Корнелия Нинова: Мафията си има паралелна държава в България

000020

Пълен текст на речта на Корнелия Нинова пред 49-ия конгрес на БСП, 4 февруари 2017

Скъпи социалисти,
Скъпи гости,
Скъпи българи,

Има една дума, която днес бележи в най-голяма степен живота ни – несправедливост. И има друга дума, която най-често чуваме днес – промяна. Тя започна по волята на народите в света, Европа и България. Те поискаха справедливост и се обявиха против малцината, които притежават 97% от богатството в света. Срещу тези, които разпределят политическата власт и икономическата мощ и гледат безучастно и бездушно на мнозината, които живеят в нищета.

Народите поискаха, когато се взимат решения за техния живот, да бъдат участници, а не потърпевши. Те въстанаха срещу статуквото, поискаха нови водачи и те да им върнат достойнството – национално и човешко. И да не го продават за пари и власт. БСП сложи началото на такава промяна в България с избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. Благодаря ви и поклон за мъдростта и труда ви.

Вие направихте тази победа възможна, вие и хилядите социалисти, които представлявате тук. Нека покажем уважение и към онези над 2 милиона българи, които ни повярваха и последваха и да убеждаваме останалите, че ние сме промяната и че тя започна и заедно можем да я доведем до край. Днес тя е задължителна.

Живеем в две Българии – официална и паралелна. Виртуална и реална

Две Българии, два свята. А между тях пропаст. В такава ситуация народът ни отново е изправен пред избор да определи водачите си и той ще реши мъдро, но и днес и ние също трябва да решаваме мъдро. Ще бъдем ли ние тези водачи? Ще отговорим ли на желанието за промяна? Ще променим ли себе си, за да покажем, че можем да променим България? Или ще бъдем част от политическата класа, която си заравя главата в пясъка, очаквайки бурята да отмине. Тя няма да отмине.

Ние, ръководството, ви предлагаме тази промяна в партията, която показва, че сме разбрали какво се очаква от нас. Всеки член на партията да знае, че гласът му е важен и пряко да избира председателя на партията си, но и да ограничим председателя в два мандата, за да не се поблазни да я ползва за своя цел. С уважение и зачитане на нашите опитни кадри, да въведем мандатност за народните представители и да отворим път на нови лица – без сблъсък помежду ни и с разбирането, че народът поиска и тази промяна.

Днес имаме още една важна задача – с нашия Национален план за България да посочим друг и различен път от 25-годишния преход на развитие. Да водим по този път и да бъдем гарант, че няма да се отклоним от него. Да кажем каква България искаме днес, но и след 20 и 30 години. Да поставим дългосрочна цел и хоризонт:

Осем милиона българи и нито един беден. Такава цел може да ни обедини – да съхраним българския народ от изчезване и да го съхраним. Но уви, политическото късогледство надделя над държавническото мислене.

Политици от различни партии коментираха със сарказъм или с аргумент, че това не може да стане биологически за 4 години. Хора, които мислят за България с хоризонт от 4 години, не могат да бъдат водачи на народа. Те са председатели на партии, но не дават хоризонт, не дават перспектива за България за след 30, след 50 години. Ще ви дам само един пример, а изводите са ваши: Ние предлагаме Национален план за България. Нашият основен опонент предлага доктрината ГЕРБ, доктрината Борисов. От една страна – България. От друга – един човек, една партия, с претенция, че той е национална доктрина сам по себе си. Нашата цел – да спасим българския народ, който изчезва, българщината, която да ни съхрани. Тяхната цел – формулирана на националната среща на ГЕРБ – един милион гласове на изборите. Народ или гласове?

Нашият избор е правила, възмездие, сигурност и справедливост. Нашият избор е суверенна България – българските правителства да не търгуват с националния интерес. Държава с правила и справедливост – правила, еднакви за всички и възмездие за всеки, който ги нарушава.

Искаме солидарна България, защото сме един народ и наша ценност е силният, можещият, смелият да бъде опора на слабия, уплашения, бедния.

Искаме България, опряна на корените си – в културата, духовността и българщината.

Такава България може да се изгради от силен, здрав, образован, работещ и единен народ.

Как да постигнем това? С решителни действия срещу мафията и битовата престъпност. Държавна грижа за българската икономика и производство, за българското земеделие. Образование, което гарантира грамотност, работа в България и кадри за икономиката. Здравна система, до която всеки българин има достъп. Култура и духовност, които градят ценностна система. Сигурност на границите и всеки дом. Външна политика, подчинена само на националния интерес.

Как да постигнем такава България, за каквато мечтаем? Да се изправим срещу мафията и престъпността.

Уважаеми социалисти, гости, българи,

Мафията, корупцията, сгрешеният модел на прехода си имат своя паралелна държава. Искам да ви представя един различен поглед към тази паралелна държава, некоментиран досега по този начин. В процеса на подготовка на нашия план за България възложихме проучване до къде стигат пипалата на паралелната държава и резултатът е: плащаме от джоба си, извън данъци,  осигуровки и такси, неофициално  над 2 млрд. лв годишно за здраве, над 1, 5 млрд. за образование, над 3 млрд. лв. от завишените цени на монополи и картели, над 1 млрд. лв. за подкупи за административни услуги, над 2 млрд. лв. щети от нагласени обществени поръчки. 10 млрд. лева за паралелната държава, което е средно по 400 лева на семейство. Това е резултатът от прехода.

Ние ще закрием тази паралелна държава. Ние ще положим основите на друга, в която държавата има своята роля в икономиката.

Стига с фалшивата теза, че държавната собственост се управлява зле. Управлява се зле, защото политически ръце се бъркат вътре и крадат. Стига с вредната политика – всичко на приватизация, всичко на концесия.

Още веднъж поздравления, г-н Президент, за наложеното вето върху грабителския закон за концесиите. Ще въведем законодателство за държавната и общинска собственост, което гарантира нейното съхраняване, професионално управление и развитие.

Индустрия и енергетика

Създаваме фонд „Индустрия”, защото без производство, няма бъдеще. Казват, че това било остаряло като подход, било социалистическо. Не се срамуваме, че е социалистическо, но се питаме кога г-н Юнкер е преминал в нашите социалистически редици, предлагайки плана „Юнкер“ за Европа, което е същото – Европейски план за развитие на индустрията, пренесено в българска среда. Предлагаме фонд „Иновации” със 150 млн. лв. за подкрепа на млади български инженери и специалисти, които да основават свои фирми и да развиват свои марки.

Наша грижа са средните и малки предприятия. Ето защо отделяме сегмент за малки и средни предприятия на българската фондова борса, чрез който малки и бързоразвиващи се фирми, без финансова история, да набират капитал през опростена процедура, за да могат да се развиват. Държавата запазва мажоритарен дял в националния гаранционен фонд, но привлича допълнителен ресурс, давайки възможност на банки, инвестиционни фондове, застрахователи да участват през фонда във финансиране и подкрепа на малки фирми. Увеличаване на застрахователния капацитет на Българската агенция за експортно застраховане, като един от механизмите да помогнем на българските производители да излязат на международните пазари.

Нашата голяма цел е българските компании да получат на едно място финансово подпомагане, административно обслужване, с минимално бюрократични спънки, дялово или кредитно финансиране за своя бизнес с дългови инструменти и застраховка за износ.  Обявяваме нулева ставка за данък печалба при годишен оборот от търговска дейност до 150 000 лева на стартиращо предприятие, създадено от млад предприемач – до 35 години, който в рамките на 24 месеца да открие минимум 5 работни места.

За каква енергетика сме ние? Последователна политика за стабилизиране на енергетиката и внимание, насочено към развитие на енергийната инфраструктурата  чрез търсене на инвеститори. Политика за създаване на честни и прозрачни търговски отношения между потребителите и топлофикационните дружества, чрез заплащане на реална консумация, удвояване на обхвата на домакинствата, които получават енергийни помощи от 250 000 лева на 500 домакинства.

Знаем, че икономика без развит транспорт и инфраструктура не може да има и ще поддържаме такава инфраструктура, ще строим. Но днес поставяме акцент върху два неотложни проблема – спиране на концесията на летище „София” и развитието му като стратегическа инфраструктура с държавно управление; спешни действия за оздравяване на БДЖ, чрез двегодишна държавна гаранция за изплащане на задълженията към кредиторите и последващи действия за рефинансиране на дълга.

Земеделие

Българската плодородна земя не храни българския народ и това е недопустимо. Започваме серия от мерки, с които да гарантираме, че българската земя ще се обработва, че субсидиите няма да отиват в 5-6 от големите собственици и арендатори, че българската продукция ще има своите пазари за износ. Готови сме със закон за храните, за насърчаване на българските производители, чрез наименование „Българско” и то да бъде поставено само на продукти произведени в страната, чиято основна суровина е с произход в България.

В асортимента на търговските вериги с годишен оборот от над 2 млн. лв. задължително ще се въведат прагове за произведени в България продукти – 51% плодове и зеленчуци в сезон, 30% извън него; 70% мляко и млечни продукти. Който от тези добронамерени чуждестранни инвеститори не изпълнява това и получи санкции, те ще отидат в специален фонд, с който ще се насърчава българско земеделие.

Предлагаме мерки за отпадане на многото прекупвачи по веригата производител-потребител, които съсипват и труда на производителя, но оскъпяват и продукта за потребителя. Ще контролираме и тавана на субсидиите по линията на директните плащания и ще пренасочим ресурс от тези субсидии за животновъдство, овощарство, зеленчукопроизводство, но на база на реална произведена продукция, на килограм произведен продукт, а не на заградена площ пустееща земя.

Нашето специално внимание е към местната власт и регионална политика. Със специален план за северозападна България, Родопите, Странджа, Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити региони. Децентрализация, но наистина децентрализация по правила и край на прехвърлянето на отговорности от държавния бюджет към общините, без те да са покрити с финансиране, защото общините загиват.

Образование и наука

Ревизия на образователната реформа на ГЕРБ. Промени в Закона за предучилищното и училищното образование. Публични финанси само за държавните и общинските училища. Един учебник на предмет, но с неограничен брой помагала.

Създаваме Национална карта – Образование и икономика, изработена от държавата, общините и бизнесът, в която се прогнозира и планира икономическото развитие. Залагат се специалности и се гарантира, че когато тези хора завършат, ще имат работа, а икономиката ще има нужните кадри. Утвърждаване на държавна поръчка в университетите, основана на планирането на нуждите на икономиката. И студентите там ще учат безплатно. Таксите ще се поемат от държавата. Готови сме с нов закон за професионалното образование, което да дава добро обучение в реални условия в производство със стажуване и работа.

Специално внимание на науката със Закон за развитие на академичния състав, със създаване на развойни центрове и такива за технологичен трансфер към БАН. Стартовата заплата за млад учен да е не по-ниска от две минимални работни заплати. Базови минимални заплати за заетите в науката по основен трудов договор в БАН, Селскостопанската Академия и държавните висши училища.

Култура и духовност

В съвременния глобализиран свят, културата е изразител на националната идентичност. Ето затова ще се стремим към постепенно постигане на 1% от БВП от държавния бюджет за култура. Усъвършенстване на финансирането със специална подкрепа към съвременното българско изкуство, културно-историческото ни наследство, развитие на българското кино-изкуство.

Социална политика, доходи, справедливост и здравеопазване

Както вече сме правили, обвързваме размера на МРЗ с темпа на увеличение на средната такава. Отглеждането на дете от една до две годишна възраст да следва размера на МРЗ. Пристъпване към първи стъпки за семейното подоходно облагане. Работещите млади семейства ще получават отстъпка от данъка, който дължат с по 50 лева месечно за едно дете. Разширяваме обхвата за помощите в началото на учебната година, освен върху първи, а и върху втори, трети и четвърти клас. Предлагаме промяна в данъчното облагане. Доходи над 10 000 лева на месец да бъдат облагани с 20% данък.

Пристъпваме към преизчисляване на пенсиите. Няма начин да въведем справедливост в пенсиите, ако не направим истинско преизчисляване на основата. И това също е правено от БСП.

Здравеопазване

Ако служебният кабинет не го направи, ще премахнем пръстовите отпечатъци в болниците. Всеки, който се осигурява, ще има безплатен достъп до здравеопазване с премахване на всички допълнителни натоварвания за доплащане. А тези които не могат, държавата ще осигури специален социален фонд, с който да ги покрие. Ще модернизираме Спешната помощ, но и ще гарантираме държавните и общински болници там, където са труднодостъпни райони и хората нямат възможност да се лекуват. Здравни кабинети в училищата и специална грижа върху здравето за младите – здравословно хранене и спорт за младите хора в България.

Външна политика

Активна, балансирана в полза на националния интерес. Пълноценно членство на България в ЕС и НАТО – да, но и стъпки за отпадане на санкциите от ЕС срещу Русия.

Отбрана и въоръжени сили

Промените в глобалната среда пораждат необходимост от изработване на изцяло нова Стратегия за национална сигурност и ние я готвим. Да осигурим условия на Въоръжените сили за изпълнение на техните конституционни задължения. Нека да използваме пълноценно капацитета и на българския военно-промишлен комплекс, за да създадем работа на българските предприятия и работни места на българи в тях. Осъвременяване с минимум от 10% на базата за определяне на основното месечно възнаграждение за най-ниска длъжност в сектор „Сигурност”. Доизграждане на стената. Активни действия за връщане на мигранти, които не са бежанци от война. Връщане от там, откъдето са дошли. Ако служебният кабинет не го направи, ще отменим Постановление 208 на МС, с което се вмени задължението за българските кметове да приемат бежанци на територията си, като им осигуряват домове, здравни, социални и всички други осигуровки. Последователна, ясна и категорична заявка в Европа, че искаме промяна в Дъблинското споразумение.

Вътрешна сигурност и обществен ред

Готвим нова полицейска карта, с която в районите на селата се създават нови участъци, постове с постоянен жандармерийски състав и транспортна техника. Постоянният пост отговаря за до три села, като осигурява патрулна дейност и незабавна реакция при кражби и други престъпни посегателства. Пълно обезпечаване на Криминална полиция с модерна техника и експерти. Създаване на регионални центрове по криминалистика.

Един ключов въпрос за правосъдието и справедливостта за всеки. Да постигнем реално върховенство на закона. Но как? Наказателният процес е бавен. Ето защо предлагаме промени в НПК, които ограничават възможностите за връщане на делата от съда на прокуратурата. Въвеждане на стриктни срокове, както и на жалба за бавност в наказателния процес, като средство – реакция за защита на бавенето му. Правила за работещо бързо производство, които да се прилагат задължително при различни видове престъпления: кражби на лично имущество, причиняване на телесни повреди, грабежи и др. Разширяване на кръга на престъпленията, при които наказателното производство започва по инициатива и решение на пострадалия.

Така нареченото частно обвинение. Нови състави на длъжностните престъпления и престъпления против стопанството, които отговарят на съвременните реалности, и които засягат високите етажи на властта. Предлагаме отпадане на непредпазливостта, като форма на вина, при транспортните престъпления извършени след употреба на алкохол и наркотични вещества. И по-тежки наказания в тези случаи. Отпадане на прилагането на определението „Маловажност” при осъществяване на престъпления против собствеността. Става дума за битовата престъпност.

Ето такава програма. Тя е доста по-обемна, ние обсъдихме с вас – структурите на БСП, коалиционни партньори, структури на гражданското общество, неправителствен сектор, специалисти и учени. Тази програма остава отворена и търсим подкрепа за нея от широк кръг български граждани, за да можем да я реализираме заедно. Но сега стои главният въпрос: Откъде пари? Популизъм ли е това, което предлагаме?

Пари има. Стига да се харчат разумно и да не се крадат. Променяме начина на бюджетиране в държавата. Какво правеха нашите основни политически опоненти досега – ГЕРБ? Залагаха в бюджета умишлено по-малко приходи от тези, които се очаква да влязат. Съответно по-малко разходи. И рязане най-вече на социални придобивки. Реализиране на излишъци, очаквани, защото са занижени приходите. Политическо пъчене за добре справяне с работата, но тези излишъци се харчат непрозрачно, не през бюджета, не през НС, а с постановление на МС и по едноличното решение на един човек. Край с тази практика. Правим реални бюджети. Залагаме реални приходи

И залагаме тези разходи, които смятаме, че трябва да са приоритетни в политиката на държавата. Не приемайте нито един упрек, че харчим безразборно пари. Когато е управлявала БСП, е оставяла ръст в икономиката, резерви, социална политика, ръст в доходите.

Никога няма да приемем такива обвинения, защото не е популизъм, когато преизчислихме пенсиите през 2008 г., не беше популизъм, когато освободихме младите семейства от лихви по кредити за жилища, не беше популизъм, когато премахнахме таксата за посещение при лекар за пенсионерите, нито когато детските следваха ръста на МРЗ, преди Дянков да развърже социалните плащания от заплатата. Това не е популизъм. Това е реализъм. Реализъм е да стъпиш на нещо, което вече си вършил. Самочувствие да кажеш: Ние можем на базата на този опит да развием тези политики с нови съвременни мерки. Самочувствие е да кажем: Можем да продължим, и ще свършим тази работа, заради целта, която сме си поставили.

Важно е да се хванем и да го направим!

Ще има съпротива. Ще бъде трудно, но нека. Лесните неща са скучни.

Скъпи социалисти, скъпи българи,

Миналото ни е оставило много мъдрост, от която да се поучим. Харесвам мислите на един велик китайски мъдрец. Той е завещал една заръка: „Ако ти е трудно, значи вървиш по правилния път. Важното е да не спираш.”

Успешен е онзи човек, който следвайки идеята си, стига до целта. Нека последваме идеята си. Нека постигнем целта си.

Да постигнем такава България, каквато искаме, каквато мечтаем. Когато пътуваме по нейните пътища, да няма нито едно късче необработваема земя. Когато се разхождаме в парковете, да виждаме млади семейства с детски колички. Когато ходим по улицата, да не срещаме просещи хора. Когато говори учител, въздухът да трепери от уважение. А когато български политик излезе на международната сцена, с респект да се казва: „Влиза България”.

Българската социалистическа партия можем да постигнем такава България!

Вие можете, защото сте стойностни хора и почтени родолюбци.

Вярвам във вашата мъдрост и сили.

Пожелавам ви: На добър час. За България!

Скъпи приятели и читатели на Мемория,
дейността ни се осъществява единствено чрез вашата подкрепа. Ако нашият проект е полезен за вас и желаете да участвате като дарители, можете да ни подкрепите чрез PayPal или по БАНКОВ ПЪТ.

Станете наши приятели във ФЕЙСБУК

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Мила МАНОВА каза:

    БСП не е лява партия и предлаганите от нея в платформата й мерки са в рамките на статуквото – дяснолиберално и олигархическо. Мнението на г-н МАРКОВ е точно ,но дори при паричен съвет има поле за друга икономическа и данъчна политика. Само не я очаквайте от Нинова, К.Добрев, Стойнев, Станишев и т,н.
    ДОШЛО Е ВРЕМЕ ЗА НАИСТИНА НАЦИОНАЛНА И АВТЕНТИЧНА ЛЯВА ОРГАНИЗАЦИЯ.

  2. Владо Цанков каза:

    Тази нагла „г-жа“/другарка да обясни чий творения бяха Мултигруп, ВИС и СИК и по кое време се появиха кредитните милионери. От кои години народът тръби, че мафията си има държава, а сега се.Нинова само плагиатства. Какво да кажем за непрекъснатите смени на имената: „Коалиция за България“, „Лява България“(?!?) и сега „БСП за България“. Да паднеш от смях. Когато няма съдържание, формата заменя същото.

    Ако тази партия е нова, наречена БСП, защо прави 49-ти конгрес, броейки и тези на БКП ? Каква Memoria е това?

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни