Рейтингът на Меркел пада стремително

2016-04-22_174814

До рекордно ниско ниво падна обществена подкрепа за управляващата в Германия коалиция начело с Христиандемократичния съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Подкрепата е паднала с още 2,5% до 32,5% – най-ниска от последните парламентарни избори, пише в. „Билд“. В същото време е нараснала популярността на дясната партия „Алтернатива за Германия“ – 12,5%. Миграционната политика на Меркел предизвиква все повече въпроси както сред германците, така и в целия ЕС, което се отразява негативно върху рейтинга й.

В последните месеци канцлерът се превърна в обект на засилена критика за политическия курс, който предприе в условията на бежанската криза. Негодуванието срещу Меркел расте не само сред управляващи и опозиция, но и сред редиците на ХДС, коментира в. „Ди Велт“.

Според проучване, цитирано то в. „Билд“, едва 22% от германците намират за правилно решението на Меркел да разреши съдебно преследване срещу телевизионния водещ Ян Бьомерман. Пропомняме, че телевизионният водещ и комик прочете в шоуто си стихотворение с обидно съдържание по отношение на турския президент Реджеп Ердоган. В тази връзка, Турция се обърна към генералната прокуратура в Германия и лично към властите, с искане за започване на наказателно преследване срещу журналиста. Ангела Меркел прие решение да удовлетвори искането на Ердоган, с което предизвика недоволството не само сред журналистическата гилдия на Германия, но и сред обикновените хора, които видяха в подобно поведение заплаха за свободата на словото. 66% от гражданите, включили се в анкетата, не одобряват позицията на Меркел в скандала с телевизионния водещ. При това тя е атакувана от традиционния електорат на ХДС, 62% от който не проявява разбиране към подхода й. Сред привържениците на ГСДП резултатите са близки – 63% от германците, които симпатизират на социалдемократите, не одобряват действията на канцлера. 

В същото време, съгласно резултатите от анкета сред гражданите, проведена от компания Infratest dimap, рейтингът на партията на Ангела Меркел продължава стремително да пада. Той е достигнал минимумът от 2011 година насам. Съгласно резултатите на анкетата втората партия по рейтинг е Социал-демократичната партия на Германия, която събрала 21 % от гласовете на гражданите. Партията „Алтернатива за Германия“ е получила 14 % одобрение. / Memoria de futuro

Още от автора: Memoria de futuro

Memoria de futuro

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни