Генетично създаваните хора – образ на глобалното бъдеще

GMO_01

Привържениците на генетично-модифицираните храни (ГМО) в оправдание на действията си винаги издигат „коронния“ си аргумент, че населението на Земята се разраства бързо с всяка година и също толкова бързо се увеличава броят на гладуващите хора в света. Тази измама има своите корени в теорията на англичанина Томас Малтус, който твърди, че подобряването на условията за живот на човека и удължаването на неговата продължителност неизменно ще доведе човечеството до бързо пренаселване на планетата и глад по света.

От създаването си през 18 в. малтусианството бързо укрепва позициите си като цяло направление в стратегиите за планиране на развитието на цивилизацията и се превръща в удобен параван за прикриване на непопулярни намерения от всякакъв вид. Една от  тези стратегии е създаването на ГМО като евтина и продуктивна храна за победата над „световния глад“.

При създаването на генетично-модифицирани храни в ДНК на растението се въвежда определен ген на друг организъм (например, ген на скорпион – в домат), което му позволява да придобие нови качества – издръжливост на суша, устойчивост на вредители, толерантност към хербициди, високи добиви, липса на гниене по време на съхранение и т.н.

Противниците на ГМО с право се страхуват негативните ефекти на ГМО-продуктите за хуманна употреба: онкологични заболявания, безплодие, малформации на новородените и други – всичко, което вече е установено в експерименти за ефекта на ГМО върху жив организъм, по-специално в експериментите върху плъхове.

И ето че сравнително наскоро генетиците обявиха, че предлагат на света нова панацея, друг вариант на генното инженерство – технологията CRISPR, която „обещава революция не само в медицината, но и в селското стопанство“.

GMO_02

CRISPR технологията е метод, насочен към редактиране на генома. Привържениците на новата стратегия за борба с глада твърдят, че в този случай в растението не се въвежда „чужд“ ген, а се правят промени в собствения му геном, но и тук, както преди, става дума за инвазия в природата.

Някои експерти смятат, че с използването на CRISPR технологията едва ли ще се създаде култура, която да е устойчива на плевели и вредители. Това само ще позволи да се получи растение с например различни варианти на въглехидратите.

Според общественото мнение тук важен е самият принцип за вкарване на темата за ГМО в позитивен контекст и че в ситуация на неподготвеност и неинформираност обществото ще позволи след време тази положителна оценка да се разпространи както върху работата по създаване на продоволствени култури от кръстосаните геноми на растения и животни, така и върху експериментите за „подобряване на човека“.

РЕДАКТИРАНЕТО НА ЧОВЕШКИЯ ГЕНОМ – СЪЗДАВАНЕ НА НОВ ПОДВИД ХОРА

През февруари 2016 г. в научния свят беше разпространена новината, че в Англия ще започне използването на технологията CRISPR / Cas9 за редактиране на генома на човешки ембриони – решението е взето от британската правителствена агенция HFEA (Управлението по ембриология и оплождане ин витро).

Великобритания стана първата западна страна, която официално одобри за използване технологията за редактиране на генома в човешкия ембрион. Беше заявено, че учените ще бъдат длъжни да унищожават ГМО-ембрионите в рамките на 14 дни след получаването им, както и че се забранява трансфера им в женски организъм за износване.

През април миналата година аналогични опити се извършиха в Китай, в университета Сун Ятсен, но поради етичния компонент на експеримента това доведе до силно негативна реакция от страна на научната общност.

Биоинженерите вече оцениха новото направление и масово насочиха усилията си към него. Предишната методика включваше сляпо вкарване на гена във веригата на ДНК (където попадне) и резултатът съответно беше много ограничен – само за получаването на нови свойства, например – засилено производство на хормона на растежа от генно-модифицираната сьомга.

CRISPR технологията за редактиране на генома позволява, според учените, да започнат да търсят възможности за най-разнообразни „подобрения“ – от лечението на наследствени заболявания до опитите за подобряване на човешкия вид, създаването на „видове“ не само с определени характеристики, но и със зададен набор от навици и способности като например успехите в спорта или способността да усвояват млякото и в зряла възраст.

GMO_03

При технологията CRISPR ензимът Cas9 се насочва към определена част от генома посредством водеща РНК молекула. След като открие съответстващата последователност в ДНК, съвпадаща с тази в РНК-то, той прерязва и двете вериги на двойната спирала точно на това място. За модифициране на генома се използва ДНК-шаблон, който заема мястото на вече увредения ген.

 

CRISPR технологията е целева промяна на гена и точността на попадане тук е по-голяма. Но и тя не е абсолютна, макар в популярните източници да се разпространява твърдението, че CRISPR / Cas9 технологията е „точна като скалпел корекция на генома“ – ефективността на редактирането при тази техника е далече от съвършенството.

CRISPR / Cas9 позволява не просто да се вгради нова последователност в ДНК, а да се замени нейната стара версия с нова. Но според експерти заедно с нужното прекъсване във веригата на ДНК в генома често се внасят и допълнителни елементи, а това провокира мутация.

GMO_04

Eнзимът Cas9, който служи като катализатор при пренаписването на ДНК

 

Невъзможно е да се предскажат дългосрочните ефекти от такава намеса и експериментите върху мишки не могат да пресъздадат пълната картина на промените в човешката природа в случай на целенасочена намеса.  Досега в света е проведен само един опит за корекция на генома в човешки ембрион – това е нашумелият китайски експеримент, при който учените работиха с 86 оплодени  яйцеклетки. От целия материал оцеляха 71 яйцеклетки, 54 от тях бяха подбрани за анализ, в 28 от тях ензимът Cas9 внесе нужните прекъсвания в генома, но само в четири от тях се случи нужната замяна на последователността на гените. Говорим за истински, зараждащ се живот, с който се правеха научни експерименти и това определи скандалния характер на проучването.

БИТКА ЗА ПАРИ И НАГРАДИ

Въпреки ниската ефективност, генетиците все пак възнамеряват да прилагат CRISPR / Cas9 технологията за внасяне на наследствени изменения в човешкия зародиш и да използват подобрените клетки при ин витро оплождане (IVF).

И научната общност, и обществеността, и медиите реагираха отрицателно на иновациите в областта на китайските учени и вмешателството в човешкия геном: списанията Science и Nature не публикуваха резултатите от проучването по етични съображения; директорът на Националния институт по здравето на САЩ заяви, че с човешкия геном не бива да се експериментира и че получените в неговата институция държавни пари никога няма бъдат използвани за такива изследвания; журналисти писаха, че всичко това ще доведе до моделиране и проектиране на деца.

Но въпреки това ситуацията започна да се променя: проучването на университета Сун Ятсен зададе нов вектор в науката – етичната страна постепенно избледнява и губи актуалност и по този път вече се втурнаха цял поток от учени и пари, отделени за тяхната работа. Така например, стартъп-ът Editas Medicine (стартъп – организация, която създава нов продукт или услуга в условия на висока несигурност), свързан с първооткривателита на технологията, привлече 210 милиона долара инвестиции (в това число и от Google).

Технологиите още не са разработени, не са получени отговори на много важни въпроси, но вече започна разпределението на очакваните печалби: предполагаемата стойност за изключителния патент за технологията може да достигне стотици милиони долари, а голямата награда, на която разчитат „пионерите“ е Нобеловата премия.

GMO_05

Китайски учени успешно редактираха геномите на човешки ембрион

 

Патентното ведомство на САЩ (USPTO) през януари 2016 стартира процедура за проверка на вече съществуващите патенти, свързани с CRISPR / Cas9: въз основа на анализа на научните публикации, свидетелските показания, пощенската кореспонденция и записите в лабораторните дневници, чиновниците ще изберат монополиста на правата върху тази технология, който след това ще определя кой от конкурентите да остане на пазара на генното инженерство.

ГМО БИТКАТА СЕ ОЖЕСТОЧАВА

Процесът започна и вече се разраства. В Япония правителственият съвет по биоетика одобри провеждането на генетични експерименти върху човешки ембриони.

В Съединените щати разрешиха създаването на деца от трима родители.

Специалистите в университета Джон Хопкинс успяха да отгледат от стволови клетки миниатюрен мозък, върху който могат да се провеждат различни експерименти. Службата за контрола върху качеството на храните и лекарствата в САЩ (FDA) за първи път в историята официално позволи в храната да се използва генно-модифицирано месо, в случая от ГМО-сьомга.

През октомври миналата година Европейският парламент отхвърли възможността на отделните страни от ЕС да забраняват на национално ниво вноса на ГМО-храни и фуражи, които Брюксел е признал за безопасни, тъй като това „може да унищожи общия пазар и да доведе до появата на контрол във вътрешноевропейския експорт“. Отварянето на границите им за ГМО също се явява условие за присъединяващите се страни към Световната търговска организация.

КАКВО НИ ОЧАКВА

Етичните проблеми няма да си отидат. Многократно започваната върху лабораторни мишки технология може да има напълно различни последствия, когато се прилага върху деца, а те ще се проявят едва когато тези деца започнат да растат. Да се правят експерименти върху деца е неморално и незаконно и никой дори не си прави труда да мисли за това дали детето е съгласно с такава намеса.

GMO_06

Технологията CRISPR беше използвана за първи път за лечение на генетично заболяване в жив бозайник при лабораторни мишки с наследствен ген на мускулна дистрофия

Бурно развиващата се технология на редактиране на генома поставя човечеството на пътя на отглеждането на различни породи хора: от създаването на деца с подобрени характеристики за тези, които могат да си го позволят, до елиминирането на човешка популация с определени характеристики по задача, поставена от клиента.

Това дава възможност да се говори за едно ново явление. По думите на директора на Курчатовския институт Михаил Ковалчук в света вече има реална технологична възможност за създаването на „хора от служебен подвид“, на която никой не може да попречи, защото „това се случва в действителност, това е развитието на науката“.

Всичко това се извършва в рамките на глобалните процеси за борба с „ограничените природни ресурси“. Неомалтисианската идея е прекрасен хранителен субстрат за глобализма, който диктува своите собствени закони. Според тях креативната класа не трябва да е многобройна, а за обслужването на нуждите на транснационалните корпорации трябват перфектни изпълнители с проверени характеристики: интелектуалното ниво – не повече от средното, елементарни професионални умения, работа с компютър, изпълнителност, послушание, готовност за колективна работа и препрофилиране в случай на инструкции от работодателя.

И макар създаването на „служебния човек“ да е все още пред нас, задължително условие за „новия подвид хора“ ще бъде ограниченото самосъзнание (чрез разработваните технологии за промяна на поведенческите настройки), минимизиране на разходите за неговата поддръжка (чрез евтината храна), а самата популация не бива да излиза извън рамките на целесъобразността (чрез управление на размножаването).

На тези цели вече успешно служат унификацията на образованието, ГМО-продуктите и ГМО-технологиите, както и абортите.

GMO_07

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: km.ru

Още от автора: Людмила Рябиченко

Людмила Рябиченко

Людмила Рябиченко е руски психолог, публицист и обществен деец. Председател на Общественото движение „Семейство, любов, Отечество“.

  1. Безименен :-) каза:

    Въпроса за собствения(личен) суверенитет е по-важен от държавния, но „безплатното“ образование не е „безплатно“ по причина ;-).

    Как бе, безплатно е само сиренцето в капана за мишлета. :-)))

    https://www.youtube.com/watch?v=7sArXw6ajNg

  2. Безименен :-) каза:

    Грубо, ако се опитам да ви дам по-разбираем пример от компютрите, това което се опитват да правят „медиците“ е да пишат „фърмуер“ за хардуер, който не познават :-))).

    Практически, повечето „медици“ са като повечето „софтуеристи“. Най-дълбокото им ниво на познаване на хардуера е „програмния модел“ на микропроцесора ;-))). Доста от тях на платката не могат да ви кажат дори къде е процесора, кои са „мостовете“ и кое е паметта. Да не говорим ако на дъното имате ЦПУ и ГПУ. Тогава започва истинска клоунада.

    Но те, „медиците“, ви обещават, „вервайте“, че пачовете, универсални, които са подготвили за ДНК, ще работят :-).

    Ами ако пача претовари ЦПУ-то или ГПУ-то и чипа „цъфне“, кой тогава плаща сметката ???

    И с какво, и как ще измерим промените, визирам принципа на Хайзенберг :-) ???

    Та има две области, поне за човека, в които е мноооооооооого опасно да се пипа:

    1. Генетиката
    2. Миметиката ;-)

    http://www.nobelprize.org/mediaplayer/index.php?id=624

  3. Безименен :-) каза:

    Но дори и това не е достатъчно, защото всеки електромагнитен процес има вълнова форма, три :-))) вектора Е М и Р. За хората познаващи Максуеловите уравнения това е ОЧЕВАДНО, но те са минимално малцинство ;-))).

    Т.е. протичащия ток има магнитна компонента в пространството, помните вярвам оная картинка на Леонардо да Винчи на човешкото тяло и яйцето около разперените му крайници ;-). Леонардо брилянтно познава златното сечение и го ползва в картините си.

    Така, че баланса генетика-миметика е договора на земята и небето а не на някакви си самозвани „човешки“ божества, нарекли се както си искат – медици или подобни.

    https://www.youtube.com/watch?v=JKHUaNAxsTg

    „Науката“ е разновидност на религията, колкото и невероятно да звучи.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни