Немските медии: Настъпва нова епоха за Европа след президентските избори в Австрия

oesterreich-wahlen-norbert-hofer

Норберт Хофер (вдясно) след победата на първия тур на президентските избори в Австрия

 

След президентските избори в Австрия настъпва нова епоха за Европа – този извод доминира в коментарите и анализите на международните медии в последните два дни.

Съвсем естествено в Германия – най-тясно свързания с австрийския народ съсед, вниманието е най-осезаемо. Обобщението е следното: победата на кандидата от Партията на свободата Норберт Хофер се дължи на ясната му позиция за:

повече национално самочувствие

– стриктна рестриктивна политика спрямо мигрантите

– повече независимост от Брюксел,

– против икономическите санкции срещу Русия

– срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ – ТПТИ (TTIP)

– срещу ислямизацията на Европа

2,w=650,c=0.bildВестник Ди Цайт цитира основните послания на Хофер към избирателите – ислямът не е част от австрийската култура, притокът на мигранти трябва да бъде спрян, влиянието на ЕС върху страната трябва да бъде радикално намалено.

Вестник Байерн Куриер отчита, че на избирателите е повлияла критиката към ЕС, както и предизборният лозунг на Партията на свободата„На първо място Австрия“, внесъл повече яснота по бежанския въпрос и обединил протестния вот на австрийците. Вестникът обръща внимание на огромния приток на работници в редиците на Партията на свободата. Според анализ на Института за изследване на общественото мнение ЗОРА, 72 % от работниците в Австрия са гласували за дясната партия. В тази социална група само 10% са гласували за социалдемократите. Байерн Куриер отбелязва, че изборният триумф на тази партия се превръща в национален феномен. В осемте от всичко деветте федерални провинции на Австрия са гласували за Хофер – изключението прави единствено Виена.

IMG_2584

Йоахим Ридел коментира в Ди Цайт: социалдемократите и консервативната Народна партия, въпреки ерозиращата подкрепа за тях през последните години, иззеха цялата власт и си разпределиха помежду си всички постове във влиятелните институции в страната. Един държавен глава, извън редиците на този властови картел, до неотдавна беше немислим във Виена. Именно затова е прав лидерът на Партията на свободата Хайн-Кристиян Щрахе в първото си изявление – че ставаме свидетели на настъпване на нова епоха. Той вижда изгряването на една дясно ориентирана ера и кандидатът Хофер сега е неин ясен фаворит. С една решителна анти-ислямистка изборна кампания той най-добре улови настроенията в Австрия.

2016-04-26_180515

BILD: Грандиозна загуба – кандидатът на Австрийската народна партия Андреас Кол, кандидатът от Австрийската социалистическа партия Рудолф Хундстопфер и кандидатът на Зелените Александър Ван дер Белен (отляво надясно)

 

В бежанската криза Австрия направи завой от Меркел към Орбан, продължава Йоахим Ридел в Ди Цайт, и по този начин потвърди старите искания на Партията на свободата. Нейният кандидат Хофер се представя като „пазител на интересите на всички австрийци“, под което той разбира строго охранявани граници  с усилени военни патрули и ограничаване на социалните помощи за мигрантите. Авторът смята, че това ще му помогне за втория тур на изборите, който по всичко изглежда, че ще спечели.

APA8219138-2 - 12062012 - WIEN - …STERREICH: ZU APA-TEXT AI - (v.l.) BK Werner Faymann und der ungarische MinisterprŠsident Viktor Orban am Dienstag, 12. Juni 2012, wŠhrend der offiziellen Eršffnung der VerhŸllung des Ringturms in Wien. APA-FOTO: HELMUT FOHRINGER

Австрийският канцлер Вернер Файман и унгарският премиер Виктор Орбан

 

Таблоидът БИЛД посочва, че ефектната победа на кандидата на Партията на свободата Норберт Хофер в първия тур не само преобръща с главата надолу политическите съотношения в Германия, но окриля също и дясната Алтернатива за Германия (AfD), още повече, че генералният секретар на Партията на свободата Харалд Вимски заяви неотдавна на среща в Бранденбург, че „действителната политическа промяна в Европа ще тръгне от Германия, предизвикана от AfD.“

frauke-petry-afd-landtagswahlenТрябва ли сега партиите в Германия да треперят по-силно от AfD (на снимката – ръководителят на AfD Фрауке Петри) само защото крайнодясната партия в Австрия декласира утвърдените управляващи партии в неделя? – пита БИЛД и продължава: факт е: Норберт Хофер получи 35 % от гласовете, второто място е за Зелените – 20%. В отделно интервю за БИЛД, политологът Томас Хофер от Виена коментира изборните резултати: „Това е краят на Втората република в Австрия, но това не означава, че Австрия ще поеме по авторитарен път.“

За разлика от Германия например, президентските избори в Австрия са директни, т.е. народът избира своя президент. Затова пък той не само открива Годишния виенски бал, но при нужда може да разпусне парламента и да отзове правителството, отгоре на всичко той е и главнокомандващ – припомня тази конституционна разлика журналистът Ролф Клайн в БИЛД.

БИЛД цитира думите и на самия кандидат за президент Норберт Хофер, че като федерален президент той има право да разпусне кабинета в случай, че правителството не втвърди позицията си срещу мигрантите.

В тази връзка БИЛД припомня: след като миналата година Австрия прие 90 000 мигранти, за настоящата година й е определена горна граница, а допустимият според Австрия лимит е 37 500 мигранти. Въпреки това, Партията на свободата счита, че курсът на правителството е твърде мек и че сделката между ЕС и Турция е „фатална“. Според вестника наблюдателите смятат, че на втория и решителен рунд на президентските избори на 22 май спорът около бежанската политика ще изиграе решителна роля. Тази тема има също основна заслуга за възхода на крайнодясната Алтернатива за Германия –AfD.

rechtspopulisten-europas-begruessen-hofer-sieg-41-63947692Неделният резултат в Австрия е доказателство за отвръщане от ЕС – така френският Национален фронт (FN) определя победата на Хофер. Вестник Франкфуртер алгемайне цайтунг цитира по този повод думите на лидера на партията Марин Льо Пен „Съвършено ясно убеждение на европейските народи е, че Европейският съюз в действителност е една структура за подчиняване на народите. В редица европейски страни се забелязва подем на патриотичните движения.“

34148582,37539535,dmFlashTeaserRes,editor1699144901001747979Партията на свободата в Австрия, AfD в Германия, Националният фронт във Франция: десните патриоти в цяла Европа са на крак. Със своите програмни тези те печелят точки сред младежта – констатира и обобщава анализите си вестник Франкфуртер рундшау по повод президентските избори в Австрия.

Превод и обобщение от немския печат: Александър Александров / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

 1. Андрей Методиев каза:

  Отлична компилация на позиции на експерти! Смешно, по-скоро жалко, че отново хората в столицата са неадекватни. Не ли същото в София? Софиянци далеч не познават, а и не се интересуват от проблемите в страната, без да си дават сметка, че всичко това рефлектира и върху тях самите. Каква ирония само… Политици като Хофер или Орбан не са просто хранители на нациите си, те са хранители на цяла Европа, по-скоро ЕС, защото 40% от територията на Европа реално е Русия, а тя се пази достатъчно добре. Неолибералният (антиевропейски) модел се компрометира напълно. Колкото по-скоро ЕС се оттърве от този тумор, толкова по-големи са шансовете на Европа да съхрани самата себе си. Нациите срещу корпорациите или демосът срещу олигархията. Защото, ЕС е олигархична структура с множество васални държави, нищо повече.

  • Мария каза:

   Отлично написано. Изразявате на 100% и моето мнение. От столетия Европа не е била така застрашена, както в наши дни. Чудесно е, че австрийците се събудиха и дано г-н Хофер спечели на балотажа. Това ще насърчи и обществата в други европейски държави да дадат шанс на национално-отговорни политици. Къде сме ние в тази ситуация и защо още не сме излъчили българските Орбан и Хофер?

 2. ванко каза:

  Абсолютно вярно. Корпорациите срещу народа .Неолибералния модел не се нуждае от нации, а само от потребители.Националния модел обаче ,изисква от бизнеса да бъде национално отговорен.Тази отговорност и такъв тип ангажименти ,бизнесът не желае да сподели ,затова до последно ще защитава позицията си с купуване на политици,журнали и експерти и др Там понятието за чест отдавна е изчезнало..За България е ясна ситуацията,винаги най-зле ориентирана .

 3. Кирил Костов каза:

  Мисля, че реакцията на Западна Европа е закъсняла. Злото вече е сторено – тълпите пришълци са сред тях и те ще им правят проблеми тепърва. ЕС е компроментиран проект – политическата му част е пълно безумие и третира държавите различно. А и хората вътре в тях също. Та реакцията срещу него е съвсем закономерна. Но за съжаление е закъсняла. Вече много злини са сторени и Европа няма да е същата като преди. На западняците им предстои нещо като падането на комунизма при нас. С всички произтичащи от това негативи.
  А в България е още по-зле – затънали сме в корупция и мутрите са на власт. Законите са врата в полето, няма съд, няма полиция, няма ред, няма държавност…
  За капак имаме хибриден президент и ДС мутра за премиер – пълна трагедия…

 4. Tsenko каза:

  Ima I v BG takiva morani,otgovorni I kachestveni bulgari.Triabva samo da se obediniat v dvijenie za nova BG, s visok moral I otgovornost,da budat izbrani I da ia oglaviat. Kato nachalo – da se izbere Prezidentut.BG triabva da bude Prezidentska Republika-Narodna Republika Bulgaria.Tezi v Parlamenta, da budat na polovina ,a I po-malko,predstaviteli na vsichki oblasti,koito znaiat problemite na oblastite si,da imat profesii,durjavna rabota,moralni,otgovorni I da budat v platen otpusk,do kato zasedavat po konkretno vuzniknali vutreshni I vunshni problemi.Natsionalnite problemi I tezi na Bg narod da sa purvostepenni s ravenstvo pred zakona I choveshkite neobhodimosti.Stiga s tezi partii,subsidii,bezotchetni pari,ogromni I nezaslujeni zaplati,skupi (anti)suvetnitsi (nie magareta niama da izbirame),imuniteti,luksozni koli,plateni I naglaseni izbori I kakvi li ne drugi vse bezotgovorni I vredni harchenia po verigata za ograbvane. Izbroenite po-gore kachestveni hora,bulgari, sa po forumite,ot kudeto se vijdat: tiahnoto obrazovanie,opit,mirogled,moral,otgovornost,otnoshenie kum BG I Bg narod,neuchastie do sega v razgrabvaneto,razprodavaneto I predatelstvoto kum BG I Bg narod.Tova sa : polkovnik Nikolai Markov,dotsent Ivo Hristov,Kalina Androlova,Hristina Hristova,Soicho Kerev I negovite komentatori.Ima oshte I te se znaiat ot goreposochenite.

 5. Светилник каза:

  Tsenko, пиши на български, бе момче, на български, със нашите, български писмени знаци.
  Мъка е да се четат писмена на латиница. Не съм чел ккаво си писал, а и едва ли някой се мъчи да чете български на латиница – изкуствено и смешно е. И унизително, без себеуважение.

 6. Георги каза:

  Ц Е Н КО, ЗАЩО , НЕ ПИШЕШ С БЪЛГАРСКИ БУКВИ,ЗАЩО НЕ СИ УЧИЛ БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ,АКО СИ НА 10 години или чужденец
  се извинявам.

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни