Една грешка коства живота на милиони пчели

bee_pollen11

Според редица доклади от щата Южна Каролина, решението на властите да одобрят напръскването на местните земеделски земи с инсектицид, за да предотвратят разпространението на пренасящи вируса Зика комари, случайно е довело и до заличаването на милиони пчели. Известен факт е, че въпросният препарат за унищожаване на вредни насекоми, наречен „Naled“, е изключително отровен за пчелите; изглежда тези незаменими опрашители са най-новата съпътстваща щета в борбата със Зика.

Naled-quimico-fumigacion-Zika

В отговор на протестите от страна на местните земеделци – последвали акцията с въздушно напръскване в окръг Дорсет миналата неделя – местната администрация обяви, че на 26-ти август Министерството на здравеопазването е докладвало за четири случая на заразяване с вируса Зика в региона.

Властите на окръг Дорсет оправдаха случайното унищожаване на пчелите с мотива, че популацията от комари все още представлява заплаха – макар че въпросните четири случая на заразяване са доказано следствие от пътуване и според министерството досега никой не е бил заразен от ухапване от местни комари. Тяхното официално заявление гласи: „Окръг Дорсет е загрижен за безопасността на своите жители. Наше задължение е да защитим населението от ухапвания от напаст като комарите, които пренасят вируси от порядъка на Зика и Западнонилска треска.“

Пръскането с препарата е започнало в 06:30 часа сутринта миналата неделя, а поразителният ефект върху пчелите е бил незабавен.

bee-death_1024

„Подложените на стрес насекоми са се опитали да напуснат кошерите си, но са загинали още на техните входове“, разказва Бен Гуарино за Уошингтън Поуст. „Поведението им съответства с това след остро отравяне с пестициди. Според едно изчисление само в пчелина „Flowertown“ в Съмървил на място са загинали 46 рояка, наброяващи около 2.5 милиона пчели.

Решението да бъде извършено въздушно напръскване с препарата „Naled“ – безпрецедентна практика в щата Южна Каролина – е, разбира се, силно противоречиво. Може би още по-спорно обаче е твърдението на местните власти, че са предупредили земеделците за предстоящата акция. Ако това наистина е така, то тяхното съобщение изглежда не е било твърде ефективно.

„Ако знаех, щях да опъна палатка пред сградата на администрацията и да направя всичко по силите си да ги спра,“ заяви пчеларката Хуанита Станли. „Цялото ми оборудване е замърсено, медът ми е замърсен, конусите ми са замърсени, занаятът ми е съсипан.“

Препаратът „Naled“ навлиза в употреба през 1959 г. и през годините пчеларите стават доста добри в това да предпазват рояците си от фаталните му ефекти – в случай, че бъдат предупредени.

140711-droege-bees-vin__733600

Както Лари Хей, президентът на Асоциацията на пчеларите в Южна Каролина, е разказвал в предишни свои интервюта, повечето програми за контрол на популацията от комари се извършват през нощта, когато пчелите са в своите кошери, а пчеларите могат да ги предпазят със защитни покривала. Хей допълва, че „ако напръскването се извършва през деня, то със сигурност ще предизвика смъртта на пчелите и другите опрашители, които имат досег с него.“ Това поставя въпроса защо въздушното напръскване е извършено между 06:30 и 08:30 часа сутринта.

За съжаление, в тази ситуация злото не е за никакво добро, тъй като – макар че властите в Южна Каролина може да са били изплашени от докладването за пренасящи Зика комари в много малък квартал в Маями – никога не е имало някакъв признак, че местни комари са били преносител на вируса.

Това е тежък удар, който популацията на пчели в региона трудно ще понесе на този етап. Едва през миналия месец бяха публикувани резултатите от 18-годишно проучване, според което друг клас пестициди, известни като неоникотиноиди, също са изключително вредни за пчелите. „Тези химикали, до които земеделците прибягват, за да се отърват от вредните насекоми по реколтата си, са едни от най-често използваните препарати изобщо,“ заяви Меган Бартелс пред Business Insider през август.

Резултатите потвърдиха откритието на предишно изследване, което за пръв път доказа, че присъствието на дори малки следи от неоникотиноиди в нектара и полена е достатъчно, за да увреди мозъчната дейност на хранещите се с тях земни пчели.

honeybee_covered_in_zucchini_pollen_ii_by_dalantech-d7vtfuj

Невероятен е фактът, че без пчелите 70% от плодовете, зеленчуците, семената и ядките, които консумираме ежедневно, едва биха продължили да съществуват. Ако пчелите изчезнат, това няма да окаже влияние единствено върху нашата храна, но също така и върху облеклото ни, както и върху фуража, с който храним добитъка си. Това съответно поставя в опасност и млякото, сиренето, яйцата и производството на месо.

Но ние, хората, никога не сме били твърде добри в това да обмисляме действията си предварително.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Science Alert

Още от автора: Бети Крю

Бети Крю

Беки Крю е автор на научни статии и блогър; от Сидни, Австралия. Тя е старши член на редакторските екипи на Science Alert и Australian Geographic, както и бивш онлайн редактор на научното списание Cosmos.

  1. Ив каза:

    А за България кой ще изнесе факти с какво ни напръскаха тази година. Загубите на пчелни семейства достигат до 50%.

  2. Безименен :-) каза:

    Наричат ги кемтреилс(химически следи). Ей ви разказано от професионалист, какъв е типичния състав на разпръсквания аерозол :-(.

    https://www.youtube.com/watch?v=9jf_nVLGDTo

    За какво служи е „конспирация“ :-).

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни