Време е да изритаме тиквите от властта

hr-hristova

Спомням си една неотдавнашна случка. На излизане от изискан столичен хотел, в който понякога се отбивам на кафе, аз и моят събеседник (популярен наш професор) се разминахме с една депутатка от управляващите. Просто се разминахме. Допреди малко бяхме говорили с професора точно за тиквите в разградения българския бостан и за това как ни се случи целият този абсурд – как така проспахме 27 години и допуснахме като нация да стигнем до този тотален разпад. Няма да ви пресъздавам разговора, но лесно можете да си представите посоката. Та идеята е, че тази депутатка се яви като нагледно показно и материализация на нашия разговор. Един вид, като черешката на тортата. Ако можеше за миг марковите й дрехи да придобият някакъв по-неглижиран вид и да изчезне скъпият грим от лицето й, тя щеше да бъде една посредствена, простовата лелка, от някое запустяващо българско градче или селце. Нищо повече от това. Нищо в антропологията и визията й нямаше да издава, че тя е една от най-важните особи в държавата, която често влиза в телевизора, за да ни обяснява от позицията на депутатското си величие колко стабилно е всичко около нас.

Както пък ми беше казал друг един наш анализатор (един доцент), той ги вижда тия персони като лелки, които варят лютеница. По някакво странно и зловещо стечение на обстоятелствата, тези лелки са се издигнали до депутатки, министърки, а вече дори и до кандидатки за президентки. Толкова много са си повярвали, с нашата безценна помощ.

Наскоро в един разговор, известен наш политолог ми обърна внимание на факта, че никога досега в парламента и във властта не е имало такава въпиюща, потресаваща липса на образовани хора и подготвени експерти, на учени и академици, на творци и обществени личности с авторитет, и въобще – на хора, притежаващи познание и експертиза. Народното събрание се превърна в тюрлю гювеч от случайно попаднали, изключително неподготвени и дори неграмотни хора, получили награда за умението си да бъдат послушни кухи лейки и да натискат без излишни въпроси копчето, когато потрябва. В замяна – те имат всичко, за което са мечтали. Маркови дрехи, депутатски коли, жилища, луксозни почивки в екзотични дестинации, и т.н., и т.н. И всичко това – като доброволен скъпоценен дар от благодарния български народ.

А всъщност повечето от тях са едни обикновени женици (и мужици), на които перфектно щеше да им отива пейзаж със селска къща в соц стил, пред която те разбъркват бавно и равномерно казана с къкрещата лютеница. Но да не обиждаме прословутата българска лютеница. За нея също се искат определени традиционни умения и опит, каквито се съмнявам, че притежава въпросната депутатка, с която се разминах на входа в столичния хотел.

Но както ни завеща големият Юнг, подсъзнанието е велико нещо. В сенките му можеш да срещнеш какво ли не, ако ти стиска да тръгнеш на експедиция по пътеките и лабиринтите на собствения си мрак, в който дремят колективните архетипи. Явно при последното си слизане до долу не бях затворила добре вратата зад себе си и нещо беше успяло да се промъкне на светло заедно с мен. Защото няма друго обяснение за първичната сила, която изригна в мен най-неочаквано, докато се разминавах с лелката-депутатка. Направо се усетих как тръгвам към нея, как искам, най-малкото, да й оскубя перхидролената перушина от главата, да й размажа скъпия макиаж и после да последват всички други действия, които предполага една физическа саморазправа по женски. Това беше по-силно от мен.  И аз щях да го направя, ако моят събеседник не се усети и не ме спря. „Успокой се“, каза  ми тихо той. Как ме усети, не знам. Все пак цялата „случка“ продължи не повече от 2-3 секунди.

Но дано съм здрава, доколкото това е възможно. Не дай си боже, ако ми се наложи да попадна в болница и да ми поискат пръстов отпечатък, тогава вече нищо не би могло да ме спре. Със сигурност ще вляза в ново, непознато амплоа, в новините на bTV и Нова, примерно. Но тогава гневът ми няма да бъде насочен към медицинската сестра, седяща зад стъклото на регистратурата и събираща отпечатъците и парченцата от остатъчния живот на извилата се в опашка покорна рая. Гневът ми ще бъде насочен именно към тази мълчалива рая,

към това стадо от послушни овце,

към този оскотял като добитък народ,

в който се превърна българското общество.

Обидих ли ви?

Заслужавате го.

При това напълно. Защото:

„Под 100 са пациентите, които от началото на пробното въвеждане на пръстовия идентификатор в болниците (от юли т.г.) са отказали да се регистрират. От тях между 10 и 20% променят мнението си и дават съгласие, след като от здравната каса пратят екип да им обясни защо се прави това и как работи. За същия период от юли досега в страната са хоспитализирани над 300 хиляди души.“

Това заяви главният експерт към дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ на Националната здравноосигурителна каса Мартин Банков; заяви го две седмици преди задължителното въвеждане на пръстовите отпечатъци, което стартира на 1 ноември.

100 човека срещу 300 хиляди глави добитък – това е статистиката, и то, повтарям, преди задължителното въвеждане на пръстовия идентификатор!

А да ви напомням ли потресаващите събития в зала „Арена Армеец“ миналата есен, по време на местните избори? Да ви напомням ли как председателите на секционни комисии колабираха вътре и пишеха „Помощ!“ по прозорците? Вместо да се обединят и да изринат цялата тая пасмина, която ги превърна буквално в заложници, те блееха като овце и пишеха по прозорците. Това беше потресаващо. Пред камерите хвърчаха бюлетини от чувал в чувал, променяха се протоколи, стотици сигнали за нарушения – и не последва нищо. А, да, забравих. Същата нощ последва бойната сцена в НАТФИЗ с Волен Сидеров за отвличане на внимането. И публиката гледаше ли, гледаше клоунадата.

Да ви припомня ли и прословутия „събор“ от юни тази година, пак в любимата на властта зала „Арена Армеец“, когато Кунева събра под строй 12 000 учители на забавно-развлекателна програма, наречена гръмко „Национален учителски събор“ и имаща за цел да замаже с голямата баданарка и без това притъпените сетива на учителското стадо?

Онзи ден, по повод задължителното въвеждане на пръстови отпечатъци в болниците, Цеца Христова написа в социалната мрежа:

„Преди години един мъж, който е клал много животни, сред които и цели стада овце, ми разказваше, че няма друго такова животно като овцата, което толкова безропотно да приема смъртта. Без звук дори, без никаква съпротива, даже си чакат кротко реда, за да минат под ножа. Този корав мъж ми каза, че никое друго животно не е клал с такова отвращение.

Винаги си спомням думите му, когато виждам докъде я е докарало българското стадо. Разлика не намирам. И сега, като гледам опашките по болниците, се чудя и мая. Хайде, пенсионерите ги разбирам донякъде – бедни, болни, отчаяни – макар че си представям майка ми, която е на 70, каква сочна ще им тегли, ако тръгнат да й искат пръстов отпечатък. А не е като да не посещава редовно болници…Чудя се на млади, образовани, информирани хора, дори колеги-журналисти, които също си чакат реда на опашката и също толкова безропотно минават под ножа. Като овце.

И се чудя тоя блясък в очите на д-р Менгеле какво изразява – опиянение от акта на заколение или отвращение към жертвите. Май и двете.

Не сме народ.“

Да, „не сме народ, а мърша“ и „тежко, брате, се живее, между глупци неразбрани“. Прозрели са го още преди век и половина трагичните титани на българския дух. Не само Славейков и Ботев, и Левски го е прозрял, и всички други като тях, избрали да бъдат свободни човеци в стадо от безропотни добичета.

Наскоро наш известен социолог, един от най-добрите и четени днешни анализатори, ми каза – „Мислех, че вече си го разбрала – на тези, дето се разхождат отвън по улиците, за нищо не им пука“.

Да, разбрала съм го. Не съм чак толкова наивна. Отдавна съм го разбрала. Но както ми сподели един наш историк и автор на алтернативен учебник по история за деца, който също отдавна го е разбрал – „Правя всичко това заради себе си. За да мога да се погледна сутрин в огледалото.“

Да, все още в България има и такива хора, които сутрин се поглеждат в огледалото и им пука какво виждат насреща – човек или добитък.

Омбудсманът Мая Манолова благоволи едва днес (4 ноември) да се произнесе, че снемането на пръстовите отпечатъци е в нарушение на Европейската конвенция по правата на човека. Беше принудена да го направи, защото една пациентка се сети да я попита с официално писмо. Добре че я подсетиха да се произнесе. И де да беше само нарушението на въпросната конвенция! Принудителното снемане на пръстови отпечатъци е грубо нарушение на цялото национално и международно законодателство, като се почне от Конституцията и се мине наред, отгоре до долу, през всички закони и закончета, за които се сетите.

Защо ви пиша всичко това? (ако въобще сте стигнали да четете дотук текста, който е явно обиден)

Но все пак ще кажа – за тези, които са стигнали дотук.

След един ден ни предстои избор на държавен глава.

Стегнете се.  Отделете половин час от безценното си свободно време в неделя. После ще имате много дни и часове за селфита и за постове във Фейсбук. Ще имате предостатъчно време и да си снимате манджите, балните рокли на поредната снобария в Шератон, да пускате картинки с котета и каквото още се сетите. Ще имате време за Биг Брадър, за псувни във Фейсбук, за колажи на Тиквата и цялата му придворна свита, за подигравки по новото магаре на вожда – за всичко това ще имате предостатъчно време. Както написа наскоро поетът с китара Красимир Йорданов„Мрежата. Това е инструментът, с който ни уловиха, за да не излезем по площадите и да ги ометем.“

Но денят за избор на държавен глава е само веднъж на 5 години. И скоро няма да имате възможност за дубъл.

Обърнете се назад и погледнете последните 5 години. Харесват ли ви? Няма да ви изброявам стотиците причини за срам и позор, които всички знаете наизуст, но от които всъщност не ви пука, както правилно отбелязва доцентът. Но ако не ви пука за вас, ако отдавна сте се отказали да се поглеждате в Огледалото, поне се опитайте да се погледнете в очите на вашите деца. Вижте бъдещето, на което ги обричате днес.

С мълчаливото си съгласие да бъде възпроизведено статуквото вие им подготвяте бъдеще на бежанци от родината им; с мълчаливото ви бездействие същата тази родина на децата ви се пълни с главорези и пришълци. И това – докато мълчаливо коронясвате поредната Тиква. Докато с увиснал поглед и прекършен дух давате пръстовите си отпечатъци. Докато циганите стават повече от нас. Докато неграмотните решават вместо вас живота на собствените ви деца срещу 2 кебапчета.

Вие наистина ли сте толкова счупени, че не виждате всичко това?!

Наистина ли искате за децата си съдбата на добичета, даващи пръстовите си отпечатъци срещу право на лечение като в концлагер, или искате за тях съдбата на бежанци, за да се спасят от абсурдите, които вие самите допуснахте?!

И да, има по-голямо и по-малко зло. В историята нищо не е само добро. Никой, никой държавен глава, по целия свят, не може да бъде само добър. Всеки един от тях е продукт, сътворен в колективния архетип – там, в дълбокото, в сенките, в подземията на националния дух. Там са и срамните истини, там са и сияйните артефакти.

Има зло, което води до пълен разпад, до безусловна катастрофа. Има и по-малко зло, в което са живи и кълновете на бъдещото добро. Можем и сме длъжни да му дадем шанс да се случи! То може да бъдат обгрижвано, поощрявано, стимулирано, артикулирано.

Просто трябва да почнем отнякъде.

Не разбирате ли?

Трябва да почнем отнякъде.

Помислете си хубаво в деня, който ви е даден за размисъл. Вижте ги и ги разгледайте отново всичките хубавци, които се обявяват против Държавата на мафията. Даже няма значение кой точно. Радев, Орешарски, Марешки, Енчев, Пасков и всички други. Всеки един от тях има кусури. За всеки един от тях имаме своите основателни и неоснователни опасения. Вие сами преценете на кого бихте дали своя компромисен глас и на кого – никога.  Все има един, който е най-малкото зло за вас.

Сравнете с президентските избори в САЩ – великият световен хегемон! Пълен цирк, тотална девалвация и безумие! Голяма част от критиките и срещу Тръмп, и срещу Клинтън са напълно основателни, и дори повече. И все пак – на всички мислещи хора е ясно, че Хилари е статуквото на войната. За всички мислещи хора е видно, че Тръмп е по-малкото зло за света, а и за самата Америка. Има огромно значение кой от двамата ще победи, защото около тази победа ще се навърже и посоката, по която ще поеме светът.

А светът се променя. След 5 години, докогато ще продължи мандатът на новоизбрания български президент, светът ще бъде напълно различен от това, което е днес. Напълно различен, повярвайте, за добро или за лошо. Историческото време в последните години препуска с бясна скорост, процесите клокочат мощно и много скоро кулите на съвременната идеология, крепяща се единствено на пропагандата и страха, ще започнат да падат една по една. И дори вече започнаха да падат. Човечеството постепенно се събужда от дълбоката си неолиберална, мултикултурна и самоубийствена хипноза, за да види безумието, което вкупом сътвориха неговите елити. Нужен ни е адекватен на тези процеси държавен глава. Нужен ни е лидер, който е напълно в състояние да бъде върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Водач, който е способен да взима решения; водач, притежаващ експертиза за справяне с трудни ситуации; култивирал умението да бъде обединител на нацията в предстоящите изпитания.

Можем все още да го направим по мирния път – като изритаме с гласа си статуквото от властта. Въпреки платения вот, въпреки очакваните фалшификации – една мобилизация за масов вот срещу държавата-мафия би могла да бъде началото на решителен завой и поемане на курс към национално спасение.

Помнете, другият път е опасен и непредвидим. Архетипите на колективния дух в колективното тяло ще се пробудят рано или късно и спонтанно ще поискат мъст и възмездие за погубения живот. Както се пробудиха неочаквано в мен, когато се разминавах с онази депутатка в един изискан столичен хотел. Като правило, този път завършва с успешна или неуспешна революция. В българския вариант обаче, както добре знаете, първото е почти невъзможно. Та вие не отказахте да дадете пръстовите си отпечатъци на един психопат, какво остава за организиране на съпротива и революция!

Затова –

нека да се стегнем и в неделя да изритаме тиквите от властта.

Време е за промяна, приятели.

Време е стадото да изненада властта.

14523287_10206444286944330_3643667994343470870_n

Още от автора: Христина Христова

Христина Христова

Христина Христова е завършила НГДЕК „Константин-Кирил Философ“ и Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Специализира Културология и Театрознание. Автор на драматургични и публицистични текстове. Работила е като учител по литература, ръководител на младежко театрално студио, държавен експерт и началник отдел в Министерството на образованието и науката, началник отдел „Култура“ в общинска администрация. Интересите й са в областта на антропологията, геополитиката, религията. Понастоящем ръководи агенция за специални събития и е Главен редактор на „Memoria de futuro – Памет за бъдещето“.

 1. гг каза:

  ако Народът избере селяндурската тиква на цеца за президент то тогава този „народ“ е най-оглупялото, зомбирано, чалгизирано, корумпирано, дезинформирано и експлоатирано стадо, което може да съществува. това е едната гледна точка.

  другата е, че този народец просто е подхлъзнат и заблуден от медиите, мачкан от правителството, заробен от собствените си мисли как да върже двата края и няма перспективата с която да види какъв човек му избират да го представлява пред целия свят + върховен главнокомандващ.

  НЕ, народеца не е виновен. той толкова си може. ВИНОВНИ СА хората, които имат акъл да променят нещата, имат и физическия и интелектуалния потенциал да променят нещата, НО не го правят. и не го правят защото чакат народеца да им даде зелена светлина с масови протести, които в днешно време са толкова лесна плячка за правителството (освен ако не са грантомотивирани, разбира се) , че са напълно безсмислени.

 2. Светлин каза:

  Тя системата сама ще се срути . Вижда му се края 2017-2018 ще е някъде периода . И тогава ще идим народа дали ще може да възпроизведе нещо по-добро,ако ли не явно не заслужаваме държава.

 3. Няма значение каза:

  Подценявате знанията на жреческото съсловие, реалния рулер на обществото. Но и техния край наближава, по друга причина а не послушанието.

  https://www.youtube.com/watch?v=wv5EHQToB1Y&list=PLkRU2X2Uc7Gj5h99s62oHVwqXsp5k9pkN

  Гледайте тогава да не сте пред погледа на звяра на тълпата, освен ако не сте Укротители. Сега той е овчица, но това не е единственото му състояние. Тогава прилича на … Балрог, ако сте гледали „Властелина на пръстена“. А рулерите са все-виждащото око на Мордор, както и сменилия бялата наметка на мъдроста с черната воля на създателя на армиите орки – Саурон „Велики“.

  Как го бе казал поета – Вековната злоба на роба, в своя пурпурен гняв величав.

  Аарон Русо, мир на душата му, има едно подобно гневно предаване, след което е имал покана от един от рода Рокфелер за разговор ;-).

 4. Няма значение каза:

  Лично аз не съм гласувал сума ти петилетки, но сега си мисля да ида и основно заради първия въпрос на референдума.

  Ако зависи от мен, закривам Президентството. Дори и мажоритарно представителство, повече от 100-120 депутата няма за какво да се издържат.

  Ако остане пропорционално направо ги намалете на 20-на – 4-5 партии с по един председател, един секретар(секретарка) в зависимост какъв е председатаеля и един да прави кафета. Пфу, даже петнаесетина излезнаха.
  И никакви мерсйедеси. По един средностатистически автомобил като на средния гласоподавател е достатъчно.

  Ей ви филмче за „ентелегентната“ тълпа ;-))).

  http://www.stream.pm/videos/UoKsPL

  Крисчън Бейл е невероятен, поне за мен. А какви истории ми разказваха за него като снимал ;-))), направо хващал директора на продукция за гушата :-))), до такава степен се вживявал в ролята си. Е после се извинявал де.

  • audio in каза:

   Линковете, които давате, по мое мнение са задължителни за гледане! Но… колко ли са хората, които помнят руския…?! А колко ли от тях ще разберат посланието…

   • Няма значение каза:

    Имам линкове и на английски, ако са забравили руския ;-):

    Ferguson notes that “not only had the Rothschilds replaced the old aristocracy; they also represented a new materialist religion.”[7]

    This “materialist religion” is money, and the Rothschilds have used it to shake the political landscape for centuries.

    So, the presidential election is rigged, and one party is just as morally corrupt as the other. Dana Milbank of the Washington Post actually got it right when he said that “Everybody knows that, behind closed doors, politicians often sell themselves to the highest bidder.”[8]

    http://www.veteranstoday.com/2016/11/05/who-will-the-rothschilds-and-the-oligarchs-pick-in-this-dazzling-election/

 5. Десислава каза:

  Точно на 1.112016 отказах да дам пръстовите си отпечатъци, за да вляза в болница! Не смятам, че по мирен път може да се промени статуквото! Нужна е революция! И аз ще участвам в нея!

  • гг каза:

   а защо не революционна еволюция?

   • Десислава каза:

    Обикновено революциите са еволюционни. Поне така показва историята. Другото не е революция, ако е връщане назад.

  • Memoria de futuro Memoria de futuro каза:

   Деси, радвам се, че сте една от стоте отказали! Какво се случи, след като не дадохте пръстов отпечатък? Споделете!

 6. За да ни има. каза:

  Мисля си …. дори и най-зловещо лоботомираният от поколения народ на земята /съсед съм им за нещастие/ започна да се събужда, разбирайки, че нито лоботомията, нито антидепресантите, нито предаността му към робството на банките го спасява от пропастта, към която го води правителството му от 200 години. А ние? Ние, които сме приели честта и отговорността да се родим в люлката на човешката цивилизация, какво правим? Нямало за кого да се гласува? Точно сега? Така ли вече наричаме собствения си мързел и непросветеност? От нас това се иска – да кажем, че няма за кого да гласуваме. А къде е онова, нашето, проклетото – ти ли ще ми кажеш на мене? Спомнете си го, може да ни свърши работа докато достигнем критичната маса от разбиращи и действащи хора. Поклон и Божия закрила за Христина Христова, доц. Иво Христов, Валентин Вацев, Костадин Костадинов, Стойчо Керев, Пламен Пасков и всички знайни и незнайни ХОРА с мисия, чест, кураж и отговорност!

 7. Лакотавакан каза:

  А ето пък аз какво ще кажа – НЯМА ПРОВАЛИЛИ СЕ УЧЕНИЦИ, ИМА ПРОВАЛИЛИ СЕ УЧИТЕЛИ!!! У Ч И Т Е Л И!!!
  Защо не сте оскубали депутатката?! Хм?! Защото някой ВИ е бил спрял?! А защо сте ПОЗВОЛИЛИ да Ви спрат?!!! Е… по същия начин и набедения от Вас народ-овци същото прави! Някой (и) го спира!!!
  Разбирате ли, че Вие, лично, сте точно като народа, от който сте и дори сама го признавате с действието си?! (или бездействието си)
  И както някога Ботев и „пияници“ са викали по кръчмите, пеейки революционни песни, така и „Мемория…“ днес пее ли, пее… но за разлика от Великия Ботев, който чета поведе, си седи в редакцията и пише ли, пише революционни редове…
  Та питам… кога „Мемория…“ ще поведе четата си навън, на площада, с ново знаме и шпага на кръста, първа и начело, та и … първа да падне в боя…?!!!
  Питам само, де…

 8. milalom каза:

  Благодаря за доблестта и здравия разум.
  Вашите статии ми дават надежда, че не всичко е загубено и още има хора извън стадото.

 9. ТИМаджия каза:

  ВАРНЕНСКИЯТ БРОКЕР ПОКАЗА ИСТИНСКОТО СИ ЛИЦЕ: ЩЕ ПОДКРЕПИ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА НА ВТОРИЯ ТУР

  Варненският брокер обяви, че на втория тур ще гласува за Цецка Цачева.Това, за което предупреждавах, се случи – този човек е пуснат на пистата от ГЕРБ, за да обере протестния вот и да го положи в нозете на управляващата върхушка. Който е гласувал за аптекарския бос с илюзията, че протестира срещу системата, е гласувал за Цецка Цачева. Народе, защо продаде гласа си за бензин, кебапче и хапче?

  ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ

 10. HBC каза:

  Роди се още една коляма тиква на българският политически пазар Слави Трифонов, който се явява пророка на бъдещето чрез гласа на народа, т.е. полето от тикви!
  Квко ги правят тиквите ? Стават за храна на прасетата ! Правят фенер от тях по време на Halloween!
  Да са живи и здрави тиквите, за да не им се налага да слагат „унизителния“ пръстов отпечатък, а да измислят друг и по възможност евтин начин за доказване на здравния си статус! Или по лесно е да се върнат назад във времето и да проверят колко пари са вкарали в НЗОК и къде са отишли те!
  ……. Да тиквите наесен наедряват ако са имали добър стопанин!

 11. Иван каза:

  Страхотно!дано го прочетат повече хора,може би и Хилда Казасян ,която от сто места получава пари.Нека да каже колко данъци плаща и т.н. Нека не живее с името на баща си.Тази дама,която е написала това си мисля,че е по-интелектуалка от Халваджян ,който ни залива с друго глупаво шоу по телевизията и определени хорица си правят сериозни парички без да им пука.

 12. Владислав Вълканов каза:

  ОТВОРЕНО ПИСМО ДО: МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОЙКО БОРИСОВ ОТ: ЛОШИЯТ МАТЕРИАЛ

  Г-н Борисов, в изборния ден ви пише един обикновен човек, човек от „лошия материал“, за който лош материал, съдите без съмнение от вашето най-близко обкръжение. Пиша ви с молба да подадете оставка. Това мое действие е предизвикано от притеснението ми, че сте на път да хвърлите Родината ни в гражданска война, само и само да се задържите на власт. Недейте, умолявам ви!

  Пред вас стоят две алтернативи или доброволно да подадете оставка или да споделите участта на цар Борил, чието управление е било аналогично на вашето. (Ако не знаете кой е той, обърнете се към г-н Божидар Димитров за пояснение.) Вашите „грешки“ станаха твърде много, народът не издържа вече, не ви иска. Не го ли разбирате? Вие сте предател на Отечеството заедно с антуража си и народът го вижда.

  Управлявате с тирания, която е по лоша от тая на турските султани. Обезличихте националните ни ценности в опит да ги замените с евро-атлантически. Всяка ваша реформа съсипва държавата, съсипва и народа. Как можахте да поставите чужденци пред българи? Да им давате издръжка от 1000 лв на месец, докато пенсионери, а и работещи едвам свързват двата края. Как не ви е срам? Как посмяхте да вървите срещу народа си? Сега ревете, че нищо не оценявал народа?

  Кое, г-н Борисов? Кое да оценим? Че превръщате България в бежански лагер? Че здравната реформа на Москов е за боклука? Че подменяте българската история? Че ислямисти получават повече пари от българи и същите тези българи напускат страната, която вие превънахте в зла мащеха от приказките – за тях? Знаят ли вашите лакеи и електорат, че лично вие, в офшорни сметки притежавате над 4 милиарда евро? Ако народът би ми гласувал доверие, г-н Борисов, бих ви конфискувал имотите и банковите сметки, а парите бих раздал на народа, който вие ограбихте. Бих ги разделил по равно между всеки българин, които сме останали около 4 милиона, на всеки биха се паднали по 1000 евро (Вие достатъчно пари раздадохте на малцинствата в ущърб на собствения си народ!),това ще облагодетелства и вашия електорат от българи. А вас г-н Борисов бих затворил до живот, без право на замяна и то след като ви ослепя за предателството към Родината (по примера на дедите ни, спрямо владетели-предатели на народа).

  Все пак ще ви дадем последен шанс. „Лошият материал“ от низините, е добър без значение какво си мислите. Българите г-н Борисов са добър, трудолюбив, умен и жилав народ. Не съдете за него по отрепките които ви заобикалят и които водят вас към пропастта, а заедно с вас и държавата. Оцелели сме хилядолетия въпреки такива, като вас! Ако все още има нещо българско във вас лично и някакви зачатъци на съвест ще последвате моя съвет, а той е: Незабавно подайте оставка, каквото и да ви струва, въпреки съветите на вашите блюдолизци. Разкайте се и минете в опозиция, ако заслужите имате шанс да се върнете един ден на власт.

  Народът познава кой и как го лъже, народът е добър и ако види искрено разкаяние – прощава. Но не става с лъжи, г-н Борисов, повече се печели с истина, Една лъжа влече след себе си други. Бих ви простил, ако видя, че се опитвате да поправите всички злини които сте извършил. Дори бих ви помогнал! Голямата ирония е. г-н Борисов, че може би в целия свят само аз мога да ви дам ключа към спасение и реабилитация, но не преди да видя, че сте си сменил не само козината, но и нрава. Извинявам се ако съм ви засегнал с писмото си, не ми е това целта. Надявам се да последвате съвета ми – той е продиктуван от сърцето ми и от обичта към моята Родина.

 13. Дядо Ицо от кв.Лозенец каза:

  Тази дама – др.Христова от Негедека трябваше да напише и имената на професора и доцента , който май е доц.Иво Христов. Нямаше нищо страшно да им се случи – живеем в други времена , а не по времето на т.нар.соц. , когато за един виц само отиваш в Белене . Свободата на словото , едно от достиженията на демокрацията позволява да говорим каквото си искаме, без да рискуваме да ни вкарат в Дирекцията на НМ и там да ни обработват такива сатрапи като Лев Главинчев , Георги Боков и всички останали „народни герои. Така че значи не се страхувай другарко Христова.

 14. Vessela каза:

  STATUS QUO…

  „…Моите спътници ме погледнаха почти безучастно, с кръгли и сякаш с нищо незаети очи…

  Това ми харесва. Харесва ми, че народът на моята страна има такива празни и опулени очи. Това ми вдъхва чувство на законна гордост. Мога да си представя какви са очите оттатък. Където всичко се продава и всичко се купува… Дълбоко скрити, спотаени, хищни и наплашени очи… Девалвация, корупция, безработица, пауперизъм*… Гледат изпод вежди, с неугасваща угриженост и мъка — ето какви са очите в света на Капитала.

  За сметка на това какви очи има моят народ! Те са постоянго опулени, но в тях няма никакво напрежение. Пълна липса на всякакъв смисъл, но затова пък каква мощ! (Каква духовна мощ!) Тези очи няма да те продадат. Нищо няма да продадат и нищо няма да купят. Каквото и да стане със страната ми. В дни на съмнения, в дни на тягостни размисли, в усилните времена на всякакви изпитания и бедствия — тези очи няма да премигнат. Все им е едно.

  Харесва ми моят народ. Щастлив съм, че се родих и възмъжах под погледите на тези очи…“

  Венедикт Ерофеев
  Москва — Петушки, 1969
  ––––––––––––––––-

  * Статукво – липса на промени(от латински Status quo – състоянието, в което…“) термин в международното право, който изразява съществувало или съществуващо в определен момент фактическо или правно положение.
   Исторически, политически и дипломатически термин, означаващ настоящето, съществуващо състояние на взаимоотношенията.

  „Запазване на статуквото“ означава оставяне на нещата така, както са в момента.

  Дипломатите често използват думата при политика на запазване на неопределеността вместо на определяне на състоянието и окончателно разрешаване на проблема.

  * беден
  Крайна бедност на трудещитесе маси вследствие на капиталистическа експлоатация.

 15. Ivamov каза:

  „В нас социалистите са зараза, щом поискат да сеят социализъм на българската неблагоприятна почва. Ние съветваме нашата младеж да се пази от тия болни хора, за които отечество не съществува. От българската интелигенция се изисква само едно: да пази тя своята земя от всякакви чужди доброжелатели, да се стреми към запазванието свободата и независимостта на България и да поддържа и насърчава онова правителство и ония деятели, които са доказали вече своя патриотизъм.“

  Захари Стоянов

 16. Виолета каза:

  С мъка признавам,че Атака са всъщност опора на статуквото.Да,ясно…За да се дели електората и да няма алтернатива на ГЕРБ.Затова са всички новоилзлюпени партийки-отново в подкрепа на ГЕРБ.
  Никой не си дава сметка,че,докато си плючем един срещу друг-бъдещето ни е сринато.Тотално.
  Само ясно осъзнаване на проблема е изхода ни.А проблема е ГЕРБ. Боже,какво си докарахме сами!?
  Сега си“отгледахме“едно чудовище,охранихме си го и ще ни помита и ще“откъсва“ всяка ръчичка,опитала се да му прави дори забележка!Когато подават по някоя“трошица“на народа,го правят така гръмко и демонстративно,че да си помислим,че…все пак,“някой мисли и за нас“! Колко жалко,колко наивно!…И,ако някой все пак може да пооткраде оттук-оттам по нещичко,е доволен,без значение от това,че не може цял живот да я караме така-„нелегално“. Такъв ли ще бъде животът и на нашите деца?Все на кражби ли ще разчитаме?Не,това не е Живот! Не бива да вегетираме,ние не сме зеленчуци.Дано се осъзнаем,да може да прережем“пипалата на октопода“ и полека-лека,да започнем да усещаме промяната.Само ние можем да го направим.Иначе,няма да имаме спокйствие до края на дните си!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни