Ген. Румен Радев: Ако не съм готов – не излитам

768x432

Ген.Румен Радев даде първата си пресконференция след освобождаването си от армията Снимка: БГНЕС

 

„Никога не съм бил против съвместна охрана на въздушното пространство на България заедно с наши съюзници“, каза на пресконференция във вторник досегашният командир на ВВС о.з. генерал-майор Румен Радев, цитиран от БТА. Той представи мотивите си за напускане на армията и говори за състоянието на българската изтребителна авиация.

Ген. Радев посочи, че мотивът му за напускане е свързан с концепцията за съвместно изпълнение на мисията по контрол и охрана на въздушното ни пространство. Радев смята концепцията за неизгоден и унизителен за българските ВВС и за България документ. Според него от всички държави със собствена изтребителна авиация в НАТО, единствено България е депозирала документ, с който кани съюзни държави за съвместен „еър полийсинг“ срещу заплащане.

„Нямам нищо против ВВС на която и да е съюзна държава, нямам нищо против полските ВВС, имаме страхотно взаимодействие с тях. Но не мога да проумея факта, че ще плащаме за подготовката на полските летци, които летят около три пъти повече от нашите“, коментира Румен Радев.

„Тръгнах си, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза“, каза Румен Радев. Като основни причини за тежкото състояние на българската авиация той посочи некомпетентността на ръководството на МО, допълнено с неглижиране на военната експертиза и липса на стратегическо мислене.

На въпрос дали се чувства готов да стане върховен главнокомандващ на армията, ген. Радев каза: Ако се чувствам не готов – не излитам. Аз съм човек, който обича предизвикателствата и се готвя за тях. Никога не съм отказвал излитане, когато се е налагало”.

 Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. м-р о.р. инж.-ик. Цветан Петров каза:

    Поздравления генерале! Много хора все още не те познават и ще бъдат изненадвани от твоята принципна позиция и дела! Всяко шикалкавене с националните интереси ще бъде поставяно на заслужено място! Аз знам, че ти ще успееш! Много са твоите съмишленици и все повече ще стават! НАПРЕД И НАГОРЕ!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни