Президентът Радев наложи вето на Закона за концесиите

640-420-rumen-radev

Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за концесиите. Това съобщи самият той на извънреден брифинг, на който направи следното изявление:

„Уважаеми сънародници,

На основание член 101, алинея 1 от Конституцията на Република България, днес наложих вето върху Закона за концесиите. Той бе приет в последните часове на 43-тото Народно събрание с минимално мнозинство.

Законът съдържа разпоредби, които поставят под въпрос принципите на правовата държава и местното самоуправление. Той въвежда широки граници на субективизъм, възможности за корупционни практики и вземане на решения, ощетяващи обществения интерес. Законът за концесиите предвижда промени в 29 други закони, с което навлиза в дълбочина в икономическите отношения.

Считам, че подобни ключови промени в нашето законодателство следва да се извършват след широк обществен дебат и най-вече с грижа за обществения интерес и националната сигурност.

Възможните санкции от необнародването на закона са несъизмерими с потенциалните рискове и щети от неговото прилагане.

Вярвам, че при бъдещото обсъждане на закона, институциите ще подходят отговорно към обществото и бъдещите поколения, при спазване на eвропейското законодателство.“

Припомняме, че Законът за концесиите беше изненадващо приет часове преди Народното събрание да се разпусне, като парламентът почти без съпротива и без дебати прие предложението на кабинета „Борисов 2”, с което отпадна таванът за продължителност на концесиите. Въведен бе максимален срок, който ще се определя от възложителя на концесията.  Това беше най-спорната разпоредба от изцяло новия Закон за концесиите. Окончателното й гласуване в пленарната зала изглеждаше неочаквано – при обсъждането на закона в правната комисия той получи подкрепа само от  ГЕРБ.

Логично в обществото се надигнаха апели към новия президнет – да наложи вето, въпреки юридическия капан. Известно е, че с разпускането на Народното събрание приключва животът на всички внесени, но недовършени проекти за закони, решения, декларации. Приетите вече  закони остават в сметката на отишлото си Народно събрание. Конституцията не е предвидила процедура за налагане на вето върху закон на вече разпуснат парламент и връщането му за преосмисляне на новия.

Въпреки противоречивия конституционен казус, президентът Радев реагира на обществените нагласи и наложи вето на закона за вечните концесии на кабинета „Борисов-2“.

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни