Aлчността и некадърността властват над разума в България и ЕС

ttip-tisa-ceta

Разговор на Христина Христова с Мариана Христова за Мемория – 2 част

(Първа част на разговора вижте тук – „Да си основем държавата отново“)

mariana-hristova1В рубриката „Разговори с български жени“ първият гост на Мемория е инж. Мариана Христова.

Продължаваме разговора си за СЕТА и ТПТИ.

Мариана Хритова е завършила Технически университет – София, специалност Информационни технологии. Магистър по Изменение на климата и управление на водите.

Тя е активен участник и сред основните организатори на каузите срещу ГМО продуктите, срещу фракинга за добив на шистов газ, за хранителен суверенитет, срещу TTIP и СЕТА.

Член на Инициативния комитет на Гражданската инициатива „За забрана на проучването и добива на шистов газ в България по метода на хидравлично разбиване“. Именно в резултат от неуморната работа на тази обществена организация беше наложен мораториум върху технологията фракинг за добив на шистов газ в България, а Мариана Христова се превърна в емблематичното лице на съпротивата срещу шистовия газ в България.

Тя е сред организаторите и на протест срещу безобразията в Здравното министерство и срещу въвеждането от министър Москов на пръстови отпечатъци за чекиране на пациентите, въпреки масираната съпротива от страна на лекарските съсловия и въпреки обществените настроения.

Мариана, на 20 юли в парламентарната икономическа комисия беше включена точка от дневния ред, касаеща споразуменията ТПТИ и СЕТА. Инициативата беше на сдружение „Солидарна България“, ти също присъства на тази среща. Докато представителите на гражданските организации са излагали своите аргументи и притеснения за пагубните ефекти от тези две споразумения, депутатите от управляващите партии ГЕРБ и Реформаторски блок са напускали един по един залата. Това е не само потресаващо, но и демонстративно безхаберие. Но само това ли е или нещо повече?

– Да, в момента, в който дойде редът на тази точка, първо се изнизаха най-демонстративно депутатите от Реформаторския блок. След това един по един си тръгнаха депутатите от ГЕРБ, включително и зам.-председателят на комисията. Имало е въпрос преди това дали ще има някакво гласуване на нашето предложение, но в момента, в който са разбрали, че няма да има и гласуване, са казали, че тази точка въобще не ги интересува и изобщо не изчакаха. Това, което мен лично ме учуди, е че поне не остана някой да види за какво става въпрос. Всичките тези клишета и всичките тези поставяния на етикети определено не вършат добра работа на никого. Особено когато става въпрос за нещо, което ще се дебатира в нашия парламент, добре е човек да знае какви аргументи има и отсрещната страна, дори и да не е съгласен с нея. В нормалните държави парламентът е място, където се случват дебати, вадят се аргументи „за“ и „против“ и накрая се взимат решения, които да са добри за народа. Само че в нашия парламент явно нещата вече не стоят така. Аз го приемам така – командите са дадени, някой вече е решил какво ще е положението и оттам нататък смятат за излишна дори демонстрацията на интерес. Чу се разумен глас от страна на опозицията – от представителите на БСП, на Патриотичния фронт, Атака. Бяха информирани и изказаха мотивирани доводи против, но нямаше кой да ги чуе.

Econ_com_CETA-1024x682

Зам.-председателката на Комисията по икономическа политика и туризъм Даниела Савеклиева малко преди да се измъкне последна с депутатите от ГЕРБ / Снимки: Иван Стоименов

 

Един от поводите тази тема да се дебатира в нашия парламент беше наскоро гласуваното решение на унгарския парламент, който забрани на правителството да упълномощава ЕС да подписва от името на Унгария предварителното изпълнение на СЕТА и на ТПТИ. Ние ставаме свидетели (тъй като аз се интересувам какво се случва и на европейско ниво) на едни манипулации, на едни процедурни игри, които позволяват на управляващите и в Европейския съюз да взимат решения от името на хората, заобикаляйки и възползвайки се от разни вратички, които са оставени, използвайки процедури, които са изненадващи. Както е в случая със СЕТА (между ЕС и Канада) – слага се на кантар и се казва: това ако е икономическо споразумение, можем да го подпишем само от името на Европейската комисия, няма нужда да се верифицира след това по държави; или пък имаме възможност да се подпише от ЕК и докато чакаме държавите да го верифицират, което ще отнеме 2 или 3 години (а ние вече толкова много бързаме и това споразумение е толкова важно), то ще влезе в сила предварително, тоест, с предварително изпълнение. А пък след това вече, ако решат държавите, ще бъде прекратено или нещо такова.

Изобщо, всичките тези игрички аз вече съм ги гледала, когато ставаше въпрос за европейската регулация за фракинга. Две години НПО-тата работиха по това да бъде задължителен ОВОС-а за всеки сондаж, който се провежда на територията на ЕС. Накрая, чисто процедурно, това предложение, върху което сме работили заедно с европейските депутати и бяхме стигнали до изключително добри резултати, полетя в коша, защото беше върнато дни преди да се разпусне Европейския парламент. Технологично нямаше време то да се върне в комисия, да се направят дребните корекции и отново да бъде подложено на гласуване. Така двегодишният труд и на депутати, и на НПО-та, и на граждани с активна позиция – да се защитят природата и водите в ЕС, отиде в коша.

В момента сме свидетели на абсолютно същите игри. Това споразумение се разхожда тук и там, няма яснота как точно ще мине, разискват се форми, под които да мине така, че да не се ратифицира от локалните парламенти. Защото има съпротива от страна на Германия, на Франция, на Унгария.

NGO_CETA_NS-1024x682

Мариана Христова на срещата в икономическата комисия в парламента

 

– Дори Ангела Меркел се възпротиви остро на предложението на Юнкер, според когото сделката СЕТА с Канада може да бъде одобрена от ЕС без съгласието на националните парламенти. Това беше много радикален ход на Юнкер, който доказа безапелационно за чии интереси работи. На какъв етап е СЕТА?

– Самата СЕТА е във вариант консолидирани текстове, което означава, че преговорните текстове са абсолютно приключени, върху тях повече не може да се редактира, те са окончателно одобрени от ЕК и вече са влезли в процедура – следва гласуване в Европейския парламент, в местните парламенти. Но – навсякъде гласуването ще бъде „да“ или „не“. Не може да има частично приемане, не може да има изключване, редакция. Можем само да кажем, че го приемаме или не. Условията, които са залегнали вътре, определено по никакъв начин не отговарят на деветте изисквания, които самият Европейски парламент постави на Европейската комисия за воденето на преговорите по ТПТИ. Така че, на практика този документ би трябвало да бъде гласуван с „не“ от абсолютно всички. Защото самата Европейска комисия не се е съобразила с изискванията на Европейския парламент от самото начало.

Текат едни подмолни преговори, да се види по какъв по-съкратен път СЕТА да може да се промъкне. Една от причините да не могат да се разглеждат отделно СЕТА и ТПТИ е една клауза, която беше залегнала в ТПТИ, наречена “favorite nation“. Тя позволява на САЩ да дръпнат от други европейски договори, аналогични на ТПТИ (какъвто в случая е СЕТА) всяка клауза, която е по-изгодна от тази, която е вписана в ТПТИ. Това означава, че в момента тук са заложени арбитражите. Има над 42 хиляди корпорации, които са си отворили офиси в Канада. И го направиха, когато беше подписана NAFTA (Северноамериканско споразумение за свободна търговия) с цел да съдят собствената си държава (САЩ) като чужда фирма. Това им позволяваше да вкарат американската държава в арбитраж и да я осъдят, когато им нарушава интересите. Тези корпорации обикновено имат един офис с един адвокат, но той е напълно достатъчен, за да могат да водят дела и от едната, и от другата страна, както им е удобно. В нашия случай ние не можем да ги разглеждаме отделно, защото те наистина са тясно свързани и се преливат едно в друго. Дори и да се спазарим за нещо, което да се премахне в ТПТИ, то ще си го „дръпне“ от СЕТА, която върви преди него.

Nafta-Banner2

NAFTA -Северноамериканското споразумение за свободна търговия между САЩ, Канада и Мексико, подписано през януари 1994 г.

 

Затова не можем да допуснем никакви компромиси, на никакъв етап. Обясненията как една българска компания ще спечели, когато се отворят границите и се пуснат едни големи международни корпорации да си правят каквото си искат и да си налагат техни правила, на българския пазар, звучат, меко казано, абсурдно.

Мога да дам един пример за какво става въпрос. Представете си българското предприятие „Арома“, което произвежда бои за коса, и си представете как ще му помогне на него отварянето на едни граници и условни бариери (защото там митата са от порядъка на 2-3 процента), за да се пребори с концерни като L’Oreal и Wella. И какво точно се мъчат нашите икономисти да обяснят? Защото в случая това, което ще се получи след подписването на едно такова споразумение, е точно падане на нивото на контрол и одобряването на продукти, които съдържат вредни вещества, например, които в Европа са забранени. Но те ще влязат у нас, подбивайки цените. И заради ниския стандарт и тяхната стратегия “box moving” (зареждане на огромни количества на ниска цена), къде ще е мястото на бутикови компании, които са български и произвеждат качествени продукти? Не мога да разбера от нивото на каква икономическа прозорливост тези хора обещават печалби на една българска компания и много ми е интересно как ще го обяснят? Как ще се случи чисто технологично това нещо?

Защото, освен всичко друго, ние ще загубим дори от самата конкуренция между американска компания и немска такава, от която ние в момента внасяме. Ако тя дойде и залее пазара и измести немската компания с високото качество, ние ще загубим косвено от загубата на този пазар. Нито един от тези наричащи се икономисти, които се изказват смело, не съм чула да обясни логически и последователно как ще се случи тази висока печалба, която обясняват и на какво се базира? Защото резултатите след подписване на NAFTA, дори и след най-обикновена справка в Гугъл за БВП, за имиграцията на висококвалифицирани специалисти и стандарта на живот, сочат, че след подписването на този договор в Мексико икономиката направо е рухнала. Получило се е едно огромно изтичане на мозъци, увеличил се е драстично броят на хората, които разчитат на социални помощи, безработицата е нараснала. Така че някой трябва да обясни на какво основание дава такива големи обещания на европейските граждани.

NAFTA-protest

Протест срещу NAFTA в Мексико по повод 20-годишнината от подписването на с поразуменнието (януари 2014)

 

– А участва ли изобщо българският бизнес в този дебат?

– Не. Аз лично не виждам някой да ги информира как това нещо ще ги засегне. Българският бизнес все едно не съществува. И това, което мен ме притеснява, е че в СЕТА, например, са залегнали квоти. Всички имаме много лоши спомени от квотите, които приложиха към България в ЕС и всички знаем какви тежки последици нанесоха върху нашата икономика. Искам да ви кажа, че квотите, които видяхме за внос на телешко месо от Канада, надвишават 1.2 пъти цялата консумация на телешко месо в Европа. Което означава, че ние за пореден път ще убием собственото си земеделие. Защото там има хормони на растежа, ГМО-фуражи, по-различни технологични изисквания и т.н. Всичките тези неща ние си ги вкарваме директно в чинията! И то повече, отколкото можем да изконсумираме! При това убивайки местния производител, говоря не само за българския, а за европейския.

На срещата, на която бяхме, присъстваха представители на двата синдиката, които бяха категорично против. Но не видях някой, който да се изказва от името на производители, износители и пр. Говорили сме и преди това, опитвали сме се да срещнем и с БТПП (Българската търговско-промишлена палата). Информацията, която достига до браншовиците, или отсъства изобщо, или минава по такъв начин, че те не я забелязват. Но досега не видяхме нито един доклад или анализ – това, което трябваше да бъде направено от страна на правителството и ресорните министерства. Трябваше да се направи анализ на силните и слабите страни на България, да е ясна картината – какво изнасяме, колко изнасяме, какво произвеждаме. Тук има и един вторичен удар, който може да се понесе – ако ние внасяме нещо от ЕС, а този производител в ЕС пострада от конкуренцията на канадска компания, ние също ще сме потърпевши.

zx450y250_284001

– А кои са най-големите лобисти на СЕТА и ТПТИ в България?

– Както винаги – либертарианците, които винаги обясняват как свободата ще спаси света. Само че само тогава, когато свободата е лично тяхна, а не на другите. Доколкото съм влизала в спор с тях, думите им звучат като голи обещания – като се влезе в конкретика и се пита за механизма, по който ще се случи всичко, досега смислен отговор не съм получила. Защото не е въпросът да се излезе и да се каже на българите: вярвайте, обещавам ви! Ами не! Вече никой на никого не желае да вярва, искаме да видим доказателства. И не само доказателства, а смислен дебат по темата.

– Защо обществената съпротива е толкова слаба?

– Заради липсата на информация. И това, което го има при българина, не е само българска, а европейска черта. Някак си всички се научиха, че когато някой от политиците им изобщо не става, те ще се „отърват“ от него, изпращайки го в ЕП или ЕК. Не, не става така! Там се получава една концентрация на хора, които са толкова некадърни, меко казано, и толкова несериозно и лобистки подхождат към различните теми, че аз самата се ужасявам. Като започнем от това, че Мартин Шулц няма завършено средно образование и завършим с това, че Жан-Клод Юнкер говори за извънземните, които много се интересуват от бъдещето на ЕС, защото той бил говорил с тях. За мен това е толкова подигравателно отношение към хората, един вид – чакайте да пробвам колко голяма простотия мога да кажа, без хората да реагират.

epa04316930 Martin Schulz (R), President of the European Parliament, congratulates Jean-Claude Juncker (L), candidate for President of the Commission, in a press conference after the plenary session in the European Parliament in Strasbourg, France, 16 July and gives him the appointment certificate. EPA/Patrick Seeger

Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц

 

Бях потресена от това колко голяма е сградата на лобистите, колко е близо до Европейския парламент, как те се разхождат вътре, по какъв начин се натиска, колко е силна манипулацията отгоре и как хората не си дават ясна сметка, че ние сме изнесли суверенитета си в този Европейски съюз. Когато ставаше въпрос за околна среда, за норми, за регулации, имаше и положителен ефект и много неща успяхме да опазим.

Stopp No Gegen Anti TTIP CETA TiSA Freihandelsabkommen LogoСамо че в момента тези два договора (ТПТИ и СЕТА, а да не забравяме, че идва и ТИСА, която касае услугите) са изключително опасни и точно сега европейският гражданин трябва да каже СТОП! След като Европейската комисия, която е на такова високо ниво, е жертва на лобистки натиск и се е поддала, сега е времето гражданите да кажат НЕ!

Защото само ние сме тези, които сме заинтересовани. Но и гражданите отвъд океана също са заинтересовани. Знам го, защото от години се занимавам с борбата срещу ГМО, и знам моите приятели от САЩ, с които работихме заедно, колко разчитаха на това, че Европа ще натисне Америка за етикетирането на ГМО – нещо, което така и не успяха да постигнат вече толкова години. Моето притеснение е, че в момента ние сме под натиск тук, в локалното си законодателство, защото последното безумие, което видяхме, е да се коригират глобите в Закона за храните, ако се намери неетикетирано ГМО, на смешните 300-500 лева. Освен това според нашия закон, когато се хване такава пратка, тя се изтегля от пазара, но не се уведомяват потребителите. Например, ако някой си е купил царевица, която е ГМО, но не е етикетирана като такава, хората няма да получат информация, че еди-коя си фирма е внесла такава царевица, за да си я изхвърлят. Нашето законодателство не дава право да се огласява името на компанията, която е внесла такъм продукт.

– В САЩ, както и в Европа, също има голяма съпротива срещу ТПТИ, въпреки че на пръв поглед големият губещ в случая е ЕС. Кои са обаче отрицателните последици за самите Съединени щати от Трансатлантическто споразумение?

– Те разчитаха на камшичния удар от страна на европейските регулации, за да вдигнат стандартите и в САЩ, но няма да го получат. Другото нещо, което ги притеснява, е настъпващата безработица, защото като естествен процес ще се получи изтичане на някои дейности навън. Това не е първият подобен договор на САЩ и те имат наблюдения върху собствените си пазари, знаят, че отново ще пострадат малките и средните предприятия. Единствените, които са спечелили от подобни договори, са най-големите. Те позволяват на големите да станат още по-агресивни, да налагат свои правила, да влошават условията на труд, да натискат и да извиват ръце. Има вратички да бъдат заобиколени всички изисквания, които касаят детски труд, работно време, условия на труд, например като си назначават служителите към тях, без да са задължени да спазват местното трудово законодателство.

monsanto-gmos-robert-fraley-world-food-prize-bt-corn-eggplant-pesticides-syngenta-722x428

Протест в Ню Йорк срещу ГМО и Монсанто

 

Изобщо цялата система на подобни договори цели да елиминира локалните законодателства навсякъде, да създаде едни вериги от арбитражни съдилища или трибунали, в които съдии ще са настоящи или бивши корпоративни адвокати, които ще съдят не на основание на закони, а на основание на прочетения договор – случай по случай. Както е в американското законодателство. Това позволява на САЩ да се протака и да не разбират хората, че фракингът трови, да не разбират вредите от ГМО. Защото когато такива случаи приключат със споразумение, вътре задължително има една клауза за конфиденциалност, която позволява целия файл, с всичките документи по случая, да изчезне. По този начин комулативните ефекти, вредата от нещо, не са видими. Едно е човек да разбере, че има, 200 хиляди дела за отровена вода, съвсем друго е да разбере само за отворените към момента, които са, примерно, хиляда. В единия случай се разбира, че става дума за изключително голям обем на щетите, в другия случай това не е видимо за хората.

04b_250K_Stop_TTIP-CETA2_600

250 000 души протестираха срещу ТПТИ и СЕТА в Берлин през октомври 2015. Масовите протести продължиха и през 2016-та.

 

Българското правителството се прави, че не чува все по-голямата съпротива на европейските прогресивни движения. Да не говорим, че скандалните разкрития на Грийнпийс за изнудването от страна на САЩ спрямо ЕС бяха подминати с гробовно мълчание от българските власти и казионни медии, сякаш нищо не се е случило. Меглена Кунева например не спира да хвали ТПТИ и СЕТА, както на времето хвалеше спирането на реакторите в АЕЦ „Коздолуй“.

– Аз не смятам, че ЕС е виновен за неизгодните предприсъединителни договори, които България подписа. Трябва да напомним на хората: Кой подписваше всичките тези предприсъединителни договори? Какви бяха тежките последици върху българската икономика, върху селското ни стопанство? Какви квоти бяха приети от ЕС и какви квоти бяха подписани от българска страна? И много добре да се сетят тези хора кой човек лично ги подписа? За мен е цяло чудо, че подобна личност изобщо има отново място в политиката. Сега ни предлагат точно такъв договор, който вече веднъж некадърно е подписан от българска страна с ЕС. След като вече веднъж обещаваха какви чудеса ще направи ЕС за България, след като видяхме какви чудеса направи. Сега става въпрос за аналогичен договор – прехвърляне на суверенитет. Но този път европейският суверенитет ще бъде изнесен и даден на САЩ и Канада. Това трябва да е ясно на хората.

Как си обясняваш това доброволно предаване на суверенитета? Защо се случи така, че европейската и в частност българската политическа е класа се оказаха толкова безхаберни? Имаш ли отговор за липсата на каквато и да съпротивителна енергия, свързана с поне елементарен инстинкт за самосъхранение, щом за запазване на националния суверенитет в случая явно и дума не може да става?

– Обяснявам си го с това, че алчността за кой ли пореден път е надвила над разума. С това, че сме оставили хора, които даже нямат необходимата квалификация, да взимат жизненоважни решения от името на България и на ЕС. С това, че сме ги оставили без коректив. С изключително силния лобистки натиск и с това, че за тези хора е важно какво ще вземат.

zx620y348_2217627

25 април 2005 – На тържествена церемония в Люксембург България подписва Договора за присъединяване към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева.

 

Има ли връзка между днешното дестабилизиране на Европа и подписването на ТПТИ? Много прогресивни анализатори не крият безпокойството си, че всяването на страх в европейското население от увеличаващия се терор и съответно отнемането на основни права и свободи под предлог борба с тероризма, ще се отрази негативно на европейските общества в борбата им за отстояване на европейския суверенитет. Прави впечатление абсолютната пасивност на европейските лидери, които сякаш внушават, че трябва да свикваме с тероризма. Това звучи отвсякъде, в комбинация с празнословия за „солидарност“, която реално нищо не значи.

– Според мен има връзка, но естествено, не мога да го докажа. Това, което наблюдаваме като бежанска вълна, е организиран наплив, който цели да превземе Европа. Няма как тези хора да пристигат с еднакви дрехи, с еднакви телефони, с еднакви суми пари, ако не са организирани. Ние не сме подготвени и това нещо се вижда отвсякъде. САЩ, въпреки широко рекламираната си демокрация и грижата за свободите, има строго регулиран и ограничен достъп до страната.

В Европа, освен че този наплив е целенасочен и е отвън, е съчетан и с алчността отвътре. Защото в момента Европа обезлюдява, ние не раждаме деца, съответно има нужда от работна ръка. Вкарвайки нискограмотни, нискоквалифицирани кадри отвън, на практика ще се създаде изкуствена конкуренция на вътрешния пазар на труда. Това ще лиши европейците от постигнатите с толкова дълго водени борби условия на труд, заплащане и високи стандарти. Те на практика ще бъдат обезсмислени, защото тези хора ще служат като оръжие за изнудване и натиск върху пазара на труда. Да не говорим, че колкото пъти съм ходила в чужбина, съжалявам да го кажа, но интегриране на този тип хора не видях никъде, то е видимо с просто око. Дори и в самия Брюксел, където човек може да влезе в един квартал и да установи, че е в Африка. Те са си направили един техен анклав в центъра на града, на 3 минути пеша от най-скъпата улица в Брюксел, живеят си в него, ползват се от всички предимства, раждат деца, но не се променят, не се интегрират.

– Как виждаш съпротивата ни като общество? Само в гражданските движения ли е отговорът? Има ли партийни субекти, с които би могло да се постигне по-ефективен натиск върху властта?

– Вече споменах за БСП, Атака и Патриотичния фронт, които са против подписването на споразуменията. Каквото и да направят, винаги ще е от полза – ако целият парламент е единодушен, тогава положението ще е изключително тежко. Това, което обещаха да направят, е да внесат същата декларация от името на БСП, която да се гласува веднага след ваканцията на НС. Надявам се, че няма да сме закъснели много. Ако изобщо се събере мнозинство, с декларацията ще се задължи правителството да не подписва документи за предварително изпълнение на СЕТА. Друг механизъм не съществува, но натискът отвън е задължителен.

А целта на гражданските движения е да ограмотяват, те сами не могат да свършат нищо. Трябва да е ясно, че отговорността е на всеки един от нас.

r-1024-768-protest-transatlanticheskoto

Протест в София срещу ТПТИ и СЕТА

 

– Според теб, в крайна сметка, ще успее ли ЕС да се измъкне от ТПТИ и СЕТА?

– Напук на всички очаквания, аз съм непоправим оптимист. Смятам, че въпреки алчнотията, въпреки че ни притискат с всякакви проблеми от всички страни, Европа все още е жива и мърда и може да окаже съпротива.

– Фактът, че има хора като теб, за мен означава, че България може да бъде част от този процес на осъзнаване.

– Да, вярвам в това. Ние бяхме в авангарда и с фракинга, и с ГМО. Българите като цяло са будни и информирани, но толкова много ни заливат в ежедневието с трудности, негативизъм, с лоши новини, че в един момент енергията просто спада. Но смятам, че съпротивителните сили на българина също са живи и че ако той има време и достатъчно информация, ще стане и няма да позволи това да се случи.

– Каква е ролята на медиите в този процес на осъзнаване и на чия страна са медиите в България?

– За жалост медиите са на страната на политиците. Тази тема изобщо се неглижира и по всякакъв начин се бяга от нея. Не съм сигурна, че тези казионни медии, с които разполагаме, са достатъчно информирани какво точно представлява това споразумение и не съм сигурна, че ги интересува. За тях е достатъчно, че някой от управляващите е казал „Ние сме ОК!“ и дотам. И по всякакъв начин се стремят да избягват темата. Добре, че има онлайн медии и други, неказионни, както и вие, от Мемория, които да говорят по такива теми, които определено са непопулярни и не носят приходи, но са изключително важни за живота ни.

– Благодаря ти, Мариана!


 

* Първа част на разговора вижте тук – „Да си основем държавата отново“

stop-ttip** 3,5 милиона души подписаха онлайн петицията на Европейската инициатива срещу ТПТИ и СЕТА. Имате възможност да се присъедините и вие, като я подпишете в дясната вертикална лента на нашия сайт – или още сега в този линк – STOP TTIP!

Още от автора: Мариана Христова

Мариана Христова

Мариана Христова е завършила Технически университет – София, специалност Информационни технологии. Магистър по Изменение на климата и управление на водите.
Активен участник и сред основните организатори на каузите срещу ГМО продуктите, срещу фракинга за добив на шистов газ, за хранителен суверенитет, срещу ТТИП и СЕТА.
Член на Инициативния комитет на Гражданската инициатива „За забрана на проучването и добива на шистов газ в България по метода на хидравлично разбиване“. Именно в резултат от неуморната работа на тази обществена организация беше наложен мораториум върху технологията фракинг за добив на шистов газ в България, а Мариана Христова се превърна в емблематичното лице на съпротивата срещу шистовия газ в България.

  1. НИКОЛАЙ СТАТКОВ каза:

    обществената съпротива е толкова слаба защото престъпленията на властта от 70 години всяват страх, разделят и противопоставят обществото в съучастие на продажна интелигенция!

  2. Безименен :-) каза:

    Това, че някой хора са се самонарекли либертарианци не означава, че са такива. Всъщност името няма значение.
    Един от най-добрите примери е самия Алан Гринспан. Дядката нищо, че се пише фен на Аин Ранд е доста далеч от това което твърди, че му допада в идеите и. Т.е. той е „либертарианец, ама само в позитивната част на вълната :-).

    Проблема на не“либертарианците“ е не по-малко тежък. Те се опитват да казват на потребителя какво да купува. Защото тарифите и т.н. създават друга несправедливост, т.е. дават авантаж на Арома или който и да е друг за сметка на вносителя.

    Никой не вади парите на потребителя насила от джоба. Ако е глупав и купува евтин буклук това е за негова сметка, и следва да плати за глупоста си. А не през разните му там „мерки“ на държавата, които се плащат косвено винаги от данъкоплатеца :-(.

    За това си хабя думите да пиша, че в България дясно няма, само цветно ляво, което разчита под една или друга форма винаги на Държавата. Беше при тъмносините, сега е при бледолико-сините ;-). Да му крепи бизнеса с тарифи, да му пази(гарантира) Парите и т.н.

    Та ако искате да се запознаете с дефектите на системата, не само в България а и навсякъде ей ви една „либертарианска“ книжечка ;-))). Понеже твърдите, че нямало „логични“ аргументи :-).

    https://mises.org/sites/default/files/Man,%20Economy,%20and%20State,%20with%20Power%20and%20Market_2.pdf

    Т.е. вие сменяте Брюкселския лобизъм с „местен“ и това винаги, ама винаги е за сметка на крайния потребител. Така, че предлагате едно зло да бъде заменено с друго, само, че местно :-).

    Тарифите и таксите, ако имат изобщо някакъв „справедлив“ смисъл е само при търговска война, когато „партньор“ ви налага такива мерки когато сте на „свободен“ обмен с него. И дори тогава е спорно до колко това е полезно.

    Въпроса за „интеграцията“ е малко по-сложен за обяснение, но с едно ходене до Брюксел не става ясен ;-). На мен не ми е ясен дори след толкова много години сред далеч по-колоритна общност. От практически всяка основна културна група на планетата. Така, че интеграцията е „вълнови“ процес не права линия ;-))).

    Обаче гледам в България се „интегрирате“ пар-ексаланс. Вижте само какво пише на полицейската камионетка, на снимката която сте постнали. Имаше един мат’рял „Криворазбраната цивилизация“ ;-))), мадам ен месю ;-))).

    Иначе съм съгласен за алчността, но и за нея си има причина ;-)))))))))).

    Доста канадци дори не влизат в МакДоналдс и подобни. А в места в които, поне на думи ;-), телешкото или пилешкото не са с хормони и подобни. Е малко е по-скъпичко но и там си има трикчета /;-). Малко по-надолу например едни „японци“ държат едно суши, което е на сносни цени, сътветно винаги се чака на опашка и не искат да се разрастват, типична цел на „типичния“ днешен „бизнес“. Така, че обобщенията по-скоро демонстрират липса на опит от колкото наличие на такъв. Но и аз я допускам тая погрешка, така ,че разбираемо ;-))).

    • Райчо Марков каза:

      „ЕДИН ЗА СЕБЕ СИ, НИКОЙ ЗА ВСИЧКИ!“

      Така звучи мускетраският девиз по айнрандски. :-)

  3. доц. Боряна Гагова каза:

    Г-жо Христова,
    Към момента се очертават три възможни способа за недопускане на влизането в сила на тези договори. Това са: разпадане или преобразуване на самия ЕС, достатъчно масов ефективен протест на европейското население, придружен от писмено оформено несъгласие за сключване на тези договори и трети – най-елегантен – предварително доказване на юридическата нелигитимност на тези и подобни на тях споразумения. Юридически основания за това е почти сигурно, че има. Необходимо е обаче да се направят висококачествени юридически анализи, чрез които да се докаже по безспорен начин, че ЕК, а дори и европейският парламент не са оторизирани да сключват споразумения от името и за сметка на всички граждани на ЕС.
    Всичко това изисква – достъп до документацията по преговорите, добро познаване на противоречивото европейско законодателство и националните присъединителни договори, както и много упорит труд, а това означава – много пари, гражданско самосъзнание, смелост и борбеност.
    Налага се и създаването на общоевропейски юридически комитет по оспорването на тези споразумения, които от юридическа гледна точка са комплексни, т. нар. смесени юридически състави. Желателно е да се докаже и прогласи предварително нищожността на актовете на ЕС за въвеждане в действие на такива договори без изрично предварително опълномощаване за това от гражданите на ЕС.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни