Първата автономна кола на Тесла Мотърс може да се появи преди очаквания Модел 3

Tesla-Motors

Когато Илон Мъск, изпълнителният директор на автомобилната компания Тесла Мотърс, разкри нискотарифния Модел 3, предвиден за пускане на пазара в края на 2017 година, колата далеч не беше завършена. Финалният дизайн на интериора, включително видът на волана, е все още неизвестен.

В публикациите на Мъск в Туитър, където той казва, че има още много за разкриване и че автомобилът ще предизвиква усещане като за „космически кораб“, някои коментатори виждат доказателства за първата автономна кола в света.

Когато Стърлинг Андерсън, който ръководи разработването на самоуправляващата се „Автопилот“ технология на Тесла, беше попитан директно дали Модел 3 ще бъде първата автономна кола, той отрече версията, че автомобилът ще представлява някаква радикална крачка напред и напомни, че Тесла могат да създадат автономни коли и преди дебюта на Модел 3.

„Ние не пазим никаква технология за Модел 3, която вече не сме използвали преди и в други модели.“ заяви той на конференцията EmTech Digital в Сан Франциско.

Андерсът казва, че Тесла избягват подхода, използван от други автостроители. Когато нововъведенията са готови, те веднага биват добавени към моделите, които се произвеждат в момента.

„Нашите коли получават най-новата технология, веднага щом я разработим.“ – каза Андерсън. „Модел S и X все още държат водачеството при иновациите.“

Това предполага, че Модел 3 няма да е първата автономна кола на Тесла. Вместо това, щом от компанията измислят как машините да се управляват сами в по-широк диапазон от ситуации (а не само по магистралите и алеите пред домашния гараж както вече позволява Автопилотът или функцията Summon), всички техни коли ще получат тези подобрения едновременно.

Tesla-Model-3-interior-1

Андерсън спомена, че неговият екип търси начин да постигне автоматично градско шофиране и справяне с кръстовищата. Неговите разяснения как компанията планира да представи новите технологии, съвпадат с начина, по който Тесла вече подходиха при презентацията на настоящата си система за автономно шофиране.

Когато Модел S излезе през 2012 година, той не разполагаше с необходимите сензори и друг хардуеър, необходими за самостоятелно придвижване по магистралата. После в края на 2014 Тесла започна да добавя нови сензори и електронно контролирани спирачки за всички Модели S, обявявайки че това е новата аварийна спирачна система. Година по-късно на притежателите на подобни коли вече беше предложена възможността да превключват към система за автономно шофиране.

2016-05-28_132626

Превод: Memoria de futuro

Източник: technologyreview.com

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Веселин Христов каза:

    Смятам, че автономните автомобили не се нуждаят от кормило и съответно шофьорско място. От друга страна смятам, че не може да се разчита само на сензорите и електрониката на автомобила. Би трябвало да има обща навигационна система, работеща на клетъчен принцип, която да управлява както общия трафик, така също трафика в конфликтни места, като кръстовищата например.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни