Разпродажба на държавата с нов закон за концесиите

2016-04-27_200827

Управлението от частни компании на затвори, музеи, културно-исторически обекти и на различни видове социални услуги става възможно с нов закон за концесиите, чийто проект бе публикуван за обществено обсъждане. От проекта не става ясно кое е ведомството, което го е изготвило. Мотивите към проекта са подписани от Бойко Борисов. Освен това текстът е качен за обсъждане на 19 април, а обсъждането на проекта от близо 100 страници, ще продължи до 3 май. След това той ще бъде приет от Министерския съвет и предложен за одобрение от Народното събрание, което трябва да го гласува до лятната си ваканция. ( вижте ТУК )

Новият закон регламентира на практика всички възможности за отдаване на държавна и общинска собственост за ползване от частни фирми срещу заплащане на възнаграждение от тяхна страна, както и за отстъпване на публични услуги за извършване от частници, на които пък общините или държавата ще плащат. Трите вида концесии са за строителство, за услуги и за ползване.

Концесии за ползване ще може да се дават например за спортни зали, музеи, туристически атракции, общински паркове, спирки на градския транспорт и само при тях в проектозакона е фиксирано, че не може да се сключват за срок повече от 25 години. Целта е да се запази конкуренцията, обясни вчера вицепремиерът Томислав Дончев.

Останалите два вида концесии на хартия са вечни, но всъщност всяка община, агенция или министерство при обявяването на процедурата ще посочва максимален срок, за който търси частен инвеститор за строителен обект или оператор на публична услуга. В рамките на този посочен срок кандидатите вече ще могат да предлагат своите оферти, като всеки ще може да предлага различен срок. Срокът ще е отделен критерий за възлагане на поръчката, отделно ще се разглеждат и предложенията за такси за ползване от потребителите на дадено съоръжение.

„Нали никой не очаква да обявим концесия за 500 години, идеята е инвеститорът да получи възможност да възвърне инвестицията си за гарантиран период“, коментира вицепремиерът. Според експерти обаче проектът не транспонира точно европейските изисквания на директивата за възлагане на договори за концесия по отношение изискванията за максимален срок на концесията.

Засега най-познатата у нас форма на концесия на услуги е събирането и извозването на сметта. На частници обаче може да бъде отдадено например и организирането на социални кухни, дори управляването и охраната на затвори, даде Дончев пример с практика в чужди държави. Това са и единствените случаи, в които възложителят ще плаща на концесионера договорено възнаграждение. На този етап обаче общините ще имат ограничения и няма да могат да харчат повече от 25 на сто от размера на изравнителната им бюджетна субсидия за такъв вид концесии.

Въвеждат се и правила, които предпазват общински и държавни дружества от изземване на техни активи при публично-частни партньорства. При сключване на смесени дружества с общинско и държавно участие вече представителите на публичната собственост ще имат блокиращ глас при вземането на решения, за да не се допускат машинации чрез вдигане на капитала. Досега неведнъж се се случвало чрез вдигане на капитала, в което не може да участва публичният партньор, неговият дял да бъде намален значително, а частникът да получи права върху направени апорти.

Според експерти с този закон на практика се дава възможност за разпродажба на публични активи чрез разрешаването те да се апортират в смесени дружества, да се разпродават, ако са обект на концесията.

Източник: Дума

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни