ШОС – източната алтернатива на НАТО?

rtx1juz4

248257На провелата се среща на върха в Ташкент на 23-34 юни, Индия и Пакистан изразиха желание да се присъединят към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), която включва Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Узбекистан, Китай и Русия. По този повод френското издание Atlantico разговаря с Жан-Венсан Брисе от Института за международни и стратегически отношения в Париж.

13515269_10209960627600707_655964369_n

Жан-Венсан Брисе e бригаден генерал от Военновъздушните сили на Франция и научен директор на Института за международни и стратегически отношения в Париж, към който се присъединява след оттеглянето си от активна военна служба. Основните области, в които работи, са въпросите на отбраната и международните отношения,  Китай и стратегическите въпроси на Азия – един континент, където той е провел множество мисии. Автор на няколко книги за Китай.

Atlantico: Много анализатори описват ШОС като проект, чиято цел е да се превърне в противотежест на НАТО. Как стоят нещата в действителност? Какви са въпросите около разширяването на ШОС?

Жан-Венсан Брисе: Представянето на Шанхайската организация за сътрудничество като противотежест на НАТО ми се струва невероятно. ШОС (поне засега) не е военна организация. Освен това няма предпоставки държавите, членуващи в нея, да бъдат съюзници. В същото време формиращите организацията нации са се договорили за сътрудничество в областта на разузнаването и полицейската взаимопомощ в борбата срещу общия враг.

Общият враг е ислямският фундаментализъм. А НАТО се споменава, защото ШОС включва много държави. Но те далеч не са свързани по начина, по който са свързани държавите-членки на Северноатлантическия пакт.

SCO_(orthographic_projection).svgЩо се отнася до НАТО и САЩ, струва ми се, някои хора са загубили всякаква връзка с реалността на вълната на особено актуалните в момента антиамерикански и антинатовски  настроения. Повтарям: между ШОС и НАТО няма нищо общо. Разбира се, в НАТО са тези, които са готови да критикуват всяка организация с участието на Русия и/или Китай. И в двата случая си имаме работа с пълна липса на здрав разум и практическа логика. Това няма нищо общо с реалното състояние на нещата: базата данни, обменът на информация, съвместните полицейски учения, сътрудничеството между граничари и митничари. Общи сили на ШОС не съществуват и могат да се появят само след известно време. Трябва да припомним, че отношенията между Китай и Индия не предполагат съюзничество: те воюваха през 1962 г. и все още имат сериозни спорове. Освен това Китай няма съюзници и категорично не желае да има такива.

Въпреки че Индия и Пакистан, безусловно, искат да се присъединят към ШОС, не съм сигурен, че тяхното желание се споделя от Китай и че той би искал Индия и Пакистан да участват като пълноправни членове. В същото време Русия и Казахстан биха ги приветствали по всякакъв начин. Както казах, става дума основно за обмен на разузнавателна информация: Индия и Пакистан са засегнати от ислямския тероризъм и изпитват остър недостиг на информация. По този начин двете страни (въпреки че техните интереси често си противоречат) могат да спечелят много от достъпа до такава информация.

– Конкретно какви мотиви обясняват желанието на Индия и Пакистан да се присъедини към ШОС?

– Да започнем с първични данни: ШОС не е насочена към изпълнението на задачи, различни от тези, които споменахме по-горе. Те включват борбата срещу ислямския тероризъм, но не се ограничават само с това, защото на континента има и други форми на терористична дейност. По-специално това се отнася за различни сепаратистки групи. Но най-важната задача, пред която е  изправена ШОС, е ислямският тероризъм. Това е основната мотивация на страните, които се присъединяват към организацията и участват в нейната работа. Във всеки случай разузнавателните данни могат да донесат голяма полза и да представляват интерес. Те откриват перспективи за нови възможности.

epa05386388 Uzbek President Islam Karimov (L), Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (3-R) and Russian President Vladimir Putin (2-R) participate in talks in Tashkent, Uzbekistan, 23 June 2016. The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) summit marking the 15th anniversary of the organisation takes place in Tashkent on 23 and 24 June 2016. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

– Могат ли новите в организацията да подкопаят влиянието на Китай? И могат ли връзките между Китай и Индия да засилят позициите на Путин? Да какво ще доведе това?

– Дискусиите ще бъдат много интересни, защото, доколкото ми е известно, Китай винаги е бил против появата на нови държави, с изключение на тези, които могат да бъдат приети в качеството им на наблюдатели. По-специално това се отнася за Индия. Съвместното влияние на Русия и Индия, които, между другото, имат тесни връзки, би могло да се превърне в противотежест на Китай в ШОС. Ако Индия стане пълноправен член, тя ще постави изисквания, които ще усложнят живота на Китай.

Не е изключено Китай да се опита да играе с Пакистан, за да балансира ситуацията.

Засега не е ясно дали ШОС ще продължи да работи в строго техническия план за обмен на данни или участниците ще започнат да крият карти един от друг. Вече се водят истински покер партии, а данните за мюсюлмански и монголски (потенциално терористични) движения на територията на Китай откриват възможности за Русия, Пакистан, Казахстан и Таджикистан.

Освен това, всичко зависи от културата: в азиатския свят не е прието да се поемат писмени ангажименти, докато в по-западния и славянския те играят важна роля (в индийския – още повече). Тези два подхода към работата неизбежно се сблъскват… Така че, колкото по-дълги и подробни са съобщенията за пресата, толкова по-малки са шансовете за споразумение.

236993417

Превод: Memoria de futuro

Източник: Atlantico

Още от автора: Жан-Венсан Брисе

Жан-Венсан Брисе

Жан-Венсан Биссе е френски военен експерт, бригаден генерал, научен директор на Института по международни и стратегически изследвания (IRIS). Автор на няколко книги, посветени на Китай.

 1. Атака от Лондон каза:

  Е, хайде пък ….. как да нямат съюзници Китай? Май Биссе е забравил, че Русия и Китай подписаха 50годишен дълбок мир. Е това, ако не е съюз, здраве му кажи.

  • mich каза:

   Договорите с Русия не струват хартията, на която са подписани.

   • Атака от Лондон каза:

    Ти пук от кой мухлясъл килер на американското посолство изпулзя бре? Я марш обратно в дупката.

    • mich каза:

     Руско лайно, я марш обратно в Мацква.

     • Атака от Лондон каза:

      Абе ей, само тъпия соросоид като теб май още не е разбрал, че краварчовците и еврогейците са чао. Не схващаш ли, че пак си на страната на губещия? Не схващаш ли защо Англия панически избягаот еврогеята, която е васал на кравичките? Мухахааас…..тъп, по-тъп….най-тъп соросоид. И м/у другото референдума тук беше наистина на кантар. Ама черната маймуна го обърна след като дойде да съветва англичаните как да гласувзт. Факт. Само соросоидитр се кланята на чернилката и евтогеята, друг никой.

 2. deepzone каза:

  До лайното криещо се зад ника mich
  Соросоиден гьоверен дано поне ставаш за ебане. Щото за друго е ясно че няма как да ставаш. Боклук

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни