Ще отнемат ли оръжията на американците?

GUNS-superJumbo

I. ЩЕ СЕ ОПИТА ЛИ ХИЛАРИ ДА ОТНЕМЕ ОРЪЖИЯТА ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ?

Днес една от основните задачи на политическия елит в Съединените щати е да се справи с оръжията, притежавани от американците. За либералния истаблишмънт този въпрос е на дневен ред не от скоро. В случая традиционните, консервативните американци, носещи все още духа на принципите, установени от основателите на САЩ, са едно от главните препятствия за спокойствието и комфорта на елита.

„Демократичният“ проблем на демократите

Днес в ръцете на населението на САЩ са около 300 милиона огнестрелни оръжия – средно по едно на човек за цялото население, като се включват възрастните и децата. При хипотетичен вътрешен конфликт въоръженият и обучен човек е много по-голяма заплаха за държавния апарат, отколкото неподготвеният и слабият. А с днешна дата клубовете и асоциациите по стрелба в цялата страна са ангажирани с насърчаване на културата на населението за правилното боравене с оръжие. Милиони американци всяка година се включват в необходимото за целта обучение, което ги прави доста ефективни в евентуален случай на сблъсък със силите на реда.

Крайъгълната 2-ра поправка в Конституцията

Правото на гражданите на САЩ да притежават и да носят огнестрелно оръжие е залегнало във 2-та поправка на Конституцията на САЩ. Не е чудно, че тази част от Конституцията е обект на най-голям брой нападки от страна на демократите. Барак Обама в последните осем години поддържа критична политика по отношение на правото да се притежава и носи оръжие. В началото на тази година бе обявена инициатива, според която правото за закупуване на оръжие може да бъде отменено за хора, които получават социални помощи от държавата. Основанието е, че гражданите, които не са в състояние да се издържат сами, не могат да се справят и с притежаване на оръжие. Тази позиция някои тълкуват като опит за сегрегация на населението.

gun-ownership-decline

Следва Хилари

Много експерти смятат, че Хилъри Клинтън е най-радикалният политик в цялата история на САЩ. Нейната позиция по широк кръг въпроси – от насърчаване на абортите до правото за притежаване и носене на оръжие – може да се обобщи с една дума: ултралиберална. А ако говорим за 2-та поправка, ето какво най-вероятно очаква американците, ако изберат за президент Клинтън:

Комплекс от затягане на федералното законодателство в областта на инспекциите (например проверка за произход). Това означава, че за да се приложи правото, залегнало в Конституцията на САЩ, гражданите ще минават през повече бюрокрация и повече хора ще бъдат лишени от правото да притежават и носят огнестрелно оръжие.

Забрана върху продажбите на оръжие за частни лица. Клинтън смята, че е необходимо да се отнеме правото на американците да купуват и продават законно регистрирани оръжия, ако сумата е „значителна“. В същото време конкретни суми не се споменават никъде, което означава, че „значително“ може да се нарече закупуването и на един пистолет.

Отмяна на закона за Защита на легалната търговия с оръжие (Protection of Lawful Commerce in Arms Act), според който хора, които са пострадали от незаконни действия с огнестрелни оръжия, трябва да съдят нарушителя, а не производителя на оръжието. След избирането на Хилъри Клинтън за президент, всеки, пострадал в престрелка, ще бъде в правото си да съди компанията Smith & Wesson или Colt, което пък може да се окаже пагубно оръжейната индустрия на САЩ.

Забрана за съхранение на оръжия от военен тип. Ако това се случи, в ръцете на спазващите закона американци остават неефективни модели оръжия, с които те ще се защитават само срещу диви кучета или срещу невъоръжен единичен нападател. С други думи, на американците ще им бъдат отнети оръжията, с които те все още биха могли да защитят останките от своите свободи.

Hillary_Gun331-880x513


II. ОРЛАНДО – ТЕРОРИЗЪМ ИЛИ ФАЛШИВ ФЛАГ?

След случая в Орландо, отново се появиха анализи и спекулации, според които стрелбата в гей-клуба вероятно е под фалшив флаг, а целта – поддържане на идеята за външния враг в лицето на ислямския тероризъм, като извинение за агресивната външна политика на САЩ и като основание за ограничаване на основните права и свободи на американското население с цел неговата защита от подобни бъдещи кървави събития.

Очевидно засега без отговор остава въпросът как е възможно самотен и тежко въоръжен стрелец да успее да влезе необезпокояван в заведението и да убие и нарани толкова много хора преди полицията да го спре.

Както се очакваше, Обама нарече инцидента „акт на терор и акт на омраза“, обещавайки „да защитим нашите хора и нацията, действайки срещу тези, които ни заплашват.“

Хилъри Клинтън разкри отново своята страст за нескончаеми войни, призовавайки „да се удвоят усилията за защита на страната ни от заплахи отвътре и от чужбина.“

pulse-orlando-detail-1-980


III. КОЛКО ОРЪЖИЯ ИМА В САЩ?

На фона на тези събития е трудно да се пресметне колко точно на брой са оръжията в САЩ. Повечето изчисления са базирани на федералната информация относно броя на произведените, внесените и изнесените от американските производители огнестрелни оръжия. В доклад на Конгресната изследователска служба от 2012 г., публикуван точно месец преди фаталните престрелки в началното училище „Санди Хук“, беше обявено, че броят на притежаваните от граждани огнестрелни оръжия през 1996 г. се е равнявал на 242 милиона; през 2000 г. – на 259 милиона; а през 2009 г. – 310 милиона.

Ако последната цифра е вярна, това означава, че първата година от мандата на Барак Обама е била една повратна точка в американската история: тогава за пръв път броят на циркулиращите огнестрелни оръжия е надхвърлил броя на цялото население на САЩ.

Добавяйки новопроизведените и внесените оръжия и премахвайки изнесените такива, получаваме брой от 357 милиона огнестрелни оръжия в САЩ за 2013 г. – с 40 милиона повече от броя на всички хора в държавата. Това е само изчисление. Цифрите не включват оръжията, които се внасят и изнасят от страната незаконно, както и тези, които са били повредени, откраднати или унищожени.

Независимо какъв е точният брой на притежаваните от гражданите огнестрелни оръжия, фактът, че американските производители на оръжия драстично са повишили своята производителност по време на мандата на Обама, е напълно недвусмислен. Според Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви през 2009 г. в САЩ са произведени около 5 600 000 оръжия. През 2013 г. тяхната производителност се е увеличила почти двойно – близо 11 милиона.

guns-usa-400x300

Гари Клек, криминалист в щатския университет Флорида, нарича това „ефектът Обама“. Според него в резултат на нашумелите и зачестилите престрелки и последвалите ги изявления за нуждата от промяна в закона за придобиване на огнестрелно оръжие, „притежателите на оръжия са мотивирани да се снабдят с още, а тези, които нямат – да си купят, докато все още е сравнително лесно.“ Това се случва въпреки факта, че Конгресът не е приел никакви поправки във федералното законодателство за притежаването на огнестрелно оръжие от началото на 2008 г. насам.

Ситуацията се усложнява още повече от факта, че годините на масови убийства и на ожесточени обществени дебати „за и против“ ограничаването на притежаване на оръжие, са направили всяка от страните дълбоко скептична относно добрите намерения на другата. Дори скромни предложения, като това да бъде проверявано по-щателно миналото на хората, желаещи да се снабдят с оръжие, не биват приети от Конгреса.

Има ли начин тези крайности да бъдат помирени? Трудно е да се каже. Отново и отново се връщаме към този коментар, публикуван в The Economist през 2015 г. в отговор на убийствата в Чарлстън:

„Хората в САЩ може би трябва да възприемат [масовите престрелки] подобно на замърсяването на въздуха в Китай: като ендемична опасност за здравето, която държавата не е в състояние да адресира поради дълбоко вкоренени културни, обществени, икономически и политически причини.“

Обобщение и превод: Memoria de futuro

Източници: Washington Post, Global Research, Katehon

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни