Защо премиерът лъже, а водещите не смеят да го засекат

2016-04-19_152241

от Стефан Антонов (журналист и репортер на Дневник и Капитал)

Вие сте премиер, арестуват ваши подчинени за корупция, или просто народът е настръхнал от простотиите, които не можете да спрете да ръсите. Няма никакъв проблем, ако сте премиер на България. Най-гледаните предавания са задръстени от бездарници, мечтаещи да се отъркат във вас, да ви зададат тъповат въпрос, който да звучи сякаш са остри и сериозни публицисти. След половин час в ефира на някой от тези благородни евнуси, пазители на публичния ви образ, вие ще сте излязъл като интелектуално превъзхождаща, волева личност. Без значение, че половината от нещата, които сте казал, отново са били комбинация от лъжи и пълни глупости.

2016-04-19_161832Най-трудното нещо след вчерашния гастрол на Бойко Борисов при Цветанка Ризова е да се прецени дали неговата наглост, или безгръбначното подлизурство на водещата са по-възмутителни. Сервилността на тази дама стигна дотам, че не посмя да зададе нито един неудобен въпрос, а при всяко подобие на трудно питане бързаше да го отдаде на някой зрител. Да, седмица след като Владимир Путин за пореден път се появи в национален ефир да отговаря на въпроси на руските гражданин, същото реши да направи и нашият министър-председател. Контекстът, на решителността му е следният: арести за корупция на висши държавни служители (в Държавна автомобилна инспекция), самопризнание на транспортния министър, че не може да пресече корупцията в същото ведомство, извращения на самодейци с бежанци по границата. За финал, самата Нова Телевизия уволни карикатурист, осмиващ Бойко Борисов с творчеството си.

Нищо по-нормално не бе имало от това човекът, оглавяващ изпълнителната власт, да се покаже и да отговори честно на въпросите, които вълнуват хората, след което да се остави да бъде съден от общественото мнение. Това, което изкриви привидно нормалното развитие, бе, че гастролът бе при удобен журналист, който нямаше желание да разнищва проблемите в дълбочина, а предпочиташе да замазва гафовете. Нещо повече, самият журналист си призна, че цензурира въпросите, като заяви, че ще задава само питания на хора, които не са ги изпращали с псевдоним.

abbce1a53d0691c5315bde73acfc67cc_L

ГАФ 1

Теза на премиера: Извънредните приходи в бюджета осигуряват средства за великденски пенсии.

Премълчаната реалност: Нищо извънредно няма в приходите. Просто икономиката си расте, а правителството си занижава приходната задача, за да осигури преизпълнение и след това да може да подхвърли по някой лев на най-възрастните.

ГАФ 2

Теза на премиера: Ивайло Московски и Николай Ненчев са съдействали за изобличаването на корумпираните служители в подопечните им министерства. Успоредно с това, с голям успех протичала и операция на ДАНС във Фонд „Земеделие“.

Премълчаната реалност: Как е възможно изведнъж в три институции едновременно да започне акция, след общо пет години управление в двата мандата на ГЕРБ. Толкова време ли бе необходимо, за да се подготви акцията срещу корумпираните? Дали пък не наблюдаваме активизиране на службите да ловят корумпираните, над което активизиране премиерът няма контрол? Може и да разберем в близкото бъдеще, но не благодарение на Цветанка Ризова.

ГАФ 3

Теза на премиера: Това над три милиарда годишно да нанесеш щета на контрабандистите, създава големи врагове.

Премълчаната реалност: След като отдавна е налична информацията, доказваща, че премиерът лъже, когато твърди, че е отнел 3 милиарда от контрабандистите, госпожа Ризова продължава да мълчи тъповато и да официализира лъжите на министър председателя.

ГАФ 4

Теза на премиера: Свинските опашки са пластмасови връзки, само че те не носят този емоционален заряд, след себе си, когато става въпрос особено за мюсюлмани.

Премълчаната реалност: Тези пластмасови връзки дори и в магазините се продават като „свински опашки“ и този термин е известен на всеки, който поне веднъж в живота си е се е занимавал с окабеляване, или ремонт на автомобили. По-важен обаче е цялостният контекст, на изказването, с което се замазваше гафа от първоначалната подкрепа на БойкоБорисов за издевателствата на гражданските патрули по границата ни с Турция.

ГАФ 5

При въпрос навлиза ли България в дългова спирала и защо ГЕРБ критикуваше правителството на Пламен Орешарски за изтеглянето на един милиард нов дълг, след като днес се теглят над 16 милиарда лева нови дългове, тезата на премиера беше:

Точно пък Орешарски да казва, дето вдигна дълга. Паралелно с това (заемът за един милиард) той (Орешарски) вдигаше дефицити и не се казваше къде отиват парите. Сега ние казваме 150 милиона за учителите 20 милиона за спешна помощ 100 милиона за „Тракия“ и за „Хемус“… Дългът е толкова нисък, че… Освен това вие виждате парите от фискалния резерв стоят там. Ние харчим от повечето приходи. От дълга само връщаме заеми и ги заменяме.

Реалността: ПЪЛНА И АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Държавният дълг е двойно по-висок в сравнение с размерите си в началото на първия мандат на ГЕРБ и за увеличението му отговорност имат най-много ГЕРБ, които на всичко отгоре разполагаха и с фискални резерви за първите три години от своето управление. След като той бе изчерпан, всички бюджетни дефицити през втория мандат на ГЕРБ се финансират с дългове. Ако разходите се покриваха с текущи приходи бюджетът щеше да е балансиран, или дори с излишък. И след като се налага тегленето на заеми, за покриване на дефицитите, очевидно става въпрос за навлизане в дългова спирала. Това е истина, която премиерът може да отрича, но само безумно слаб журналист ще пропусне възможността да го постави на място в национален ефир. Иска се журналистът да бъде извънредно слаб и за да не припомни, че новият дълг и допълнителните разходи, инициарани от Пламен Орешарски първо бяха подробно описани в проектозакона за актуализация на бюджет 2013 и второ, коригираха гаф на ГЕРБ с това, че не бяха бюджетирали даденото обещание за ранно изплащане на земеделските субсидии.

Ясно е, че телевизионните водещи често се принуждават да бъдат пенкилери, тоест да знаят всичко и да нямат задълбочена информация за нищо, но това е министър-председателят на държавата и ако той може да лъже в национален ефир, без да има подготвен човек насреща му, да го разобличи, очевидно и журналистът и медията, за която работи се провалят във функцията си да защитават обществения интерес.

Наскоро за пореден път присъствах на разговор, който приключи с обобщение, че народът бил прост, щом си избирал такива управници. Може и да не е толкова прост. Просто му липсват журналисти с кураж, които да поставят на мястото министър-председателя, когато реши да мами нацията. Дали сатва дума за Антон Хекимян, Ани Цолова, Виктор Николаев, Георги Любенов, Илиана Беновска, или Мира Иванова. Общото между всички тях е, че нямат нито желанието, нито куража да правят задълбочена журналистика.

Източник: na-stenata.com

  1. Пламен Дамянов каза:

    Наистина,едва ли има по-безсмислено предаване от Цветанкиното!Половин час,изпълнен с „Хората питат“ и „Финално изречение“…

Оставяне на коментар

Всички обозначени полета (*) са задължителни