Манипулации на изборните резултати в Австрия (обобщение)

oesterreich-flagge-101~_v-modPremium

В последните два дни всички австрийски вестници съобщават за нарушения и манипулиране на изборните резултати от подадените писмени бюлетини по пощата.

Както е известно, на втория тур на изборите за президент на Австрия се получи патова ситуация – двамата кандидати получиха по 50% от директните гласове. Спорът остана да се реши в понеделник, след отваряне на пликовете от дистанционното гласуване, изпратени по пощата. Резултатът – минимална преднина за кандидатана на „Зелените“ (участващ като независим) Александър Ван дер Белен пред Нарберт Хофер от Партията на свободата. Преднината на Ван дер Белен от всички изборни бюлетини за цялата страна е едва 31 026 гласа.

0000217496-article3

Александър Ван дер Белен

 

Австрийското Министерството на вътрешните работи обяви нередности в четири изборни окръга във Федерална провинция Каринтия. Във Вилах-град, вторият по големина град в провинцията, във Вилах-окръг, в Хермагор и Волфсберг, пише Дер Щандарт, Главната прокуратура е информирала Федералната изборна комисия, че писмените карти са отворени още в неделя, ден преди законния срок в 9 часа в понеделник и преброяването е извършено в отсъствие на свидетели.

Вилах е случай за прокуратурата – написа Клайнцайтунг. А вестник Куриер цитира говорителка на Главна прокуратура,  която е потвърдила внасянето на обвинение за провинция Каринтия. В него се посочва например, че ръководителят на изборната комисия във Вилах (град и окръг) е преброил без свидетели изборните карти още в неделя.

Дер Щандарт пояснява, че според Закона писмените карти трябва да се отворят точно в 9 часа на следващия ден след директното гласуване и само пред комисия от наблюдатели. Изборните бюлетини се изваждат пред комисията, разбъркват се и след това се броят. Както написа вестник Ди Прессе, именно в големите общини като Виена, където печели конкурентът Александър Ван дер Белен, десетки преброители и наблюдатели са служители в общините и близки до управляващата Социалдемократическа партия на Австрия. Дали това допринася за обективно преброяване, пише вестникът, остава да реши всеки сам за себе си. Опитът показва, че е възможна децентрализирана манипулация на писмените карти в редица случаи – заключава Ди Прессе.

236.900.671

Но не е само това. Он-лайн изданието Унцензирт.ат писа за възможни големи манипулации на изборни писмени карти по пощата в домовете за възрастни хора в страната, какъвто бе случаят с мистериозните резултати от последните избори във Виена. Освен това все още не е ясно, какво се случва с изборните карти по пощата, които не пристигат при получателя. Към проблема се  прибавят също и случаите с непрепоръчаните пратки. Но, припомня изданието, изборни гласове могат и да се търгуват – писмени карти могат да се поръчват и попълват от чужди лица.

Голямо безпокойство и учудване предизвика статистиката в град Линц. В изборно бюро, където са регистрирани 3 518 избиратели, били предадени 21 060 – от тях 6 059 за Норберт Хофер, 14 533 за Александър Ван дер Белен. В това бюро имало „летящи комисии“. Резултатъ бил влязъл и в таблицата за изборите по-късно. Такъв е и случаят с окръг Вайдхофен:

Bezirk Waidhofen an der Ybbs (Stadt), vorläufiges Endergebnis inklusive Briefwahlstimmen

Окръг Вайдхофен, предварителни резултати, включително  писмени карти поощата

2. Wahlgang(2 тур)) Endergebnis
1. Wahlgang
(1 тур)
Vergleich
1. – 2. Wahlgang
                                                    Гласове % Stimmen % Stimmen % Stimmen %
Wahlberechtigte (избиратели) 9.026 9.026
Abgegebene (предадени) 13.262 146,9 % 7.090 78,6 % +6.172 +68,4 %
Ungültige (недействителни) 703 5,3 % 257 3,6 % +446 +1,7 %
12.559 94,7 % 6.833 96,4 % +5.726 -1,7 %

 

Не само в четирите окръга на провинция Каринтия, но и в окръг Югоизточна Щирия законът не е спазен. За това съобщава ръководителят на изборният щаб в Министерството на вътрешните работи Роберт Щайн в  предаване на държавната телевизия ORF в сряда вечерта.

От 7 394 редовни гласове, 4 201 са за Норберт Хофер, 3 193 за Александър Ван дер Белен.

В  предаването на ORF Щайн заявява, че в предоставената му информация се съобщава, че в петте окръга преброяването и мерките за анонимност не са извършени  в присъствието на всички членове на изборните комисии. Не били поканени всички –  „комичното“ в случая, казва Щайн, е че всички са потвърдили и са се подписали под протоколите, че всичко било според правилника и че броенето започнало в 9.00 часа в понеделник.

Срокът за оспорване на изборните резултати изтича на 8 юни.

Едва ли ще се стигне до това, защото Норберт Хофер вече поздрави своя опонент и призова привържениците си за спокойствие и обединение. Същото направи и  председателят на Партията на свободата Ханц-Кристиян Щрахе. „Горе главите приятели! Австрия се нуждае от Вас! Аз оставам верен на Вас!“- написа във фейсбук  Хофер.

Former right-wing Austrian Freedom Party (FPOe) presidential candidate Norbert Hofer arrives for a news conference in Vienna, Austria, on May 24, 2016. Hofer the previous day was narrowly defeated by Austrian President-elect Alexander Van der Bellen, who had won the presidential elections run-off over Hofer by just a few thousands of votes. / AFP PHOTO / JOE KLAMAR

Норберт Хофер

 

И все пак, страната е и ще остане разделена. Пропастта преминава не само през градовете и провинцията, а между мъжете и жените (по-голям процент от мъжете бяха за Хофер, а жените за Белен). Преди всичко изборите показаха задълбочаване на разделението в мирогледа, особено по темите за мигрантите и за Европа – изтъква в предаването Тагесшау германската обществена телевизия ARD.

Обобщение от австрийската преса: Александър Александров / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

 1. Свети Мина каза:

  Пределно ясно е, че избирателната система не само в цяла Европа, а и в целия свят се нуждае от коренна промяна – трябва да отпадне анонимността и всеки гласувал гражданин да получава разпечатка за своето гласуване. Така гражданите ще получат законно право да контролират избранниците си, да изискват от тях спазване на поетите ангажименти и да ги отзовават когато те нарушават обществения си договор.

 2. ъ каза:

  Това от което най-много се опасявах. С някакви си 30000 гласа…..то е ясно че американците няма да позволят пропукване в нато и пробежанската политика. RIP Austria.

 3. Слави Добрев каза:

  И в САЩ точно жените избраха чернилката, а у нас жените избраха тиквата. Извод: жените да нямат право на глас. И без това по правило те са вредни. Вижте Меркел! Вижте Кунева, Кристалина! Те заедно са по-вредни отколкото всичките реформаторско-седераски боклуци от мъжки пол.

 4. сара каза:

  Беше ясно като бял ден, че така ще стане. Резултатите от първия тур изненадаха всички и свариха мийнстрийма неподготвен. Всичките социологически агенции до една предвиждаха изравнени сили на първия тур, а хофер спечели с 15% преднина. Което за една социологическа агенция си е жива излагация пар екселанс. Те не печелят от политически интервюта, тях ги правят, за да покажат колко са добри, защото това е единствената възможност да се сравнят предвижданията с реалността. Печелят от продуктови изследвания, поръчани от индустрията. Т.е. няма да седнат да режат клона, на който седят. Просто наистина резултатите от първия тур изненадаха всички. Но след това последва пълна мобилизация. Как ще позволят президент на една от основните страни в ес да стане говорещ ясни приказки и обявяващ се открито против ттип и санкциите. Така че – беше ясно, че той ще бъде спрян. С всички обединени сили и средства. Така и стана. Как точно е подробност. А по ирония на съдбата ван дер белен получи на 72 години президентския пост. Когато преди десетина години се стремеше към канцлерския и журналиси с присъщата си тактичност го питаха не е ли малко старичък за поста, той неизменно отговаряше:“а аденауер на колко години стана канцлер на гфр? на 72!“. Е, точно това му е именното – саша, както го наричат, си реализира мечтата – да е начело на красивата австрия. По въпроса за ттип, санкции, суверенитет и сигурност позицията му беше стратегически размита. Поне е интелигентен и приятен човек. Аз лично му желая успех – може и да изненада всички и да заеме ясна позиция за интересите на австрия. Интелектуалният потенциал за това е наличен, остава и характер да покаже!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни