Гръцкият газов гамбит и трохите от него: Путин в Гърция и газовият хъб за България

grucki-gambit

от Йордан Халачев

Атина може да повлияе на вземането на решения в ЕС по отношение на Русия, заяви руският президент Владимир Путин по време на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас. „Гърция може да допринесе и повлияние  на вземане на решения в Европейския съюз и на съседите си“, добави той.

Неслучайно на 1 юни в България пристига гръцкият премиер Алексис Ципрас и неслучайно през седмицата получихме картбланш от Брюксел за газов хъб в България.

b_ca743e8449fa8090288c17184d72fe5aВъпреки нашите хвалби, Гърция стана непреодолим фактор като газов разпределител. Дори Москва вече не разговаря със София, а с гърците за нас. И газът от „Шах Дениз“ мина покрай България.

Всичко това се случва благодарение на васалното поведение на правителствата на Орешарски и Борисов-1 и 2, на политиките на ГЕРБ, БСП и ДПС спрямо интересите на Вашингтон и Берлин, прокарвани от Брюксел и германската марионетка начело на ЕК.

Докарахме се до положение Атина да държи козовете за пренос на руски газ през България и Гърция до Италия, след като подписаха и за азерския. По географски причини Гърция си държи газа, идващ с танкери и газопроводи от Средиземно море.

Преди десетина дни Гърция започна строителството на Трансадриатическия газопровод. Предвижда се по него да бъде транспортиран природен газ от втория етап от разработката на газокондензатното находище „Шах Дениз“ в Каспийско море през Гърция и Албания до Западна Европа.

2016-05-29_001233

Ден преди официалната церемония по началото на строителството на Трансадриатическия газопровод, енергийните министри на България и Гърция потвърдиха политическа подкрепа за реализация на междусистемната газова връзка и на терминал за втечнен природен газ до Александропулис. Наскоро лидерите на Кипър, Гърция и Израел се договориха за създаване на тристранен комитет за проучване на икономическата целесъобразност от строителството на газопровод до Европа. На първи етап става въпрос за прокарване на разклонение от Израел до Кипър, а след това – оттам до Гърция с крайна цел експортни доставки на газ за Европа. По думите на Нетаняху, в рамките на срещата са били обсъдени и перспективите от прокарването на подводен кабел за свързване на електрическите мрежи на трите държави.

„България има изключително силен потенциал да стане лидер с изграждането на европейски и балкански газов хъб“, заяви еврокомисарят по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете и гарантира, че ЕС ще подкрепи проекта при спазване на европейското законодателство. В четвъртък, след среща с Борисов в София, той даде висока оценка на усилията на България да разнообрази доставките на газ: „Имате и изключително добре изградена и разработена газопреносна мрежа, (от соц. времената, която едва поддържаме – б.а.). Приветстваме всичко направено.“

0000217688-article3

Никой не ни вярваше за проекта, а сега правим голям пазар, „защото ако една стока минава само в една посока, то не е пазар“, не закъсня да се самопохвали Борисов. “Ние така подготвяме европейския газов хъб “Балкан”, че той да поеме и руски газ. За разлика от предишното правителство, аз искам Европа да застане зад проекта, за да е сигурно, че той няма да бъде спиран.”, каза Борисов, след като бе помолен да коментира евентуалното възобновяване на проекта „Южен поток“.

Борисов каза, че на 1 юни в България пристига гръцкият премиер Алексис Ципрас да обсъждат тази тема, енергийните проекти и изграждането на интерконектор.

Правителството очаква част от финансирането на проекта, оценяван преди година на 2.2 млрд. евро, да бъде осигурено от т.нар. план „Юнкер“ на Европейската комисия. Брюксел вече отпусна 174 млн. евро на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ за модернизация на преносната мрежа, което ще спомогне за функционирането на бъдещия хъб.

Премиерът определи като добър знак от страна на Европейската комисия това, че на енергийния форум в Санкт Петербург ще присъстват президента на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер със зам.-председателя Кристалина Георгиева. Не знам защо се радва, Путин дори не говори с него. Остава да се надяваме само на добър шанс и късмет.

„Ние се подготвяме“,“Ние се подготвяме за европейски газов център, така че може да дойде и руски газ“ многократно заяви Борисов.

Меркел вероятно отново ще пречи с всички сили, за да спасява германско-руския „Северен поток 2“.

Владимир Путин обяви, че Москва е готова да разгледа всякакви проекти за газопроводи в Европа, но не вярва само на приказки и са необходими предварителни гаранции. Путин подчерта, че страната няма да харчи пари напразно. Руският президент заяви, че натискът на САЩ и Евроейският съюз не е позволил на България да построи своя участък от „Южен поток“ и затова Москва е била принудена да се откаже от проекта.

Източник: Преглед – Йордан Халачев

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни