Скандал между Германия и ЕК за ТПТИ и CETA

79384989-1

от Йордан Халачев

Юнкер се оказа най-ретроградната и вредна фигура в ЕС и „агент под прикритие“ на атлантическите идеи на Вашингтон. Скандал се развихря между Германия и Европейската комисия, между Меркел и Юнкер около Търговско-икономическото споразумение между Канада и ЕС – CETA.

CETA е подписано от лидерите на Канада, Европа и скандалната комисия още през 2014 година, но прилагането му беше отложено заради възражения в Европа относно разпоредбите за система за защита на инвестициите и  намесата на правителствата.
Канцлерината Меркел заяви в онзи ден, че парламентът на Германия трябва да се произнесе по споразумението за свободна търговия на Европейския съюз с Канада.

Юнкер обаче заяви, че сделката може да бъде одобрена от ЕС без одобрението на националните парламенти, което изправя германския лидер срещу Юнкер.

Неодобрението или одобрението е ключово за далеч по-скандалното и заробващо споразумение, което в момента се подготвя тайно и скрито между Европейския съюз и Съединените щати, въпреки ожесточени критики в Европа, особено в Германия, където стотици хиляди хора протестираха и срещу двете спогодби.

Меркел заяви, че „на Бундестага е позволено да участва в хода на национални решения“. Въпреки това Юнкер каза, че сделката може да бъде одобрена от ЕС без одобрението на националните парламенти. „Европейската комисия стигна до заключението, че това не е „смесено споразумение“, каза Юнкер, което на жаргона на ЕС означава, че то би трябвало да изисква както одобрението на Европейския парламент, така и на националните законодателни органи.

Министърът на икономиката на Германия Зигмар Габриел отправи унищожителна критика по повод изказването на Юнкер, казвайки пред ежедневника Tagesspiegel, че коментарът на председателя на Европейската комисия е „невероятно глупав“. През май 28-те страни-членки на Европейския съюз настояха Всеобхватното търговско-икономическо споразумение между Канада и ЕС (CETA) да влезе в сила единствено след като националните парламенти дадат своето одобрение за документа.

След скандалите около Трансатлантическото търговско споразумение (TTIP) с ЕС, когато Greenpeace разкри отвратителния федерален рекет над Европа, Обама се изказа за вестник Washington Post: „Америка трябва да диктува правилата на световната икономика. Другите държави трябва да играят само и единствено по установените от Америка и нейните партньори правила. Транстихоокеанското партньорство ще ни позволи да направим точно това“.

Коментарите в западните медии са унищожителни и предвещаваха края на TTIP, но наглостта  и предаността на континенталните предатели начело с Юнкер е безгранична.

След изтичането на документите за TTIP, хвърлили светлина върху опитите на Вашингтон да окаже натиск върху Брюксел, много западни журналисти и анализатори стигнаха до заключението, че сделката може да се прекрати.

„Днешната шокираща теч на информация за TTIP бележи началото на края на омразната търговска сделка между ЕС и САЩ и е най-важното за излизането на Великобритания от ЕС“ – пише в The Independent авторът на книгата „TTIP: Харта на дерегулацията, въздействие върху работните места и краят на демокрацията“ Джон Хилъри. Документите, подчертава той, показват, че в случай на сделка американските компании ще имат безпрецедентен контрол над европейските регламенти за здраве и безопасност.

„За всички онези, които казваха, че  само всяваме страх и че ЕС никога няма да позволи това да се случи – ето, ние сме били прави“, пише той.

Според Хилъри, изтеклите документи поставят профсъюзните лидери пред избор – или пълно отказване от преговорите по това споразумение, или поемане на риска да видят как целият европейския проект се срива пред очите им.

Източник: Преглед – Йордан Халачев

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни