Проучвания на Гардиън и ICM: Brexit води с 6% срещу гласуващите за оставане в ЕС

3500

Във Великобритания подкрепата за напускането на ЕС става все по-силна. Според нови телефонни и интернет проучвания на Guardian/ICM за напускане на ЕС биха гласували 53% от британците; вотът за оставане съответно спада до 47%. В тези проценти се изключват хората, които са заявили, че все още не са сигурни как ще гласуват на предстоящия референдум на 23 юни.

Цифрите са доста обезпокоителни за Дейвид Камерън, Джордж Озбърн и Лейбъристката партия. През последните две седмици имиграцията се превърна в основен дебат на кампанията, след като бе публикувана официална информация, според която броят на пребиваващите във Великобритания мигранти през 2015 г. се е увеличил с почти рекордните 333 000 души.

Професор Джон Къртис от университета Стратклайд, който следи отблизо статистическите проучвания за референдума, изтъкна, че кампанията за напускане на ЕС за пръв път се намира в толкова силна позиция. „Резултатите са логични на фона на намаляващата подкрепа за оставане в ЕС през последните две седмици“, коментира той. „Вече беше ясно, че крайният резултат е твърде непредсказуем; сега министър-председателят може да се притеснява с пълно основание.“

За капак на всичко най-продаваният вестник във Великобритания, таблоидът Сън, тази сутрин се обяви в подкрепа за Brexit. Според в-к Хъфингтън Пост Тревор Кавана, един от старшите и най-авторитетни журналисти на Сън, отрича това да е било решение на собственика на медията Рупърт Мърдок. Кавана добави, че Дейвид Камерън е „подвел“ държавата в референдума за излизане от ЕС, а решението вестникът да подкрепи кампанията за напускане е било взето от главния редактор Тони Галахър.

Любопитен факт е, че от 1974 г. насам – когато Сън подкрепяше Консервативната партия на общите избори във Великобритания – таблоидът винаги е заемал страната на победителите.

575fa3bd2200002d00f80c29

Превод: Memoria de futuro

Източници: The Guardian
Huffingtonpost

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни