Борис Джонсън: ЕС пое по пътя на Хитлер

Boris3

Борис Джонсън във фамилното си имение в Девън

 

Европейския съюз преследва цел, подобна на тази на Хитлер, в опита си да създаде мощна супердържава, твърди доскорошният кмет на Лондон Борис Джонсън.

В драматично интервю за The Telegraph той предупреждава, че докато бюрократите в Брюксел използват „различни методи“ на нацисткия диктатор, те споделят целта си за обединяване на Европа под една авторитарна власт.

Но „катастрофалните“ повреди в ЕС подхраниха напрежението между държавите-членки, които на практика поддържат доминацията на Германия, разрушавайки  икономиката на Италия и унищожавайки Гърция, предупреди той.

Джонсън се позова на военната реалност от времето на Уинстън Чърчил, като призова британците да бъдат отново „героите на Европа“, като освободят страната си, спасявайки ЕС от самия себе си и гласувайки в референдума през следващия месец Великобритания да напусне съюза.

97719075_Boris2-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8Бившият кмет на Лондон, който е запален класически възпитаник и изследовател, твърди, че през последните 2000 години историята на Европа се характеризира с повтарящи се опити за уеднаквяването й под единно правителство, за да се възстанови загубеният „златен век“ на континента от времето на римляните.

„Наполеон, Хитлер, и различни хора се опитаха да направят това, но завършиха трагично“, казва той.

„ЕС е опит това да бъде повторено чрез различни методи.“

„Но това, което липсва фундаментално, е вечният проблем: няма еднозначно отношение и лоялност към идеята за Европа. Няма авторитетен орган, когото някой да уважава или да разбира. Това е причината за огромната демократична празнота.“

„Италианците са абсолютно унищожени от еврото – както бе предвидено от германците“ – заяви Джонсън. – „Еврото се превърна в средство, чрез което Германия установи своето превъзходство в цялата еврозона.“

Той добавя: „Референдумът е шанс за британския народ да бъде гласът на умереността и здравия разум и да спре един процес, който по мое мнение вече е извън контрол.“

Превод: Memoria de futuro

Източник: The Telegraph

97718423_Boris-large_trans++eo_i_u9APj8RuoebjoAHt0k9u7HhRJvuo-ZLenGRumA

Още от автора: Борис Джонсън

Борис Джонсън

Борис Джонсън е един от най-популярните британски политици и журналисти. От 2001 г. е депутат на Консервативната партия. Кмет на Лондон с мандат до май 2016 г.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни