Китайското външно министерство: САЩ не могат да налагат сами правилата на световната търговия

TTP_01

Правилата на световната търговия не могат да бъдат налагани от една държава, а трябва да бъдат решавани заедно от международната общност. Така говорителят на китайското външното министерство Хонг Лей коментира изявлението на американския президент Барак Обама, че САЩ и техните партньори възнамеряват да определят правилата на световната търговия.

„Американските изявления обикновено са амбициозни по форма, но незначителни по съдържание. Боя се, че те не отчитат дългосрочната перспектива. Правилата на световната търговия трябва да бъдат разглеждани от всички страни заедно и не могат да бъдат диктувани от една държава. Що се отнася до  Транстихоокеанското партньорство (TTП), ние сме отворени и вярваме, че ТТП и Споразумението за Регионално всеобхватно Икономическо партньорство (РВИП) могат да се допълват взаимно и да работят заедно за създаването на зона за свободна търговия в Азиатско-тихоокеанския регион“,  заяви Хонг Лей.

TTP_02В статия, публикувана в понеделник на интернет-страницата на Washington Post, американският президент Барак Обама изрази мнение, че само САЩ и техните партньори по договор, а не „някои други страни“, в това число и Китай, могат да определят основните правила на световната търговия.Светът се променя, а заедно с него и правилата. Те трябва да бъдат писани от САЩ, а не от страни като Китай“, заяви Обама.

Американският президент призова Конгреса да одобри възможно най-скоро споразумението за ТТП, предвиждащо създаването на зона за свободна търговия с 12 страни от Азиатско-тихоокеанския регион. Освен САЩ и Канада, страни по споразумението, подписано в началото на октомври м.г., са Австралия, Бруней, Виетнам, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур, Чили и Япония./ Memoria de futuro

TTP_03

Министрите на търговията на 12-те държави позират за снимка в Атланта на 1 октомври 2015 г.

 

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни