Тръмп подписа указ за оттегляне на САЩ от ТТП

980x551_1485007024

Президентът Доналд Тръмп подписа днес указ за оттегляне на САЩ от Транстихоокеанското партньорство, съобщиха световните агенции.

Транс-тихоокеанското споразумение за партньорство и свободна търговия – ТТП (TPP) беше финализирано като преговорен процес на 4 октомври 2015 г. в Атланта между 12 държави от Азиатско-тихоокеанския регион – САЩ, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, Чили, Мексико, Перу, Сингапур, Малайзия, Виетнам и Бруней. То трябваше да бъде гласувано в Конгреса на САЩ, както и от правителствата на останалите 11 държави през 2016-та, преди да влезе в сила. Сайтът „Уикилийкс“ беше предложил награда от 100 000 долара за копие от договора още по време на преговорите в началото на лятото на 2015-та.

_93779634_gettyimages-632489936С този указ, подписан на кратка церемония в Овалния кабинет, новият американски президент изпълни едно от предизборните си обещания. Според Тръмп ТТП ще бъде катастрофа за САЩ, тъй като ще доведе до прехвърляне на нови работни места в чужбина. Той се обяви и против TПТИ (TTIP) – скандалното търговското споразумение между ЕС и САЩ, което най-вероятно също ще се провали.

Тръмп определи подписването на указа за излизане от TTP като „нещо голямо за американските работници“.

Той също така нареди на администрацията си да подготви предоговаряне на другото спорно търговско споразумение – НАФТА, което е в сила вече 23 години и урежда търговските сделки между САЩ, Мексико и Канада.

*Повече за ТТП можете да си припомните оттук: Транс-Тихоокеанското Партньорство (ТТП) и новото глобално правителство

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни