НАТО въведе военни сили в Молдова и предизвика напрежение на границата с Румъния

Moldova_03

Американски военни предизвикаха гражданско недоволство и протести в Молдова във вторник. Колона с бронирана техника, идваща от Румъния за участие във военни учения, беше блокирана от опозицията на молдовско-румънската граница. Опозиционерите смятат, че ученията нарушават неутралния статут на страната. 

Освен това стана ясно, че на 9 май бронетранспортьорите на САЩ ще преминат по улиците на молдовската столица и американската бронирана техника ще бъде изложена в центъра на Кишинев по време на честванията на Деня на победата. Опозиционните партии призоваха към протести в Кишинев.

В помощ на американските военни се включи полицията и представители на десни партии, които се обявяват за присъединяването на бившата съветска република към НАТО.

Танкове, бронетранспортьори, военни камиони и грейдери се бяха насочили към молдовския полигон Негрешти, когато пътят им беше блокиран на границата от хора със знамена и плакати „NATO STOP!“, „GO HOME!“ Активисти блокираха националната магистрала и  контролно-пропускателния пункт „Скулен“ и поискаха документите на войниците и офицерите на алианса. Хората скандираха, че не искат да виждат в Молдова военни сили на друга държава, без да е ясно какво търсят там.

Moldova_04

На 40 км. от молдовската столица Кишинев започнаха съвместните учения Dragon Pioneer-2016. В маневрите участват 198 американски и 165 молдовски военнослужещи и около 100 единици американска военна техника. Хората, блокирали пътя на колоната от бронирани автомобили, се опитват да напомнят, че Молдова е военно необвързана и неутрална държава. Според тях заиграването на сегашната власт с НАТО противоречи на този принцип, който е ясно и точно формулиран в Конституцията.

„Сегашните молдовски власти, които преди 7 години създадоха проевропейски алианс, правят всичко възможно, за да се сближат със страните от НАТО, с ЕС и със съседна Румъния. Повечето граждани на Молдова се противопоставят категорично на това“,  заяви Игор Додон, председател на партията на социалистите на Република Молдова.

Moldova_02Над 70% от молдовците са против присъединяването към НАТО – това показват всички проведени досега социологически проучвания. Въпреки това министърът на отбраната Чиботару продължава консултациите с Йенс Столтенберг и активно се насърчава планът за индивидуално партньорство между НАТО и военното ведомство. Съединените щати отделят средства за „подобряване на отбранителните способности на Молдова“. На последните съвместни учения – Agile Hunter, молдовските военни бяха обучавани как да се справят с масови протести.

„Не съществува споразумение между Министерството на отбраната на Република Молдова и американското министерство на отбраната. Тоест, тези военните сили се намират незаконно на територията на Молдова“, заявява депутатът в молдовския парламент от партията на социалистите Василий Боля.

Въпреки протестите, конвоят на НАТО влезе на територията на Молдова.

Превод и обобщение от чуждестранната преса: Цеца Христова / Memoria de futuro

Moldova_01

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

  1. ПИТАМ каза:

    Защо не ги посрещнаха с молотовки,чии х-й търсят там? ТОВА КОЕТО ВЪРШАТ Е ОЧЕВАДНО.Не съм фен на ПУТИН,ПАРТИЯТА МУ И ПАРТИЯТА НА БОРИСОВ СА ЕДНО И СЪЩО ,МИЛИЦИОНЕРИ ВЗЕЛИ ВЛАСТТА!

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни