Разломът в Европа е огромен. Борисов се е закачил за полата на провалената Меркел

kaloyan

Интервю на Христина Христова с Калоян Методиев за Мемория

– Според теб какви реални договорености очакваше да направи Борисов при посещението си в Турция? Каква беше целта му и имаше ли полезен ход?

– Никакви. Той не е в позиция да постига договорености. Може само да се надява на отсрочки във времето. Който не си охранява границите и не взима правилни решения навреме, се озовава в подчинено положение. За съжаление заложник в случая стана целият български народ. Борисов направи купища грешки, които се налага да поправя в скоростен порядък. Трябва незабавно да затвори границата. Оцеляването му в политиката вече зависи от това.

– А какви са очакванията на Ердоган от България? Кои са целите на турската политика, в които ние се вписваме, и изгодни ли са те за нас?

– Ердоган няма очаквания,  а само желания към България, които се изпълняват едно по едно. Списъкът набъбва всеки ден: оставяте този посланик, въпреки че се намесва във вътрешните ви работи и ви унижава; толерирате моята партия, регистрирате я; българското мюфтийството работи с мен и гостува на моята партия в Турция; предавате ми който искам без съд и присъда и т.н. Накрая ще направи така, че България да се командва дистанционно от едно политико-религиозно-етническо малцинство.

– Борисов каза, че е можел в Истанбул за няколко часа да реши проблемите на България с бежанците, но не го е направил в името на европейската солидарност. Допускаш ли, че това е така и че България може да се договаря с Турция зад гърба на ЕС?

– Това е нелепо. Той няма такава тежест на международната и регионална сцена. От повече от година няма такова нещо като европейска солидарност. Това го говорят само провалената Меркел и Борисов. Винаги твоят народ и твоите интереси трябва да стоят над тези на някакви международни организации, съюзи или форуми. Когато интересите ти съвпадат с тези на други страни, правите група. И какво точно може да предложи България на Турция, че да се договаря с нея – пазари, проекти? Или с какво я респектира – армия, оръжие, достойно поведение? Територията ни е интересна – нищо друго. Ние сме вафла, която Ердоган приближава към устата си и може по всяко време да схруска. И няма нужда да го прави с военна сила. Пуска потоците, променя етническия баланс в България; неговите структури, за които споменах, са готови и поемат нещата в своите ръце. Българската държава му помага с грешната си външна политика и отказа си да охранява границите.

raw_440650ae01a901235beee320f35946ef

Защо броят на нелегалните мигранти, влизащи в България, се увеличава, въпреки споразумението с Турция? Не би ли трябвало да е обратното? Преувеличена ли е опасността, че се пълним като басейн с мигранти и потокът вече няма накъде да се оттича?

– Защото споразумение се прави между страни, които си имат доверие и са предвидими. Ердоган свали самолета на руснаците, спря тока на американците в базата „Инджирлик“, където има атомни ракети. Не му пука от ядрени сили, не се съобразява с никого и нищо. Та от една безпомощна Европа ли ще се спре. Оставили са България да се пържи на бавен огън, да се изпразва демографски и сама да се търколи в краката му. Метафората с басейна е истина. Населението ни в момента се подменя. Младите българи масово бягат от страната, а на тяхно място идват млади мъже от Азия и Африка. Знаем как свършват подобни истории.

Освен това споразумението все още е в сила, но потоците не спряха от подписването му през март насам. В България постоянно има увеличение на потока от хора. Вече клечат край магистралите. Говоренето не е важно, а това, което се случва в действителност. Фактите са безпощадни.

– Как ще тълкуваш намерението на Унгария да върне 20 000 мигранти на Балканите и тезата, която развиха някои медии, че сега трябва да се защитаваме от Вишеградската четворка и от Австрия, които започват да се изказват и да действат все по-радикално по отношение на бежанците? Орбан например заяви, че ще строи втора ограда, а Австрия се изказа много остро за преговорите с Турция и за отпадането на визите за турски граждани.

– Унгарците са си прави за себе си. Пет страни предложиха преди година на Борисов да строят стена на българо-турската граница, да помагат с пари и хора за охраната. На крака му идваха, молиха го. Той отказа. Журналистите да го питат с какви мотиви. Че и сега ги напада. Румънският премиер обяви, че се присъединява към Вишеградската група, която е на път да стане най-влиятелния субект вътре в Съюза по отношение на мигрантската криза и отбраната на Европа. Лошата новина е, че те презират нашия министър-председател и вече не искат да ни пазят, а да ни ползват за буферно гето. Не обвинявам нито една от тези страни. Дори Сърбия, която не е член на ЕС и НАТО, има по-добър диалог с тях, отколкото ние.

0,,19015215_303,00

– Как ще тълкуваш думите на Борисов, които бяха цитирани от срещата му с Ердоган – „Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка“? Започва ли някаква линия на противопоставяне между Вишеградите и Балканите, в това число и България?

– Да, тя е факт. Още от миналата година, когато го поканиха на среща, а той обяви по медиите, че се е обадил на канцлера Меркел да й каже, че отива само да ги чуе, ама нямало да се присъединява. Тогава го прецениха и го отписаха. Това не e поведение на национален политик. Сам си го направи.

– Какъв е коментарът ти за оценката на Борисов за Ангела Меркел в интервюто му пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”: „През изминалите десет години не само в Европа, но и в целия свят нямаше по-успешна политичка от Ангела Меркел. Тъкмо на нея до голяма степен дължим факта, че Европа намери изход от финансовата и от гръцката криза“?

– Меркел е канцлер от 11 години. Тя управлява Европа през този период. На сметката й е бежанската криза, Брекзит, разделението вътре в Съюза, терористичните реалности. С кое точно е успешна? Самият Хелмут Кол се отрече от нея и я обвини за случващото се. Ако има някой, който разрушава Европейския съюз, това е Ангела Меркел. Вишеградската група се бори за спасяването на ЕС, а тя почти го разби. При тази нейна „успешна“ политика, защо България се търкаля в краката на Ердоган? Защо темата за разпада на ЕС е номер 1 на Стария континент? Защо Ципрас каза вчера, че Евросъюзът е пред колапс? За мен оценката за Меркел е точно обратната на Борисовата. Подмазвачеството никога не е носило нищо добро. Когато е толкова долнопробно, носи негативи както за българския премиер, така и за народа, който той представлява. Жал ми е.

– В същото интервю Борисов каза: „Държавите от Вишеградската група ни предложиха пари, за да построим ограда и по границата с Гърция. Но ние не го искаме. Много добре си спомням колко щастливи бяха българите, когато най-сетне получиха възможността свободно да пътуват из Европа.“ Моля те поясни ми – свободното пътуване не означава ли преминаване през КПП? Или „свободно придвижване“ означава всеки да си минава границата, където поиска? Ти минавал ли си през горите и планините, като отиваш в Гърция или в друга държава от ЕС?

– Няма как да коментирам тези несвързани и объркани твърдения. Обидно е за мислещата част от българския народ да я замерят с клишета в насипно състояние. Ние се редихме на опашки с часове пред западните посолства. Като студент стоях на минус 20 градуса на снега на една огромна опашка през нощта за шенгенска виза. Явно сме втора категория хора. Нахлуващите от Азия и Африка, които плащат по 10-12000 евро на трафиканти, са по-привилегировани от нас – минават както, откъдето и когато си искат. Мнозина получават и нови идентичности. Вчера джихадист – днес бежанец с ново име. Това, което се случва, е някаква лудост от гледна точка на морал, национална сигурност и политика.

– Има ли разлом в ЕС по отношение на бежанската криза и до каква степен той ще се задълбочи? Кои са лагерите днес в Европа и къде е България в тази нова геополитическа ситуация?

Image_5731993_126– Разломът е огромен. От едната страна е Меркел и чиновниците от Европейската комисия. Френският президент върти около тях, но е притиснат от катастрофалния си рейтинг и излязлата от контрол ситуация с ислямските и африкански общности във Франция; тероризмът там стана част от пейзажа. От другата страна са Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Словения, Румъния, Австрия, Хърватия… Към тях започват да се присъединяват тихомълком и страни като Дания, които не искат споразумение с Турция. Скандинавските страни нямат избор, защото се задъхват от мигрантските потоци, социалните им системи не издържат, престъпността расте. Британците започнаха да събират багажа. България се е закачила за полата на Меркел. Аз не разбирам такава политика. Тя е недалновидна, лишена от логика, от обща култура, от познаване на историята, на геополитическите процеси, на националната сигурност, на дипломацията, на демографията.

Вчера на Берлинската среща чух поредната глупост, която ме плаши. В такъв преломен момент Борисов отново заговори за пари. На Италия и Гърция давали, а на нас не давали. Сигурен съм, че точно сега от Европейската комисия и канцлерството ще му дадат колко поиска. Всичко е на тезгяха – и държавата ни, и хората й.

– Освен дипломацията, и въпреки че за много мерки вече е късно, какви трябва да бъдат действията на правителството оттук нататък, за да се справим? Какво би направил ти например, ако днес беше на мястото на премиера?

– Бих поел политика на нулев прием. Като Австралия. Запечатване на границата. Като Унгария. Струпване на цялата налична военна, полицейска, доброволческа сила – човек до човек. Оправяне на отношенията, които се развалиха с Вишеградската група и Австрия. Приемане на помощ от тях и от Сърбия, Румъния за обща отбрана (жива сила и финансови ресурси). Паднем ли ние, вълната идва до техните граници. Експертна помощ от страни, които имат опит в строежа на подобни съоръжения и опит със заплахите от подобни общности. Изтегляне на контингента от Афганистан и разполагането му по границата. Това са стъпките, които не търпят отлагане.

Цивилизационният избор днес е между Източна Европа и Азия, между християнските ценности и Ориента. Още не ни е дошло времето да се връщаме в Ориента.

Ясно и категорично трябва да се заяви на Анкара, че няма да толерираме политика на изнудване с бежанските потоци. Ако искат да сме комшии и партньори в НАТО, да си ревизират политиката. Ние сме суверенна национална държава и трябва да следваме своя политика. Затова Вишеградската група стана толкова силна. Защото го разбра и направи. Моментът за нас е исторически. България наближава важен кръстопът.

Още от автора: Калоян Методиев

Калоян Методиев

д-р Калоян Методиев е завършил Политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира външна политика и национална сигурност. Доктор по политически науки. Университетски преподавател.

  1. Вилияна Пеновска каза:

    Дайте вие по-задълбочен коментар. Ще бъде интересно да го прочетем. Не става само с критика, а с конкретни предложения.

    • Memoria de futuro Memoria de futuro каза:

      В интервюто има достатъчно ясни и конкретни предложения, явно не сте го прочели до края.

      • Т. К. каза:

        Мисля, че коментарът на г-жа Пеновска не е насочен към интервюто, а към един човек, който сутринта беше написал нещо в смисъл, че разсъжденията на г-н Методиев са повърхностни и други дрън-дрън. Явно в последствие си е изтрил коментара (поне аз не го виждам вече) и се е получило това недоразумение.

  2. лакотавакан каза:

    Г-жо Пеновска, права сте, само с критика не става. Но защо пък си мислите, че с конкретни предложения ще стане?! Добре, да речем, че има и други предложения, макар че предложението на Калоян Методиев е достатъчно, та кой, КОЙ, по дяволите, ще изпълни тези предложения?! Кой и как ще организира младите хора, които вярват на всичко, що бълва телевизията и „послушковците“?! Как да се роди съвременния „Левски“ , като младия човек иска да си медитира в най-различни йога пози, да се кефи на Кобилкина и да си тръска задника в … едни странни танци?! Как да дадеш на такъв човек дори пистолет в ръка, да не говорим за по- сериозни бойни оръжия, като не знае откъде излиза куршума и най-вече, че ако този куршум удари…НЯМА ДА МОЖЕ ДА СИ КУПИ ОТ НЕТА ДРУГ ЖИВОТ …ИЛИ ЖИВОТИ!!! От вън врагове с ниска култура, от вътре врагове с ниска култура, възпитаваме деца с ниска култура… Госпожо, аз не критикувам!!! За бога, това са фактите!!!
    Та …кой да ни обнови държавата …или как беше… да си създадем държавата отново?! Кой?!
    Да, има будни младежи, българския ген е … ген, по-дяволите… Участвал съм и в двете стачки на студентите и знам какво правят тези, будните и смели младежи, милеещи за България. И ще Ви го кажа и на Вас, всичките, които четете Мемория… Ами…хващат се за главите и бягат …бягат от глупостта на псевдостачниците… Бягат от онези, които изобщо не знаят за какво живеят… Защото се усещат безпомощни, предадени… Бягат от тъпотата…
    А задкулистните знаят това и налагат тъпотата навред! Поклон пред тях, намерили са точното оръжие и наистина много умело го използват… срещу будните… Омръзна ми! От осем години не гледам телевизия, мислех, че поне нета ще остане „възможен“. Грешил съм… отивам да „заспя“. Дано поне сънищата ми си заслужават! Предавам се, „заравям“ томахавката“. Сбогом на пуста политика, сбогом на празните думи!
    Дано Бог да пази България! Ние вече не можем…

    П.П. Дано не съм прав…моля се, дано да не съм прав. Боже, мисля, че достатъчно търпяхме, достатъчно болка носехме… Помогни ни, Боже…

    • BG пазвантин каза:

      О, мой боже, правий боже!
      Не ти, що си в небесата,
      а ти, що си в мене, боже –
      мен в сърцето и в душата…

      Не ти, комуто се кланят
      калугери и попове
      и комуто свещи палят
      православните скотове;

      не ти, който си направил
      от кал мъжът и жената,
      а човекът си оставил
      роб да бъде на земята;

      не ти, който си помазал
      царе, папи, патриарси,
      а в неволя си зарязал
      мойте братя сиромаси;

      не ти, който учиш робът
      да търпи и да се моли
      и храниш го дор до гробът
      само със надежди голи;

      не ти, боже на лъжците,
      на безчестните тирани,
      не ти, идол на глупците,
      на човешките душмани!

      А ти, боже, на разумът,
      защитниче на робите,
      на когото щат празнуват
      денят скоро народите!

      Вдъхни секиму, о, боже!
      любов жива за свобода –
      да се бори кой как може
      с душманите на народа.

      Подкрепи и мен ръката,
      та кога въстане робът,
      в редовете на борбата
      да си найда и аз гробът!

      Не оставяй да изстине
      буйно сърце на чужбина,
      и гласът ми да премине
      тихо като през пустиня!…

      http://www.img-share.eu/f/images/264/0-2017vM4q4hv.jpg

      • Бай Тоя каза:

        Ботев винаги е актуален! Народен гений! Сега особено много!
        „Смок е засмукал живота народен
        смучат го наши и чужди гости“
        Какво по-актуално от това за нашето време!

  3. BG пазвантин каза:

    Чок серсем бабаит, джингиби, асфалт паша Борисоглу, голем аракадашлъ и ханъм-ибрик ефенди на ислямиста Р-доган, шитнал милиони народна пара на същия ислямист, който уж шь спрел ордата
    джихадисти.
    От неколко луни насам ханъм-ибрик ефенди Борисоглу е ревнал, ке Турция ни залее с ислямисти и ханъм-ибрик ефенди Борисоглу е останал без европейските си аркадашль, (сите повним австрийци, унгарци, поляци) сами пожелаха да помогнат на България в опазването на границата ни с Турция.
    Е ли ханъм-ибрик ефенди Борисоглу народен traitor !?

  4. Бай Тоя каза:

    Големият проблем на българина е националният му нихилизъм и издигането в култ на прогнилия Запад! Какъвто ни народа, такива са и управляващите, те излизат от този народ! Народ без собствено самочувствие и слугинско поведение много добре се демонстрира от Борисов! Хора без достойнство, ум, интересуващи се само от личното си забогатяване, това са българските политици, независимо от партията. Затова е най-лесно да лижеш „западни“ задници, проскубани дърти вулви и мулатски US членове! Бягство от отговорност, изразяващо се в безсмислено бръщолевене, от вида на „както каже Европа“, „Както реши Брюксел“ и т.н. Орбан е един съвременен националист, който управлява страната си чрез разумна диктатура, но народа го обича и в това е силата му! Нашите са едни падари на САЩ и ЕС и затова ги мразим! А 20 години съсипахме една перфектно пазена граница като турската! Къде са кльоновете и граничарите които стрелят на месо! Спомняте ли си оня пропаганден филм „Граница“ правен от прозападни наши седерастки мекеренца, в началото на тъпата „димукрация“! Нещо такова ни трябва, черната сволочь да се разстрелва още на границата, не стена, а минни полета, и всеки каналджия да се беси на място! Ебал съм ти и правата на човека, и евро-атлантическата помия. Някой горе пише за „будни студенти“, я стига бе – тъпи копелета които срещу дребни парични суми обслужват тоя или оня олигархичен кръг!

    • Никола Г. Николов каза:

      Бай Тоя – Браво! Така трябва да мислим и действаме – иначе излизане от тинята НАМА !!! Да действаме всички заедно ако искаме България да я има и да бъде уважавана !!!!

  5. Бай Тоя каза:

    Бойко не се отличава, от пенделгейзера Радан Кънев, циганина Иван (Костов), Гоце (Първанов), курвата Пръмова, курвата Михайлова-Нейнски, Среьожка Пишкарьов (забравих му фамилията, да еба майка му мръсна украйнска да еба, а да, Станишев беше, бе да го еба) и целия отбор на комсомолските секретари от „българската управленческа класа“ – бе да еба мамицата им да еба, Народен съд за тях и „только один приговор – смерть“!
    Някой тука хвали Сидеров – не се заблуждавайте това е долен шут, който опропасти националната идея за десетилетия напред! Видяхме и Валерката Симеонов колко струва, Красю Каракачанина го знаем! Изобщо и националистите ни едни като лайна на дъжд!

  6. Никола Г. Николов каза:

    Napisanoto e werno!, No „malko“ vulgarno… Проблема: КАКВО ДА ПРАВИМ? И не трябва да се чака!!! Трябва да се действа !!!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни