Конференцията по сигурността в Мюнхен: Световният ред даде дефект

end-time-views_image

announce_b42801cc47bbf4604eb488e1a4614f1fАлексей Наумов е руски журналист, автор на Lenta.ru. Кореспондент от Конференцията по сигурността в Мюнхен (17-19 февруари 2017).

Конференцията по сигурността в Мюнхен, събираща ежегодно най-влиятелните политици на планетата, тази година привлече особено вниманието: дори организаторите признаха, че световният ред се променя необратимо, Западът е затънал в противоречия, а новата реалност изисква фундаментална промяна в подхода. Политическите гиганти се опитаха да разберат света около себе си и да наложат нови правила на играта.

СВЕТОВНИЯТ РЕД ДАДЕ ДЕФЕКТ

„На Съединените щати, за съжаление, вече не им подхожда ролята на символичен политически и морален лидер на Запада. Идването на Тръмп означава край на Запада със Съединените щати в ролята на знаменосец, на когото всички искаха да подражават. Предизвикателството пред Европа е да се компенсира тази загуба „- така описа своето настроение в интервю за Tagesspiegel председателят на Мюнхенската конференция Волфганг Ишингер няколко дни преди първите заседания.

По думите на дипломата с над 40- годишен стаж, той за пръв път вижда такова ниво на нестабилност. „Досега въпросите на външната политика и сигурността бяха доста предвидима дейност със строги правила. Сега сме изправени пред нови, максимално непредвидими обстоятелства. Ситуацията е изключително опасна“, заяви Ишингер.

epa05156424 Wolfgang Ischinger, President of the Munich Security Conference speaks at the 52nd Security Conference at Hotel Bayerischer Hof in Munich, Germany, 12 February 2016. The 52nd Security Conference, where foreign policy and defence experts are meeting to discuss global crises continues until 14 February 2016. EPA/ANDREAS GEBERT

Волфганг Ишингер

 

Организаторите на конференцията бяха подготвили за откриването впечатляващ доклад от 90 страници, озаглавен „Пост-истина, пост-Запад, пост-ред?“, в който се констатира дълбоката криза в световния ред и либералната демокрация и подробно са изложени негативните тенденции, наблюдавани в съвременния свят.

Основният проблем: слабостта на Запада в момент, когато най-много от всичко са му нужни сила и единство. Докато европейските политици водят битки помежду си и с администрацията на Тръмп, вътре в страните от ЕС се случват терористични атаки, десните популисти стават все по-вилятелни, а авторитарните държави-конкуренти (включително традиционно записаните като такива Русия и Китай) – по-силни. Резултатът: в тези бурни времена няма кой да провежда решителна политика и да защитава традиционните западни ценности. При това ситуацията деградира все по-бързо и се усложнява от притока на фалшиви (fake) новини, заради които обикновените хора губят връзка с реалността.

ТОЗИ СВЕТОВЕН РЕД БЕШЕ РАЗБИТ, ДА ЗАПОВЯДВА СЛЕДВАЩИЯТ

Показателно е, че на Мюнхенската конференция „краят на епохата“ беше констатиран именно през 2017-та година: десет години по-рано, от същата тази трибуна в столицата на Бавария, Владимир Путин произнесе знаменитата си „мюнхенска реч„. „За съвременния свят еднополюсният модел е не само неприемлив, но и невъзможен“, заяви тогава руският лидер. На Запад думите му бяха оценени едва ли не като новата Фултънска реч, с която навремето беше обявена Студената война. Тогава американският сенатор Линдзи Греъм заяви, че руският лидер е направил за обединението на Запада повече, отколкото западните политици биха могли да направят сами за десетилетие.

pic_75ba57c2e2e1e12922b5dc328704fba2

Владимир Путин по време на конференцията в Мюнхен през 2007 г.

 

Но десет години по-късно стана ясно, че Путин е бил прав: „еднополюсният модел “ (абсолютната хегемония на САЩ на световната сцена) остава в миналото. Русия успя да докаже, че може да провежда независима политика и твърдо да защитава своите интереси; Европейският съюз е в дълбока криза; на власт в САЩ дойде човек, който смята, че решаването на вътрешните проблеми е по-важна задача от налагането на американския модел на демокрация по целия свят.

ОТБОРЪТ ЗА СПАСЯВАНЕ НА СВЕТА

Западните политици, изглежда, възприемат сериозно мрачните прогнози на организаторите на конференцията. За да успокоят европейците, оттатък океана долетяха  вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и шефът на Пентагона Джеймс Матис, известен с прякора „Бясното куче“.

Речта на Пенс беше, може би, една от най-ярките на конференцията. Той заяви, че Съединените щати стоят зад партньорите си от НАТО като неразрушима стена, че Америка и Европа са свързани от дългогодишно сътрудничество и припомни, че САЩ се включиха в Първата световна война точно преди сто години. По думите му, в германската земя лежат десет хиляди американци, а десетки хиляди негови сънародници, живеещи тук, охраняват спокойния сън на жителите на Германия.

detail_637a93e0deb2dff094e247173fab3c14

Майк Пенс и Ангела Меркел на Конференцията по сигурността в Мюнхен

 

„Съдбите на САЩ и Европа са преплетени. Вашето страдание е наше страдание. Вашите успехи са и наши успехе. Вървим заедно към бъдещето „, заяви Пенс под гръмки аплодисменти. Но призивът към членовете на северноатлантическия алианс да изпълнят ангажиментите си и да отделят два процента от БВП за военни разходи, беше посрещнат с по-малко ентусиазъм.

Матис, от своя страна, също увери европейците, че НАТО няма да ги изостави и подчерта значението на увеличаването на разходите за отбрана. „Виждаме, че общността на нациите ни е в опасност заради дъгата на нестабилност, която се формира около границите на НАТО“, каза той. „Дъгата на нестабилност“ разпознаха и в Берлин: германският министър на финансите Волфганг Шойбле обеща, че Германия ще изпълни задълженията си и ще увеличи военните разходи, това потвърди и германският канцлер Ангела Меркел.

Никой не се е опитваше да скрие защо Западът е принуден да харчи повече пари за армия и от кого трябва да защитава спокойния сън. Пенс завърши речта си с решително уверение: „Знайте, че САЩ ще продължава да търси отговорност на Русия, макар и да търсим път за взаимодействие, в чието съществуване Доналд Тръмп вярва“. Пенс също така отбеляза, че Москва трябва да изпълнява споразуменията от Минск и да допринася за деескалация на напрежението в Украйна. Тези думи предизвикаха упрека на председателя на Комитета по международните въпроси в Съвета на федерацията Константин Косачев: „В този контекст мантрата за готовността да се установят отношения с Русия виси във въздуха. Порошенко може да е доволен. Но това е задънена улица.“

epa05799840 United States Secretary of Defense James Mattis speaks during the 53rd Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 17 February 2017. In their annual meeting, politicians and various experts and guests from around the world discuss issues surrounding global security from February 17 to 19. EPA/PHILIPP GUELLAND

Джеймс Матис на Конференцията по сигурността в Мюнхен

 

В деня преди пристигането си в Мюнхен Матис заяви  невъзможността за военно сътрудничество с Русия, а британският му колега Майкъл Фалън, вече на конференцията, се ужаси от руските успеха във „военната агресия, пропагандата, дезинформацията, атаките срещу демокрацията и намесата в изборите“. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг проведе преговори с руския външен министър Сергей Лавров, но от резултатите им можем да съдим, че политиците само са констатирали очевидното: Русия и Алиансът имат различни разбирания за причините и последствията от кризата в Украйна.

За да наруши хармонията на оптимистичните американски говорители, на помощ се притече американският сенатор Джон Маккейн. Той припомни, че съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин е бил принуден да подаде оставка заради връзки с Русия, което, по мнението на сенатора, свидетелства за хаоса и безпорядъка в управляващата администрация. Но все пак завърши жизнеутвърждаващо: „Приятели, времената са опасни, но не се съмнявайте: Можете да разчитате на Америка, ние всички трябва да разчитаме един на друг!“

rian_03014861_d_850Впрочем, според научния директор на клуб „Валдай“ Фьодор Лукянов, тези гръмки изявления съвсем не означават, че западният лагер се е сплотил. „Америка иска значително увеличаване на  ролята на Европа във финансирането на НАТО. Европа по принцип е съгласна, но се опитва всячески да отложи във времето плащанията и да ги намали като размер. Това е нерешено засега противоречие“, сподели той в Мюнхен пред Lenta.ru.

Втората тенденция, която отбелязва Лукянов, коментирайки изказванията на участниците, е вътрешноевропейският раздор. Дискусии за необходимата степен на автономност на държавите в рамките на ЕС е имало винаги, но сега градусът им значително се повиши. „Забелязват се доста силни „вибрации“, които, както и досега, се оппредставят в същата опаковка – вкл. критична по отношение на Русия – която преди вършеше работа“.

Но там, където някои видяха заплаха, други видяха възможност: китайският външен министър Ван И изрази увереност, че именно отношенията между Москва и Пекин в променените условия са се превърнали в основа на международната стабилност и сега задачата на двете страни е да ги укрепят.

Домакинята на форума – федералният канцлер Ангела Меркел, изрази надежда, че макар Москва да е нарушила териториалната цялост на Украйна, присъединявайки Крим, сътрудничеството с Русия във важни области може да бъде запазено. „Съвместната борба срещу ислямския тероризъм е една от областите, в които имаме общи интереси и можем да работим заедно“,  каза тя. Според Меркел Русия е най-важният регионален съсед на Германия и затова канцлерът обеща да направи всичко възможно за нормализиране на отношенията с Москва.

pic_f6ac38f34545930a998723eaef669b8b

В рамките на конференцията се проведоха и преговори в Нормандски формат

 

РУСИЯ Е ГОТОВА НА СЪТРУДНИЧЕСТВО

Във втория ден на конференцията дадоха думата на Сергей Лавров. Преди него изказвания имаха  министрите на външните работи на Франция и Германия, като и двамата просрочиха времето си десет минути. Когато дойде ред на руския министър, се оказа, че той не е в залата. „Навярно се видели Сергей Лавров в залата преди един час, той е тук, но сега не можем да го открием“,  оплака се Ишингер, но само след минута ръководителят на руската дипломация вече беше на подиума. За разлика от 2014 г., когато речта на Лавров беше съпроводена от обидни дюдюкания и кикот, сега организаторите и публиката го слушаха много внимателно.

Лавров започна, припомняйки мюнхенската реч на Путин. Той напомни, че руският лидер тогава е предупреждавал за опитите да се осуети създаването на полицентричен свят и неговите предсказания са се сбъднали. „Светът не е стана нито „западноцентричен“, нито по-безопасен и стабилен. Достатъчно е само да видим резултатите от „демократизацията“ в Близкия изток и Северна Африка. И не само там“, заяви министърът.

Той увери, че в Москва искат конструктивни и прагматични отношения със САЩ, а от Украйна изискват спазването на споразуменията от Минск. Русия иска да види Европа самостоятелна и независима, непринасяща основните интереси на държавите-членки в жертва заради „русофобските спекулации на принципа на солидарността“.

pic_b1f25cb38d84215cfdbef6c10d9ce80c

Речта на Лавров беше изслушана с внимание, а времето се оказа недостатъчно за всички желаещи да му зададат въпроси

 

Лавров заяви, че Русия е готова да отстоява себе си, но не търси конфликти и призовава за пълноценен диалог по всякакви въпроси. И използва историческа аналогиа: „Добре е да си припомним указанията на канцлера на Руската империя Горчаков, които той изпраща през юли 1861 г. на руския посланик в САЩ Едуард Стекл: Няма такива разнопосочни интереси, които да не могат да бъдат съгласувани, с енергична и упорита работа … в дух на справедливост и умереност“.  Според Лавров, ако всички се подпишат под този подход, периодът на постистината ще бъде преодолян бързо, светът ще отхвърли наложените му „истерични информационни войни“ и ще премине към честен труд, без да се разсейва от лъжите и измислиците. „Нека това да бъде епохата „пост-fake“, призова министър Лавров.

Директорът на Московския център Карнеги Дмитрий Тренин коментира, че новият световен ред едва ли може да бъде одобрен на някаква конференция. Новият световен ред ще бъде изкован в борба. Борбата тепърва започва и ще продължава, ние не сме най-важните в нея, но участваме активно.“

Председателят на Комитета по международните отношения в Съвета на федерацията Константин Косачев сподели впечатленията си от общата атмосфера на конференцията така: според него в Русия са започнали да се вслушват, но това не се дължи на успехите на Москва, а на кризата на Запада. „Те са объркани и не знаят как да продължат нататък. Този момент, несъмнено, трябва да се използва“.

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Lenta.ru

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако нашият проект е полезен за вас и желаете да участвате като дарители, можете да ни подкрепите чрез PayPal или по БАНКОВ ПЪТ.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Алексей Наумов

Алексей Наумов

  1. Leticia каза:

    compare personal loans
    loans online
    unsecured personal loan

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни