред Международния съд на ООН, направено на 17 април 2009: „Декларациите за независимост често може и да нарушават вътрешното законодателство, но това не означава, че нарушават международното право“. Ако това изявление на САЩ е легитимно за Косово (исторически, Косово представлява сърцето на Сърбия), където не се провежда референдум, а се води война, довела до смъртта на хиляди, защо то не е валидно за Крим, предвид факта, че полуостровът е част от Русия от 1783, т.е. само 7 години след приемането на Декларацията за независимост (1776) от Континенталния конгрес, когато тринадесетте американски колонии биват обявени за нова нация, наричащи себе си Съединените американски щати. Ако САЩ  имат правото да се отделят от Британската империя, ако независимостта на Косово не е в разрез с международното право, то това означава, че Крим има абсолютно същото право да се отдели от Украйна. Освен това, в Крим е проведен референдум, а руските военни на полуострова не причиняват смъртта на нито един гражданин, а напротив – явяват се гарант за безопасността на населението.

„Днес е очевидно, че в Косово нямаше хиляди жертви сред албанците, за които обяви НАТО, оправдавайки бомбардировките над Югославия. Стотиците хиляди албанци действително бягат от Косово през пролетта 1999, но те се спасяваха от бомбите и ракетите на НАТО, а не от силите на Милошевич. През следващите години позицията на Запада остана антисръбска, което доведе до самопровъзгласяване на независимостта на Косово и неговото признаване от САЩ и от повечето страните-членки на ЕС. Въпреки това решението, както и военната кампания през 1999, са еднозначно несправедливи по отношение на сърбите“, казва завеждащият Катедрата по история на славянските народи от Югоизточна Европа (днес Институт по славянски филологии) Александър Карасев.

Твърденията на правителствата на САЩ и Великобритания за убити и изчезнали 500 хиляди албанци така и не се оправдават, а напротив – оказват се целенасочена дезинформация. Същият подход англосаксите използват днес и по отношение на Сирия.

76544През 2008 Карла Дел Понте публикува своите мемоари в книга, озаглавена  „Лов: аз и военнопрестъпниците (La caccia: Io e i criminali di guerra). В нея бившият главен прокурор на Хагския трибунал пише, че още през 1999 терористичната организация АОК отвлича стотици млади сърби и ги транспортира с камиони до импровизирана за тази клиника цел в Албания, където оперативно им се отстраняват бъбреци и други части на тялото, след което от летището в Тирана органите се изнасят за западните пазари. Информацията, с която Дел Поне разполага, се базира на достоверни доклади и надеждни свидетели, както тя самата твърди.

„Жертвите, лишени от бъбреци, отново са били заключвани в помещенията до момента, в който са били убивани за други жизненоважни органи. По този начин другите затворници са били наясно със съдбата, която ги е очаквала, и според източника, са се молели ужасени да бъдат убити веднага“, пише в книгата си най-известният в света прокурор за военни престъпления.

И още:

„Следователите откриха парчета марля, използвана спринцовка и две найлонови торбички за преливане на физиологичен разтвор, покрити с кал и празни шишета от лекарства, някои от които бяха от мускулен релаксант, често използвани при хирургически операции“.

Лично лидерът на АОК, бос на престъпната организация „Група от Дреница“ (Drenica Group) и настоящ президент на Косово – Хашим Тачи, е пряко замесен в търговията с човешките органи – това е главният извод от изготвения от швейцарския сенатор и член на ПАСЕ Дик Марти (Dick Marty) специален доклад на Комисия по правни въпроси и права на човека (Committee on Legal Affairs and Human Rights) на Парламентарната Aсамблея на Съвета на Европа. Докладът, озаглавен Нечовешко третиране на хора и незаконен трафик на човешки органи в Косово“ (Inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo) е приет, като 169 членове на Съвета гласуват в негова подкрепа, 8 са „срещу“, а 14 се въздържат.

„Многобройни индикации изглежда потвърждават, че в периода непосредствено след края на въоръжения конфликт, преди международните сили наистина да са успели да поемат контрола над региона и да възстановят подобие на законност и ред, човешките органи са били отстранени от някои затворници в клиника на албанска територия, близо до Фуша Круя (Fushë-Krujë), за да бъдат изпратени в чужбина за трансплантация”, се казва в доклада.

000-par3742228-29333102

Снимки в Прищина с лицата на хора, изчезнали след конфликта 1998-1999 г. в Косово (Keystone)

 

Според Дел Понте съществуват достатъчно доказателства за преследване на косовските албанци за военни престъпления, но разследването е  „ликвидирано още в зародиш“, а усилията на Трибунала се концентрират единствено върху „престъпленията, извършени от Сърбия“. Бившата прокурорка още пише, че съдиите в Хага са били ужасени от косовските албанци – хората, в чието име НАТО напада Сърбия.

Във Великобритания и САЩ книгата е широко неглижирана, поради факта, че противоречи на дезинформацията и построения наратив от страна на Вашингтон и Лондон, компрометирайки „моралния кръстоносен поход“ срещу… християнска Сърбия.

Книгата е публикувана на италиански, като и до днес Amazon не предлага превод на английски. Швейцарските власти нареждат на Дел Понте, която към 2008 е посланик на Швейцария в Аржентина, да не промотира своята книга, нито да дискутира темата, за да не бъде дискредитирана политиката на неутралитет на Швейцария.

Днес западният проект Косово изпълнява функциите на:

плацдарм – близо до град Урашевац е изградена една от най-големите американски военни бази извън САЩ – Кемп Бондстил (Camp Bondsteel), определяна като малка версия на Гуантанамо;

инкубатор на уахабизъм, финансиран от Саудитска Арабия;

хъб за разпространение на дрогата от Афганистан към страните от Западна Европа,

развъдник на организирана престъпност, включваща пране на пари, трафик на хора, проституция и търговия с оръжие.

С приемането на Черна гора в НАТО, Сърбия, верен и последователен съюзник на Русия, е лишена от морска граница, изолирана и почти изцяло обкръжена от лоялни на САЩ държави, повечето от които членове на Северноатлантическия договор. Изключение прави Македония, която (ако не стане член на НАТО) ще се превърне в обект на сепаратизъм и ислямизация, в обречена на разпад държава.

През 1999 войната срещу Сърбия е прокси-война срещу Русия и етап от постепенното й изтласкване от Балканския полуостров.

Извършените от НАТО престъпления против човечеството – „бомбардиране на болници, училища, църкви, паркове и телевизионни студия“ – така и не станаха обект на разследване от Трибунала, въпреки първоначалните намерения и очаквания на прокурора Кардла Дел Понте, поради което тя се оттегля от поста си.

250px-secalbright „Югославия беше уникално независима и мултиетническа, макар и несъвършена федерация, която стоеше като политически и икономически мост по време на Студената война. Това не беше приемливо за разширяването на Европейската общност, особено за наскоро обединената Германия, която беше започнала да се насочва на изток за да доминира над своя естествен пазар в югославските провинции Хърватия и Словения. По времето, когато европейците се срещнаха в Маастрихт през 1991, е сключена тайна сделка: Германия призна Хърватска и Югославия беше обречена. Във Вашингтон САЩ гарантираха на борещата се югославска икономика да й бъдат отказани заеми от Световната банка, a покойният НАТО бе преоткрит като правоприлагащ орган. По време на Косовската ‘мирна’ конференция през 1999 във Франция –  пише Джон Пилджър – Олбрайт направи предложение‘ на Милошевич, което никой национален лидер не би могъл да приеме. Освен ако не се съгласи с чуждестранната военна окупация на страната си, с окупационни сили извън правния процес и с налагането на неолиберален свободен пазар, Сърбия ще бъде бомбардирана. Това се съдържа в Приложение Б, което медиите не успяха да прочетат или премълчаха. Целта беше да се смаже последната независима социалистическа държава в Европа.

И още:

„Това беше перфектният предшественик на кървавите бани в Афганистан и Ирак.

Това беше моделът за последвалите нахлувания на Вашингтон в Афганистан, Ирак, Либия и, крадешком, в Сирия. Всички се квалифицират като първостепенни престъпления по Нюрнбергския стандарт. Всичкo зависeше от медийната пропаганда. Докато таблоидната журнлистика изигра своята традиционна роля, именно сериозната, достоверната, често либерална журналистика, беше най-ефективна – евангелското популяризиране на Блеър и войните му от The Guardian, непрестанните лъжи за несъществуващите оръжия за масово унищожение на Саддам Хюсеин в The Observer и The New York Times, както и неудържимия барабан на правителствената пропаганда от BBC“.

II. ОПЕРАЦИЯ „ТРАЙНА СВОБОДА“ (Operation Enduring Freedom), 20 март – 1 май 2003

През 2003 САЩ, Великобритания, Полша и Австралия нападат Ирак. До войната между Москва и Багдад са сключени множество договори за проучване и последващо добиване на нефт, както и изграждане на мощности за произвеждане на електричество.

Поводът за войната почива на съмнителна разузнавателна информация, която впоследствие се оказва фалшифицирана.

На 5 февруари 2003 Съединените щати целенасочено и осъзнато дезинформират света, при това, използвайки Съвета за сигурност на ООН като форум за обявяването на поредната цинична лъжа с катастрофални последици – повече от милион жертви, пандемия на ислямския тероризъм, дестабилизиране на Близкия Изток за десетилетия напред, тежки последици за Европа в средно- и дългосрочен план.

colin_powell_anthraxТогавашният държавен секретар на САЩ Колин Пауъл (Colin Powell) държа дълга реч, размахвайки шишенче с бял прах (пудра захар или прах за пране или прахче за смъркане), твърдейки, че в шишенцето имало химическо оръжие, с което Саддам Хюсеин разполагал.

Впоследствие, осъзнавайки, че той самият е бил жертва на манипулация, Пауъл си подава оставката – един достоен генерал не би допуснал да бъде част от играта на политическата клика от времето на престъпния режим на Буш. На 11 септември 2011, десет години след 9/11, в интервю за Al Jazeera Пауъл заявява, че съжалява и че огромната част от разузнавателната информация е била грешна, подвеждаща  и погрешно анализирана.

„Оказа се, както открихме по-късно, че много източници, потвърдени от разузнавателната общност, бяха грешни“.

„Разбрах последиците от този провал и, както казах, дълбоко съжалявам, че информацията – част от информацията, не цялата –  беше погрешна“.

„Това изцапа репутацията ми, но – знаете ли – нищо не мога да направя, за изчистя това петно . Всичко, което мога да кажа, е, че направих най-добрия анализ, който можах“.

 „Държах тази реч след четиридневно предизвестие въз основа на разузнавателна оценка, направена месеци преди това и предоставена на Конгреса, и всяка дума в тази реч бе прегледана от директора на Централната разузнавателна агенция (ЦРУ) и неговия заместник-директор и всички експерти“.

Някои хора се опитаха да добавят допълнителни неща, които разузнавателната общност не успя да верифицира”, признава бившият държавен секретар на САЩ.

lawrence-wilkersonОще през 2011, Лорънс Уилкерсън (Lawrence Wilkerson), полковник и бивш началник на щаба на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, заявява, че разузнавателната информация по отношение на Ирак е била фалшива. Самият Колин Пауъл не е бил информиран нито от директора на ЦРУ Джордж Тенет, нито от анализаторите на агенцията за това, че са се водили спорове относно надеждността на източника на разузнавателната информация и достоверността на същата. Според полковник Уилкерсън, към Тенет е отправен въпрос дали е готов да потвърди пред държавния секретар, че притежава достатъчно източници, които да „установят всеки един от тези факти“, като Тенет е „най-убедителен“ относно „мобилни биологични лаборатории, съществуващи запаси от химически оръжия, и най-лошото от всичко, активна ядрена програма“. Уилкерсън е категоричен, че „Дик Чейни трябва да бъде в затвора за военни престъпления“.

През 2014 същото мнение изказва и бившият съветник на администрацията на президента (Бил Клинтън и Джодрж Буш ) на САЩ и специалист по контратероризъм Ричард Кларк, наричан „контратерористичен цар“ (counter-terrorism czar): Ясно е, че нещата, които администрацията на Буш извърши… бяха военни престъпления“.

През февруари 2006 професорът по международно право в Лондонския университетски колеж Филип Сандс разкрива в британската преса записка на двучасова среща между Джордж Буш и Тони Блеър в Белия дом на 31 януари 2003 (Bush-Blair memo). Това е последната от серията записки между двамата държавници, първата от които е така наречената „Downing Street memo“ с дата 23 юли 2002, (8 месеца преди инвазията на 20 март 2003) и добива известност като “smoking gun memo”, последвана от Bush-Aznar memo на среща между Буш и министър-председателя на Испания Хосе Мария Аснар през февруари 2002 (публикувана 2007).

От публикуваната през 2006 записка става ясно за решението на президента Буш да нападне Ирак, без значение дали ще има втора резолюция на ООН и дали инспекторите на ООН ще открият доказателства за наличие на оръжие за масово поразяване (ОМП). Първата резолюция (1441) предупреждава Ирак за сериозни последици като резултат от продължаващите нарушения на неговите задължения“, в случай, че не се разоръжи и не сътрудничи на оръжейните инспектори на ООН. Резолюцията не дава мандат, нито разрешение за военна операция срещу Ирак. Същата е приета „безусловно“ от иракското правителство, за което свидетелства писмо, подписано от външния министър Наджи Сабри и предадено в Съвета за сигурност от посланика на Ирак в ООН Мохамед Алдури.

blairbush1Според записката Буш и Блеър признават, че към онзи момента в Ирак не са открити неконвенционални оръжия. За да не бъде провалена инвазията, президентът Буш споменава три възможности за провокиране на конфронтация:

1.Първата възможност се заключава в „полет над Ирак на разузнавателен самолет U-2, прикриван от изтребител, боядисани в цветовете на ООН… Ако Саддам стреля по тях, той ще бъде в нарушение“. Става дума за провеждане на операция под чужд флаг (false flag operation), което е престъпление според международното право.

2. Втората възможност – в случай, че „САЩ успеят да доведат „дезертьор“, който би могъл да изнесе публична презентация относно ОМП на Саддам“.

3. Третата възможност, спомената в бележката, е убийство на Саддам Хюсеин.

2-john-chilcot-afpgetНа 6 юли 2016, след повече от 7 години продължило разследване, е публикуван докладът на Сър Джон Чилкот (John Chilcot) – таен съветник и бивш държавен служител, назначен през 2009 от тогавашния министър-председател Гордън Браун за председателстващ на разследване на обстоятелствата около нахлуването в Ирак през 2003 и последиците от него.

От доклада става ясно, че „разузнавателната информация относно оръжия за масово поразяване е почти напълно погрешна и голяма част от нея е чиста измислица… Блеър е бил предупреден, включително и от високопоставени членове на собствения си щаб, че голяма част от разузнавателната информация  била остаряла, повърхностна и съмнителна и не подкрепя твърдението, че Саддам е непосредствена заплаха. Вината му (на Блеър – бел. авт.) се заключава в използване на неговата убедителност да представи (в парламента – бел. авт.) фалшива разузнавателна информация като неопровержимо доказателство, че Саддам е реална, настояща и нарастваща опасност, когато той не е бил такава“.

Резултатът от войната: Саддам Хюсеин е елиминиран (осъден на смърт и обесен на 30 декември), Ирак е превърнат в провалена държава и в инкубатор на тероризма, загиват 1.5 милиона иракчани.

Кратка справка: Фалшификация и измама има и непосредствено преди операция „Пустинна буря“ (Operation Desert Storm): така наречените свидетелски показания (The Nayirah testimony), които 15-годишно кувейтско момиче на име Найра Ал-Сабах (Nayirah Al-Ṣabaḥ) дава пред Конреса на САЩ (the Congressional Human Rights Caucus) на 10 октомври 1990. Емоционално и със сълзи на очите тя разказва, че докато работила в кувейтска болница, видяла „как въоръжени иракски войници се втурнаха към болницата, изхвърлиха новородените деца от кувьозите и ги оставиха да умрат на студеня под“. Показанията на момичето многократно биват цитирани от сенатори и от тогавашния президент на САЩ Джордж Хърбърт Уокър Буш, като по този начин променят общественото мнение и си осигуряват нарастване на поддръжката за военна интервенция срещу Ирак. През 1992 става ясно, че момичето е дъщеря кувейтския посланик в Съединените щати, Сауд Ал-Сабах, а „показанията“ й са измислени от американска PR агенция Hill & Knowlton, наета от кувейтското правителство. В началото Amnesty International потвърждава историята на момичето, но впоследствие обвинява администрацията на Буш в „опортюнистична манипулация на международното движение за правата на човека“. Случаят с Найра е обявен за класически пример за дезинформация, фалшификация и пропаганда.

За повече информация – виж Епизод II, част първа на монографията.

III. ОПЕРАЦИЯ „ЗОРАТА НА ОДИСЕЙ“ (Operation Odyssey Dawn), 19 март – 31 октомври 2011

През 2011 САЩ, Великобритания и Франция превръщат Либия в провалена държава. Муамар Кадафи е елиминиран (изтезаван и убит на 20 октомври 2011). Преди агресията на НАТО, Триполи и Москва са пред сключване на споразумение за изграждане на бази на ВМС и ВКС на Русия на територията на Либия.

2017-06-01_065139На 14 септември 2016, е публикуван доклад, озаглавен „Либия: Преглед на интервенцията и колапса и бъдещите опции за курса на политиката на Обединеното кралство (Libya: Examination of intervention and collapse and the UK’s future policy options). Докладът е на Британския парламент (Камарата на общините) и доказва по категоричен начин, че войната на НАТО в Либия е базирана на преднамерена дезинформация. Докладът осъжда ролята на Обединеното кралство във войната, която довежда до свалянето на лидера на Джамахирията Муамар Кадафи и потапя северноафриканската страна в хаос, като заключава, че casus belli срещу Либия е основан на фалшифицирана или отсъстваща разузнавателна информация, по примера на войната срещу Ирак през 2003.

Докладът показва следното:

Кадафи не планира да избива цивилни. Митът е създаден и многократно преувеличаван от страна на така наречените бунтовници и западните правителства, които правят изводите си на база на нищожно количество разузнавателна информация.

– Заплахата от ислямистки екстремисти, които имат огромно влияние във въстанието, се игнорира, а бомбардировките на НАТО правят тази заплаха още по-голяма, превръщайки Либия в база за Ислямска държава в Северна Африка.

– Франция, която първа предприема военната интервенция срещу режима на Кадафи, е мотивирана от икономически и политически интереси, а не на хуманитарни.

– Без чуждата военна намеса и помощ въстанието едва ли щеше да е успешно. Чужди медии, особено катарската Ал Джазира и саудитската Ал Арабия разпространяват дезинформация относно Кадафи и либийското правителство

– Бомбардировките на НАТО довеждат Либия до хуманитарна катастрофа, убивайки хиляди хора и принуждавайки стотици хиляди да напуснат родните си места, превръщайки Либия от африканската държава с най-висок стандарт на живот в разкъсана от войната провалена държава.

Преди и по време на конфликта, американското разузнаване отново твърди, че притежава достоверна информация, а всъщност не притежава нищо, което да компрометира Кадафи. На практика в Либия се повтарят сценариите от Югославия и Чечения, където реалните убийци се прикриват като борци за свобода, а легитимните правителства са обвинявани в тормоз над мирното население.

Тези, които най-много настояват за военна интервенция срещу Кадафи, са държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън и външният министър на Великобритания Уилиям Хейг.

zx860y484_1180313

Хилари Клинтън пристига на изненадващо посещение в Либия, 18 октомври 2011. Снимка: Ройтерс

 

Американското разузнаване не подкрепя твърденията на Клинтън, с които се стреми да внуши на Обама и съюзниците на САЩ, че военната интервенция в Либия е задължителна, поради съществуването на непосредствена опасност от геноцид, планиран да бъде извършен от страна на режима на Кадафи. В действителност, разузнавателната общност стига до обратния извод – Кадафи не би рискувал да предизвика и настрои срещу себе си света, убивайки масово свои граждани, даже и в стремежа си да потуши бунта в своята страна.

Ето защо, по нареждане на Клинтън, Държавният департамент упражнява контрол върху потока и разпространението на разузнавателната информация, която американските разузнавателни служби добиват и доставят на Обама, за да не стане ясно, че обвиненията срещу Кадафи са фалшиви, както и че Кадафи е бил готов да се оттегли и даже на напусне Либия с цел избягване на по-нататъшни кръвопролития, смърт на либийски граждани и разрушаване на страната. И както през 2003, така и през 2011, разузнаването на САЩ е принудено да работи не в интерес на държавата и нейните граждани, а в интерес на определена клика.

Клинтън твърди, че западните сили нямат друг избор, освен да осигурят изключително важна военна подкрепа за бунтовниците, т.е., джихадистите: „Ние искаме да подкрепим опозицията, която се е изправила срещу диктатора… Това е човек, който няма съвест и представлява заплаха за всеки, застанал на пътя му“, Кадафи би извършил „ужасни неща“ на Либия и нейните съседи, защото „това просто е в неговата природа. Има някои същества, които са такива“, заявява държавният секретар. По-късно ще стане ясно, че всичко това е една огромна, кървава лъжа, довела до:

– унищожаването на процъфтяваща Либия,
– ескалация на гражданската война в Сирия,
– смъртта на стотици хиляди,
– милиони напуснали домовете си,
– бежанската вълна към Европа.

За повече информация – виж Епизод II, част втора на монографията & The Untold History of the United States, Chapter 10: Bush & Obama: Age of Terror)

Това, което присъства във всяко едно от гореописаните събития, е шаблонът, чийто основни компоненти са:

а) изфабрикуване на фалшив претекст,
б) мащабна кампания по дезинформация и пропаганда,
в) промяна на обществените нагласи,
г) ракетно-бомбено демократизиране,
д) разрушаване на страната,
е) смяна на режима.

„Наложи им се (на САЩ и съюзниците им – бел. авт.) да изберат друга тактика – да демонизират правителството на Сирия пред западното обществено мнение, за да получат мандат за военна интервенция. Особено след провала на политиката по отношение на ИД и Джабхат ан-Нусра. Подкрепяйки пряко или косвено тези организации, инициаторите на кампанията искаха да демонстрират, че не ИД или Джабхат ан-Нусра убиват хората в Сирия, а държавата се разправя с мирното население, използвайки газови атаки със зарин. Това беше прикритие за военна интервенция на САЩ в сирийската ситуация“.

Интервю на Башар Асад зa беларуската ОНТ, излъчено на 11 май 2017 .

epa04959210 U.S. Ambassador to Iraq, Stuart E. Jones, introduces Lt. Gen. Sean MacFarland (not pictured), the new commander General of the US led coalition in Iraq, and Col. Steve Warren (not pictured), the new spokesman for the US-led coalition in Iraq, Baghdad, Iraq, 01 October 2015. EPA/KHALID MOHAMMED / AP / POOL Dostawca: PAP/EPA.На 15 май 2017 изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар на САЩ Стюaрт Джонс (Stuart E. Jones) по време на пресконференция представя пред журналистите основните положения на „Доклада за престъпленията на режима на Асад в Сирия“.

Съгласно доклада, правителството на Сирия многократно е нарушавало международното право, правилата за поведение във въоръжени конфликти и човешки права. Държавният департамент потвърждава позицията на Белия дом, смятащ Асад за виновен относно бомбардировките и използването на химическо оръжие срещу цивилното население, както и в преследването на опозицията и извънсъдебни екзекуции.

„Седная е едно от едно многото места, където се намират задържаните. Според различни източници, режимът е отговорен за това, че в Седная убиват по 50 затворници на ден. Надеждни източници твърдят, че много тела са били погребани в масови гробове. Ние вярваме, че сирийския режим е създал крематориум в затвора комплекс Седная.“- заявява Стюарт.

Разбира се, в доклада не са представени доказателства. Просто твърдения, допускания и предположения. Това, което има значение, е наративът.

Déjàvu?

….

„Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави – няма нищо ново под слънцето“ (Книга на Еклисиаста 1:9)

Следва продължение…

*Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на автора чрез запитване до изданието Memoria de Futuro.

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако тази статия и нашият проект са полезни за вас и желаете да бъдете дарители, можете да ни подкрепите чрез PayPal или по БАНКОВ ПЪТ.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Иван Запрянов

Иван Запрянов

Иван Запрянов е военен експерт по отбрана и сигурност. Завършва НВУ „Васил Левски” – В. Търново, специалност „Войсково разузнаване“. Служи в бригада „Специални сили“. През 2004-2005 участва в мисията за следвоенно възстановяване на Ирак в състава на 4-ти пехотен батальон. През 2010 участва в мисията на ISAF в състава на 18-ти български контингент в Афганистан. Завършил е курсовете „Подбор и обучение на оператори от специалните сили“ и „Граждански дейности“ във Форт Браг, Северна Каролина, САЩ. Дипломира се в Командно-щабния колеж на Университета на Морската пехота, Куантико, САЩ. През 2014 завършва магистратура „Анализ на отбраната“ във Военноморското следдипломно училище в Монтерей, САЩ. Завършил е Пловдивската духовна семинария „Св. Св. Кирил и Методий“.

 1. Венци Желязков каза:

  Изключително силен текст!
  Когато зад всяко едно твърдение на автора стоят неопровержими факти, то следва абсолютно всички да се замислят на чия страна са застанали и накъде водят България „българските“ политици, превърнали се в слуги на така наречените ни „съюзници“. Защото, с такива „съюзници“ ние нямаме нужда от врагове.
  Респект, господин Запрянов!
  Респект, Мемория!

 2. Павлов каза:

  Цитирам:

  „Лично лидерът на АОК, бос на престъпната организация „Група от Дреница“ (Drenica Group) и настоящ президент на Косово – Хашим Тачи, е пряко замесен в търговията с човешките органи – това е главният извод от изготвения от швейцарския сенатор и член на ПАСЕ Дик Марти (Dick Marty) специален доклад на Комисия по правни въпроси и права на човека (Committee on Legal Affairs and Human Rights) на Парламентарната Aсамблея на Съвета на Европа. Докладът, озаглавен „Нечовешко третиране на хора и незаконен трафик на човешки органи в Косово“ (Inhuman treatment of people and illicit trafficking in human organs in Kosovo) е приет, като 169 членове на Съвета гласуват в негова подкрепа, 8 са „срещу“, а 14 се въздържат“.

  И този изрод днес е пръв съюзник на САЩ.

  Страхотен анализ, господин Запрянов!

 3. Мнение на редовен читател каза:

  1. Престанете да вадите от 100 кладенеца вода, за да защитавате националистически и мракобесни режими. От Втора световна война на практика няма суверенни държави. Престанете да го размахвате този „суверенитет“ като манна небесна. Суверенна държава е всичко друго, но не и демократична. Това значи във всеки един момент, ако се пръкне един диктатор и почне да коли народа си, световната общност трябва да се прави че не вижда това, уповавайки се че всяка намеса ще наруши суверенитета на дадената държава. Най-суверенната държава е Северна Корея, където 90те завършиха с 6млн. души умрели от глад след провалена реколта от ориз.
  2. Косово е една действително ужасна държава, чийто национален бизнес са трафик на оръжие, органи, наркотици и изобщо всичко нелегално, което може да да се трафикира, но има абсолютното право да съществува при население от 92% албанци. Това дори не е дори Войводина, където унгарците са ок. 50%. Удобно изпускаме пак момента, че преди да вдигне армията си към собствения си народ, каквито са косоварите към онзи момент, Милошевич им отне правото на автономия. Точно това право помогна на държави като Словения, Хърватия и т.н. да се измъкнат от онзи фалирал мастодонт Югославия, който буквално изсмукваше техните възможности за свободно развитие. Днес те са далеч по-богати от по времето на Югославия, а ако Сърбия не я сърбеше национализма, днес и на нея щяхме да й гледаме гърба.
  3. Американската намеса беше безумно ненавременна. Престъпленията на режима на Милошевич бяха ясни много преди прословутата бомбардировка над Белград. Едно от малкото нещата, с които се гордея с България, е отварянето на въздушното ни пространство за самолетите на НАТО.
  4. Интересно е, че всички бунтовници срещу еднолични режими са джихадисти ( в Европа – соросоиди, поради религиозни причини). Никаква ли вяра ли нямате в демократичните инстинкти на хората в Близкия изток? Дори, когато един диктатор живее в лукс и управлява със страх и убийства, не смятате, че хората са способни сами да решат да му светят маслото. Някой трябва задължително да ги подтикне. Типично български начин на мислене в унисон 45-годишното ни кютане.
  5. Как пък не видях един свестен източник на информация? Първо се хулят „таблоидите“ като биват наричани, забележете, „либерални“, нещо задължително за всеки уважаващ себе си вестник. Свободата на словото е задължителна ценност на всяко демократично общество, и в този смисъл всяка нелиберална медия е неморална и има скрити цели. След това се позоваваме пак на тези охулени таблоиди, за да развием тезата. Накрая включихме и анонимни блогове и сайтове и руски хибридни медии, така че fake news-a да е пълен. Абе, манджа с грозде.
  6. Вглеждаме се в удобни детайли, оставяйки слепи за общото. В крайна сметка Сърбите клаха ли Босна – клаха, Искаха ли да колят в Косово – искаха. Ирак влезе ли в Кувейт да коли, влезе, че дори и коли. Либия беше ли провалена държава-рекетьор разделена на враждуващи племена – беше, и без гражданската война и последвалите бомбардировки. В Сирия ползваха ли химическо оръжие – ползваха.
  7. Да, Ирак беше огромна грешка, но Европа, хулена упорито от този сайт, беше твърде слаба да се противопостави със своите „либерастки“ ценности именно заради жаждата на държавите от любимата консервативна Вишеградска четворка да се докажат в НАТО. В същност удобно се изпуска факта, че в коалицията срещу Ирак участва цялата демократична общност без Франция, Германия и Русия, които се противопоставиха, а по-късно тяхно оръжие беше открито в Ирак. Мемория мрази силно ислямизма и неговия американски спонсор, но не спира силно да люби Тръмп, които сключи 100- милиарден договор със Саудитска Арабия., основен износител на тероризъм
  8. Мемория силно люби Тръмп, заради силната й любов към Русия. Защото Русия, а като гледам и 100 дни управление, и Тръмп олицетворяват най-прекрасните нещa за авторите тук – незачитане на човешките права, потъпкването на различното мнение, държавно контролираната икономика, дори на цената на бесни корупция и олигархия, подтиснически религиозен и родов модел, които не позволява свобода на личността, диктат на нискообразовния и несполучил в живота пролетарият ( rednecks и blueshirts по американски) . Затова сме готови да докараме от 100 кладенеца вода, че Крим е руски, а Русия – велика, а тръмпизмът – нова епоха.
  9. Гледайки биографията на господина, не му завиждам. Толкова усилия да се уреди „по американски“, па те го усетили що за стока е, раздали черния печат и го пратили обратно в България по живо, по здраво. Сега се сетих за една съученичка от гимназията. Завърши със 6.00 училище, взе 2000т на SAT и влезе за да учи Американска история в Американския университет.. Когато обаче получи имейл, в който я информираха, че не е одобрена за стипендия стана най-върла фенка на Путин и Сталин. В момента е без диплома за висше, безработна и лее злоба от Фейсбук. Като гледам този господин, въпреки всичките си дипломи, има време да пише цяла монография. Чудя се какво работи.

  • СПЕЦНАЗ каза:

   РУСОФОБСКО ПРАСЕ,
   Пълни глупости пишеш! Абослютно пълни глупости и нито един факт, което е характерно за отрепки като теб Значи ПАСЕ не достоверен източник на информация, нито информацията на Британския парламент или световно известни журналисти, признати и на изток и на запад?? Щом си прост редови гражданин, тогава не се опитвай да изказваш „компетентно“ мнение, формирано на здрава пропаганда. ясно ли ти е? Ама много си ПРОЗД!
   Роден съм в България, но съм прекарал години в Югославия и знам кой кого тормози там, защото знам и историята, а не чета иво инджев или александър йорданов. А за отрепки като теб и Тодор Живков е диктатор, а Костов и Кунева и Плевнелиев са съвършените демократи. Сърбите НИКОГА и НИКОГО не са клали Бил съм доброволец във войната срещу терористите, подкрепяни от помияри като теб. Не се опитвай да пробутваш простотиите си тук, палячо!

   Относно Ирак. Какво означава, че оръжие на Франция, Русия и Германия е било открито в ирак??? Що за идиотизъм е това? Има оръжие на Запада и в Иран и в Северна Корея и в ръцете на всеки терорист. Има руско оръжие и в ръцете на терористите, които се сражават срещу Русия. Е и? Какво доказваш с това малоумно твърдение? Никакво руско оръжие (оръжие след 1991) в Иран не беше открито по време на войната, освен ПТУР, които са дадени на Ирак от Иран и Египет.И сега почти цялата бронирана техника на терористите е американска, но това не означава, че САЩ са им я дали лично.

   Не съм адвокат на Мемория, нито на авторите, но да ги критикуваш абсолютно неадекватно и без никакво право е проява на пълен цинизъм.
   Къде Мемория не е била обективна по отношение на Тръмп? Обиждаш изданието при положение, че материалите му са винаги стойностни и аудиторията – високообразована – ти си изключение.

   Нито един факт не видях. Да, Крим е руски и това е доказан факт, без значение дали на теб ти харесва или не. Да, Русия е велика, отново без значение, дали ти харесва или не!

   Относно критиките ти към автора, нещастнико – когато един военнослужещ е пратен на специализация в чужбина той следва да се завърне в България след завършването на обучението. Запрянов, не е КОРВА като теб за да предате родината си. Много сте смели, когато се криете зад анонимните си драсканици, помияр. Защо не вземеш да му напиш лично на автора и да си поискате даже среща? Кажи му ги тези гнусни обиди в лицето, пък да видим дали ще можеш да си събереш зъбите от земята след това. БОКЛУК!

   • Мнение на редовен читател каза:

    1 „РУСОФОБСКО ПРАСЕ“, “ КОРВА“, “ БОКЛУК“ – много била интелигента и възпитана публиката на този сайт
    2. Роден съм в България, но съм прекарал години в Югославия и знам кой кого тормози там, защото знам и историята“…“ А за отрепки като теб и Тодор Живков е диктатор“ – за всеки посетил Югославия беше ясно, че е десетилетия напред, но те имаха достъп до запада и можеха пътуват в чужбина и бяха далеч по-свободни. Така че, да , Тодор Живков беше диктатор, един неграмотен и некадърен диктатор, който ни отне 45 години нормално европейско развитие и ни завлече с поне 14 млд. долара дълг, който едвам изплатихме 2016. Не децата ни, ами внуците ни още плащат комунизЪма. Не знам за Плевнелиев или Кунева, но Костов си бе’е гений. Изпрати много такива като тебе, заедно с онази ръждясала социалистическа индустрия там където й е мястото – бунището на историята.
    3. „Бил съм доброволец във войната срещу терористите, подкрепяни от помияри като теб.“ – печелиш приза „РУСОФИЛСКО ПРАСЕ, КОРВА и БОКЛУК“, защото само такъв човек би помагал на агресора. Как не отиде и в Донбас? Можеше да препечелиш нещо този път, щом в Югославия си бил „благотворително“. Голям си юнак, няма що. Срам ме като българин!
    4. И американско, и българско оръжие може да намери в ръцете на терористи. Пазарна икономика сме и като има търсене, има предлагане. Явно обаче Русия, Франция и Германия са били толкова предлагащи, че ги подгони гузната съвест. Имали са си хубави договори и хич не им са се разваляли. И коя е тази бронирана техника на терористите. Онези 10-годишни японски пикапи с картечници ли?
    5. Честно да си кажа „величието на майка Русия“ живо не ме вълнува. С БВП по-малко от това на Индия, Бразилия и Южна Корея и която и да е малко по-голяма западна държава горе долу колкото на 15 млн Холандия и 10 млн Швейцаря, величието на Русия нещо ми се губи. Ядрено оръжие на държава от третия свят, е като на гол задник, чифте пищови.
    6. Крим е руски колкото, терасата на съседа са твоя. Да не би Албания да е влязла в Косово и да е организирала с референдум. Защото това което се случи в Крим, беше първо окупация от Русия и после референдум. Или зелените човечета бяха марсианци със руски паспорти.
    7. “ когато един военнослужещ е пратен на специализация в чужбина той следва да се завърне в България след завършването на обучението. Запрянов, не е КОРВА като теб за да предате родината си.“ – И като се върна реши да предава родината от тук, като пише срещу нея и съюзниците й от НАТО, дето са го хранили, поили и образовали в Америка. Прекрасно!

    • rusev каза:

     Колкто и да спорите, и говорите, фактите са факти – след вноса на демокрация , процъфтяващи държави се превръщат в пустиня, вкл и нашата отива натам, без бой.

    • Някой каза:

     Рядко тъп си, читателю! Рядко тъп! Как един аргумент не намери, а само клишета..

  • Ветко каза:

   Редовни читателю, след като медията не ти допата, след като авторът не ти допада, тогава защо си „РЕДОВЕН“ читател???!!! Или просто си поредният идиот, който спамва..

   • Мнение на редовен читател каза:

    Обичам да се провокирам с „алтернативни факти“ и после да провокирам другите с истината.

  • Ликвидирай русофоб - спаси Майка България каза:

   Господинът не знам какво работи, ама аз работя разбиване на мутри на малоумни русофоби, отрепко

   • Мнение на редовен читател каза:

    Е, че вие ги избихте бе малоумните русофоби. Веднага след 1944. Утрепахте целия елит, пратихте децата им в лагери, присвоихте им имуществото, после и на целия народ. Съсипвахте съдби, животи, опоскахте държавата, забранявахте да пътуваме, да се информираме и да се развиваме, без да сме партийни членове или доносници. Накрая като съвсем вече нямаше накъде се преродихте в капиталист. Вече 27 години смучите като кърлежи от труда ни и продавате червените си задници за дребни рубли, за да удовлетворявате нестандартните сексуални мераци на руснаците. Сега русофобите и нормалните хора сме малцинство и ставаме все по-малко покрай свободното пътуване, което извоювахме за себе си и от което сега и вие се възползвате. Победихте. По-добре ли ви е като се огледате.

  • Любо каза:

   Кретен, никой не защитава „мракобесните режими“ тук! Въпросът е до какво води тяхното отстраняване!!! И защо тези режими биват отстранявани, а други, които са далеч по-мракобесни биват укрепвани от същите тези държави!!! Но на тъпак да обясняваш – файда йок.

  • Минчев каза:

   Така нареченият редовен читател споменава за 92% албанско население, но не споменава как се стига до това тотално етническо доминиране в този регион, не казва откога се води този процес и от кого е ръководен.
   Индивиди с подобна абсурдна „логика“ утре ще подкрепят и разполовяването на България, защото видите ли етническите турци в скоро време ще доминират.

   Чудно защо провокаторът се възмущава за Крим, където гражданите са етнически руснаци??? А поне 50% от населението на Украйна са също етнически руснаци, особено историческа Новорусия.

   Ей, толкова много мразите Русия и обожавате САЩ, че сте готови да продадете и собствените си деца.. Жалки твари.

   • Мнение на редовен читател каза:

    1.Ами да се организират в Крим и Новорусия и да си организират референдум сами, без помощ от зелени човечета с руски паспорти. Що не го направиха?
    2. Референдум турците могат да си организират само, ако имат автономия. Иначе трябва да бъде одобрен от централната власт в София. Другия начин е с военната помощ на новия най-добър приятел на Путин, султан Ердоган Демократични.
    3. Термина „провокатор“ се ползваше в един други години за онези, които казваха истината за режима.
    4. Спокойно, няма да предам децата си. Те отдавана живеят доста добре на запад, както и тези на червената номенклатура. Странно защо има чакащи за американски визи, а за майка Русия не.

    • Убиец на русофобски прасета каза:

     Защото майка ти е курва, затова, боклук

    • Убиец на русофобски прасета каза:

     чудно как русофобската пачавра с разпран ректум реши, че ердоган е приятел на Путин??? Абе, боклук русофобски, държавите, които са независими, си защитават своите интереси, а курви като майка ти се дават на всеки. Боклук! Ето такива отрепки осъждат комунизма, но ми говорят за идеология.. Педераст гнусен.

     Това, отрепко, че има много чакащи за американски визи означава ли, че политиката на САЩ спрямо останалите държави е правилна, а боклук???

     Това, че десетки хиляди българи работят за най-големите престъпници в България да не би да оправдава престъпниците??

     За курви като теб богатството е равносилно на духовна чистота. Парите не миришат, нали боклуко??

     Вас русофобите трябва вярно да ви избиват, защото вие унищожихте България. Измет продажна!!!! Обвинявате Русия за всичките злини на света, а защитавате най-големите престъпници в историята на човечеството – САЩ. Що за изроди сте, боклуци??? Явно копелета ти заедно с теб живеят в САЩ или някъде в изпедерастялата гейропа. Да се надяваме, че един ден ще бъдат разпиляни при поредния атентат. Боклук!

    • Убиец на русофобски прасета каза:

     Всеки един опорни точки ползвате вие – русофобските ректуми. Толкова сте изтъркани, толкова сте прозрачни и тъпи. Анус разцепен!

  • Без значение каза:

   Нещастник, този който вади вода от 100 кладенеца си точно ти. И да, русофобска свиня си. Това, че хората употребяват такива определения по твой адрес не означава, че не са интелигентни, а напротив – означава, че бързо са те преценили, че си боклук. Личи си, че си долна мастия. Заради такива отрепки като теб България престана да бъде субект, а се превърна в клоака на изметта, която ти величаеш, курво русофобска.
   Когато се научиш да водиш нормална дискусия с адекватни аргументиз тогава и ще заслужиш уважението на огромната част от читателите. На българина му се повръща от отрепки като теб, инджев, йорданов, андреев, ненчев, плевнелиев и подобни национални предатели.

  • тошо каза:

   Уважавам Вашето мнение. Всеки има право на такова. Само, че за разлика от автора, обект на Вашата критика Вие не давате никакво доказателство. Да критикува всеки може. Даже по моето скромно мнение автора дори не казва своята гледна точка. Той просто Ви дава фактите и Ви кара да се замислите. Че за разлика от нашата красавица известна в Европа и САЩ с псевдонима “ madam Yes sir“ има и хора дето могат да казват „не“. А руският външен министър също си има псевдоним – „господин НЕТ“

 4. Димитрина Кехайова - училищен преподавател по История на България каза:

  Поздравления към автора за поредния ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОБЕКТИВЕН И ФАКТОЛОГИЧЕСКИ ОБОСНОВАН МАТЕРИАЛ! Относно източниците – аз жълти медии сред тях не видях. Не видях и пропагандатори, а емблематични за последните десетилетия личности, както и множество държавни иституции.

  На мен самата ми е изключително обидно, когато чета абсолютно необоснована критика към автора и към медията. Все пак, тази критика е красноречиво доказателство за малодушието и безсилието на отправящите безтегловни критуки.

  Подобни словоблудства оскверняват олтара на Мемория, но се надявам въпреки това да не бъдат изтрити, за да могат повече хора да видят човешката злоба, завист и омраза – типичните български черти, довели България до самия ръб на пропастта, водеща към Небитието.

  И аз както СПЕЦНАЗ изразявам своето възмущение относно това как може да някой който се крие, да отправя такива гнусни обиди към автора, при положение, че даже и не го познава.

  И не само, че му завиждате, но и умирате от завист, че не сте били на неговя място! За да е бил толкова много пъти в САЩ значи самите американци намират в него това, от което те самите имат нужда – някой, който да изразява различна от тяхната гледна точка, а не да бъде един от всичките, произведени на конвейра.

  Едва ли имате доблестта, но ако все пак имате такава, бихте се опитали да размишлявате над думите ми..

  Каква мерзост само…

  • Мнение на редовен читател каза:

   Имам доблеста, и още как:
   1. „Подобни словоблудства оскверняват олтара на Мемория“ – от тук нататък като попадна на сайта, ще паля свещ ще паля свещ, ще удрям по една “ Отче наш“. Не съм знаел колко свято било делото на Мемория да разпространява неонацизъм и комунизъм ( Христина Христова сама си призна, че е ходила да гласува за побойника от НАТФИЗ, магистрала Тракия, летище Варна и клек шоповете в центъра, Волен Сидеров)
   2. “ източниците – аз жълти медии сред тях не видях. Не видях и пропагандатори, а емблематични за последните десетилетия личности, както и множество държавни иституции.“ – от къде разбрахте какво пише в тези документи? Четохте ли ги? Е, как да стане като не владеем английски.За „емблематични личности“ знам че за пръв път ги чувате, освен може би Мадлин Олбрайт и Колин Пауел, но дали не са им вкарани думи в устата е мистерия.
   3.“За да е бил толкова много пъти в САЩ значи самите американци намират в него това, от което те самите имат нужда“ – Храненик? Натовски военен? Военен от българската армия? Залагам на първото, защото за другите две е идеологически негоден.
   Имах прекрасни учители по история в Гимназията, които не криеха ни най-малко истината за идиотския режим, в който живеехме. Дано и вие сте така откровена с учениците им, когато им преподавате история на комунизма и нацизма.

   • Минчев каза:

    НЕредовен читател, Британският парламент и ПАСЕ не ти ли стигат като доказателства??? Пауъл си подаде оставката сам, защото имаше чест. Щом претендираш, че си редовен читател, значи си чел поредицата. Или на Буш и на Клинтън са им вкарани думите в устата??? Всичко го има на видео! Сигурно Русия е виновна за всичките грехове на САЩ и лично Путин е въздействал и на Трумна още да хвърли атомните бомби над цивилни?? Аз съм чел всичко, а ти прочете ли всичко??? ВСИЧКО съм прочел, което е цитирано от автора! Посочи къде е цитиран съмнителен източник и компрометиран журналист!!!! Намери един такъв!

    Очевидно ти си от род на фашисти – прозира! Прозира, че си един промит мозък от либерасти, който даже и не е ходил войник. Защото щеше да знаеш, глупако, че за да служиш на Българската армия не се изисква идеология, а РОДОЛЮБИЕ!!! Нещастен злобар.. Имам фейса на автора. Мога да ти уреда и среща да му кажеш в очите какво мислиш за него – някой вече ти го предложи. Ако си много смел, напиши му на лични. Цървул с баща алкохолизирана свиня и майка уличница!

    • Убиец на русофобски прасета каза:

     Минчев, не обръщай внимание на русофобски прасета. За тях единствено отрепки като инджев, плевнелиев, кунева, митов, кориторав, дайнов, мИтоди са им аворитетите… Още като прочетеш някой, който започва с обвинения срещу комунизма и Русия вече трябва да ти е ясно, че това е болна глава пълна с диария, а не с мозък. Този боклук е просто издухан и сега лижи анусите на някого по западна гейропа или сащ. Би им макята на тази отрепки!

    • Мнение на редовен читател каза:

     „Очевидно ти си от род на фашисти – прозира! “ – не драги, идвам по Бащина линия отрод на земеделците на Никола Петков, крило противопоставило се на влизането на България на страната на Германия, а после не участвали в Отечествения фронт. Пра-дядо дори е крил партизани въпреки, че ненавиждал комунизма След като му национализирали земята се поболял и умрял. По майчина сме били врагове на държавата пред 1944, защото сме имали партизани в Гърция, а след 9ти врагове на народа защото сме били буржоазно семейство с роднини в Америка.
     „Защото щеше да знаеш, глупако, че за да служиш на Българската армия не се изисква идеология, а РОДОЛЮБИЕ!!! “ – имаме професионална армия от не работещ по същество нищо пролетарият, който издържаме с данъците си, вместо да инвестираме в образование и здравеопазване примерно.
     Родолюбие значи да работиш честно и почтено, да спазва законите на страна и да си плащаш данъците и да допринасяш материално и духовно за общността, и винаги открито да протестираш срещу всяка несправедливост и нагла далавера в родината.
     Авторът изглежда интелигентен човек, за това че Вие сте простак съм убеден. Нямам желание да срещам с автора, нито да споря с него, нито да се бия. Ако това е вашия или неговия манталитет, значи двамата сте безумно нецивилизовани и ми е под нивото до комуникираме.

     • Мнение на редовен читател каза:

      Щях да забравя:
      „Прозира, че си един промит мозък от либерасти, който даже и не е ходил войник.“ – бил съм цели две загубени от живота ми години, и знаеш ли с какъв поздрав ме посрещнаха: „Тук влизате различно умни, излизате еднакво тъпи.“

 5. Ветко каза:

  От мен едно голямо браво, колега! Армията единствено може да се гордее с хора като теб, които не продадоха себе си и ценностната си система независимо от това къде са се обучавали.

 6. Без име :-) каза:

  Редодовния „читател“ си защитава интереса, който както той сам казва не се намира в България. Защо изобщо си губите времето с него.

  За престъпленията на бушови и сие говорят самите американци още от първата война в Залива. Когато такива химически оръжия са били унищожени пяо заповед на Шшарцкопф, за прикриване на следите кой е продачача. В базата Ал-Хамасия. Да не говорим за употребата на оръжия с обеднен уран.

  Така, че в Хага заедно с Милошевич следваше да бъдат както буш, така и клинтън. Още уесли кларк и норман шварцкопф.

  https://www.youtube.com/watch?v=ViUtjA1ImQc

 7. Без име :-) каза:

  Но за модела на действие автора е неправ. В смисъл, че фолс-флага си е дефиниран още от Сун Дзъ :-). Той е тактика, не е стратегия :-).

  Него го обясни още Пъркинс, при това преди около 10-на години :-). Модела не е разработка на ЦРУ а на Националната Агенция по Сигурност, далеч по-грамотна институция ;-).

  1. Първия посетител е така наречения икономически убиец(асасин). Той предлага подкуп на новоизбрания президент на новоизлюпената демокра(д)ция. И ако се намери такъв който откаже, му се обяснява, другия избор е истински убиец – тук вече се включва ЦРУ, в което е експертизата му :-)). Колко от вас знаят „мембър“ на коя глобалистка секта е „адвокат“ Петър Стоянов :-))).

  2. За упорити „националисти“ се праща ЦРУ. Ето ви един пример, и Пъркинс говори за него, разказано от професионалист изпълнявал такива заповеди от буш старши, по това време шеф на ЦРУ, интервюиращия го е бивш шеф на ФБР Лос Анджелис :-))). Става дума за Омар Торихос, „диктатора“ на Панама, преди Нориега ;-))). Да си умреш от смях, трафиканта на дрога, шеф на ЦРУ, буш старши, нарича партньора си по бизнес, търговия с дрога, Нориега, дрога мафиот :-))))))). Не, че клинтън е по различен, както ще разберете от долното интервю, препоръчвам ви цялото но съм ви подбрал Торихос и Клинтън :-))).

  https://www.youtube.com/watch?v=pyEoRck0abA#t=5250

  3. Когато 1. и 2. се провалят тогава се праща армията, като наказателен отряд на Мафията. В случая първия след 90-та бе Садам. След него иде реда и на „националиста“ Милошевич. Аз лично слагам там и Чаушеско но с нго се спрашиха по точка 2. – Секуритате ;-). Така, че модела се прилага глобално, не само в Ирак или Сърбия. ;-)

  Имате ли заблуда какво охранява „армията“ в Афганистан, а ? :-))).

  Все едно гледате Кръстника на Марио Пузо ;-))).

  • Минчев каза:

   Колега, тук ключовото е „В КОНТЕКСТА НА ГЕОПОЛИТИКАТА“, както е написал авторът. Естествено, че False Flag по принцип, които се проявяваа за първи път в сферата на икономиката.

   Винаги правиш много добро коментари, но въпреки всички ще си позволя да възразя – когато се създава прекрасен повод за сваляне на едно правителстство – това е стратегическо ниво, не оперативно, още по-малко тактическо. Изпълнението може да е на тактическо ниво, но импактът е на стратегическо. :)

   Иначе, Перкинс си го пише в книгата и си го казва в документалните филми.

   А всичко военно на САЩ в НАТО се охранява от охранителни фирми собственост на Талибаните :)

 8. Без име :-) каза:

  Ей ви Пъркинс:

  https://www.youtube.com/watch?v=ojM75olp55I

  СЛЕДВАЙ ПАРИТЕ ! :-)))

 9. Без име :-) каза:

  Ето ви и обеднения уран. Отново използван в Сърбия, въпреки докладите на офицери като д-р Роки :-(((.

  https://www.youtube.com/watch?v=e-VkpR-wka8

 10. Без име :-) каза:

  Ето ви обеднения уран вече в Сърбия :-(.

  https://www.youtube.com/watch?v=0L6mGh-u76A

  Така, че демокра(дц)ите, „либерейтваха“ сърбите от Милошевич и ги поръсиха с обеднен уран.

  Ура, господа демокра(дц)и, живела сръбска „димокра(дц)ия“!

 11. Енчев каза:

  ЧАКАМЕ да СВЪРШАТ САНКЦИИТЕ, ИЗМОРЕНИ
  и живeeм за да си починем!!
  €врабийският конгломерат по отношение с НОВООСВОБОДИЛИТЕ СЕ ОТ Н€О-НАЦИЗМА РЕПУБЛИКИ;
  КРЫМ,
  НАГОРНЫ-КАРАБАХ,
  ЛУГАНСК,
  ДОНЕТСК,
  СЕВЕРНА и
  ЮЖА ОСЕТИИ,
  всячески С€ СТР€МИ да удължат процеса на ЗАПОЧНАЛИЯ РА$ПАД!
  A чрез отваряне границите си Б€З-ВИ$ОВО за НАЦИСТСКА – УКРАЙНА, и с членството на НАЦИСТСКИТ€ режими, €стония, Литва, Латвия и Полша,
  €вро конгломерата $АТВЪРДИ ОЩ€ ПО-РАСИСТКО-ДИКТАТОРСКИЯТ СИ СТР€М€Ж за, хегемонията НАД-всичко и НАД-всички, в този псевдо-съюз!

  Боже пази България от Tатуирани, Сюлейман-БРАДЯСАЛИ, и медийно КИЧ-ЛАНСИРАНИ Aналфабети;
  Защото в момента сме, УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТИ и безреференд-МАРИОНЕТНА, Коран пикльо ПАЧАВРА на НАТО-вските петрол ГЕНОЦИДИ!!
  Българи, защо не се вразумим?!
  ДЪРЖАВАТА не значи правителството, а НАРОДА В НЕЯ.
  Какъвто е народа такава ще е и Държавата.
  А правителството е само един временно-мандатен „резултат“ от РАБОТАТА на Народа.
  От това следва изводът че, щом една „работа“ не е свършена както се полага, то и „резултата“ от нея НЯМА ДА Е ДОБЪР!!
  Народ който незнае историята си и губи морала си, ще загуби и земята си !

  България я разграбват „КОТЕРЙЦИ-УДАРНИЦИ“
  на КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯТ ТРУД!!
  Съвременният „КОТ€РЙ€Ц-УДАРНИK
  на КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯТ ТРУД €
  „ВИНАГИ ГОТОВ “ на всичко!!
  Той умело търгаши $ Майката си Род(и)на,
  Той € $ партийно имунитет-минало!
  Той (б€з)честно лъже!
  Той жив€€ на $аем $ потдаяния от чужденци!
  Той € богат $ неизпълними обешатния!
  Той сияе под званието „€-МАРИОНЕТ-ЧУЖДОПОКЛОНЕЦ!
  Той се „бори“ за най-престижното звание в бранша на ТРУДA;
  „ИМУНИТ€ТНО $УБСИДИРАН-КОТ€РИ€Ц, на
  КАПИТАЛИ$ТИК€$КИЯ ТРУД“ в изчезваща България.
  ( * КОТ€РИЙНО$Т * значи, ползването на служебно положение от държавни служители, единствено за лична облага)
  Как да се oчистим от не(гo)я??
  Защото в момента сме, УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТИ и безреференд-МАРИОНЕТНА, Коран пикльо ПАЧАВРА на НАТО-вските петрол ГЕНОЦИДИ!!
  Разграбили и разпродали напълно Родината на Дякона, Ботева и Вапцарова!!
  С уважение: Енчев

 12. Учен каза:

  Статията е отлична и се основава на факти.Що се касае до русофобите – не им обръщайте внимание!

 13. Nira shalom каза:

  Здравейте аз съм НИРА Шалом, аз съм тук, за да разпространявам тази добра новина на целия свят за това как съм получил бившата ми любов назад. Бях луд, когато любовта ми ме остави за друго момиче миналия месец, Но когато се запознах с приятел, който ме запозна с Баба Уейл да Уайземан великия пратеник, разказах проблема си на Баба Уейл за това, как ми остави любовта ми и също Как трябваше да си намеря работа в много голяма компания. Той ми каза само, че съм дошъл на правилното място, когато ще получа сърдечното си желание без никакви странични ефекти. Той ми каза какво трябва да направя След като се свърши, През следващите 2 дни Любовта ми ме повика по телефона и ми каза, че съжалявам, че ме живееше преди това, а също и в следващата седмица след като моята любов ми се обади Да моли за прошка, бях призован за интервю в желаната от мен компания, когато трябваше да работя като началник. Аз съм толкова щастлив и завладян, че трябва да кажа на целия свят как Баба Уейл ми помага да удовлетворя сърдечното си желание. Баба Уейл е специалист по всякакъв вид магия и добра магия. Ако имате нужда от каквато и да било помощ, свържете се с Baba Wale на следния имейл адрес: moc.l1718260471iamg@171826047110nam1718260471esiwe1718260471lawab1718260471ab1718260471
  Whatsapp: +2348129806153

  Благодаря ми по-късно.

 14. Isiah каза:

  payday loans benefits accepted
  loans online
  payday loan for bad credit direct lender

 15. СЪРБИН ГРАНДОМАН каза:

  НА АВТОРА НА ФЕРМАНА ,САМО ЩЕ МУ ПРИПОМНЯ ЗА ДЕЛАТА НА СРЪБСКАТА И ГРЪЦКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В МАКЕДОНИЯ ,И ЗАСЛУГАТА НАЙ-ВЕЧЕ НА СЪРБИТЕ ЗА ОБЕЗБЪЛГАРЯВАНЕТО НА МАКЕДОНИЯ…..А ПОМНИТЕ ЛИ 200 000 БЪЛГАРИ ЗАГИНАЛИ ПО ОСТРОВИТЕ В ЕГЕЙСКО МОРЕ(ПЪРВИТЕ ЛАГЕРИ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА)…..ДО 1945 ГОДИНА В МАКЕДОНИЯ ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА СЪРБИТЕ И ГЪРЦИТЕ ,НЯМА ВЕЧЕ НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН…..ПЪК ВИЕ РЕВЕТЕ ЗА ТАЯ ПРОСТАШКА БАНДА ОТ ТУРБОФОЛК КРЕТЕНИ НАЛИВАЩИ СЕ С РАКИЯ….

  • Време разделно каза:

   Ей, отрепко, българите са избили 100 хиляди жени, старци и деца в Гърция. Прекалено тъпо фашистко животно си! Фактите са си факти! това, че сърбите са разпорили ануса на майка ти си е лично твое лично извращение. Отрепка! Българите затова измират като пилци, защото са пропити от омраза, нещастна свиня! Затова нацията ви се топи като сняг през пролет. Все другите ви са виновни затова, че вие сте некадърни. Вашата грандоманщина и комлексарщина е същата като на украинските прасета сега. И, курво, затова и България ще бъде разчленена! Защото продажната българска сган не подкрепи сърбите, а ги остави на САЩ и НАТО да ги сринат. А боклуци като теб се радваха и злорадстваха. Един ден, когато турците започнат да режат главите на твоите деца, тогава ще видим кой ще ти помага! БОКЛУК!

  • Стефан Кирилов каза:

   Заради твари с такова нацистко мислене България си отива. Българите мразят всички, но искат помощ от всички. Смятат, че всички са им задължени. Нещатен народ, който измира. Всеки народ си заслужава съдбата. Първите лагери са немски, а след това монархията избива в тях десетки хиляди българи. Ако Западът искаше Македония да е част от България то тя щеше да е част – Германия, Франция и Британия са били твърдо против още след 1878. Сърбите нямаше кой даже и да ги пита, ако западът искаше. Същото се случи и след 1989. Защото Западът не възстанови историческата справедливост???? А на автора можеш само да му правиш като вятъра.

 16. Тошо каза:

  Е значи имало и мислещи хора у нас. Май не всичко е загубено …

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни