Виждам с моето бионично око… всичко, което ти все още не можеш

shutterstock_224290960

001_rb-image-1782990Известният холандски говорител Рихард ван Хойдонк изнася вдъхновяващи лекции за световните тенденции, технологиите и маркетинга. Повече от 300 000 души са посетили неговите презентации в родната му страна и извън нея. Познат от телевизионните канали RTL и BNR, от Radio 1 и от лекциите си в университетите Ниенрод и Еразмус.

Има почти 40 милиона слепци по света, а още 124 милиона души страдат от очни заболявания, които причиняват зрителни проблеми. Много учени и създатели на бионични очи разработват решения за възстановяване на зрението. Въпреки че технологията за изкуствени очи е все още в началото на своето развитие, различни прототипи вече се изпробват – от импланти, които работят вътре в окото, до такива, които работят в самия мозък. В бъдеще бионичните очи няма само да възстановяват зрението, а ще постигат повече. Тези миниатюрни технологии ще могат да дават свръхчовешки възможности. Някои ще ни даряват с инфрачервено нощно зрение, ще се появят и начини за осъществяване на видеозапис.  Възможностите са почти безкрайни, като някои потребители ще получават дори подробна информация за това, което виждат, чрез система за „добавена реалност”.

Аргус II – електроди във вашето око и камера на очилата ви

Имплантите в ретината засега са единствените одобрени „бионични очи”, достъпни на пазара. Протезата Аргус II е разработена от калифорнийската компания Second Sight (Второ зрение). При хора, страдащи от зрителни нарушения, в следствие от дегенерация на макулата или пигментен ретинит, Аргус II донякъде възстановява зрението. Това е система от две части, състояща се от сбор имплантирани елекроди в ретината при задната част на окото и малка камера, монтирана на чифт очила. Образите, уловени от камерата, са превърнати в електрични импулси и по безжичен път се изпращат до имплантите. След това тези електроди стимулират ретината да предаде тази информация до оптичния нерв, за да може мозъкът да я обработи. Системата ретинални протези Аргус II дава способността да се долавя движение, външи очертания на форми и известно количество светлина, но тъй като имплантът има само 60 електрода, не може напълно да възстанови зрението на пациента. За нормална функция на окото, имплантът би имал нуждата от близо милион електрода. Аргус II позволява на пациента да функционира самостоятелно до някаква степен – той може да пресече улицата или дори да чете текст с много едри букви. Следващото поколение бионични очи вероятно ще е способно да побере увеличен брой елекродни снопове и да осигури по-добро зрение, смътно разпознаващо цветове, като изследователите тестват уреди, които да заобиколят ретината и директно да стимулират мозъка.

bionic_eye_1

В бъдеще бионичните очи няма само да възстановяват зрението.

 

Alpha IMS – Утра-тънки чипове, захранвани от миниатюрни батерии.

Устройството Alpha IMS е различна система за бионични очи, разработена от компанията Retina AG. Това е утра-тънък електронен чип, захранван с миниатюрна батерия зад ухото. За разлика от Аргус II, Alpha IMS не изисква употребата на външни камери или елементи предаващи видеосигнал. Електронният чип всъщност наистина възстановява зрението на пациента до значителна степен чрез 1 500 електрода – повече от всяко друго устройство – разположени под ретината. Чипът е свързан с тънко кабелче, с което се осигурява захранването.  Кабелът преминава през очната кухина и костта на слепоочието, за да достигне зад ухото, където се свързва с батерията. Оксфордски учен наскоро инсталира бионичното око на британката Риан Луис, която страда от пигментен ретинит – рядко и нелечимо заболяване, което унищожава фоторецепторите на окото. Луис била напълно сляпа с дясното си око, но след въвеждането на системата Alpha IMS, тя възстановила част от зрението си. Субретиналните импланти са подробно изпробвани върху 36 пациенти в период надхвърлящ 7 години и системата е получила „СЕ маркировка”, европейски сертификат, който удостоверява сигурността и ползата от импланта.

Носенето на очила или контактни лещи скоро ще се превърне в отживелица.

С Окуметричната бионична леща, изобретена от доктор Гарт Уеб от Ocumetrics Technology Corp., хората с увредени очи ще могат скоро да притежават свръхчовешко зрение. Бионичните лещи, които изглеждат като малко копче и се прилепват за естествената леща на окото, са продукт на 8-годишни проучвания и финансиране от 3 милиона долара. „Окуметричната леща” първоначално е замисляна като заместител на естествените лещи, увередени от катаракта. Безболезнената процедура е сходна с традиционната операция, която поставя изкуствени лещи, но отнема 8 минути и включва поставяне на сгъната „окуметрична леща” с помощта на спринцовка. Бионичната леща се отваря след десет секунди и се намества върху лещата на окото. Така зрението веднага е коригирано и  дори подобрено. Всъщност процедурата дава на пациента зрение три пъти по-добро от нормата 20/20 (на разстояние 20 стъпки /6,96 метра/ очите да могат да виждат това, което нормално виждащо око вижда от същата дистанция – б.пр.) Хора с „окуметрични лещи” дори са защитени от катаракта, защото те подсилват естествената леща на окото. Бионичната леща няма да се развали с времето и качеството на зрението винаги ще си остане повече от съвършено. Процедурата е много по-сигурна от лазерна операция, която може да доведе до усложнения като отблясъците например и проблеми с нощното шофиране. Уеб се надява че неговият патент ще е достъпен през 2017 година. Преди това „окуметричните лещи” ще бъдат изпробвани върху животни, а после и върху слепи човешки очи.  Тъй като структурата на нашето око не е напълно оформена преди 20-годишна възраст, бионичната леща ще се предлага на хора, навършили 25 години.

Видео: Окуметричната Бионична леща обещава повече от перфектно зрение до края на живота ви

Свръхчовешкото зрение скоро ще е реалност.

Въпреки че имплантите за бионични очи все още не са разпространени, скоро те ще могат не само да възстановяват зрението, но благодарение на невероятния напредък в невронауките и сензорните технологии дори да надхвърлят човешката норма от 20/20. Първото поколение бионични очи беше представено през последните години и предлагаше грубо, пикселизирано изображение от очила с камери, подобни на системата Аргус II. Най-новото поколение бионични очи притежава далеч по-голяма резолюция и вече няма да се нуждае от външни камери – те вече ще бъдат смалени до такава степен, че да бъдат поставени в самото око.  В следващите няколко години ще бъде възможно да се изпраща гигапикселова резолюция към оптичния нерв и към зрителните центрове на мозъка, и така да се осигури суперчовешко зрение. Цената на тези бионични очи ще падни драстично – първоначално струващи десетки хиляди долари те скоро ще могат да бъдат закупени само за около 100 долара.

Превод: Камен Парадов / Memoria de futuro

Източник: richardvanhooijdonk.com

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. Димитър Пейков каза:

    Прави чест на екипа на Memoria, че се превеждат и публикуват материали за напредъка на технологиите и за всичко, което се случва по широкия свят в областта на развитие на науката. Въпреки че България дезертира от високите си постижения от близкото минало и избра съдбата си на невзрачна притурка към развития свят, у нас все още има отдадени живи учени които почти неформално остават верни на каузата. Надеждата ни е в младите хора, връзката не трябва да се прекъсва, прогресът ще се случва с нас или без нас.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни