Цялата игра се свежда до това да се обуздаят Русия и Китай

russia-china

Следващата среща на върха на БРИКС, в Гоа, е след по-малко от два месеца. В сравнение с преди няма и две години, геополитическите тектонски плочи са се изместили с удивителна скорост. Повечето от страните-членки на БРИКС са затънали в дълбока криза; безкрайният политически, икономически и институционален срив в Бразилия може да доведе окончателно до кафкианския импийчмънт на президент Дилма Русев.

БРИКС се намират в състояние на кома. Това, което остава от тях, е РК: стратегическото партньорство на Русия и Китай. Изглежда, обаче, че дори това партньорство се намира в беда, тъй като Русия продължава да бъде атакувана от несметните метастази на хибридната война. Изключителният хегемон все още е силен, а неговата опозиция – замаяна и объркана.

А такава ли е тя всъщност?

CrgvMiSWIAA-xj2

Лидерите на БРИКС на срещата на Г-20 в Китай, 4 септемвери 2016

 

Бавно, но сигурно – вижте например възможността от възникване на коалиция Анкара-Техеран-Москва – глобалната сила продължава да настоява за преместване на изток. Това се простира отвъд концентрирането на Русия в Азия; германските индустриалци просто изчакват правилния политически съюз – преди края на десетилетието – за да станат и те ключов играч в Азия, приспособявайки се към една БМП (Берлин-Москва-Пекин) коалиция.

Германия вече властва над Европа. Единственият начин тази световна търговска сила да утвърди обхвата си на влияние е да се насочи към изток. На Германия, страна-членка на НАТО, която изпреварва Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия по БВП, дори не е позволено да споделя информация с тайния съюз „Пет очи“ (Съюз за разузнаване между Австралия, Канада, Нова Зеландия, Великобритания и САЩ – бел. ред.)

В продължение на години Путин страстно се стремеше да изгради огромен пазар от Лисабон до Владивосток. В крайна сметка той може да бъде възнаграден с БМП – търговско-икономически съюз, който (заедно с изграждания от Китай „Нов път на коприната“) евентуално ще надмине и на практика замести западащия англосаксонски международен ред, изграден след Втората световна война.

Това неумолимо придвижване на изток е в основата на всички взаимни връзки (и зараждащите се такива), касаещи Новия път на коприната, Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), Новата банка за развитие на БРИКС (НБР), Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (АБИИ), Евразийския икономически съюз.

Основната задача на стратегическото партньорство между Русия и Китай и да направи възможно възникването на един многополюсен пост-атлантически свят.

0000314574-article2

„Гаф“ беляза пристигането на американския президент Барак Обама в китайския град Ханджоу, където се провежда срещата на върха на Г-20. Самолетът на държавния глава кацна безпроблемно, но се оказа, че няма стълба, по която той да слезе. Наложи се Барак Обама да използва алтернативен заден изход. Липсваше и традиционният при посрещането на световни лидери червен килим. На пистата се стигна до размяна на реплики между китайски официални лица и журналистическия екип на Обама. Домакините забраниха на репортерите да бъдат близо до него при слизането му – традиция, съпътстваща всички полети на президента. „Това е нашата страна. Това е нашето летище“, заявиха китайските служители.

 

ОБУЗДАВАНЕТО НА РУСИЯ И КИТАЙ (РК)

Фокусирането на Русия в Азия е, разбира се, само една част от цялата картина. Ядрото на руските индустрии, инфраструктура и население са в западната част на страната, по-близо до Европа. БМП би дал възможност за двойно концентриране – едновременно в Европа и Азия; с други думи, Русия да се възползва напълно от своя евразийски характер.

Неслучайно, за САЩ тази възможност е пълна анатема. Това обяснява предвидимата и продължителна „изключителна“ стратегия да се предотвратява с всички средства по-близкото сътрудничество между Русия и Германия.

Същевременно с това, насочването на изток е от съществено значение, тъй като там се намира огромното множество от бъдещите клиенти – енергийни и други – на Русия. Процесът по информиране на руското обществено мнение за неизмеримата стойност, която Сибир и крайните източни територии имат за нацията, ще бъде дълъг и бавен. Но този процес вече е започнал. И той ще бъде напълно осъществен до средата на следващото десетилетие, когато всички части на Новия път на коприната бъдат свързани и функциониращи.

Map-China-New-Silk-Road-EAU

Новият Път на коприната

 

„Обуздаването“ на Русия и Китай ще продължи да бъде истинското име на изключителната игра – независимо какво ще се случи на 8-ми ноември. Що се отнася до военно-индустриално-разузнавателно-корпоративно-медийния комплекс, няма да има никакви промени. Ще бъдат използвани клиенти – от провалената държава Украйна до Япония, както и която и да е държава от Югоизточна Азия с излаз на Южнокитайско море.

Въпреки всичко, Хегемонът трудно ще удържа и двете страни от РК едновременно. НАТО не е от полза; неговата търговска ръка, Транстихоокеанското партньорство (TPP), може да се разпадне в открито море още преди да достигне брега. Отсъствието на TPP – нещо сигурно, в случай че през ноември за президент бъде избран Доналд Тръмп – означава край на икономическата хегемония на САЩ в Азия.

Хилъри Клинтън е наясно с това; не е случайно и че президентът Обама толкова отчаяно иска TPP да бъде одобрено в краткия период на удобно време между 9-ти ноември и 3-ти януари.

treaty

Срещу Китай съюзът на Хегемона на практика зависи от Австралия, Индия и Япония. Забравете за членката на БРИКС Индия, която никога няма да падне в капана на война срещу Китай (без да споменаваме Русия, с която Индия традиционно има много добри отношения).

Имперските инстинкти на Япония бяха събудени отново от Шиндзо Абе. Въпреки това, нейната безнадеждна икономическа стагнация продължава. На всичкото отгоре, Министерството на финансите на САЩ забрани на Токио да продължи с политиката на количествено облекчаване. Москва възприема постепенното издърпване на Япония от орбитата на САЩ и нейната евразийска интеграция като своя дългосрочна цел.

ОТДРЪПВАНЕТО НА Д-Р ЗБИГ                                        bzezinski

Пентагонът се ужасява, че РК е вече и военно партньорство. Високотехнологичното въоръжение на Русия в момента не отстъпва на бъркотията в НАТО; Китай скоро ще разполага с всички подводници и ракети, необходими да вгорчат живота на Военноморските сили на САЩ, в случай че на Пентагона му хрумне нещо.

Следват регионалните подробности – от постоянната военновъздушна база на Русия в Сирия до военното сътрудничество с Иран и, в крайна сметка, недоволната членка на НАТО – Турция. Нищо чудно, че най-изтъкнатите изключителни идеолози като Збигнев Бжежински – ментор на Обама по отношение на външната политика – са крайно обезсърчени.

Когато Бжежински погледне към постепенната евразийска интеграция, той просто няма как да не отчете, че „трите основни императива на имперската геостратегия“, които сам очертава в „Голямата шахматна дъска“, просто се разпадат; „предотвратяване на тайни споразумения между васалите, които трябва да бъдат напълно зависими по отношение на своята сигурност; подсигуряване подчинените да са неотменно отстъпчиви, податливи и защитени; и предотвратяване на съюз между варварите“.

Тези васали – начело със саудитската кралска династия ал Сауд – днес са ужасени за собствената си сигурност; същото се отнася и за истеричните прибалтийски републики. Подчинените вече не са толкова податливи – и в това число влизат изключително много европейци. Съюзяващите се „варвари“ в действителност са стари цивилизации – Китай, Персия, Русия – на които им е дошло до гуша от контролираната от парвенюта еднополюсна система.

world-war-iii-chessboard

Не е изненадващо, че за „обуздаването“ на РК – определени като „потенциално заплашителни“ (Пентагонът счита, че заплахите са екзистенциални) – Бжежински предлага древната стратегия „разделяй и владей“: „обуздаване на най-малко предсказуемия, но потенциално този, който има най-големи шансове да те надмогне“.

Не е ясно обаче кой каква роля играе. „В момента най-вероятният конкурент е Русия, но в по-дългосрочен план това може да е Китай.“

Хилъри Клинтън, „Кралицата на войната“, разбира се, не следва школата на Бжежински с неизвестни величини в уравнението. В крайна сметка тя е официалният, подкрепен от Робърт Кейган, кандидат-президент на неоконите. Тя предпочита по-скоро нестандартните „анализи“ на ситуацията.

В този ред на мисли определено трябва да очакваме, че „проектът“ на Хилъри ще представлява цялостна хегемонна експанзия в Евразия. Основни цели ще бъдат Сирия и Иран. Възможно е в плановете да влиза и още една война на Корейския полуостров. Но, все пак, Северна Корея е ядрена сила. Изключителностан атакува само тези, които не могат да се защитят. Освен това, РК могат да предотвратят една евентуална война, като предложат някои стратегически бонуси на Ким Чен Ун.

397406-hillary-lead

В много аспекти нищо не се е променило през последните 24 години, когато – едва три месеца след разпадането на Съветския съюз – органът за планиране на отбраната на Пентагона заяви: „Нашата първостепенна цел е да предотвратим повторното възникване на нов съперник… Това изисква полагането на всички усилия да се предотврати доминирането на някаква враждебна сила в регион, чиито ресурси под консолидиран контрол биха били достатъчни да генерират световна сила. Тези региони включват Западна Европа, Източна Азия, териториите от бившия Съветски съюз и Югозападна Азия.

Днес „съперническата“, „враждебна“ сила всъщност са две сили, сключили стратегическо партньорство: Русия и Китай – РК.

Утежняващ кошмара на Пентагона е фактът, че ендшпилът все повече наближава (крайната фаза в една шахматна партия – бел. ред.) Следващите прояви и отражения на неспиращата финансова криза от 2008 г. могат в крайна сметка да разбият фундаментите на световния „ред“ – разбирайте петродоларовата система за изнудване на подчинените.

Ще се лее кръв. Хилъри Клинтън вече я надушва – от Сирия, през Иран и до Южнокитайско море. Въпросът е дали тя – и целият естаблишмънт зад нея – ще бъдат достатъчно луди да предизвикат Русия и Китай и да си купят еднопосочен билет за един свят отвъд взаимното гарантирано унищожение.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Strategic Culture

Още от автора: Пепе Ескобар

Пепе Ескобар

Пепе Ескобар е световен кореспондент с бразилски произход. Пътуващ кореспондент на Asia Times и анализатор за RT. Работил и живял в Лондон, Париж, Милано, Лос Анжелис, Вашингтон, Банкок, Хонконг. Ескобар е чест гост в в тв- и радиопредавания и е автор на анализи в различни издания из цял свят – от САЩ до Източна Азия.

 1. Бай Тоя каза:

  Като ви чета тъпите коментари, Никола и Стойчо, не се учудвам защо племето българско е толкова тъпо и елементарно! Елементарни сте вие, тъпи елементарни седесерастки русофоби!
  САЩ е враг №1 на целия свят, те подобно на арабите в 7 в. се опитват да наложат своя „ислям“ (гей-либерастията) навсякъде! Да ама не, светът е мултицивилизационен, няма да стане! Педалите никой никъде не обича, освен в шибаната „Западна кочина“! Китай е най-старата държава в света, която се развива от 2 хил. пр. н.е. до ден днешен без смяна на културния си модел! САЩ са държава на 200 години, възникнала като сбирщина от авантюристи, без култура, а цивилизационният модел който предлагат е пагубен, той руши всяко едно общество! Кой има бъдеще тогава! Като изберат бясната крава Хилъри, какво ще постигнат, още по-крути мерки на РК срещу ОЧЗ, т.е. САЩ! Полската свиня Збигнев Бжежински вече мирише на пръст и склерозата окончателно го е размътила. Интересно ми е да ви видя, какво ще правите, когато руските войски дойдат отново в България! А това ще стане СЪС СИГУРНОСТ!

  • Бай Онзи каза:

   Явно глупака тук си ти….правиш тъпи асоциации и изводи….но това е нормално,с оглед на това колко тъпаци и тролове днес са се навъдили….Естествено,че Русия е спасителката на Света-Всеки човек с малко мозък в тиквата знае кой узурпира народите по Света-Да това е еврейските САЩ….С коментара си исках да кажа за злото идващо от евреите в РУсия,която също е била жертва,а те са извършили доста злодеяния от нейно име (на РУсия),в това число и на България….по тази линия днес върви помийната пропаганда срещу братска Русия……….и още нещо-Китайците са изкуствено създадена раса и КИтай далеч не е най-старата…..най-стари сме ние и това вече целия свят го призна,понеже доказателства има много и продължават да излизат,затова шибаните евреи не могат да го преглътнат и искат усилено да ни затрият(тяхна е и заслугата-500 години робство)…СЪБУДЕТЕ СЕ ИДВА ФАКТИЧЕСКАТА ВОЙНА,като продължение на тихата 26г.война…тази ще е безмилостна и решителна за нас българите и за човечестовот като цяло !!!!

  • Б Онзи каза:

   Явно глупака тук си ти….правиш тъпи асоциации и изводи….но това е нормално,с оглед на това колко тъпаци и тролове днес са се навъдили….Естествено,че Русия е спасителката на Света-Всеки човек с малко мозък в тиквата знае кой узурпира народите по Света-Да това е еврейските САЩ….С коментара си исках да кажа за злото идващо от евреите в РУсия,която също е била жертва,а те са извършили доста злодеяния от нейно име (на РУсия),в това число и на България….по тази линия днес върви помийната пропаганда срещу братска Русия……….и още нещо-Китайците са изкуствено създадена раса и КИтай далеч не е най-старата…..най-стари сме ние и това вече целия свят го призна,понеже доказателства има много и продължават да излизат,затова шибаните евреи не могат да го преглътнат и искат усилено да ни затрият(тяхна е и заслугата-500 години робство)…СЪБУДЕТЕ СЕ ИДВА ФАКТИЧЕСКАТА ВОЙНА,като продължение на тихата 26г.война…тази ще е безмилостна и решителна за нас българите и за човечестово като цяло !!!!

  • Megiddo каза:

   Русия е кенефа на света. Като не ти харесва в европейска България, разкарай се в тайгата. Направи си землянка там и ограбвай мандри.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни