„Форбс“: Борисов е дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър

0000002

от Мелик Кайлан, сп. „Форбс“

3a4148cd48927bf48ab71ee311627f47Мелик Кайлан е анализатор в сп. „Форбс“, специализиран в отразяването на политически битки и военни конфликти. Пише също за „Уолстрийт Джърнъл“ и „Нюзуик“ от 1990 г. насам.

Писах по въпросната тема няколко пъти, включително за номинацията на Гутериш. За да разберем какво се случи, трябва да се гмурнем в усуканите лабиринти на властовата политика на ЕС. Не, не използвам тази абревиатура по погрешка. Имам предвид именно Европейския съюз, а не ООН. Знаем как Москва обича да използва затрудненията на ЕС – както го направи и в този случай.

Тъй че нека започнем с това, което съм писал за Гутериш в предишна статия: „Гутериш е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Издигането на неговата кандидатура от Португалия засилва влиянието на цялата партия в Европа. Техните съперници в региона – дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), водена от Ангела Меркел, не го харесват. Но има ход на ЕНП и на отчетливо по-десния лидер на Унгария Виктор Орбан за противопоставяне на Гутериш. За целта те обмислят номинацията на Кристалина Георгиева, един от функционерите им в ЕС“.

Те точно това и направиха. Орбан и ЕНП успяха да си издействат Георгиева да бъде номинирана от родната си България. Имаше обаче проблем. България вече бе номиниранила кандидат – може би водещия кандидат, на име Ирина Бокова, настоящият ръководител на ЮНЕСКО. Всички знаеха, че руснаците искаха начело на ООН да застане източноевропеец, а Западът искаше жена. Затова първоначалният български кандидат Бокова изглеждаше идеалният избор. Това бе шансът за малка, древна България да блесне на световната сцена за първи път от хилядолетие, вероятно чак от пристигането на българите по сегашните им земи на коне от Централна Азия.

Добавете към този контекст и следното: без прецедент е една страна да номинира официално кандидата си, той да е на челни позиции и после внезапно и зрелищно да го смени – в последната минута, пред очите на света. Но точно така стана: само преди седмица България изостави Бокова и издигна Георгиева. Последва катастофа – точно както предсказвах в предишните си статии.

България загуби своя веднъж-на-хилядолетие шанс да участва в управлението на света. Както се видя, Гутериш спечели.

Ако България беше нормална страна в добро здраве, премиерът й сега щеше да е подал оставка и правителството да е паднало. Защото решението за подмяна на номинациите бе лично на министър-председателя. Той направи това, въпреки че знаеше, че две трети от българските граждани предпочитат първия си кандидат.

Бойко Борисов е името на този премиер – дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем в политическите традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически сатрап в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му.

И така, защо Бойко „смени конете“ насред надпреварата? Защо го направи? Той би трябвало да знае, че Георгиева никога няма да спечели, че тя никога няма да преодолее руското вето. Всички останали го знаеха. Дори аз го знаех. Ето какво съм написал:

Кристалина Георгиева е изправена пред непреодолим проблем. Руснаците автоматично ще я отхвърлят. Казали са го изрично пред държавния си вестник. Тя беше и все още е безперспективен кандидат и трябва просто да се откаже заради благото на всички: на страната си, на ООН, на света. Уви, тя не само не се отказва, но и удвои натиска си зад кулисите. Това няма да промени резултата й – кандидатурата й не може да преодолее ветото на Москва. Защо руснаците са срещу нея? Георгиева е вицепрезидент на Европейската комисия и неин ресор е бюджетът – тоест тя ръководи централния механизъм, наложил санкциите на ЕС срещу Русия. Които със сигурност ще бъдат подновени съвсем скоро.“

Последното гласуване в ООН показа, че срещу Георгиева имаше дори две, а не едно вето от страни, членки на Съвета за сигурност. Тъй като нещата в тая странна институция не стават по прозрачен начин, ще трябва да направим информирано предположение. (Съветът за сигурност най-напред провежда полупрозрачни предварителни гласувания и едва след това кандидатът се предлага за одобрение на Общото събрание на ООН).

Според мои източници Русия и Китай са били двете скептични към Георгиева държави в Съвета за сигурност – съвсем предсказуемо. Пекин има обичая да подкрепя Москва във всички важни гласувания в Съвета за сигурност. Но за да сипя още сол в раните на България, трябва да спомена, че Георгиева се класира едва осма, докато оригиналната номинация – Бокова, която остана независим кандидат, беше на четвърто място. И това се случи без официалната подкрепа на страната й! Ирина Бокова можеше да спечели.

Това бе и моята позиция през цялото време. Странното е, че организаторите на задкулисната кампания на Георгиева успяха да убедят водещи медии в жизнеспособността на кандидатурата й. В една скорошна статия на „Ню Йорк Таймс“ например се появи дори следното твърдение: „Дипломати смятат, че Георгиева е сериозна конкуренция за Гутериш“. Наистина ли? Толкова безнадеждно нереалистична кандидатура да бъде представяна като труден конкурент?

И „Ню Йорк Таймс“ е един от многото… Какво им стана на всички тези уважавани трибуни от новинарските медии, че да се изхвърлят така погрешно предвид лесно прогнозируемия провал – за разлика от мен, щастлив съм да отбележа. Отговор: те бяха баламосани от внушителни политици на ЕС, които действаха в съответствие със собствените си междуособни битки и съображения. За тази цел на българския премиер Борисов бяха обещани 160 млн. долара от ЕС във връзка с мигрантите, навлизащи откъм границата с Турция в България. Медиите в страната преливаха от информации за угрозата от финансови наказания, която биха сполетели България, ако Борисов не изпълни поисканото от него.

Що се отнася до Русия – лесно може да бъде париран всеки, който смята, че подкрепата за Георгиева и за ЕНП представляваше някаква антипутиновска мярка. Точно обратното се случи. Не само имаме вече избран представител на опозиционното в ЕС ляво крило – Гутериш, не само социалистическите европейски партии излъчиха следващия генерален секретар на ООН, но в добавка те са склонни много повече да поддържат Путин, отколкото би го правила Бокова.

Ето защо руснаците веднага прехвърлиха предпочитанията си и се отказаха от Източна Европа – когато дойде време да се решава сериозно. Предложи им се възможност да преметнат Меркел, Москва наложи вето на Георгиева и гласува за Гутериш.

Източник: Гласове
Оригинал: Форбс

 1. Софи Мутринова... каза:

  http://www.img-share.eu/f/images/289/0-BG-poslanikS3OZ9aC.jpg

  Само като видите тази снимка ( горе ) и следва да спрете да се ядосвате на казуса „ООН“.

  Тя просто илюстрира нивото на мислене на българската дипломация, и е съвсем логично където ни е мисленето, там да са и дипломатите.

  Тази прикрасна дама е Мая Добрева. А снимката е официалната от сайта на Външно министерство. Г-жа Добрева е назначена за посланик в Люксембург, т.е. в същата държава, от която е настоящият най-голяма ръководител на ЕС – Жан Клод Юнкер.

  Силно заети с Кристалина и други подобни въпроси, във Външно очевидно са уволнили напълно служителите по протокола и етикета, та не е имало кой да каже на тази стринка как да се облече. Подобен култов костюм, който я прави да прилича дори на Мери Попинз, е всичко друго, но не и дипломатически етикет. А обстоятелството, че Външно само разпространява тази смешна снимка, показва пълното падение на самото министерство. Можеше поне резилът да остане само пред монарха, а не да го вижда целия свят.

  То не трябва много акъл. Просто трябваше да се погледне как се обличат уважаваните световни дипломати. Например Ирина Бокова. Или тя нали е комунистка, дай някоя друга – Хелън Кларк. Може да се копира дори от Ангела Меркел или Хилари Клинтън. Те имат поне за това кой да ги съветва добре.

  Ама не. Те соросоидите във Външно са най-умните на света. Всъщност, не се усещат, че са най-тъпите. За да си слуга на Сорос, той избира тъпаци, дето послушно изпълняват, а не мислят. Мислещ човек не може да бъде добър слуга. Е, виждаме какво може да роди слугинското мислене – лелки за посланици, и се изтапанчила като за сватбата на Софи Маринова…!

 2. Петя Георгиева каза:

  ХОРА, АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е всички да изгледат това ВИДЕО

  https://www.facebook.com/merrypopinss/videos/10202510321074627/

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни