МВР върна тихомълком на Турция „предател“ на Ердоган

2a6ce8c6f688794484be1b4a8ccac56f

Абдуллах Бююк

 

от Борис Митов

Анкара и София заобиколиха екстрадицията на Абдуллах Бююк чрез „принудително отвеждане“

Смятаният за близък до ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен бизнесмен Абдуллах Бююк, който се намираше в България, бе предаден тихомълком от МВР на турските власти на ГКПП „Капъкуле“ в сряда.

Това стана ясно, след като в продължение на десетина дни българските власти убеждаваха, че няма начин Бююк да бъде върнат в Турция без тя да отправи официално и аргументирано искане и то да бъде разгледано от съда. Оказа се, че далеч по-лесният вариант е налагането на административна мярка „принудително отвеждане“ по Закона за чужденците в Република България.

От МВР потвърдиха пред Mediapool информацията в сряда привечер, след като българските власти цял ден опровергаваха изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред в. „Хюриет“, че екстрадицията на Бююк е „в процес на подготовка“, тъй като България е отказала да му предостави политическо убежище.

В случая става дума за правомощието на шефа на дирекция „Миграция“ в МВР да гони от страната чужденци, които са пресрочили законния си престой. Именно по този текст от закона Бююк е бил отведен до „Капъкуле“, като официалната причина е, че e просрочил максимално разрешения престой в страната ни.

Попитани дали шефът на „Миграция“ Николай Николов самосиндикално се е занимал с този казус или е бил сезиран от някого, от пресцентъра на МВР заявиха единствено, че подобни въпроси се решават по служебен път.

За предаването на Абдуллах Бююк съобщиха първо турски медии, цитирани впоследствие от ТАСС. Според изданието „Дейли Сабах“ се очаква Бююк да бъде разпитан в полицейското управление в Одрин.

Официална информация от българските власти не бе предоставена, докато медиите сами не я потърсиха. През целия ден от правителството отричаха по различни канали, че се подготвя предаването на Бююк на Анкара.

Както е известно, въпросният бизнесмен е заподозрян от режима на турския президент Реджеп Таийп Ердоган във връзки с организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за военен преврат от 15 юли. Бююк е сочен от турските управляващи като финансист на т.нар. терористична организация ФЕТО.

След първото изказване на Чавушоглу за предаването на Абдуллах Бююк в началото на миналата седмица, правосъдният министър Екатерина Захариева обясни, че този казус е бил разгледан от българския съд още през март, когато Софийският апелативен съд (САС) окончателно е отхвърлил искането на турските власти да им предостави Бююк. Тогава тя уточни, че от края на юни до началото на август „няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция, за който и да е неин гражданин“.

Въпреки коментарите на Чавушоглу, десетина дни по-късно ситуацията не бе претърпяла промяна. От правосъдното министерство заявиха в сряда следобяд пред Mediapool, че до 10 август Турция така и не е изпращала ново искане за екстрадиция на Бююк, нито на старите основания, отхвърлени от САС, нито на нови.

Според запознати ново официално искане от Анкара не е било изпратено, заради практиката на съдилищата в България да не постановяват екстрадиция на чужди граждани на същите основания, по които вече един път са се произнасяли отрицателно. Така Анкара би трябва да се мотивира по различен начин за предаването на Бююк, но е съмнително дали български съд би го уважил при положение, че идва от страна, дерогирала Европейската конвенция за правата на човека.

В този ред на мисли използваната от МВР процедурна хватка за предаване на Бююк на Анкара изглежда най-лесният и сигурен начин за удовлетворяване на исканията на Турция.

По отношение на думите на турския външен министър, че на Абдуллах Бююк вече е било отказано политическо убежище в България, Mediapool потърси информация от прессекретариата на президента. Оттам обаче препратиха въпроса към Министерския съвет (МС), въпреки че предоставянето на политическо убежище е от компетентността именно на държавния глава. Поводът бе, че Чавушоглу споменал правителството, а не президентството.

Така или иначе, Mediapool не успя да се сдобие с официално становище по въпроса от МС. По неофициална информация обаче, през последните десет дни в правителството не е било обсъждано евентуалното предоставяне или непредоставяне на политическо убежище на Абдуллах Бююк.

Източник: Mediapool

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни