Световният мир е заплаха за САЩ

Soldiers-war-America

author-Finian-CunninghamФиниън Кънингам е ирландски експерт по международни отношения. Редактор и автор в няколко медии, като Irish Times и The Independent. През 2011 г. е изгонен от Бахрейн за критичната си журналистика, в която описва случаи на потъпкване на човешките права от подкрепяния от Запада режим. Преди да започне своята журналистическа кариера, Кънингам е научен редактор в английското Кралско общество по химия. Негови анализи се превеждат на множество езици.

Огромният военен бюджет на САЩ е класическа илюстрация на пословицата за дърветата, които ни пречат да видим гората. Той до такава степен обхваща вниманието ни, че твърде често пропускаме да съзрем голямата картинка.

През последните години военните разходи на Вашингтон са на средна стойност от около 600 милиарда долара годишно. Това е повече от половината от всички вътрешни дискреционни разходи (допълнителни годишни разходи, одобрени от Конгреса – бел. ред.) на американското правителство и надхвърля бюджета за образование, здравеопазване и социална сигурност. Тази стойност се равнява на 35% от годишните военни разходи на цялата планета.

2016-05-20_024634Военно-индустриалният комплекс, за чието зараждане Дуайт Айзенхауер предупреди в своята прощална президентска реч през 1961 г., наистина е станал една основна и определяща черта на американското общество и икономика. Да се говори за „американски капитализъм на свободния пазар“ е откровено нелепо, при положение че толкова голяма част от икономиката на страната е напълно зависима от финансирания от правителството милитаризъм.

Казано по друг начин, ако американският военен бюджет бъде драстично намален така, че пропорционално да отговаря на този на другите държави, всемогъщият военно-индустриален комплекс – както и САЩ в сегашния им вид – ще се сринат. Няма съмнение, че с времето би се формирало нещо по-добро, но последствията за интересите на установената власт биха били пагубни и затова тя упорито се съпротивлява.

Това е контекстът, в който трябва да бъде разглеждано ескалирането на напрежение с Русия през последната седмица (в духа на Студената война), благодарение на разположената от САЩ противоракетна система в Румъния. Предвижда се до две години така нареченият Противоракетен щит, който е на стойност 800 милиона долара, да стигне до Полша и в крайна сметка да обхваща цяла Европа от Гренландия до Южна Испания.

20160513103936718

Американската система за противоракетна отбрана (ПРО) край румънското селище Девеселу бе открита официално на 12 май по време на церемония в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на американски и румънски лидери. „Днес САЩ и Румъния създават история, като предоставят тази система на НАТО“, заяви командващият на военноморските сили на САЩ в Европа и Африка Марк Фъргюсън.

 

Длъжностните лица от Вашингтон и НАТО поддържат тезата, че противоракетната система „Иджис“ не е насочена срещу Русия. Воденият от САЩ военен съюз твърде неубедително твърди, че мрежата е предназначена за защита от ирански балистични ракети и други неуточнени „престъпни държави“. Като имаме предвид факта, че Европа се намира далеч отвъд обхвата на иранските балистични ракети, както и този, че през миналата година Техеран сключи международно ядрено споразумение с Групата 5+1 (Китай, Франция, Русия, Великобритания, САЩ и Германия – бел. ред.), тази обосновка звучи направо фантастично.

Руското правителство не се поддава на тези заблуди. Москва упрекна разполагането на противоракетния щит като заплаха за нейната сигурност и добави, че ще предприеме необходимите ответни мерки, за да възстанови стратегическия ядрен баланс. Системата „Иджис“ основателно може да бъде тълкувана като средство, даващо на НАТО възможността първа да нанесе удар по Русия.

epa05229258 Russian President Vladimir Putin (R), Russian Foreign Minister Sergei Lavrov (C) and Kremlin Spokesman Dmitry Peskov (L) attend a meeting with Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan (not pictured), Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of the UAE Armed Forces, at the Kremlin in Moscow, Russia, 24 March 2016. The meeting was to discuss Russian-UAE relations and exchange of views on the situation in the Middle East and North Africa, with particular focus on Syria. EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Кремъл заяви, че разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Румъния е заплаха за сигурността на Русия. „Това не са отбранителни системи, това е част от ядрения стратегически потенциал на САЩ, изнесен в периферията“, изтъкна Путин. Той поясни, че в случая под периферия се разбира Източна Европа.

 

Преди да стигнем до същината на въпроса, няколко неща трябва да бъдат уточнени. На първо място, европейските държави преследват иранските бизнес инвестиции и пазари от сключването на вече споменатото споразумение през юли 2015 г. насам. Германия, Франция, Италия, Великобритания и Австрия са част от европейските страни, които се конкурират за домогване до големия икономически потенциал на Иран. Идеята, че Иран планира военна заплаха срещу своите бъдещи партньори, е абсурдна.

На второ място, твърденията на САЩ, че имат чисти намерения към Русия, са откровена обида за здравия разум. Те си противоречат с безчет изявления на Вашингтон – в това число на Обама и неговите най-висши служители в Пентагона – в които Русия е била определяна като агресивна заплаха за Европа. Вашингтон умножава четворно военните си разходи в Европа и увеличава броя на своите войски, танкове, изтребители, военни кораби и военни учения практически до руските граници, единствено за да „спре руската агресия“.

С други думи, САЩ възприема Русия като своя най-голям световен враг и екзистенциална заплаха. От тази гледна точка разполагането на противоракетната система „Иджис“ в Източна Европа е в пълно съответствие с войнствената политика на Вашингтон срещу Москва. Би било нелогично и наивно да заключим обратното – че САЩ и техните съюзници от НАТО не са в настъпление срещу Русия.

idjis

Американската противоракетна система край селището Девеселу в Южна Румъния

 

Представянето на Русия като заплаха за световната сигурност е, разбира се, нелепо. САЩ изказва подобни твърдения и по отношение на Китай, Иран и Северна Корея. Подобни определения са изключително преувеличени.

Неуморно повтаряните в западните медии мантри за „анексирането“ на Крим и „инвазията“ в Източна Украйна могат лесно да бъдат оборени с факти, които биха предоставили едно по-точно описание на ситуацията – проведената от Вашингтон скрита смяна на режима в Киев.

Западното подклаждане на страх обаче – подкрепено от нестихваща медийна пропаганда – до голяма степен успя да създаде един образ на Русия, която заплашва цяла Европа с хибридна война. Това е една нелепа страшна история за руския Торбалан – с расистки оттенъци и корени в нацистката идеология за демонизиране на славянските варвари.

Демонизирането на Русия (и на другите световни врагове) е необходима опора за американския военно-индустриален комплекс и функционирането на американската икономика.

Годишният военен бюджет от 600 милиарда долара на Вашингтон е грубо десет пъти по-голям от този на Русия. И въпреки това, противно на реалността, като заплаха е представена Русия.

Според Международния институт за изследване на мира в Стокхолм, военният бюджет на САЩ е по-голям от следващите девет най-големи военни бюджета взети заедно – тези на Китай, Саудитска Арабия, Русия, Великобритания, Франция, Германия, Индия, Япония и Южна Корея.

Ако не беше този огромен, субсидиран от правителството военен бюджет, американската икономика – доминирана от интересите на Пентагона, Конгреса и Уолстрийт – вероятно щеше да спре да съществува.

В структурно отношение американската икономика се е превърнала в една военна икономика и единственият начин тя да бъде поддържана е САЩ непрестанно да бъдат във война. САЩ са участвали във военен конфликт с друга държава в 95% от времето на своята 240-годиша история.

or-37320-1024x611

По време на старата Студена война със Съветския съюз често повтаряща се тема във Вашингтон е предполагаемият „ракетен недостатък“, чиято цел е да създаде образа на едни изоставащи във военно отношение САЩ. Това довежда до неспирни военни разходи и надпревара във въоръжаването; отчасти и до разпадането на Съветския съюз.

Привилегията да натрупва безкрайни дългове (в момента почти 20 трилиона долара), която Вашингтон сам си предостави благодарение на господството на долара като световна резервна валута, позволява на САЩ да избегнат деня на разплата за своята разрушителна военна необузданост.

war-usa2Тази налудничава ситуация продължава да бъде реалност. Четвърт век след официалния край на Студената война военните разходи на САЩ продължават със същите разточителни темпове. Това, от което Вашингтон се нуждае, за да поддържа фиаското, е да повлече останалия свят в безумие от страх и ненавист. Затова през последните години беше подновена и Студената война с Русия и Китай. Конфликтът няма да бъде преустановен, тъй като интересите на властта, която управлява американската икономика, не се коренят в мира.

Путин на няколко пъти призова за световно съдействие по въпросите на сигурността – особено за съдействие със САЩ. Наскоро Москва обяви, че не иска да започва нова надпревара във въоръжаването. Нейната предпазливост е разбираема, като се има предвид горчивия опит на Съветския съюз с неразумния военен бюджет. Именно от това обаче се нуждаят САЩ: глобална надпревара във въоръжаването, която може да послужи за оправдание на чудовищната им войска.

По данни на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм, Китай и Русия значително са увеличили своите военни разходи – с по около 7.5% през 2015 г. Русия може би не иска да става част от тази надпревара, тъй като тя би оказала натиск върху националните ресурси и развитие; но инсталирането на нова противоракетна система в близост до границите ѝ от страна на САЩ безспорно дава тласък на нейните военни ангажименти.

1022514546

Беларус и Русия се споразумяха за съвместно разработване на адекватен отговор на разполагането на системи противоракетна за отбрана (ПРО) на САЩ в Европа, заяви ръководителят на белоруското Министерство на външните работи, Владимир Макей. „Ние заедно ще разработим адекватни мерки за реагиране“, каза той пред репортери в Минск в понеделник след среща с руския външен министър Сергей Лавров.

 

Именно това цели Вашингтон. Русия не представлява обективна опасност за сигурността на САЩ и техните съюзници. Истинската заплаха за Вашингтон са мирните международни отношения, които могат да направят американския военно-индустриален комплекс излишен.

Тревожна е реалността, в която световният мир е несъвместим със самата основа на американската корпоративна капиталистическа власт. Срамно е, че светът е изложен на опасност от война, и дори унищожение, с единствената цел да поддържа живи привилегиите на американския елит. Сред жертвите на тази жестока несправедливост са и самото мнозинство американски граждани, които са принудени да живеят в бедност и нещастие, докато техният корпоративен елит източва 600 милиарда долара всяка година за военни извращения.

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro

Източник: Strategic Culture

Още от автора: Финиън Кънингам

Финиън Кънингам

Финиън Кънингам е ирландски експерт по международни отношения. Редактор и автор в наколко международни медии, като Irish Times и The Independent. През 2011 г. е изгонен от Бахрейн за критичната си журналистика, в която описва случаи на потъпкване на човешките права от подкрепения от Запада режим. Преди да започне своята журналистическа кариера, Кънингам е научен редактор в английското Кралско общество по химия. Негови анализи се превеждат на множество езици.

 1. Мончо Монев каза:

  ….“Руското правителство не се поддава на тези заблуди. Москва упрекна разполагането на противоракетния щит като заплаха за нейната сигурност и добави, че ще предприеме необходимите ответни мерки, за да възстанови стратегическия ядрен баланс“. … и в този момент руските ракети са насочени към страните членки на НАТО!! Така,че противоракетната защита е задължителна!!

  • Серьожа Керелски каза:

   Много повърхностен коментар, да не кажа по точни думи г-н Момчев.

  • Слави Добрев каза:

   Монев, аргументите ти са като на всяка натовска ковра. Това, което ти твърдиш в момента, русофобска свинке, е следното: Един престъпник идва в дома ми и насочва оръжие към теб. Ти си у дома си и се защитаваш, насочвайки оръжието си към престъпника. Тогава той казва ‘ ето виждаш ли, аз правилно съм постъпил, когато съм насочил оръжието си към теб, защото ти явно искаш да ме гръмне. Затова, не случайно велият Паулу Коелю твърди, че само мъртвият русофоб е добрият русофоб.

 2. Димитров каза:

  Емигрантите са най-точния индикатор, коя система е по-ефективна и справедлива.

  • Даниел Балев каза:

   Прав сте, фактите говорят.
   След 27 години демокрация и „демократично“ избрани правителства България от 9 милиона сега е по-малко от 7 милиона.
   Самозапалването се преврърна в национален спорт за българина.
   От 155 000 хилядна армия най-добрата на Балканите сега няма един боеспособен летящ самолет НУЛА бойни летящи самолети,…………………………………………………

   • Димитров каза:

    Живеем не в демокрация, а в пост-комунизъм. През цялото време ни управляват комунисти, преструващи се на демократи. Всички произлизат от някогашните БКП и ДС.

 3. ъ каза:

  ако Русия не си разчисти собствения обор веднага, нещата ще загрубеят. Единственият проблем е че тази чистка най-вероятно ще роди нов Сталин, какъвто всъщност им е нужен и няма друг начин за избавление. ако ли не, жабата ще си стои в казана докато не се самосготви.

  Най ми е чудно обаче защо на руснаците толкова им пука за репутацията им в медиите, за спазването на фалшивата демокрация като това са просто играчки за пред обществото. когато става въпрос за бъдещето на целия свят, тези в централната банка на Русия заедно с петата колона трябва да са първите натоварени на влака за Сибир.

  Истината е че демокрацията е утопия и „стратезите“ с големи и остри носове използват това като предтекст да си правят каквото искат. Дано си намерят майстора, защото като гледам последните събития от Венецуела, Бразилия, Аржентина….. нещата вървят към по-лошо и по-лошо.

  панамските доклади бяха инструмента с който американските служби казаха на всички олигарси по света че или са с тях или могат да се простят с паричките си.

  За България….. какво ли може да се каже…..новите еничари в момента се обучават в чуждите (а и в тукашните) университети и когато са готови ще бъдат спускани на сцената един по един…. нещо от сорта на външния министър митов.

  че нашите политици прекаляват със слагачеството и безхарактерността си е очевидно но чашата започва да прелива и наистина трябва да се появи коректив който да ги плесне по ръката когато се опитват да тровят живота на българина. пляскане по ръката е меката версия на размазване на кокалите на тая ръка когато тя се опитва да трови, краде, предава, убива, самоубива българина.
  НО. дечицата ни. тези малки същества които гледат на света с неопетнен поглед, без предразсъдъци, и ТЯХ ли ще ги оставим безпомощно да потънат в „мекото“ робство на безбожието което с всеки изминал час завладява умовете им?

 4. Безименен :-) каза:

  Пълното име на комплекса е ВПКК – Военно Промишлен Конгресен Комплекс, дори Айзенхауер по съвет от доброжелатели :-), го е изхвърлил от речта си :-). Ей в това филмче, по-долу, Което едва ли е давано в най-гледаното жреме на „Телавизията“ около средата на филма, 37 минута, един от аналитиците на Пентагона го обяснява. А и не само той, за което е второто видео ;-).

  https://www.youtube.com/watch?v=G5jDi9WYsYs
  https://www.youtube.com/watch?v=hGIFsRqQ1S4
  https://www.youtube.com/watch?v=0lDj9rGtioQ

  Нали ви казах, че по модел Вашингтон, корпорацията САЩ, не го бъркайте с Америка, е Армията. Така, че естестествено ВПКК да е доминиращ в САЩ :-))).

  Но не забравяйте другите два центъра ;-), хайде малко Хазин :-).
  https://www.youtube.com/watch?v=0m-V602Hszo

  И Девятов ;-):
  https://www.youtube.com/watch?v=qDmGmfoDGnc
  https://www.youtube.com/watch?v=ddrbav54zMI

  Разбирането на времето обаче друга работа. Девятов, при всичките недостатъци на опита му, прави интересни заключения :-).

  Макиндер преди около един цикъл го е заковал, А Бжежински и Кисинджър са негови ученици ;-0).
  Иде реч вече за пространствената доктрина, наречена Геополитика, допълнен е не от кой да е а от геополитическия учител на недоучката Шикългрубер(Хитлер) – генерал Хаусхофер :-).

  „На политическом уровне это означало признание ведущей роли России в стратегическом смысле. Макиндер писал:
  „Россия занимает в целом мире столь же центральную стратегически позицию, как Германия в отношении Европы. Она может осуществлять нападения во все стороны и подвергаться им со всех сторон, кроме севера. Полное развитие ее железнодорожных возможностей дело времени. “ („Географиче ская ось истории“) (11)

  Самое интересное, что Макиндер не просто строил теоретические гипотезы, но активно участвовал в организа ции международной поддержки Антанты „белому движению“, которое он считал атлантистской тенденцией, направленной на ослабление мощи прогермански настроенных евразийцев-большевиков. Он лично консультиро вал вождей белого дела, стараясь добиться максималь ной поддержки от правительства Англии. Казалось, он пророчески предвидел не только Брестский мир, но и пакт Риббентроп-Молотов…

  http://www.e-reading.club/chapter.php/20827/3/Dugin_-_Osnovy_geopolitiki.html

  Later, in 1919, Mackinder summarised his theory as:

  „Who rules East Europe commands the Heartland;
  who rules the Heartland commands the World-Island;
  who rules the World-Island commands the world.“
  (Mackinder, Democratic Ideals and Reality, p. 150)

  https://archive.org/stream/democraticideals00mackiala#page/n5/mode/2up

  Нали така, съзнанието, се дефинира с Място и Време, както разказваше Ян, в едно кратко филмче, което ви дадох наскоро. Или пространствено-времеви континуум, по Айнщайн. :-)

  Освен това повечето хора разбират Демокрацията, като магарето военната музика. Например БКП е изцяло ДЕМОКРАТИЧНА партия, пише го дори в УСТАВА на БКП. Казано е ясно, тя се ръководи от ДеМОкРАТИчЕскИЯ цеНТРАЛИЗЪМ !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=JdS6fyUIklI

  https://www.youtube.com/watch?v=ESc76e1QY5E#t=700
  https://www.youtube.com/watch?v=8RkTvzutM1A

  Проверете къде в Американската Конституция е записано, че Америка е Демокрация. Докато в Устава на БКП си го пише, черно на бяло :-))).

  Нищо чудно, поне за мен, след като по малко от 10% от американските президенти са защитавали конституционните интереси на обикновения американец :-(. От общо 44 президента, само 4, най-известния из между тях е … Томас Джеферсън :-), чието ВиПи разстрелва Хамилтън на дуел ;-).

  I have called Grover Cleveland “The Last Good Democrat”; McClanahan correctly labels him as the last Jeffersonian president. He vetoed more legislation than all of his predecessors combined, which of course is why most Americans know almost nothing about him. He opposed foreign policy imperialism, including the annexation of Hawaii; was a free trader; and opposed the beginnings of a welfare state, arguing that “though the people support the government, the government should not support the people.” He vetoed numerous schemes to turn veterans’ pensions into welfare handouts. For this he has been pilloried by the history profession for the past 120 years.

  https://www.lewrockwell.com/2015/12/thomas-dilorenzo/sorta-good-bad-extremely-ugly/

  Надявам се знаете кой е Александър Хамилтън и поне на коя доларова банкнота е изографисан, особено ако я получавате тая хартийка с неговия лик всеки работен час :-))).

  „The establishment adores Hamilton (and hates Jefferson) because Hamilton was a consummate statist and imperialist. He persistently denounced his nemesis Jefferson for his “excessive concern for liberty.” When President Jefferson announced in his first inaugural address that his foreign policy would be “honest friendship with all nations, entangling alliances with none,” and that “A wise and frugal Government, which shall restrain men from injuring one another, shall leave them otherwise free to regulate their own pursuits of industry and improvement, and shall not take from the mouth of labor the bread it has earned. This is the sum of good government . . .”, Hamilton denounced it as “the symptom of a pygmy mind.” Hamilton wanted a more centrally-planned and government-subsidized and supervised economy, and was itching to start a war with France in the name of what he called “imperial glory.”

  https://www.lewrockwell.com/2016/05/thomas-dilorenzo/establishment-love-affair/

  За американските индианци и цифрата 100 млн. не знам, но процента оцелели до ден днешен е едноцифрен сравнен с преди три цикъла, да речем ;-) . И те по подобие на мечките гризли са останали предимно в суровия север на Западна Канада и Аляска ;-).
  Ето например, премиера Борисов е чел за Винету, олд Файерхенд и Поразяващата Ръка :-))).

  Лично аз предпочитам да чета учителите, а не учениците. И доколкото ми е възможно да се съмнявам в смисъла на думичките, особено масово употребявани от политиците. За вас не знам :-).

 5. Райна каза:

  Нито в статията,нито в коментарите има цифри свързани с военните действия на САЩ и Русия!А индианците ,като че ли са обитавали Америка по времето на Хюсеин и сигурно е трябвало да не се претопяват и да си останат и до днес диви!Не знам колко са били миролюбиви отровните стрели!И кой от комунистите е чел „Квартеронката“ или романите за индианците!

 6. Цветозар Томов каза:

  Оригиналното заглавие на този текст е „Peace, Not Russia, Is Real Threat to US Power“. Тенденциозният и манипулативен превод на заглавието ме кара да загубя интерес към евентуалните други манипулации в текста. Така не постъпва медия, която уважава читателите си.

  • ъ каза:

   „Мирът, не Русия, е истинската заплаха за американската мощ“
   „Световният мир е заплаха за САЩ“

   не виждам кой знае каква манипулация и тенденциозност… заглавието е малко съкратено и е изпусната Русия, но търсения смисъл на заглавието е същия така че не се безпокойте за превода на текста. причините за недословния превод може да са много но смисъла се запазва.

   • Цветозар Томов каза:

    Ами вижте тогава. Смисълът на оригиналното заглавие изразява и идеята, че милитаризацията и военните конфликти обективно създават условия за нарастване на икономическата мощ – нещо, което, за съжаление, е и вярно, и тласка развитите икономики към военни конфликти. И не важи само днес и само за САЩ – Германия от 30-те години на миналия век е друго възможно потвърждение. И този проблем е наднационален – в крайна сметка една от съществените причини за войните е натискът на корпорациите, обвързани с военно-промишлените комплекси. Този смисъл е орязан от превода, който е примитивно пропагандно клише.

    • ъ каза:

     за да е клише значи трябва да се повтаря навсякъде пък това е първото място където прочитам подобно (и бих казал доста изобретателно) заглавие.

     не виждам как този смисъл който вие написахте в цял абзац би се побрал в точния превод на американското заглавие. това за корпорациите само хора които са запознати биха го видяли по този начин и за тях няма значение как би било преведено заглавието. а за тези които не са запознати смисъла и на двете заглавия би бил интерпретиран по един и същи начин.

 7. П.Ганев каза:

  Много добра статия. Само слепец не вижда рекетът от САЩ към целия свят. Заплахите към малките и oт 2 години вече спрямо не толкова малките с кого да търгуват, каква валута да ползват, с кого да са врагове е вече пълна истерия.

 8. Райна каза:

  Възможно е и статията да нарязана преведена,както заглавието!Но щом и Владимир Генов я защитава,ясна ми е манипулацията!По света има не голям брой мислещи по комунистически и ми прави впечатление,че авторитаризма чертите на болшевиките на тез ,които не ги притежават-капиталисти в капиталистически свят,който съвсем натрупа капитален си от войни!Поне не разчита само на тях,докато Съветите и днешните наследници на болшевиките,за тях водата е най-сигурното средство да участвуват и поне минимално да задоволят народа и да намалят безработицата!Сравнението на САЩ с Германия ,в навечерието на втората световна война е верно,но нито САЩ със свойте демократични закони ще позволи расизма и национализма на Хитлер,нито пък Германия,последвана от Япония ще пост път първите места в много отрасли!

 9. Райна каза:

  Възможно е и статията да е орязана в превода,както заглавието!Но щом и Владимир Генов я защитава,ясна ми е манипулацията!По света има не голям брой мислещи по комунистически и ми прави впечатление,че автора преписва чертите на болшевиките на тез ,които не ги притежават-капиталисти в капиталистически свят,който съвсем не натрупва капитален си от войни!Поне не разчита само на тях,докато Съветите и днешните наследници на болшевиките,за тях войната е най-сигурното средство да властвуват и поне минимално да задоволят народа и да намалят безработицата!Сравнението на САЩ с Германия ,в навечерието на втората световна война е верно,но нито САЩ със свойте демократични закони ще позволи расизма и национализма на Хитлер,нито пък Германия,последвана от Япония ще отстъпи първите места в много отрасли!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни