Нова банкова криза иде от Италия

813885-l

Банка Монте дей Паски ди Сиена е най-старата финансова институция в света и третата по големина в Италия. Тя е сред банките, които създават сериозна опасност не само за икономиката на Италия, но и на цялата еврозона.

 

от Тим Маверик, „Уолстрийт дейли“

Лошите заеми възлизат на 360 млрд. евро, а ЕС пречи на Рим да предприеме мерки за спасяване на финансовите институции

Следващата банкова криза чука на вратата. Този път тя не идва от САЩ, а проблемите ще започнат от другата страна на океана – от Италия. Банковата система на страната не се е възстановила, след като финансовата криза от 2008 г. срина международните финанси. Всъщност лошите заеми в италианската банкова система възлизат на 360 милиарда евро – това се равнява на една пета от брутния вътрешен продукт на страната. Тази сума също така представлява около 17% от всички банкови заеми. За сравнение по време на финансовата криза нивото на лошите заеми е едва 5% в американските банки. Италия има нужда от огромен спасителен пакет, подобен на Програмата за изкупуване на проблемни активи, която беше отпусната в САЩ по време на последната криза.

Собствената цел на Европа

Познайте какво? Бюрократите и политиците в ЕС блокират подобна мярка, тъй като това е срещу техните „правила“. С ограничения като това дали някой се чуди защо Великобритания гласува да излезе от ЕС? Точно както във футбола, любимия спорт на Европа, ЕС изглежда решен да си отбележи автогол, при който играч случайно вкарва топката в мрежата на собствения си отбор. Италианският премиер Матео Ренци изглежда готов да налее пари в банковата система на страната, за да рекапитализира банките. За четвърти път от ноември насам регулаторите в ЕС отхвърлят подобен опит за спасяване на банките. Ренци дори директно беше разкритикуван от германския канцлер Ангела Меркел, която каза: „Написахме правила за банковата система, не можем да ги променяме на всеки две години“. Тези „правила“ включват вътрешни спасителни пакети. С други думи, хора, които имат пари в закъсалите банки, ще изгубят част от спестяванията си. Така притежаваните от малки италиански инвеститори банкови облигации на стойност 187 млрд. евро, които са продадени като 100% сигурни, ще бъдат заличени. Миналата година бяха заличени подобни ценни книжа в четири малки италиански банки, собственост на над 100 000 инвеститори.

renci880

Италианският премиер Матео Ренци заплашва да налее пари в закъсалата банкова система на страната в разрез с европравилата.

 

Позицията на бюрократите в ЕС е доста пренебрежителна – те използват обиден тон в духа на „като няма хляб, яжте пасти“. Предполагам, че Меркел ще смени тона, когато германските банки изпаднат в подобно положение. Ренци заплашва да каже на ЕС, че няма да се съобрази с правилата, и че ще налее 40 млрд. евро в банковата система. Той иска да направи това, въпреки че Италия има втория най-голям държавен дълг в Европа след Гърция. От изключителна важност е Ренци да стабилизира дълга или банковата система на страната ще се срине. Стойността на акциите на италианските банки вече падна наполовина тази година, а само в последните две седмици те загубиха една трета от стойността си. Дори и подготвените 40 млрд. евро няма да бъдат достатъчни при стойността на лошите заеми в италианската икономика.

Не е необходимо да казваме, че Италия трябва да намери разрешение на проблемите си, при това скоро.

Рискът от разпространение на заразата

Италианските банки са важни, въпреки че единствената банка, която се смята за изключително скъпа е UniCredit S.p.A. (UNCFF). Служителите в европейския банков сектор признават, че спешно трябва да се разрешат италианските проблеми, но бюрократите в голяма степен пренебрегват и омаловажават това. Първоначално банките се обърнаха – може би дори се довериха – на властите за помощ. „Мислите, че изритвате кутията надолу по пътя, но неочаквано улицата се оказва стръмна, кутията се връща обратно и ви удря в лицето“, описва ситуацията висш италиански банкер пред в. „Файненшъл таймс“. Председателят на френския банков гигант „Сосиете женерал“ Лоренцо Бини Смаги заяви пред „Блумбърг“, че банковата криза може да се разпространи и в останалата част на Европа. Той настоява правилата, ограничаващи държавната помощ за кредиторите, да бъдат преразгледани с цел предотвратяването на по-голямо бедствие в региона. В духа на проблемите, пред които е изправена Италия, Смаги обяснява, че Германия също има прекалено много банки, които не отчитат приходи, което поставя германската икономика в опасност. Въпреки че Меркел отказва да приеме нови регулации, за да помогне на Италия, е време германският канцлер да види реалността – страната й може да бъде следващата изправена пред сериозен проблем. Ситуацията ще стане още по-интересна (разбирайте объркваща) в края на юли, когато бъдат обявени резултатите от стрес тестовете на италианските банки. Според най-добрите предположения поне 120 млрд. евро допълнителни капитали ще бъдат необходими.

Ще се огънат ли накрая бюрократите и политиците в ЕС? Или Италия ще трябва да тръгне по пътя на Великобритания и да се насочи към изхода на супердържавата, за да се спаси? Само времето ще покаже…

813883-l

Шефът на Централната банка на Италия Игнацио Виско представи в края на май годишния доклад за състоянието на банковата система на страната.

 

ПРОФИЛ

Италианската икономика е третата по големина в еврозоната, но в последните две десетилетия отчита лоши икономически показатели, отбелязва Би Би Си. На фона на общата икономическа активност (брутния вътрешен продукт) ръстът на икономиката остава с около 8% по-малък в сравнение с началото на международната финансова криза. Тя е приблизително същата както и в началото на века. Това затруднява генерирането на данъчни приходи, необходими, за да се регулира дълговата тежест. Тя също така увеличава възможностите различните бизнеси да изпаднат в затруднения и да не могат да погасяват плащанията по изтеглените кредити. Резултатът – италианските банки са притиснати от огромен проблем, свързан с лоши заеми или кредити, които не се погасяват на обща стойност 360 млрд. евро, което се развява на около една пета от годишната икономическа активност на страната. Една от банките, която е в центъра на настоящата криза, е най-старата финансова институция в света и третата по големина в Италия: Банка Монте дей Паски ди Сиена. Европейската централна банка й нареди да намали значително лошите си заеми.

Източник: вестник „Сега“

  1. Авиос каза:

    Италианската икономика страда от 11% безработица и има сериозни проблеми в банковия сектор.
    Акциите на най-голямата италианска банка УниКредит са загубили около 60% от пазарната си оценка през тази година. Освен това банката е момента се нуждае от 10 милиарда евро допълнителен капитал!
    http://www.bgnes.com/biznes/banki/4444910/

  2. Larry Fox каза:

    Били ли сте опитвали да получат заеми от банките, без успех? Спешно се нуждаем от пари, за да се измъкнем от дълга? Нуждаете се от пари за разширяване или създаване на собствен бизнес? Получи кредит от една от водещите компании за заеми във Великобритания. За повече информация, моля, свържете се чрез имейл: moc.l1607004353iamto1607004353h@61016070043532xofy1607004353rral1607004353

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни