x420_Beata_Szydlo.jpg.pagespeed.ic.Q1Is8SGqET

Премиерът на Полша Беата Шидло обяви, че Франция и Германия не могат вече да играят решаваща роля в реформите, които трябва да се извършат в Европейския съюз, след като Великобритания напусна Европейския съюз, съобщава “Франс прес”, цитирана от БТА.

Не мисля, че френско-германският дует е в състояние да направи нещо ново за ЕС”, коментира Шидло пред местна телевизия и подчерта: „Франция и Германия настояват за задълбочаване на интеграцията в ЕС. Ние обаче смятаме, че не можем да продължаваме по този път. Този Европейски съюз вече не съществува. Британците отхвърлиха тази визия за ЕС с референдума.”

„Да, ЕС трябва да се промени, той се нуждае от нов договор и ние ще предложим промени. Имаме нужда от нови лица, от нова визия, от нова концепция”, изтъкна още тя, продължавайки тезата на лидера на управляващата партия „Право и справедливост” Ярослав Качински, който подхвърли идеята за нов договор на ЕС.

„Ние сме в ситуация, в която трябва да реконструираме ЕС и да вдъхнем сила на Европа. Ако страните членки оставят ЕС да се разпадне, това само ще зарадва Владимир Путин”, коментира още Беата Шидло.

Едно от радикалните предложения, които Полша ще представи на днешната среща на върха на лидерите на страните от Общността, е главната роля в ЕС да поеме Европейският съвет.

Главната и доминираща роля трябва сега да поеме Европейският съвет, а не Европейската комисия„, заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски след среща с министри и заместник министри на външните работи от девет европейски страни във Варшава вчера./ Memoria de futuro