Германците четат английски медии, за да разберат какво става в Германия

Germany-anti_Merkel50

Демонстрацията против миграционната политика на Меркел на 30 юли в Берлин, която беше скрита в основните германски медии. Снимка: Ватан

 

от Веселин Иванов

Във форумите под статиите в много английски вестници се срещат коментари на германци, които твърдят, че в страната им има цензура в медиите по въпроса за кризата с мигрантите и ислямистките нападения.

„В германските медии няма дори споменаване на това събитие (бел. ред. – многохилядна демонстрация в Берлин на 30 юли против миграционната криза и политиката на Меркел) – Bild, Welt, N-TV са неми за това. Ако живееш в Германия и искаш да бъдеш добре информиран, трябва да следиш британските медии. Не е ли странно?” – пише в „Дейли мейл” читател с името Марк Хамил.

След серията ислямистки нападения с брадви, ножове, самовзривяване, изнасилвания, германците са уплашени и са намалили пътуванията с градски транспорт и влакове с близо 20 процента, съобщават някои медии в Германия.

В медиите се води кампания на успокоение и прикриване на лошите новини, отбелязват във форумите в интернет. При съобщенията за атентатора в Мюнхен медиите се опитаха да прикрият ислямското му име. В английските вестници го наричаха Али Сонболи, в немските – Давид Сонболи. Немските медии бяха залети от съобщения, че той е последовател на Брейвик, крайнодесен, което според мнозина е т. нар. пропагандна „димна завеса”. Първо му поставиха диагноза „амок”, после полицията съобщи, че бил дълго планиран атентат на крайнодесен.

Дойче веле” пуска успокоителни обзори с криминалисти, в които се обяснява, че престъпността, нападенията и изнасилванията в Германия намаляват, намалява броят на подозрителни лица от емигрантите и т. н.

Най-много възмущения в тази кампания предизвикват съобщенията, че опасността да загинеш при задавяне или друг битов инцидент статистически е по-голяма от това да загинеш при терористичен акт. Тази кампания напомня успокоителните съобщения в българските медии след аварията в Чернобил, когато се обясняваше, че радиация няма и постоянно намалява.

С опитите да се успокоява положението се налага цензура и върху критиките към Меркел и властта. Изказванията против мигрантската й политика удобно се класифицират като ксенофобски, расистки и неонацистки, летпя етикети на всеки критик на правителството.

За многохилядния митинг в събота в Берлин против миграционната политика на Меркел, само 2-3 германски издания пуснаха кратка информация от държавната агенция ДПА, а телевизиите въобще не го показаха, възмущават се читатели във форуми на английски вестници.

Демонстрацията е представена като крайна и екстремистка, въпреки че е била съвсем мирна, с умерени оратори. Някои посочват, че няколкохиляди души са се преместили от площада да протестират пред сградата на телевизия АРД, а тя нищо не е показала. Дори в новините вечерта направила манипулация и споменала за митинга в контекста на митинга на другия ден в Кьолн в подкрепа на Ердоган.

Във „Франкфурте Алгемайне Цайтунг” и други издания форумите са внимателно цензурирани и под някои статии могат да се видят по 5 коментара, а за същите новини от Германия в английски вестници се виждат и по 500 коментара, много от които на германци.

Германката Ангела Кновлес пише във в. „Сън” в коментар под новината за демонстрацията в Берлин против Меркел: „Няма нищо за това по нашите новинарски канали. …. Меркел разрушава Германия.”

Някои читатели, вероятно от Източна Германия, живели при комунизма, коментират, че са удивени как някога са слушали „Дойче веле” и западни станции, за да разберат какво става, а  сега трябва да четат английски вестници и дори да гледат международната руска телевизия RT, за да видят какво се е случило в Германия.

„Факт – в Германия не можеш да публикуваш размислите си във Фейксбук или някоя друга медия-платформа, ако те са антимигрантски, защото това се смята за омраза и престъпление. Сега е точно както е било в СССР и Източна Германия навремето” – това пише друг читател в английския в. „Експрес”.

Под статиите в английските вестници има много нападки срещу Меркел, която сочат като една от причините за сегашната криза. „Тя убива гражданските свободи в Германия”, пише в един от коментарите.

Зад стремежа медиите да бъдат политкоректни се промъква цензура, която спира всякакви критики срещу Меркел – това подозират много от коментиращите.

Източник: e-vestnik

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни