Френският парламент гласува резолюция за отмяна на санкциите срещу Русия

pano-assemblee-renan-astier

Френските народни представители приеха резолюция за премахването на санкциите, които ЕС наложи върху Русия непосредствено след кризата в Украйна и обединяването с Крим.

Резолюцията, призоваваща правителството да не удължава санкциите срещу Русия, бе приета от 55 народни представители. Против гласуваха 44 души, а двама се въздържаха. В гласуването участваха 101 от 577-те депутати в Националното събрание – Долната камара на Френския парламент.

Резолюцията има препоръчителен характер и бе предложена от 85 френски народни представители. Тиери Мариани, член на дясноцентристката Републиканска партия – която започна парламентарния дебат – заяви, че документът „призовава Френското правителство да не продължи ограничителните мерки и икономическите санкции, наложени на Русия от Европейския съюз.“

Политикът добави, че в Националното събрание за пръв път се провежда дебат за отмяната на санкциите. Мариани подчерта, че те трябва да бъдат премахнати, тъй като единствено причиняват вреди. „Безполезните и неефективни санкции срещу Русия днес са се превърнали в тежко бреме за френското земеделие. Затова призовавам членовете на парламентарното мнозинство да проявят отговорност и да покажат независимост по този въпрос“, заяви той пред ТАСС.

По-рано тази година френският икономически министър Еманюел Макрон обяви, че до лятото Франция ще съдейства за вдигането на западните санкции срещу Русия.

През декември 2015 г. ЕС удължи наложените от него санкции – официално започнали през август 2014 г. за срок от една година – с още шест месеца. Оттогава насам скептични към санкциите стават все повече европейски политици, които изтъкват, че ограниченията са както политически неефективни, така и икономически вредни – и за европейските държави, и за Русия.

Санкциите включват налагането на ограничения върху кредитирането на големи руски държавни банки, отбранителни и петролни компании. Брюксел наложи ограничения както върху военните доставки за Русия, така и върху невоенните, като например високо технологично оборудване и технология за производство на петрол.

Русия отвърна чрез налагане на ембарго върху земеделската продукция, храните и суровините на всички държави, приели санкциите на ЕС. Вносът на говеждо, свинско, пилешко месо, риба, сирене, мляко, зеленчуци и плодове от тези държави бе забранен. Същевременно Москва започна политика за заместване на вноса.

Превод – Memoria de futuro

Източник: RT

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни