Австрия ни върна 11 незаконни мигранти с военен самолет

ELMENDORF AIR FORCE BASE, Alaska -- A Japanese air self-defense force C-130 taxis here after a long flight from Hokkaido, Japan. About 275 Japanese airmen are participating in Cooperative Cope Thunder, a Pacific Air Forces-sponsored air-combat training exercise set for June 5 to 20. Cope Thunder represents the first time the Japanese have deployed aircraft to North America for an exercise. (U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Keith Brown)

Австрия стартира програмата си за експулсиране на нелегални мигранти с военни самолети. В сряда Министерството на отбраната на Австрия съобщи, че първата група с 11 мигранти, на които е бил отказан статут на бежанец, са „доставени“ в България с военен самолет „Херкулес“ (C-130).

„Полетът беше осъществен в рамките на операцията за подкрепа на Министерството на вътрешните работи в борбата с миграцията“, се казва в съобщението на автстрийското военно ведомство, цитирано от ТАСС. В него се казва, че разходите за експулсиране на незаконните мигранти до България са над 10 хиляди евро.

По-рано австрийските медии разкритикуваха плановете на правителството да използва бойни самолети за траспортиране на мигранти, наричайки ги „гротескна демонстрация на силата на закона за много пари“. Тогава правителството уточни, че използването на самолети е само един от инструментите за експулсиране на незаконни мигранти от страната.

Причината за връщането на мигрантите на наша тритория е Дъблинският регламент от 2007 г., според който България е била първата държава-членка на ЕС, през която са преминали. В групата от 11 души има граждани на Афганистан, Пакистан и Ирак.

Memoria de futuro

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни